Connect with us

Αναπλάσεις Αθήνας

Σε πλήρη εξέλιξη το μεγάλο έργο της πεζοδρόμησης Πανεπιστημίου και επέκτασης του Τραμ στην Πατησίων

Δημοσιεύθηκε

στις


Το μεγάλο έργο της ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας με επίκεντρο την οδό Πανεπιστημίου είναι σε πλήρη εξέλιξη. Μετά από 2 χρόνια χειμέριας νάρκης φαίνεται πως το μεγάλο έργο που θα αλλάξει το πρόσωπο του κέντρου της πρωτεύουσας πρόκειται να μας απασχολήσει αρκετά το επόμενο διάστημα.

Την Παρασκευή, για αυτό το θέμα ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Λ.Παπαδήμος ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου,  σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες ακόμα πληροφορίες στις 21 Μαρτίου στο κτίριο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στην Συγγρού θα γίνει μεγάλη εκδήλωση όπου εκεί αναμένεται να ανακοινωθεί η ενασχόληση του Ιδρύματος με την μεγάλη ανάπλαση.

Το ypodomes.com επικοινώνησε με το Γραφείο Τύπου του Ιδρύματος αλλά ευγενικά μας παρέπεμψαν σε επίσημη ανακοίνωση του Ιδρύματος (αν τελικά ευσταθεί) στο εγγύς μέλλον. Επίσης αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πολλές πλέον διαρροές για την εμπλοκή του Ιδρύματος σε αυτό το μεγάλο έργο.
Η κοινωνική δράση του Ιδρύματος Ωνάση είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες αλλά δεν μας είχε συνηθίσει στην ενασχόληση με την υποβοήθηση μεγάλων δημόσιων έργων. Σε πρώτη φάση οι φήμες θέλουν το Ίδρυμα να αναλαμβάνει την ολοκλήρωση της μελέτης που θα περιλαμβάνει την πεζοδρόμηση του άξονα της Πανεπιστημίου.

Ο δρόμος θα πάψει να εξυπηρετεί τα τροχοφόρα και θα γίνει ένας πεζόδρομος που θα αλλάξει το πρόσωπο στο κέντρο της πόλης. Πολλοί από τους κάθετους δρόμους αναμένεται να επηρεαστούν από αυτή την παρέμβαση. Το μεγάλο στοίχημα είναι η Αθήνα να πάψει να είναι σημείο διαμπερής κίνησης προς τα προάστια μέσω των κεντρικών της αξόνων.
ΤΟ ΤΡΑΜ Μεγαλύτερο είναι το στοίχημα για την η επέκταση του Τραμ μέσω της Πανεπιστημίου καθώς θα είναι το μοναδικό μέσο που θα διασχίζει τον μελλοντικό πεζόδρομο. Η διαδρομή του Τραμ θα ξεκινά από τον τερματικό του σταθμό στο Σύνταγμα και θα διασχίζει την Πανεπιστημίου με κατεύθυνση προς την Ομόνοια.
Λίγο πριν την πλατεία Ομονοίας το Τραμ θα στρίβει και θα ακολουθεί την πορεία της Οδού Πατησίων. Μία σκέψη είναι το Τραμ να τερματίζει στην Πλατεία Αιγύπτου σε πρώτη φάση, στη διασταύρωση των οδών Λ. Αλεξάνδρας και Πατησίων. Υπάρχουν όμως και φωνές για επέκταση απευθείας μέχρι τον σταθμό του Μετρό (γραμμή 1) στα ¶νω Πατήσια.
ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τον χρόνο που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί η απαιτητική αυτή παρέμβαση. Υποθετικά αν ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο, θα έχουμε περίπου 1 χρόνο για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη μελέτη, τη σύνταξη όλων των απαραίτητων φορέων που θα εμπλακούν (ΥΠΕΚΑ, Αττικό Μετρό, Δήμος Αθηναίων, Ίδρυμα Ωνάση).
Η Αττικό Μετρό θα χρειαστεί ξεχωριστά να ολοκληρώσει τη χάραξη του Τραμ να ορίσει τις στάσεις, πιθανόν το τροχαίο υλικό που θα χρειαστεί και να αποφασίσει που θα φτάσει η επέκταση του Τραμ.
Χρόνος θα χρειαστεί για να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι, να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ως ένα από τα τελευταία έργα καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του προγράμματος. Μετά θα ακολουθήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού που θα απαιτήσει και αυτή ένα χρονικό διάστημα 3-4 μηνών μέχρι την ανακήρυξη του αναδόχου που θα αναλάβει αυτό το πολύ μεγάλο έργο.
Συνολικά αν υπολογίσουμε το χρονικό διάστημα (εκτός και αν οι ρυθμοί είναι αφύσικοι για τα Ελληνικά δεδομένα) θα φτάσουμε στα τέλη του 2013 στην καλύτερη περίπτωση για να ξεκινήσουν τα έργα ενώ θα χρειαστούν περίπου 2 χρόνια εργασιών (κυρίως για το Τραμ) για να δούμε ολοκληρωμένη αυτή την παρέμβαση. Με αυτό το σκεπτικό το έργο δεν θα είναι έτοιμο πριν το 2015-2016 όπου μέχρι τότε θα έχουν γίνει και άλλες μεγάλες παρεμβάσεις στην πόλη όπως η ανάπλαση στο Φαληρικό Όρμο και το Φαληρικό Δέλτα, το Ελληνικό, ο Βοτανικός, η Λ.Αλεξάνδρας κ.α.
Πηγή:ypodomes.com


 

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα