Νίκος
Καραγιάννης

Ιδιαίτερα “φορτωμένος” φαίνεται να είναι ο τελευταίος -όπως όλα δείχνουν- μήνας πριν τις εθνικές εκλογές στο πεδίο των υποδομών. Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες στο πεδίο δημοπρατήσεων και υπογραφών συμβάσεων από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Στο πεδίο των δημοπρατήσεων τα σκήπτρα κρατά η δημοπράτηση της επέκτασης από την Αττικό Μετρό της επέκτασης της γραμμής 2 προς Ίλιον. Είναι ο πρώτος διαγωνισμός επέκτασης μετά το 2017, όταν είχε δημοπρατηθεί η γραμμή 4. Το έργο κόστους 550 εκατ. ευρώ έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των μεγάλων των κατασκευών και η ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η 17η Μαρτίου.

Παράλληλα ακόμα ένα πολύ μεγάλο οδικό έργο, δημοπρατείται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και αφορά την επέκταση της Ιόνιας Οδού στο τμήμα Ιωάννινα-Κακαβιά που ολοκληρώνει τον βασικό άξονα του αυτοκινητόδρομου από Αντίρριο μέχρι Κακαβιά. Με κόστος 310 εκατ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο νέο οδικό έργο της χώρας και ένα από τα πλεόν σημαντικά καθώς ενώνει την Ελλάδα με την Αλβανία. Η υποβολή των φακέλων έχει οριστεί για τις 17 Μαρτίου.

Ώρα προσφορών όμως θα έχουμε στην εκπνοή του Μαρτίου για το βασικό τμήμα του ΒΟΑΚ από τα Χανιά μέχρι το Ηράκλειο και τη Χερσόνησο. Το έργο με εκτιμώμενο κόστος να φτάνει τα 1,5 δισ. ευρώ, είναι σήμερα το μεγαλύτερο νέο έργο παραχώρησης της χώρας. Τα σχήματα που έχουν φτάσει μέχρι και τη Β`φάση του διαγωνισμού είναι:

Στις 23 Μαρτίου θα έχουμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το μεγάλο διπλό αρδευτικό έργο στο Λασίθι για την Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων και το Φράγμα Αγίου Ιωάννη. Το έργο-ΣΔΙΤ κόστους 70 εκατ. ευρώ δημοπρατεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Εξελίξεις περιμένουμε και για το έργο της επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης για την υπογραφή της σύμβασης. Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο Δήμος Νέου Ηρακλείου και αναμένουμε την απόφαση.

Οι υπογραφές συμβάσεων

Από την άλλη πλευρά έχουμε και σειρά από υπογραφές μεγάλων έργων. Η πρώτη αναμένεται να είναι για την Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών με την Μytilineos. H προσυμβατική περίοδος έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται πλέον το κλείσιμο του διαγωνισμού για να ξεκινήσουν τα έργα. Είναι το μεγαλύτερο οδικό έργο στην Εύβοια με προϋπολογισμένο κόστος 210 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα τρέχουν οι διαδικασίες για να πέσουν οι υπογραφές στο μεσαίο τμήμα του ΒΟΑΚ, Χερσόνησος-Νεάπολη με ανάδοχο το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Στόχος είναι προφανώς να υπογραφεί το έργο-ΣΔΙΤ πριν τις εκλογές. Με την υπογραφή θα έχουν μπει σε τροχιά κατασκευών τα 2 από τα 3 έργα του ΒΟΑΚ, δηλαδή όλη η ανατολική του πλευρά.

Το ίδιο ισχύει και για το έτερο οδικό έργο-ΣΔΙΤ Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη με την προσυμβατική περίοδο να ολοκληρώνεται οσονούπω. Στόχος και εδώ να υπογραφεί η σύμβαση πριν τις εθνικές εκλογές. Ανάδοχο σχήμα είναι ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Υπογραφές όμως θα έχουμε και για την προμήθεια 250 λεωφορείων από την Yutong και άλλων 100 φυσικού αερίου από την IVECO. Οι δύο συμβάσεις είναι στο Ελεγκτικό και έχουν πιθανότητες υπογραφής πριν τις εκλογές. Από αυτές τις δύο συμβάσεις το 1/3 των ηλεκτρικών λεωφορείων κατευθύνεται για τη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα στην Αθήνα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV