Βαγγέλης
Θάνος

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται νέα πρότζεκτ που αφορούν μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. οι μονάδες αποθήκευσης αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη και εδραίωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ΡΑΑΕΥ έδωσε στη δημοσιότητα τις αιτήσεις των επενδυτών για έργα αποθήκευσης στον κύκλο Απριλίου 2023. Η πλειονότητα των αιτήσεων αφορά έργα αποθήκευσης με τη χρήση συσσωρευτών ωστόσο στη λίστα της Αρχής εμφανίζεται και σχέδιο για μονάδα αντλησιοταμίευσης.

Στη λίστα που δημοσίευσε η Αρχή , κυριαρχεί η HELLENIQ RENEWABLES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, συγγενικής της Helleniq Energy (ΕΛΠΕ) με τέσσερα έργα συνολικής ισχύος 150 MW (50-50-25-25). Τα τέσσερα πρότζεκτ της εταιρείας δρομολογούνται στο Δήμο Βέροιας.

Οι ξένοι επενδυτές καταλαμβάνουν μεγάλο ποσοστό των σχεδίων για έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα. Το γεγονός επιβεβαιώνεται και έμπρακτα καθώς δύο μεγάλοι ξένοι παίκτες της πράσινης ενέργειας κατέθεσαν αιτήσεις για μονάδες αποθήκευσης.

Ο λόγος για τη γνωστή πλέον SAINT GEORGE (συγγενική της γερμανικής Aquila Capital). Η εταιρεία έχει τα σκαριά ακόμα ένα πρότζεκτ αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 50 MW, στη θέση Τσιρνόκια, του Δήμου Μετεώρων. Αξίζει να τονίσουμε πως η γερμανική εταιρεία ήδη έχει κλειδώσει 5 άδειες για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος 450 MW.

Το παρών στις νέες αιτήσεις δίνει και η ανερχόμενη Wattcrop. Η εταιρεία επιδιώκει δυναμική είσοδο στην αγορά των ΑΠΕ. Η Wattcrop έχει προχωρήσει σε σχηματισμό κοινοπραξίας με την CERO Generation η οποία είναι θυγατρική της αυστραλέζικης Macquarie. Με την ένταξη της στον ευρύτερο όμιλο της Macquarie, η Wattcrop αποκτά τεράστια ώθηση στην υλοποίηση των σχεδίων της. Το νέο έργο που έχει στα σκαριά αφορά μονάδα αποθήκευσης με τη μπαταρίες, ισχύος 100 MW, στη θέση αγροτεμάχιο 2681, αγρόκτημα μικρού Σουλίου. Η εταιρεία δρομολογεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα στον τομέα της αποθήκευσης καθώς σχεδιάζει μονάδα ισχύος 200 MW και χωρητικότητας 800 ΜWh με την χρήση συσσωρευτών, με προϋπολογισμό 262. εκατ. ευρώ στο Δήμος Εορδαίας.

Μονάδα αποθήκευσης σχεδιάζει και η ΙΔΕΑ ΦΩΣ 2 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. Το πρότζεκτ της εταιρείας προβλέπει υποδομή ισχύος 91 MW, στη θέση Αμπελεια του Δήμου Φαρσάλων.

Κλείνοντας αξίζει να αναφέρουμε πως ανάμεσα στα έργα αποθήκευσης με μπαταρίες κατατέθηκε και ένα αίτημα για μονάδα αντλησιοταμίευσης. Το έργο είναι σχέδιο της Ύδωρ Ημαθίας Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, με μοναδικό εταίρο τον Γ.Ν. Η μονάδα προβλέπεται στην θέση Τούμπα – Τεχνητή λίμνη Σφηκιάς και είναι ισχύος 16 MW, στα όρια του Δήμου Βέροιας.

Η συνολική ισχύς των μονάδων των αιτήσεων στον κύκλο Απριλίου 2023 έφτασε τα 668 MW. Είναι σχεδόν βέβαιο πως ελάχιστα από τα πρότζεκτ που αιτούνται άδειες από την Αρχή θα πάρουν σάρκα και οστά. Ωστόσο οι πιθανότητες είναι περισσότερες όταν το σχέδιο προωθείται από παίκτη με εμπειρία και παρουσία στις ΑΠΕ.

Μονόδρομος η αποθήκευση

Η αποθήκευση ενέργειας αποτελεί σημαντικό συστατικό για το ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος. Είναι πλέον κοινή παραδοχή πως για να φτάσει η ημέρα που θα κυριαρχήσουν πλήρως οι ΑΠΕ χρειάζεται να αναπτυχθούν και αντίστοιχες μονάδες αποθήκευσης, με στόχο την εξισορρόπηση και την σταθεροποίηση του συστήματος.

Μάλιστα το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ αναφέρει ότι η υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ θα πρέπει να βαδίσει χέρι-χέρι με την ανάπτυξη της απαιτούμενης αποθήκευσης ενέργειας.

Για αυτό το λόγο το αναμένεται άνθιση των έργων αποθήκευσης ενώ πολλά πρότζεκτ που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί θα κάνουν μικρή στροφή για εισαγωγή συσσωρευτών.

Η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων αποθήκευσης μέχρι το 2030 θα προβλέπεται να φτάνει στα 8,1 GW . Τα 5,6 GW από αυτά θα είναι μπαταρίες και τα 2,5 GW μονάδες αντλησιοταμίευσης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας