Νίκος
Καραγιάννης

Είναι ένα έργο που θα αλλάξει το τοπίο των υποδομών ηλεκτρισμού στη χώρα καθώς θα εκσυγχρονίσει τους, ξεπερασμένων τεχνολογικών προδιαγραφών, ηλεκτρομηχανικούς μετρητές που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα. Οι νέοι «έξυπνοι μετρητές» είναι ένα έργο που επίσης αναμένεται να «φρενάρει» τις ρευματοκλοπές που, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΔΕΗ, υπερβαίνουν τα 250 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. 

Οι «έξυπνοι» μετρητές που θα έρθουν να αντικαταστήσουν τις περίπου 7,5 εκατ. «χελώνες» είναι υπό συζήτηση ήδη από το 2010 ωστόσο κανένας διαγωνισμός δεν έχει ευοδωθεί να περάσει σε φάση υλοποίησης μέχρι σήμερα. Σε επίπεδο σχεδιασμού, ο ΔΕΔΔΗΕ προβλέπει αρχικά την πιλοτική λειτουργία 200.000 ψηφιακών μετρητών μετά το πέρας της οποίας θα δρομολογηθεί η γενικευμένη αντικατάσταση όλων των παλαιού τύπου ρολογιών ανά την επικράτεια.

Ο διαγωνισμός ωστόσο έχει «βαλτώσει» στην προσφυγή της κοινοπραξίας ΟΤΕ-Intrakat-Intrasoft International για ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης του ΔΕΔΔΗΕ να ανακηρύξει προτιμητέο μειοδότη την Intracom Telecom, η οποία και έγινε αποδεκτή από το Συμβούλιο της Επικρατείας με αποτέλεσμα την αναστολή της απόφασης του Δ.Σ. του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο στις αρχές του προηγούμενου έτους είχε απορρίψει την προδικαστική προσφυγή του σχήματος κατά του διαγωνισμού. Η γνωμοδότηση του ΣτΕ αναμένεται με ανυπομονησία, πιθανότατα μέχρι το Πάσχα, αίροντας δια παντός το μεγάλο εμπόδιο για την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου, στα πλαίσια της μετάβασης της χώρας στην εποχή των έξυπνων δικτύων.

Οι επιπλοκές στο συγκεκριμένο έργο έχουν αποδειχθεί διαίτερα χρονοβόρες, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς την υποχρέωση της χώρας στην ΕΕ, να ολοκληρώσει τον «μεγάλο» διαγωνισμό έως το 2020, προκειμένου να  μη διακυβευθεί η χρηματοδότηση του έργου, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Με την πάροδο των μηνών, το χρονοδιάγραμμα του έργου επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο καθιστώντας την επιτάχυνση των διαδικασιών,  μετά την συμβασιοποίηση, απαραίτητη. Σημειωτέο πως η τελική τιμή του έργου θα εξαρτηθεί από τα εργατικά κόστη καθώς και τα, σε γενικές γραμμές φθίνοντα, κόστη των σχετικών τεχνολογιών όταν αυτό περάσει σε φάση υλοποίησης. Η πιλοτική εφαρμογή της τηλεμέτρησης Χαμηλής Τάσης θα εφαρμοστεί αρχικά σε συγκεκριμένες περιοχές (Ξάνθη, Λέσβος, Λήμνος, Άγ. Ευστράτιος) καθώς και σε αντιπροσωπευτικά δείγματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι οι μετρητές έχουν αναβαθμιστεί συνολικά για τους πελάτες Μεγάλης και Μέσης Τάσης ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ πλέον, προμηθεύει αποκλειστικά τους, νέου τύπου, ηλεκτρονικούς μετρητές σε νέες συνδέσεις κατοικιών ή αντικαταστάσεις παλαιών «ρολογιών», λόγω φθοράς, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιείται ακόμα τηλεμέτρηση. Αντίθετα, για την ώρα, η συλλογή των δεδομένων κατανάλωσης γίνεται ακόμα με τον «παραδοσιακό» τρόπο της επίσκεψης του τεχνικού. Υπό σκέψη παραμένει ωστόσο το θέμα της διαλειτουργικότητας, όπως επεσήμανε και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, κος Χατζηαργυρίου στα πλαίσια του Athens Energy Forum 2018.

Με την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών, καταργείται πλέον η ανάγκη της περιοδικής επίσκεψης του τεχνικού της ΔΕΗ για την μέτρηση της κατανάλωσης του εκάστοτε νοικοκυριού (εφόσον τα δεδομένα θα συλλέγονται αυτόματα), διαδικασία η οποία θα πραγματοποιείται σε πολύ πιο αραιή βάση, ενδεχομένως μια φορά το χρόνο, και που θα αφορά την εποπτεία της μετρητικής διάταξης και την εν γένει εύρυθμη λειτουργία των μετρητών. Τα μετρητικά δεδομένα θα αποστέλλονται καθημερινά μεταξύ 12.00 π.μ. και 8.00 π.μ. στο Κέντρο Τηλεμέτρησης χρησιμοποιώντας ως πρωτόκολλο επικοινωνίας είτε την ενσύρματη τεχνολογία GPRS/3G (General Packet Radio Services) είτε το PLC (Power Line Communications) μέσω των γραμμών του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, οι συμπεριφορές των οποίων θα εξεταστούν και κατά την πιλοτική εφαρμογή των νέων μετρητών.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας