Connect with us

Επικαιρότητα

Ήρθε η ώρα για την μεγάλη μάχη του Ε` ΚΠΣ, κίνδυνος η απώλεια 8 δις ευρώ

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Βασικό διαπραγματευτικό χαρτί θα είναι η δραματική μείωση του ΑΕΠ την 4ετία 2009-2012

Με βασικό διαπραγματευτικό χαρτί τη δραματική μείωση του ΑΕΠ κατά 25% την τετραετία 2009-2012, Η κυβέρνηση ανασυντάσσει τις δυνάμεις της για τις 22 Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και θα δοθεί η μάχη για το πλαίσιο δημοσιονομικών προοπτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την περίοδο 2014-2020. Πρόκειται για το επόμενο αναπτυξιακό πακέτο, αντίστοιχο με το σημερινό ΕΣΠΑ, και το οποίο, με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται να είναι μειωμένο κατά 8 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 20,4 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί στη χώρα μας την τρέχουσα περίοδο έως και το 2013.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα από την πρόσφατη επίσκεψη της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έθεσε το θέμα της μείωσης των πόρων που θα διατεθούν για τη χώρα μας. Η Αγκελα Μέρκελ χαμογέλασε με συμπάθεια και πλέον μένει να αποδειχθεί κατά πόσον το μειδίαμα της καγκελαρίου θα μεταφραστεί τελικώς σε θετική ανταπόκριση του ελληνικού αιτήματος από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους.

Η διαπραγμάτευση κάθε άλλο παρά εύκολη φαίνεται, στον βαθμό που η χώρα μας μπαίνει σε αυτή την προσπάθεια χωρίς συμμάχους, και, παρά το γεγονός ότι η κυπριακή προεδρία δεν χάνει την ευκαιρία να θέσει το θέμα, η όποια αισιοδοξία που διατυπώνεται είναι συγκρατημένη. Οι δυσκολίες δεν σταματούν εδώ, καθώς η πρόταση που διατυπώθηκε πρόσφατα από τις πλούσιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Γαλλία, για περαιτέρω μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού κατά 100-150 δισ. ευρώ, υπονομεύει περαιτέρω την προσπάθεια, που προσκρούει ούτως ή άλλως στην απροθυμία των μικρότερων και λιγότερο αναπτυγμένων χωρών να δεχθούν μια ευνοϊκή αντιμετώπιση της Ελλάδας εις βάρος της δικής τους θέσης.

Η μείωση των κονδυλίων κατά 40% είναι αποτέλεσμα της μεθοδολογίας που χρησιμοποιεί η Ε.Ε. για την κατανομή των ποσών μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά και της κατηγοριοποίησης των περιφερειών της χώρας ανάλογα με το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, η οποία γίνεται με βάση τα στοιχεία της περιόδου 2007-2009, τις χρονιές δηλαδή πριν από την εκδήλωση και φυσικά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης.

Η κατηγοριοποίηση που υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μειώνει δραματικά τη χρηματοδότηση για τις περισσότερες ανεπτυγμένες περιοχές. Με βάση τα έτη αναφοράς για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, που δεν αποτυπώνουν όμως τις επιπτώσεις της ύφεσης, στις περισσότερο ανεπτυγμένες περιοχές κατατάσσεται κατ’ αρχάς η Αττική. Η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας είχε δεσμεύσει στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ πόρους 3,5 δισ. ευρώ (2,8 δισ. ευρώ μετά τη μείωση της εθνικής συμμετοχής), οι οποίοι αναμένεται να περικοπούν δραματικά, ενώ αντίστοιχη μοίρα θα έχει και το Νότιο Αιγαίο.

Θετική εξέλιξη φαίνεται ότι αποτελεί η διάσωση της Κρήτης και της Στερεάς Ελλάδας, οι οποίες εντάσσονται πλέον στην ενδιάμεση κατηγορία των περιφερειών σε μετάβαση, καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους είναι μεταξύ του 75% και του 90% του μέσου κοινοτικού όρου. Στην ίδια κατηγορία μαζί με την Κρήτη και τη Στερεά Ελλάδα είναι επίσης η Δυτική Μακεδονία, τα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο και η Πελοπόννησος, περιφέρειες που δεν εξαιρούνται μεν της κοινοτικής χρηματοδότησης, αλλά αυτή θα είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με αυτή των λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών.

Μειωμένα θα είναι άλλωστε τα κονδύλια που θα λάβει η χώρα μας από τη μείωση του αριθμού των περιοχών που ανήκουν στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες. Η υιοθέτηση και πάλι ως βάση αναφοράς τα έτη 2007-2009 μειώνει τις περιφέρειες αυτής της κατηγορίας από οκτώ που ήταν την προηγούμενη προγραμματική περίοδο σε πέντε.

Πρόκειται για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία, την Ηπειρο, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Ελλάδα, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν με περισσότερα κονδύλια σε σχέση με τις υπόλοιπες, ως περιοχές αμιγώς του Στόχου 1, αλλά το άθροισμά τους θα είναι λιγότερο σε σχέση με αυτό που πήραμε με το ΕΣΠΑ.

Πηγή:kathimerini.gr

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Καραμανλής: Τα επόμενα έργα θα είναι σιδηροδρομικά

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Κώστας Καραμανλής

Μέχρι τέλη Δεκεμβρίου θα ανακηρυχθεί ανάδοχος για τη σύνδεση της έκτης προβλήτας του Λιμένα Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ ανακοίνωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο Thessaloniki Helexpo Forum για τα έργα υποδομών.

Τα επόμενα έργα θα είναι σιδηροδρομικά

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η επόμενη γενιά έργων είναι τα σιδηροδρομικά και αναφερόμενος στις συνδυασμένες μεταφορές και τα logistics, τόνισε ότι δεν μπορεί η Θεσσαλονίκη να παίξει το ρόλο που πρέπει να παίξει, εάν το λιμάνι της δεν είναι συνδεδεμένο με το σιδηρόδρομο και με ένα σύγχρονο δρόμο.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουμε ανάδοχο για τη σύνδεση της έκτης προβλήτας με την ΠΑΘΕ, ένα έργο που συζητάμε σε αυτή την πόλη 15 χρόνια και ποτέ δεν ολοκληρώνεται, ένα έργο 70 εκατομμυρίων ευρώ» είπε και πρόσθεσε:

«Επίσης εντός του 2021 ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για να συνδεθούν και τα υπολειπόμενα τρία χιλιόμετρα σιδηροδρομικά με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει μία πολύ μεγάλη ευκαιρία μέσα στην κρίση αυτή, αφού θα διαχειριστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ περίπου 70 δισ. ευρώ και τόνισε ότι πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα πολύ μεγάλα projects υποδομών και μεταφορών.

Τα εμβληματικά έργα

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε σε μία σειρά από μεγάλα εμβληματικά έργα ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ που προχωρά η κυβέρνηση, με πρώτο το Flyover της Θεσσαλονίκης, το οποίο δημοπρατήθηκε πρόσφατα. Αλλά και έργα όπως είναι οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού και του Μετρό της Αθήνας, το βόρειο τμήμα του Ε65 και μια σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις:

Πρώτον, για την οδική ασφάλεια, όπου εντός του μήνα υπογράφεται η δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ για έργα οδικής ασφάλειας σε πάνω από 7.000 επικίνδυνες θέσεις σε όλη τη χώρα.

Δεύτερον και αυτό όπως επισήμανε καθίσταται επίκαιρο λόγω κλιματικής αλλαγής και καθώς ο Ιανός «επισκέπτεται» τη χώρα, την αντιπλημμυρική προστασία. Επίσης εντός του μήνα, ξεκινά το πρόγραμμα για την υλοποίηση επειγόντων αντιπλημμυρικών έργων κοντά στους αυτοκινητόδρομους. Παράλληλα, υλοποιείται ένα πρόγραμμα 10 έργων, επίσης με τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ. Και τα δύο αυτά προγράμματα έχουν συνολικό ύψος 750 εκ ευρώ, όπως ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

Σημείωσε επίσης ότι πριν από μία εβδομάδα δόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, αρκετούς μήνες πριν τη σύμβαση με τη Fraport.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε επίσης στην Πατρών- Πύργου, τον ΒΟΑΚ, τον Ε65, και φυσικά στον ΟΑΣΘ και στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Σχολίασε ότι κάποτε πρέπει ορισμένα ζητήματα τεχνοκρατικά να αποπολιτικοποιηθούν και να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις στους βασικούς άξονες για τα μεγάλα έργα υποδομών, τα οποία δεν είναι μπλε, κόκκινα ή πράσινα, αλλά ανήκουν σε όλους τους Έλληνες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Καραμανλής: Ξεκινά το πρόγραμμα υλοποίησης έργων αξίας 13 δισ.ευρώ

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα, Ειδήσεις

Στον ρόλο των μεταφορών και των υποδομών ως εργαλείων ανάπτυξης επικεντρώθηκε το ομώνυμο πάνελ του Thessaloniki Helexpo Forum, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης».

Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Προσπάθεια για “επιτάχυνση” έργων αξίας 13 δισ.ευρώ

Την ανάδειξη αναδόχου για τη σύνδεση της 6ης προβλήτας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ εντός του Δεκεμβρίου, ενός έργου 70 εκατ.ευρώ, προανήγγειλε από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, σημειώνοντας επίσης πως εντός του 2021 θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για να συνδεθούν και τα υπoλοιπόμενα 3 σιδηροδρομικά χλμ. με το λιμάνι της πόλης. Τόνισε μάλιστα πως δε νοείται να παίξει τον ρόλο που πρέπει η Θεσσαλονίκη και το λιμάνι της ως gateway port για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αν δεν είναι συνδεδεμένη με τον σιδηρόδρομο και έναν σύγχρονο δρόμο.

«Είναι αστείο να μιλάμε για τη Θεσσαλονίκη και το λιμάνι της χωρίς σιδηρόδρομο» είπε. Ο κ. Καραμανλής ανέφερε επίσης πως είναι κοινή παραδοχή του τεχνικού κόσμου πως η επόμενη γενιά των έργων θα είναι τα σιδηροδρομικά, καθώς τα μεγάλα οδικά έργα έκλεισαν τον κύκλο τους.

Τέλος τόνισε πως γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να ολοκληρωθούν, να σχεδιασθούν και να αρχίσουν να δημοπρατούνται και να συμβασιοποιούνται μια σειρά μεγάλων, εμβληματικών έργων, περίπου 13 δισ.ευρώ.

Νίκος Παππάς: Απαραίτητη η επιτάχυνση των έργων

Την επιτάχυνση των έργων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε ο βουλευτής του και Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών, κ. Νίκος Παππάς, σημειώνοντας πως η κριτική αφορά κυρίως τα χρονοδιαγράμματα. Τόνισε δε πως το νέο παραγωγικό μοντέλο, για το οποίο γίνεται αυτό τον καιρό μεγάλη συζήτηση, δεν μπορεί παρά να έχει στην «καρδιά» και στη φιλοσοφία του τον άξονα των μεταφορών και των υποδομών.

Γιώργος Αρβανιτίδης: Το 20% του Ταμείου Ανάκαμψης να διοχετευθεί στις υποδομές

Από την πλευρά του ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργος Αρβανιτίδης, σημείωσε πως υπάρχει στασιμότητα στην εκτέλεση των έργων, ενώ τόνισε πως μέσα στην πανδημία αναδείχθηκε η ανεπάρκεια των δημόσιων υποδομών. Πρότεινε δε το 20% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης να πάει στις δημόσιες και κοινωνικές υποδομές. «Αυτή είναι η ιδανική στιγμή, δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους πόρους» ανέφερε.

Fraport: Έως τα τέλη του 2020 ολοκληρώνονται έργα αξίας 90 εκατ. ευρώ

Το επενδυτικό πρόγραμμα της Fraport στην Ελλάδα παρουσίασε ο κ. Alexander Zinell, CEO της εταιρείας, σημειώνοντας πως στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης υλοποιήθηκαν έργα κόστους 90 εκατ. ευρώ, τα οποία ολοκληρώνονται στο τέλος του έτους. «Το καλοκαίρι παραδόθηκαν τα 11 από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειριζόμαστε. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα παραδοθούν και τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, της Κω και της Σαντορίνης. Για το 2021 υπάρχει αβεβαιότητα, αλλά θα μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να ταξιδεύουμε με τα υγειονομικά μέτρα και με ασφάλεια» είπε ακόμη ο κ. Zinell.

Υπέρμαχος της ένταξης σιδηροδρομικών έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κ. Φίλιππος Τσαλίδης, τονίζοντας ότι η εταιρεία μέσα στο 2019 μετακίνησε 20 εκατ. επιβάτες και 1.400.000 τόνους αγαθών. «Έρχονται 5 νέα τρένα στο δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη και το πρώτο από αυτά θα κάνει το παρθενικό εμπορικό του δρομολόγιο στις 25 Μαρτίου του 2021. Παράλληλα, η Θεσσαλονίκη αποκτά μέχρι το τέλος του έτους μια από τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις συντήρησης τραίνων στην Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Τσαλίδης.

Για την ανάμειξη της πολιτικής στα έργα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, κ. Νίκος Ταχιάος, ο οποίος, κάνοντας λόγο για τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, είπε πως η εταιρεία θα αναμένει την απόφαση επί της σχετικής αιτήσεως ακυρώσεως που έχει κατατεθεί στο ΣτΕ, ενώ δεσμεύτηκε πως η Αττικό Μετρό δουλεύει για να τελειώσει το έργο το 2023.

Τέλος ο πρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ, κ. Αθανάσιος Λιάγκος, υπογράμμισε πως το επενδυτικό πρόγραμμα βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος, ενώ εκτός από την 6η προβλήτα, πραγματοποιείται εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού, αναβάθμιση του επιβατικού σταθμού, ενώ θα υπάρξει σύντομα ακτοπλοϊκή σύνδεση με Λήμνο-Χίο-Σάμο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Γεωργιάδης: Προχωρούν οι μεγάλες επενδύσεις παρά την ύφεση

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης

Στη πορεία των επενδύσεων στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 15ο Annual Greek Roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι αυτές προχωρούν παρά το “χειρόφρενο” που επέφερε η ύφεση λόγω της πανδημίας. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο διαγωνισμό για το “Ελ. Βενιζέλος”, τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας, το διαγωνισμό της ΔΕΠΑ και το Ελληνικό.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Υπουργού είναι τα εξής:

  • Οι επενδύσεις προχωρούν κανονικά με μόνη εξαίρεση το διαγωνισμό για το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», ο οποίος σταμάτησε εκ μέρους της Κυβέρνησης διότι κρίθηκε πως η εποχή δεν ήταν κατάλληλη.
  • Ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ προχωρά σε πολύ καλό κλίμα.
  • Την μεθεπόμενη Παρασκευή έρχεται στην Ελλάδα μια μεγάλη επιχειρηματική αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ που ενδιαφέρονται να μετέχουν στους διαγωνισμούς για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας.
  • Σήμερα συνεδριάζει το ΣτΕ για το Ελληνικό για να αποφανθεί επί της προσφυγής που έχει κατατεθεί και είναι πολύ πιθανό ο διαγωνισμός να εισέλθει στην τελική του φάση με την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων να προχωρά στην αποσφράγιση της μοναδικής οικονομικής προσφοράς και κατόπιν – πιθανότατα – στην ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή. Αυτή η εξέλιξη θα «ξεκλειδώσει» τη μεταβίβαση της έκτασης από το ΤΑΙΠΕΔ στη ΛΑΜΔΑ έως το τέλος του 2020 για να ακολουθήσει η έναρξη της κατασκευής του καζίνο, των ξενοδοχείων και των κατοικιών ώστε σε τρία χρόνια να μπορούν να απολαμβάνουν οι πολίτες αυτή τη μαγευτική τοποθεσία.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα