Βαγγέλης
Θάνος

Με γρήγορες διαδικασίες προχωράει το πρότζεκτ που αφορά την κατασκευή του mega φωτοβολταϊκού πάρκου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ και η ισχύς του θα φτάνει τα 110 MW. Σε πραγματικά νούμερα, η συγκεκριμένη ισχύς μπορεί να τροφοδοτεί σχεδόν 170.000 νοικοκυριά.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως μιλάμε για ένα μεγάλο έργο που έρχεται να αλλάξει τις ενεργειακές ισορροπίες της περιοχής και να προσφέρει τα οφέλη του στους πολίτες.

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη γύρω από το μεγάλο σχέδιο έχει να κάνει με την παραχώρηση του κτήματος POLDER από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προς τις Ενεργειακές Κοινότητες.
Η παραχώρηση εγκρίθηκε από την πρόσφατη συνεδρίασή της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, Λάμπρος Δημητρογιάννης, εισηγήθηκε την δωρεάν παραχώρηση προς τις 7 Ενεργειακές Κοινότητες της συνολικής έκτασης του κτήματος POLDER. Η συγκεκριμένη έκταση στο παρελθόν είχε παραχωρηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με σκοπό την κατασκευή του φωτοβολταϊκού έργου.

Ο κ. Δημητρογιάννης ανέλυσε στην επιτροπή όλα τα δεδομένα παραχώρησης, μεταξύ των οποίων τη διάρκεια της παραχώρησης για 39 έτη, τις νομικές υποχρεώσεις και δικαιώματα, την απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας κερδοσκοπικού χαρακτήρα εντός του ακινήτου κ.ά. Με συντριπτική πλειοψηφία η Οικονομική Επιτροπή αποδέχθηκε την εισήγηση του κ. Δημητρογιάννη και ενέκρινε την παραχώρηση του ακινήτου προς τις Ενεργειακές Κοινότητες.

Στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι να μετατρέψει την Δυτική Ελλάδα σε έναν ενεργειακό κόμβο, γι αυτό κι όλες οι ενέργειες οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Αποτελεσματικές και γρήγορες διαδικασίες

Για την ολοκλήρωση αυτού του mega φωτοβολταϊκού η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει υλοποιήσει τις απαραίτητες διαδικασίες με μεγάλη αποτελεσματικότητα και σε πολύ σύντομο διάστημα.
Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο ypodomes.com μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες τεχνικές και οικονομικές μελέτες, που αφορούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και τα οικονομικά οφέλη. Επίσης έχει δοθεί το “πράσινο φως” για όλες τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, όπως και η σύνταξη των τοπογραφικών διαγραμμάτων και ψηφιακών χαρτών.

Τελευταίο κομμάτι για την ολοκλήρωση του παζλ αποτελεί η σύνταξη των απαραίτητων φακέλων για την κατάθεση του αιτήματος αδειοδότησης του έργου από τον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε σύντομα να εγκριθούν και οι όροι σύνδεσης του έργου.

Στόχος των υπευθύνων είναι, αφού ολοκληρωθούν όλα τα αδειοδοτικά στάδια και το έργο τεθεί προς υλοποίηση, να είναι έτοιμο εντός 18 μηνών.

Πρωτοποριακό μοντέλο

Αξίζει να αναφέρουμε πως κύριος του έργου θα είναι οι επτά ενεργειακές κοινότητες της Δυτικής Ελλάδας.
Οι επτά ενεργειακές κοινότητες της Δυτικής Ελλάδας με τη συμμετοχή συνολικά 60 φορέων σχηματίζουν ένα κοινό μέτωπο που έχει ως στόχο την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα. Μέλη των κοινοτήτων αποτελούν η περιφέρεια, δήμοι , εταιρείες ύδρευσης και λοιπά νομικά πρόσωπα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το εύρος των κοινοτήτων φτάνει σε περισσότερους από 300.000 πολίτες της Δυτικής Ελλάδας σε 11 διαφορετικούς δήμους, εκ των οποίων οι 140.000 περίπου είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν τους εταίρους του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στο κτήμα Pilot Polder της περιοχής του Μεσολογγίου, έκτασης 1.300 στρεμμάτων. Η περιοχή ανάπτυξης του έργου βρίσκεται κοντά στα ΤΕΙ Μεσολογίου.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV