Νίκος
Καραγιάννης

Πριν τη γραμμή εκκίνησης βρίσκονται πλέον οι αποκρατικοποιήσεις για ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ δεδομένου ότι επιλύονται σημαντικές εκκρεμότητες που θα επιτρέψουν -πολύ σύντομα- την ταχεία δρομολόγηση των σχετικών διαδικασιών.

Η πρώτη σημαντική εξέλιξη που ήρθε μόλις τις προηγούμενες ημέρες, είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τη ΔΕΠΑ, το οποίο προβλέπει απόσχιση των εμπορικών της δραστηριοτήτων ώστε να δημιουργηθεί μία ανεξάρτητη «ΔΕΠΑ Εμπορίας» ενώ στην υφιστάμενη εταιρεία θα περιέλθει ο κλάδος των υποδομών, με την ενσωμάτωση σε αυτήν του 100% της ΕΔΑ Αττικής, της ΔΕΔΑ και του 49% της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας.

Για την υφιστάμενη εταιρεία, η οποία ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο θα μετεξελιχθεί σε «ΔΕΠΑ Υποδομών», στο ν/σ αναφέρεται ρητά ότι θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο εφόσον το ποσοστό της δεν θα είναι δυνατό να κατέλθει του 51%. Επίσης θα συσταθεί νέα εταιρεία, 100% θυγατρική της «ΔΕΠΑ Υποδομών», η οποία θα δραστηριοποιείται σε διακρατικά ενεργειακά έργα (όπως οι αγωγοί IGB και Eastmed), με την εισφορά του υφιστάμενου ποσοστού της «ΔΕΠΑ Υποδομών» στην «ΥΑΦΑ Ποσειδών ΑΕ».

Στο μέτωπο των ΕΛΠΕ, το τοπίο έχει πλέον ξεκαθαρίσει όσον αφορά τους διεκδικητές του πλειοψηφικού πακέτου (50,1% – Ελληνικό Δημόσιο 20% και Paneuropean 31,1%), εφόσον με την αναδιαμόρφωση των κοινοπραξιών, ήρθαν ακόμη δύο διεκδικητές στα υφιστάμενα σχήματα που συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Η ημερομηνία για την κατάθεση των προσφορών φαίνεται μάλιστα να κλειδώνει για τα τέλη Μαρτίου. 

Υπενθυμίζεται ότι οι «μνηστήρες» για τα ΕΛΠΕ είναι η ελβετική Glencore από κοινού με το αμερικανικό επενδυτικό fund Carlyle καθώς και η ολλανδική Vittol με την αλγερινή Sonatrach.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα και με τα στοιχεία που έδωσαν τα ΕΛΠΕ στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες, στα σκαριά βρίσκεται ένα «βαρύ» ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα 200-250 εκατ. ευρώ για την προσεχή 5ετία, το οποίο θα ενισχύσει το υφιστάμενο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο των 400 MW της εταιρείας (το οποίο βρίσκεται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης), με εγκατεστημένα 26 MW, με στόχο να αγγίξει τα 300 MW εγκατεστημένης ισχύος με επενδυτικές κινήσεις που περιλαμβάνουν ακόμα και την εξαγορά αιολικών πάρκων.  

Είναι γεγονός πάντως ότι το προηγούμενο διάστημα παρουσιάστηκαν σημαντικές βραδυπορίες, για τις οποίες είχαν εκφραστεί δυσοίωνες εκτιμήσεις όσον αφορά την επίτευξη των στόχων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για φέτος (το οποίο στοχεύει σε έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ).

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας