Connect with us

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Πιτσιόρλας: Προτεραιότητα η ολοκλήρωση όλων των υποδομών για την ανάδειξη των Εμπορευματικών μεταφορών

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Για τις νομοθετικές κινήσεις του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που στόχο έχουν την ενθάρρυνση της συγκέντρωσης των βιομηχανικών δραστηριοτήτων σε οργανωμένες, χωροθετημένες περιοχές όπου θα αναπτύσσονται οικονομίες κλίμακας για τις επιχειρήσεις με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο, μίλησε σε συνέντευξή του, στη «Ναυτεμπορική», ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας. Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Πιτσιόρλα στη «Ναυτεμπορική» και τον δημοσιογράφο Φάνη Ζώη έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ, ποια προβλήματα επιλύουν οι ρυθμίσεις για τα Επιχειρηματικά Πάρκα στον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα;

Οι νέες ρυθμίσεις στοχεύουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης των επιχειρήσεων που εγκαθίστανται στα Επιχειρηματικά Πάρκα και στην απλοποίηση διαδικασιών που εμπόδιζαν την οργάνωσή τους. Επιλύθηκαν χρονίζοντα ζητήματα που κρατούσαν τις επιχειρήσεις μακριά από τους οργανωμένους χώρους υποδοχής και γιγάντωσαν τις άναρχες βιομηχανικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Ζητήματα σχετικά με το μετοχικό κεφάλαιο, τη μεταβολή χρήσεων γης, το δικαίωμα επέκτασης υφιστάμενων επιχειρήσεων εντός του ίδιου βαθμού όχλησης. Προβλέφθηκε η δυνατότητα αίτησης ανάπτυξης ΕΠ και για υπό σύσταση εταιρείες και η δυνατότητα τμηματικής ολοκλήρωσης έργων υποδομής. Απλοποιήθηκε το σύστημα είσπραξης και απόδοσης της εισφοράς σε χρήμα για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις και δόθηκαν κίνητρα και στις επιχειρήσεις εφοδιαστικής που εγκαθίστανται εντός Πάρκων.

Σημαντική πρωτοβουλία αποτελεί η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος της άναρχης βιομηχανικής δόμησης στα Οινόφυτα. Ο αναπτυξιακός και φιλοεπενδυτικός χαρακτήρας των νέων ρυθμίσεων αναγνωρίστηκε μέσω ανακοινώσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, πολλές προτάσεις των οποίων ενσωματώθηκαν στο νέο πλαίσιο.

Ο νόμος βάζει τις βάσεις για την εξυγίανση των Οινοφύτων. Θα ακολουθήσουν κι άλλες ολοκληρωμένες παρεμβάσεις π.χ. σε Ασπρόπυργο, Καλοχώρι ή αλλού;

Η εξυγίανση της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης των Οινοφύτων δεν είναι μόνο ένα έργο ορόσημο για την ευρύτερη περιοχή, όπου παράγεται το 1/3 του βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας.

Σηματοδοτεί και τη γενικότερη στόχευση των πρωτοβουλιών του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που στόχο έχουν την ενθάρρυνση της συγκέντρωσης των βιομηχανικών δραστηριοτήτων σε οργανωμένες, χωροθετημένες περιοχές όπου θα αναπτύσσονται οικονομίες κλίμακας για τις επιχειρήσεις με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο. Το πρόβλημα του Ασωπού φωτογραφίζει με τον καλύτερο τρόπο την αναγκαιότητα αυτών των πρωτοβουλιών.

Ήδη έχει ανατεθεί η μελέτη εξυγίανσης και ανάπτυξης για το Καλοχώρι στη Θεσσαλονίκη και επόμενο στάδιο είναι η οριοθέτηση του Πάρκου Εξυγίανσης.

Όπως είπατε πρόσφατα στη Βουλή, αυτό ήταν ένα πρώτο βήμα. Πότε αναμένονται ορατά αποτελέσματα;

Οι νέες ρυθμίσεις αποτελούν ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις για τη βιομηχανία και την εφοδιαστική αλυσίδα. Η απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση και ανάπτυξη δραστηριοτήτων εντός ΕΠ έδωσε ήδη απάντηση σε χρονίζοντα προβλήματα των επιχειρήσεων με τους φορείς των οποίων έγινε σε βάθος διαβούλευση.

Οι νέες ρυθμίσεις σε συνδυασμό με τις εν εξελίξει καταγραφές των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων και τις μελέτες ανάπτυξης βιομηχανικών πάρκων σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας θα δημιουργήσουν μεσοπρόθεσμα μια νέα εικόνα συνολικά για την ελληνική βιομηχανία και επιχειρηματικότητα.

Με τον νέο νόμο διευθετείται ακόμα το θέμα των ΚΑΔ, πώς το αντιμετωπίζει η αγορά;

Οι νέες ρυθμίσεις δίνουν τη δυνατότητα εγκατάστασης επιχειρήσεων logistics σε περιοχές όπου επιτρέπονται μόνο εμπορικές αποθήκες, αλλά όχι βιομηχανικά κτίρια, με τις ειδικές ρυθμίσεις που ισχύουν για τις εμπορικές αποθήκες, απαντώντας σε ένα πάγιο αίτημα των φορέων της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Πρόκειται για ζητήματα που φέρνει μπροστά μας η ίδια η εξέλιξη της αγοράς, όχι πια σε εθνικό, αλλά σε διεθνές επίπεδο. Όταν διαμορφώθηκε το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, η έννοια των logistics δεν υπήρχε καν στο λεξιλόγιό μας αλλά σήμερα η εφοδιαστική αλυσίδα αντιπροσωπεύει το 9,02% του ΑΕΠ.

Σήμερα, μπαίνουν οι βάσεις για τη δημιουργία οργανωμένων οικοσυστημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας σε περιοχές ιδιαίτερα επιβαρυμένες από τις άναρχες συγκεντρώσεις όπως ο Ασπρόπυργος.

Ακούγεται συχνά ότι η χώρα μας μπορεί να γίνει κόμβος για τις εμπορευματικές μεταφορές. Τα ρεκόρ στο λιμάνι του Πειραιά δίνουν ένα ισχυρό σήμα, μήπως όμως έχουμε μείνει πίσω από τους ανταγωνιστές μας;

Η εξέλιξη του λιμανιού του Πειραιά και τα συνεχή ρεκόρ στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων αναδεικνύουν ακριβώς τον ρόλο που μπορεί να έχει η χώρα μας αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Ο Πειραιάς είναι πια μια μεγάλη πύλη εμπορευμάτων προς την Κεντρική Ευρώπη, ενώ το επενδυτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα ανοίξει νέα παράθυρα ευκαιρίας και για τη Βόρεια Ελλάδα.

Μέσα στα χρόνια της κρίσης πραγματικά η χώρα μας έχασε πολύτιμο χρόνο σε τομείς που οι ανταγωνιστές μας έκαναν βήματα προόδου.

Οι εμπορευματικές μεταφορές είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης. Η ολοκλήρωση όλων εκείνων των υποδομών που θα υποστηρίξουν αυτή τη δραστηριότητα αποτελεί προτεραιότητα.

Ο εκσυγχρονισμός του βασικού σιδηροδρομικού άξονα και η ολοκλήρωση των οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων με τις γειτονικές χώρες στο πλαίσιο των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών, το πρόγραμμα αξιοποίησης των λιμανιών και η ανάπτυξη μεγάλων και μεσαίων κέντρων logistics κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: naftemporiki.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Καραμανλής: Μεγαλώνει το μήκος της υπογειοποίησης για να φτάσει το τρένο στην Πάτρα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κώστας Καραμανλής

Τους τέσσερεις πυλώνες για την κατασκευή του οδικού άξονα Πατρών – Πύργου, αλλά και το σχέδιο για τη διαδρομή του τρένου προς την Πάτρα με μεγαλύτερο μήκος στην υπογειοποίηση , ανέπτυξε ο κ. Κώστας Καραμανλής, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Αχαΐας, «Η Γνώμη», η οποία κυκλοφορεί σήμερα .

Ο κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στον δημοσιογράφο Μαρίνο Γράψα, τονίζει τη δέσμευσή του ότι το υπόγειο κομμάτι της διαδρομής του τρένου προς την Πάτρα, θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από όσο είχε σχεδιαστεί. Να θυμίσουμε ότι μέσω της συνεδρίας για τις Υποδομές στο 8ο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο στην Πάτρα, ο υπουργός ΥΠΟΜΕ θα ανακοινώσει και το σχέδιο για την τελική χάραξη του τρένου. Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού:

Κύριε Καραμανλή, ο Δήμος της Πάτρας αλλά και φορείς περιοχών από τις οποίες θα διέρχεται η νέα σιδηροδρομική γραμμή, πραγματοποιούν κινητοποιήσεις επιμένοντας στην υπογειοποίηση και αντιδρώντας στην επίγεια διέλευση από την Πάτρα…

Να βάλουμε λίγο τα πράγματα σε μια σειρά; Το θέμα της σιδηροδρομικής γραμμής στην Πάτρα μάς έχει απασχολήσει πάρα πολύ στο Υπουργείο. Είναι ένα έργο το οποίο είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πραγματικότητα. Όμως, κύριε Γράψα, όπως υποθέτω έχετε διαπιστώσει κι από άλλες περιπτώσεις, εγώ δεν μπορώ να κοροϊδεύω τον κόσμο… Δεν λειτουργώ ποτέ με τη λογική «πες ωραία μεγάλα λόγια σήμερα κι άσε τον επόμενο Υπουργό να καθαρίσει με τους πολίτες»…

Γιατί εδώ έγινε αυτό ακριβώς. Και δυστυχώς δεν είναι η μόνη περίπτωση που το έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ήρθαν και σας έταξαν ένα φαραωνικό έργο που ούτε μπορούσαν να υλοποιήσουν ούτε το χρειάζεται πραγματικά η πόλη. Η πλήρης υπογειοποίηση της γραμμής, με τους πανάκριβους σταθμούς μέσα στην πόλη, θα είχε τεράστιες τεχνικές δυσκολίες, υπερβολικά υψηλό κόστος, θα καταργούσε τον Προαστιακό και το κυριότερο δεν θα μπορούσε ποτέ να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ. Άρα δεν θα κατασκευαζόταν.

Ποια είναι λοιπόν η τελική θέση του Υπουργείου;

Για όλους τους λόγους που σας προανέφερα, εμείς δεσμευτήκαμε να εφαρμόσουμε μια λύση μερικής υπογειοποίησης που να είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη, να ανοίγει την πόλη με μέτωπο προς τη θάλασσα, να περιλαμβάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις αστικής ανάπλασης και να διατηρεί σε λειτουργία τον Προαστιακό.

Η αρχική μας εκτίμηση ήταν το υπόγειο κομμάτι της διαδρομής συνολικά να είναι γύρω στα 2 χιλιόμετρα. Θα σας πω κάτι όμως. Όπως σας είπα ότι μιλώ με ειλικρίνεια στους πολίτες, έτσι εκτιμώ και τους πολίτες που μιλούν με ειλικρίνεια και σοβαρότητα προς εμένα. Άκουσα σοβαρές απόψεις λοιπόν. Τα βάλαμε κάτω να δούμε τι μπορεί πραγματικά να γίνει. Κάτι νέο λοιπόν, για το οποίο μπορώ να δεσμευτώ σήμερα μέσω της «Γνώμης», είναι ότι τελικά η υπόγεια γραμμή θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από όσο αρχικά σκεφτόμασταν. Και σίγουρα η σιδηροδρομική γραμμή δεν θα διαταράσσει τον βαρύ αστικό ιστό της πόλης, αλλά αντιθέτως θα αποδώσουμε το κέντρο της Πάτρας ξανά στους Πατρινούς. Σχεδιάζουμε ένα έργο ακριβώς όπως το χρειάζεται η πόλη. Το αναλυτικό μας σχέδιο θα το ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες.

Όπως επίσης, μπορώ να δεσμευτώ και για κάτι ακόμη. Και να το ξεκαθαρίσω μάλιστα, γιατί έχουν ακουστεί και διάφορα απίθανα πράγματα… Δεν θα περάσει η σιδηροδρομική γραμμή από κάποιο σημείο που δεν περνάει ήδη. Πάνω στην ίδια ακριβώς χάραξη θα πατήσουμε. Απλώς ένα μεγάλο μέρος της, από υπέργειο σήμερα θα το κάνουμε υπόγειο. Άρα κανείς να μην φοβάται ότι δήθεν «θα κοπεί στα δύο η πόλη με νέα σιδηροδρομική γραμμή»… Το αντίθετο κάνουμε. Θα απελευθερώσουμε και θα αποκαταστήσουμε με αναπλάσεις πολύ μεγάλο μέρος της Πάτρας από τη σημερινή γραμμή.

Ο πρώην υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης υποστήριξε ότι οι μελέτες για την υπογειοποίηση υπάρχουν και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται, τι απαντάτε;

Ξέρετε, γενικά αποφεύγω τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Εδώ έχουμε ένα θέμα συνολικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, που όλοι πλέον έχουν καταλάβει ότι δεν… φημίζεται για την ακρίβεια και την αξιοπιστία των ισχυρισμών του.

Η αλήθεια, λοιπόν, είναι η εξής: Μελέτες για την υπογειοποίηση όχι απλώς δεν υπάρχουν, αλλά ούτε καν είχαν παραγγελθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την τότε διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ. Το μόνο που είχε ζητηθεί ήταν προμελέτες, αλλά κι αυτές ακόμα η τότε διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ ουδέποτε τις ενέκρινε. Αντιθέτως, 3 φορές τις είχαν χαρακτηρίσει ελλιπείς και τις είχαν επιστρέψει με παρατηρήσεις. Επιπλέον, δεν υπήρχε ούτε Μελέτη Ανάλυσης Κόστους Οφέλους του έργου, η οποία σήμερα που μιλάμε βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα και προκαλώ οποιονδήποτε να αποδείξει το αντίθετο. Ουδείς θα το κάνει, διότι πολύ απλά αυτή είναι όλη η πραγματικότητα.

Πατρών-Πύργου: Όλοι περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις για το πολύπαθο έργο. Πού βρισκόμαστε;

Βρισκόμαστε στο σημείο που το έργο επιτέλους είναι έτοιμο να γίνει πραγματικότητα. Γιατί εδώ, κύριε Γράψα, έχουμε άλλη μια περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα… Μόνο που αν στην περίπτωση της σιδηροδρομικής γραμμής οι ισχυρισμοί του ώρες-ώρες θυμίζουν κωμωδία, εδώ έχουμε μια αληθινή τραγωδία.

Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι το έργο θα ήταν έτοιμο εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο, αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αποφασίσει να ακυρώσει τον διαγωνισμό και να σπάσει το έργο σε 8 κομμάτια, ώστε να ικανοποιηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Χάθηκαν τόσα χρόνια και μπήκε σε κίνδυνο η χρηματοδότηση του έργου, χωρίς λόγο. Και τι μας παρέδωσαν τελικά; Από τα 8 τμήματα, στα μισά δεν υπήρχε καν ανάδοχος για να φτιάξει το έργο. Και από τα υπόλοιπα, ενώ θεωρητικά είχε περάσει το 1/3 του χρόνου εκτέλεσης του έργου, στα περισσότερα ξέρετε πού βρισκόταν η υλοποίηση; Κάτω από το 1%! Και με την ΕΕ να μας λέει ότι αν δεν έχουμε τελειώσει ως το 2023 –που προφανώς δεν θα συνέβαινε ποτέ- τότε… χρηματοδότηση τέλος. Έχω δώσει αναλυτικά όλα τα στοιχεία στην ομιλία μου στη Βουλή και ουδείς διανοήθηκε να με διαψεύσει.

Με άλλα λόγια, όταν αναλάβαμε, αντί οι πολίτες να απολαμβάνουν ένα ολοκληρωμένο έργο, το ερώτημα ήταν ένα και μοναδικό: Θα γίνει ποτέ η Πατρών-Πύργου ή όχι;

Άρα ποιος είναι ο δικός σας χειρισμός κύριε Υπουργέ;

Εμείς εξασφαλίσαμε ότι η Πατρών-Πύργου θα γίνει πραγματικότητα. Για να το πετύχουμε αυτό, χωρίς μεγάλα λόγια, το σχέδιό μας είχε 4 πυλώνες:

Πρώτον, βάλαμε τέλος στο αδιέξοδο της κατάτμησης σε 8 κομμάτια.

Δεύτερον, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση του έργου. Ήρθαμε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πετύχαμε την αλλαγή της στάσης της, ώστε το έργο να μπορεί να χρηματοδοτηθεί και μετά το 2023 εφόσον χρειαστεί.

Τρίτον, ήρθαμε σε συμφωνία, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με τον παραχωρησιούχο για ένταξη του έργου στην Παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού και έχουμε ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες με την ΕΕ. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται η ολοκλήρωση του έργου, χωρίς να στοιχίσει ούτε ευρώ περισσότερο από όσο προβλεπόταν στις 8 εργολαβίες. Και ο παραχωρησιούχος – με το ίδιο οικονομικό τίμημα – θα αναλάβει τη συντήρηση και τη λειτουργία του οδικού άξονα.

Και τέταρτον, επειδή οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο και έχουν απόλυτο δίκιο. Για το ενδιάμεσο διάστημα, και με δεδομένη την κρισιμότητα του έργου και την πολύ επικίνδυνη κατάσταση σε πολλά σημεία του υπάρχοντος οδικού δικτύου, προχωράμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις οδικής ασφαλείας στον υφιστάμενο δρόμο, ύψους 30 εκατ. ευρώ. Κι αυτό είναι κάτι που θα μας είναι χρήσιμο και για το μέλλον, αφού μέρος του σημερινού δρόμου θα συνεχίσει να λειτουργεί παράλληλα με τον νέο αυτοκινητόδρομο.

Φράγμα Πείρου-Πείρου: Ένα σημαντικό έργο που αφορά ολόκληρη την περιοχή. Τι χαρακτήρα πρέπει να έχει ο φορέας που θα διευθύνει τη λειτουργία του έργου; Δημόσιο; Δημοτικό; Διαδημοτικό; Ή μήπως ιδιωτικό;

Είναι κι αυτό ένα έργο ζωής για την περιοχή. Πρώτα απ’ όλα, να πούμε ότι είναι απαραίτητη η σύσταση Φορέα Διαχείρισης και Λειτουργίας, ο οποίος πέραν της λειτουργίας του έργου θα αναλάβει και την παρακολούθηση και τη συντήρηση των κατασκευών.

Τώρα, πού ακριβώς βρισκόμαστε με αυτό το θέμα: Το Υπουργείο συνέταξε σχέδιο καταστατικού για την ίδρυση της Α.Ε. «Εταιρεία Διαχείρισης Έργων Πείρου–Παραπείρου Αχαΐας Ανώνυμη Εταιρεία», το οποίο όμως ο Δήμος Πάτρας δεν δέχτηκε.

Για την ώρα, λοιπόν, έχει οριστεί ως προσωρινός Φορέας Διαχείρισης και Λειτουργίας του συνολικού έργου, η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων (ΕΥΔΕ) Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων. Και το αμέσως προσεχές διάστημα, θα προκηρυχθεί η σύμβαση «Ύδρευση Πάτρας από τους ποταμούς Πείρο και Παραπείρο – δίκτυα υδροδότησης υπολοίπων οικισμών Ν.Αχαΐας», στην οποία περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για τη λειτουργία του φράγματος προσωρινά για 5 χρόνια.

Ένα ακόμη μείζον θέμα για τους αγρότες κυρίως της περιοχής, είναι η επέκταση του φράγματος Πηνειού προκειμένου να καλυφθεί η άρδευση στα όρια των νομών Ηλείας και Αχαΐας. Πού βρίσκεται το θέμα των μελετών;

Το προχωράμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Ολοκληρώνεται ο φάκελος, ώστε το φθινόπωρο να δημοπρατηθούν οι «Μελέτες Συμπληρωματικών έργων φράγματος Πηνειού (Καραμανλή) για ανακαίνιση, προσβασιμότητα, ασφάλιση και ανάδειξή του και μελέτες έργων ταμιευτήρα άρδευσης και ύδρευσης τ.Δήμου Ωλένης Ηλείας».

Για να δώσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα στους αναγνώστες, να προσθέσω ότι η αξία της σύμβασης είναι 3,5εκατ.€ και υπολογίζεται ότι απαιτούνται 2-3 χρόνια για την ολοκλήρωσή της, μαζί με την απαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Κύριε Υπουργέ υπάρχει θέμα αύξησης των διοδίων;

Δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα για την κυβέρνηση.

Σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συμπληρώνει ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας. Είναι θετικό το πρόσημο;

Σίγουρα ναι. Και αυτό δεν το λέω εγώ, το λένε τα γεγονότα και κυρίως το επιβεβαιώνουν οι πολίτες. Μέσα σε ένα χρόνο, παρά τις απρόβλεπτες δυσκολίες, η κυβέρνηση έχει χειριστεί με απόλυτη επιτυχία τόσο την κρίση στα σύνορά μας όσο και την πρωτοφανή υγειονομική κρίση και τις επιπτώσεις της. Και παράλληλα, έχει κάνει σοβαρά βήματα για την εφαρμογή του προγράμματός της. Έχουμε βέβαια πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας. Όμως έχουμε όραμα για αυτόν τον τόπο, σχέδιο κι αποφασιστικότητα για να το κάνουμε πραγματικότητα και ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία.

Πολλοί διατείνονται ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Τι απαντάτε;

Το ενδεχόμενο εκλογών το έχει διαψεύσει κατηγορηματικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεπώς οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση είναι περιττή.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Σταύρος Αρναουτάκης: Ο ενεργειακός μετασχηματισμός της Κρήτης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σταύρος Αρναουτάκης

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική είναι η μεγάλη γέφυρα επικοινωνίας για μια αμφίδρομη και ισόρροπη ανάπτυξη. Στην ουσία, συμβάλλει στη μείωση της απόστασης Κέντρου-Περιφέρειας, αντιμετωπίζοντας τις υπαρκτές και ζημιογόνες ανισότητες. Το σημαντικότερο, δημιουργεί πολλαπλές αναπτυξιακές εστίες, απαντώντας με τρόπο δραστικό στην παραγωγική, οικονομική και τεχνολογική υστέρηση, που χρόνια χαρακτηρίζει τη χώρα μας.

Με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, επιτυγχάνουμε κάτι εξαιρετικά ελπιδοφόρο: Δρομολογούμε τον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ελλάδας. Με αυτόν τον στρατηγικό στόχο ανατοποθετούμαστε στον διεθνή ενεργειακό χάρτη. Οι επιλογές μας, αναμφίβολα, οφείλουν να έχουν βάθος και ουσιαστικές αναθεωρήσεις. Το κυριότερο, να είναι μακράς πνοής.

Η εξάρτηση της χώρας από ρυπογόνα καύσιμα, που φτάνει στο ύψος του 70%, είναι δείκτης υπανάπτυξης. Επιπλέον, υποκρύπτει αναχρονισμό. Και σίγουρα υπαγορεύεται από λογικές οικονομισμού, εξυπηρετώντας κοντόφθαλμες επιδιώξεις.

Την ίδια ώρα η απόκλισή μας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ξεπερνάει το 50%. Τα δύο αυτά αριθμητικά ποσοστά μάς υποδεικνύουν τον δρόμο που οφείλουμε να ακολουθήσουμε, προκειμένου να επιτύχουμε την πολυπόθητη σύγκλιση με τις κοινωνίες της Ε.Ε. Η ισχυρή αλληλεπίδραση της ενέργειας με την οικονομική ανάπτυξη, το περιβάλλον, τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς συνιστά μια νέα πραγματικότητα.

Η ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί την πρώτη ουσιαστική απάντηση στο ενεργειακό έλλειμμα που αντιμετωπίζει το νησί μας. Με τα 380 χιλιόμετρα των δύο καλωδίων, αλλά και την ολοκλήρωση της σύνδεσης με την Πελοπόννησο, η Κρήτη επιλύει εκκρεμότητες του παρελθόντος.

Ταυτόχρονα, της επιτρέπεται να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τη δυναμική είσοδό της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Άλλωστε, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε, καθιστούν το εγχείρημα άμεση προτεραιότητα.

Η Κρήτη, εκτός από ναυαρχίδα της τουριστικής ανάπτυξης, μπορεί να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος είναι καίριας σημασίας. Συνδέεται με την καθημερινότητά μας και τις συνθήκες διαβίωσης.

Μια καθαρή ενεργειακά Κρήτη, μια πράσινη Κρήτη, αποκτά προστιθέμενη αξία. Γίνεται ελκυστικότερη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, Έλληνες και ξένους. Το κυριότερο μετατρέπεται σε αναπτυξιακό φάρο.

Με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής «κόβουμε δρόμο» -όπως έλεγε ο ποιητής- για τον ενεργειακό μας αναπροσανατολισμό. «Ανάβουμε πράσινο» για το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Οδηγούμε την Κρήτη στον αστερισμό της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής προστασίας.

Η Περιφέρεια Κρήτης, λειτουργώντας ως εργαστήρι πολιτικής, επιδιώκει να έχει λόγο και ρόλο σε όλα τα μείζονα ζητήματα που συνδέονται με την παραγωγική, οικονομική, τεχνολογική και αναπτυξιακή δραστηριότητα. Προτάσσοντας τον ουσιαστικό διάλογο και τη γόνιμη σύνθεση, ξεπερνά και τα όποια εμπόδια, επιφυλάξεις ακόμη και αντιδράσεις βρίσκει μπροστά της. Είτε γιατί πολλές φορές οι αλλαγές προκαλούν φόβο και ανασφάλεια. Είτε διότι επικρατούν στρεβλώσεις και μονομέρειες.

Τώρα που βιώνουμε τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, η αναζωογόνηση της οικονομίας καθίσταται ζωτική ανάγκη. Η προσέλκυση ενεργειακών επενδύσεων είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος για να ισοσκελίσουμε τις απώλειες. Αλλά και για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις, αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού των υποδομών μας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Γιώργος Πατούλης: Οι 5 άξονες για τα μεγάλα έργα και τις παρεμβάσεις στην Αττική

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, στο ypodomes.com και τον δημοσιογράφο Νίκο Καραγιάννη, για τα μεγάλα έργα και τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται και υλοποιούνται. Σε αυτή, μίλησε για τα προβλήματα που βρήκε ως νέα αρχή και την εκκίνηση ενός στρατηγικού σχεδίου για την γρηγορότερη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, το νέο σχέδιο για τη διαχείριση απορριμμάτων και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής κ.α..

Ο κ.Πατούλης ανέφερε πως η Περιφερειακή Αρχή στηρίζεται σε 5 άξονες για την υλοποίηση των παραπάνω: τον άξονα “Ασφαλής Αττική” για τα αντιπλημμυρικά και οδικά έργα, τον άξονα “Καθαρή Αττική” για τη διαχείριση απορριμμάτων και έργα ύδρευσης-αποχέτευσης, τον άξονα “Πράσινη Αττική” που περιλαμβάνει αναπλάσει πάρκων και έργα πρασίνου, στον άξονα “Αττική – Περιφέρεια Αλληλεγγύης” για κτιριακά έργα σε σχολεία, νοσοκομεία και εκσυγχρονισμό οδοφωτισμού και στον άξονα “Αττική Περιφέρεια Ανάπτυξης” με το μεγάλο έργο επέκτασης του προβλήτα κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και σε κτιριακά έργα για χώρους πολιτισμού όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη και το Μέγαρο Τσίλερ.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής εξήγγειλε την έναρξη υλοποίησης των νέων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων σε Φυλή, Σχιστό και Γραμματικό μέσω ΣΔΙΤ, ενώ για τον Φαληρικό Όρμο την δημοπράτηση της Β`φάσης του έργου έως το τέλος του 2020.

Τέλος, ο κ.Πατούλης μίλησε για το πρόβλημα αρμοδιοτήτων σε υποδομές, το πως διαχειρίζεται την πανδημία του κορωνοϊού και για το συνολικό του όραμα για την Αττική.

Παρακάτω σας παραθέτουμε ολόκληρη τη συνέντευξη του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη:

Νίκος Καραγιάννης: Έχετε αναλάβει ως Περιφερειάρχης εδώ και περίπου 10 μήνες. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες που θα κινηθείτε στα θέματα υποδομών της Αττικής; Που πιστεύετε ότι “πονάει” η Περιφέρεια και χρίζει άμεσης παρέμβασης;

Γιώργος Πατούλης: Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής καλείται να διαχειριστεί μια πολύ σύνθετη κατάσταση. Στην Αττική σήμερα ζει περίπου το 40% του πληθυσμού της χώρας κι από αυτούς, σχεδόν το 1/3 ανήκει στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, η κατάσταση των οποίων επιδεινώθηκε μετά και την περιπέτεια του covid-19.

Τα προηγούμενα χρόνια, ξοδεύτηκαν πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς όμως να έχει επιλυθεί κανένα από τα σημαντικά προβλήματα της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας.

Ενώ την προηγούμενη πενταετία μόνον αναλήφθηκαν υποχρεώσεις και δεσμεύσεις μέσω υπογραφής προγραμματικών συμβάσεων με τους περισσότερους Δήμους της Αττικής, για έργα προϋπολογισμού άνω των 2 δις, όταν στα ταμεία μας η προηγούμενη Διοίκηση μας άφησε λιγότερα από 300 εκ. ευρώ. Μιλάμε για ένα overbooking υποσχέσεων άνω του 700%. Ενώ και η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ κινείτο πολύ χαμηλά, γύρω στο 25%.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που κληθήκαμε να διαχειριστούμε, καταρτίσαμε ένα στρατηγικό σχέδιο:
• που προβλέπει καταρχήν γρηγορότερη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, φτάνοντας από το 25% τον Αύγουστο του 2019 , στο 40% στο τέλος του Ιουνίου του 2020.
• θέτουμε ως πρώτη προτεραιότητα την υλοποίηση ενός νέου σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων, με έμφαση στην ανακύκλωση και τη διαλογή στη πηγή, με στόχο μας ως το 2025 να πάψουμε οριστικά να θάβουμε σκουπίδια στη Φυλή.
• δίνουμε βάρος στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, για να μην θρηνήσουμε ξανά απώλειες ζωών και περιουσιών
• μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, αναδεικνύεται η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του δικτύου κοινωνικής προστασίας κι αλληλεγγύης της Περιφέρειας Αττικής για τους ευάλωτους συμπολίτες μας
• με στοχευμένα έργα και παρεμβάσεις επιδιώκουμε την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής και την αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων.
• αναζητούμε πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το σύνολο του σχεδίου μας.
• επενδύουμε στη συνεργασία και με τους 66 Δήμους της Αττικής.

Νίκος Καραγιάννης: Με ποια έργα δίνετε περιεχόμενο στο σχέδιο που μας περιγράφετε;

Γιώργος Πατούλης: Στον άξονα «Ασφαλής Αττική» δίνουμε προτεραιότητα σε έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης κυρίως σε περιοχές που έχουν πληγεί όπως είναι η Δυτική και Ανατολική Αττική. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο καθαρισμός των ρεμάτων, η ολοκλήρωση του έργου «Εκτροπή χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης και διευθέτηση χειμάρρου Σούρες Θριάσιου Πεδίου, η διεκδίκηση πόρων για την εκπόνηση νέων μελετών, που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση των επόμενων έργων.

Στον ίδιο άξονα περιλαμβάνονται έργα οδικής ασφάλειας που αφορούν διαπλατύνσεις οδικών αξόνων, νέες ασφαλτοστρώσεις, έργα ηλεκτροφωτισμού οδικού δικτύου, το νέο κέντρο κυκλοφορίας, έργα σηματοδότησης και νέων διαβάσεων, κλπ. Αλλά και η ενίσχυση του εξοπλισμού της ΕΛΑΣ με 200 νέα οχήματα και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 35 νέα οχήματα που έχουν ήδη παραδοθεί.

Στον άξονα «Καθαρή Αττική» περιλαμβάνονται η δημιουργία των νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, η ανάληψη δράσεων ανακύκλωσης , η παράδοση στους δήμους της Αττικής 80 νέων απορριμματοφόρων και 9000 καφέ κάδων ανακύκλωσης για την δημιουργία δικτύου συλλογής βιοαποβλήτων. Αλλά και η επέκταση του δικτύου αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική , καθώς και ο υποθαλάσσιος αγωγός της Αίγινας.

Στον άξονα «Πράσινη Αττική» περιλαμβάνεται το εμβληματικό έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, η πρώτη φάση του οποίου θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2020. Αλλά και ο σχεδιασμός μας για την αξιοποίηση του Πάρκου Τρίτση κι όλων των μεγάλων ανοικτών χώρων πρασίνου της Αττικής, καθώς κι εκτεταμένες αναδασώσεις και φύτευση δεκάδων χιλιάδων νέων δέντρων στους ορεινούς όγκους του Λεκανοπεδίου.

Στον άξονα «Αττική, Περιφέρεια Αλληλεγγύης» περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η χρηματοδότηση των 250 κοινωνικών μας δομών, η κατασκευή νέων σχολικών αιθουσών και βρεφονηπιακών σταθμών, η ενίσχυση του εξοπλισμού 55 Νοσοκομείων και 29 Κέντρων Υγείας της Αττικής, σε έργα βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του οδικού δικτύου, έργα ηλεκτροφωτισμού, στη δημιουργία υποδομών που θα ενισχύσουν την Αττική ως τουριστικό προορισμό, αλλά και σε υποδομές που σχετίζονται με την φιλικότερη προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων.

Στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής μας και στον Άξονα «Αττική Περιφέρεια Ανάπτυξης», βρίσκεται το έργο της νότιας επέκτασης του σταθμού Κρουαζιέρας στον Πειραιά. Καθώς και δράσεις που αφορούν την ενίσχυση των υποδομών που καθιστούν την Αττική ελκυστικό τουριστικό προορισμό υγείας κι ευεξίας.
Τέλος, οφείλουμε να τονίσουμε τη σημαντική συνεισφορά της Περιφέρειας Αττικής σε εμβληματικά έργα που αφορούν τον Πολιτισμό , όπως η νέα Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Αλ. Σούτσου, το Μέγαρο Τσίλερ, το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, το Ωδείο Αθηνών, κλπ.

Νίκος Καραγιάννης: Aς πάμε λίγο στο μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα, αυτό της διαχείρισης απορριμμάτων. Ποιο είναι το σχέδιο σας και θα το δούμε να εκτελείται; Στο παρελθόν έχουμε δει πολλά σχέδια να εξαγγέλλονται και τελικά λόγω αντιδράσεων ή λόγω αδυναμίας μένουν στο συρτάρι.

Γιώργος Πατούλης: Η δική μας δέσμευση είναι καθαρή και θα γίνει πράξη. Ως το 2025 η χωματερή της Φυλής θα έχει κλείσει και στην Αττική δεν θα θάβουμε πλέον χωρίς επεξεργασία τα σκουπίδια μας. Τελεία και παύλα. Στόχος μας είναι με αφετηρία το 2020, που το έχουμε κηρύξει έτος ανακύκλωσης, να πετύχουμε η Αττική να αποκτήσει ένα σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της.

Διαμορφώνουμε ένα στρατηγικό σχέδιο, με ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις. Αν και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω πως πριν ακόμη συμπληρωθεί ένας χρόνος θητείας, έχουμε περάσει σταθερά από το στάδιο των εξαγγελιών, στο στάδιο της υλοποίησης.

Ο ΕΔΣΝΑ και η Περιφέρεια Αττικής προωθεί ένα νέο σύστημα που θα επιβραβεύει τους Δήμους που ανακυκλώνουν και θα επιβαρύνει όσους εξακολουθούν να στέλνουν στη Φυλή περισσότερα σύμμεικτα απορρίμματα.

Ενδεικτικά σας αναφέρω πως, όπως είχαμε δεσμευτεί, έχουμε ανάδοχο για τη μελέτη αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ .Δεκάδες Δήμοι επικαιροποιούν τα τοπικά τους σχέδια, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής.

Προχωράμε στην κατασκευή 3 νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα στη Φυλή, του Πειραιά στο Σχιστό, και της Βορειοανατολικής Αττικής στο Γραμματικό, αξιοποιώντας το χρηματοδοτικό εργαλείο των ΣΔΙΤ.

Έχουμε σε εξέλιξη πρόγραμμα διανομής 80 σύγχρονων απορριμματοφόρων και 9000 καφέ κάδων σε όλους τους Δήμους. Σύντομα θα διεξαχθεί διαγωνισμός για την προμήθεια και τοποθέτηση 1000 γωνιών ανακύκλωσης σε όλη την Αττική.

Ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία διαλόγου για δημιουργία και λειτουργία διαδημοτικών Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων..

Νίκος Καραγιάννης: Ακόμα μία μεγάλη παρέμβαση συντελείται στον Φαληρικό Όρμο. Σημαντικό τμήμα των έργων το έχουμε δει. Τι έχουμε να περιμένουμε εκεί και ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα για τους πολίτες;

Γιώργος Πατούλης: Όπως δήλωσα και πρόσφατα αποτελεί δέσμευση μου, η ολοκλήρωση του έργου της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. Είναι ένα έργο πνοής για όλη την Αττική και τους κατοίκους της. Η Περιφέρεια έχει δεσμευθεί ότι η Α’ Φάση του Έργου θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2020 και θα κάνουμε ότι χρειαστεί, για να προκηρυχθεί στο ίδιο διάστημα και η Β’ Φάση του, παρά τα σημαντικές ελλείψεις που μας άφησε η προηγούμενη Διοίκηση τόσο σε επίπεδο μελετών (προμελέτες), όσο και σε επίπεδο επαρκών πόρων, για το σύνολο της παρέμβασης σε όλο το φαληρικό όρμο και όχι μόνον σημειακά. Πρέπει επίσης να επισημάνω ότι καλούμαστε να διαχειριστούμε την ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδιασμού για το διάστημα μετά την ολοκλήρωση του έργου. Δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη που να αφορά την μελλοντική αξιοποίηση, βιωσιμότητα και συντήρηση του χώρου, είτε μέσω ενός φορέα λειτουργίας και διαχείρισης, είτε μέσω της πρόσκλησης επενδυτών, ώστε να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα ότι δεν θα είναι ένα ακόμη “έργο φάντασμα”, το οποίο θα αποτελεί βαρίδι για τους φορολογούμενους.

Να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου περιλαμβάνεται στο πίνακα έργων για τα οποία η Περιφέρεια βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για εξασφάλιση χρηματοδότησης της επόμενης φάσης, ενώ λόγω σπουδαιότητας, περιλαμβάνεται και στον κατάλογο έργων προτεραιότητας της Περιφέρειας Αττικής για χρηματοδότηση, από τον νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027. Σε κάθε περίπτωση όμως διερευνούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο δημοπράτησης και ολοκλήρωσης του εν λόγω έργου προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο τεχνικά, οικονομικά και κοινωνικά αποτέλεσμα, προς όφελος των πολιτών της Αττικής.

Νίκος Καραγιάννης: Ένα από τα χρονίζοντα ζητήματα στην Αθήνα, είναι αυτό των αρμοδιοτήτων σε υποδομές. Πολλές φορές το έχουμε δει αυτό σε οδικούς άξονες, πλατείες και άλλα. Έχετε έρθει αντιμέτωπος με τέτοιες καταστάσεις και αν ναι πως θα μπορεί να δοθεί λύση;

Γιώργος Πατούλης: Η επαναοριοθέτηση των αρμοδιοτήτων είναι αναγκαία προκειμένου να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης η οποία θα είναι προς όφελος των πολιτών. Τα προηγούμενα χρόνια με πρωτοβουλίες που είχαμε αναλάβει από κοινού ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ είχε διαμορφωθεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας. Σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα θεωρώ ότι είναι κατάλληλες οι συνθήκες προκειμένου να επιτευχθεί η δημιουργία ενός νέου καταστατικού χάρτη της χώρας με βάση την αρχή της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι οι ΟΤΑ έχουν τεκμήριο αρμοδιότητας στις τοπικές δημόσιες υποθέσεις.

Πέρα όμως από αυτό είναι ανάγκη να γίνει χαρτογράφηση των προβλημάτων και να διευθετηθεί το κάθε πρόβλημα χωριστά. Δεν είναι δυνατόν να μην αφαιρούνται παράνομες διαφημιστικές πινακίδες από κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αττικής επειδή δεν είναι αρμοδιότητα κανενός. Από τη πρώτη στιγμή που αναλάβαμε με συγκεκριμένες δράσεις που υλοποιήσαμε, πανό, αφίσες και διαφημιστικές πινακίδες αφαιρέθηκαν. Μάλιστα στη προσπάθεια αυτή μας βοήθησαν και οι δήμοι. Αυτό το παράδειγμα αποδεικνύει στην πράξη ότι ακόμα και αν τίθεται θέμα επικάλυψης αρμοδιοτήτων όταν υπάρχει η βούληση μπορεί και να βρεθεί λύση.

Νίκος Καραγιάννης: Η πανδημία του κορωνοϊού πως αντιμετωπίστηκε από την Περιφέρεια δεδομένου του γεγονότος ότι η Αθήνα ήταν το επίκεντρο της στην Ελλάδα; Πως βλέπετε την εξέλιξη του φαινομένου;

Γιώργος Πατούλης: Σε αυτή την πανδημία καταφέραμε κανένας πολίτης της Αττικής να μην μείνει μόνος. Η Περιφέρεια Αττικής αντιλαμβανόμενη αμέσως το μέγεθος και τις προεκτάσεις της υγειονομικής κρίσης, έδρασε έγκαιρα, γνωρίζοντας ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος. Σε πρώτο στάδιο , αναδείξαμε την ανάγκη να κλείσουν τα σχολεία, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανδημίας και εκδώσαμε αναλυτικές οδηγίες, για τα μέτρα προφύλαξης των πολιτών.

Στο πλαίσιο υλοποίησης ενός προγράμματος που ήδη τρέχει και αφορά την ενίσχυση του εξοπλισμού των νοσοκομείων της Αττικής, προχωρήσαμε στη λήψη απόφασης για αγορά αναπνευστήρων και κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ ύψους 740.000, για τα νοσοκομεία της Αττικής.

Παράλληλα διανείμαμε μεγάλη ποσότητα υγειονομικού υλικού και ατομικής προστασίας σε δήμους και άλλους φορείς. Επίσης υλοποιήσαμε και άλλες δράσεις για τη στήριξη των συμπολιτών μας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής όπως τη διασφάλιση σε περισσότερους από 120.000 μαθητές της Αττικής, τη δυνατότητα πρόσβασης στην εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση, από την επόμενη κιόλας μέρα που έκλεισαν τα σχολεία, την ενεργοποίηση της τηλεφωνικής γραμμής 1110, μέσα από την οποία πάνω από 70.000 πολίτες είχαν τη δυνατότητα να απευθυνθούν δωρεάν για να καταγγείλουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, να ζητήσουν ιατρική βοήθεια και ενημέρωση για τον κορωνοϊό , να αναζητήσουν ψυχολογική υποστήριξη.

Επιπρόσθετα με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών και σε συνεργασία με τους 66 Δήμους της Αττικής, διανείμαμε πάνω από 1 εκατομμύριο γεύματα σε περίπου 40.000 πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Επιπλέον η Περιφέρεια Αττικής έχει σχεδιάσει και ξεκινάει να υλοποιήσει τις πιλοτικές δράσεις Προληπτικής Ιατρικής και Προσυμπτωματικού Ελέγχου με στόχο την πρόληψη εμφάνισης μεταδοτικών και λοιμωδών νοσημάτων, μέσω των υφιστάμενων ΚΕΠ Υγείας. Αναφορικά με τον οικονομικό αντίκτυπο του Covid-19, στον τομέα της εστίασης και των ξενοδοχείων, η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί ήδη δράσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ που αφορούν την παροχή μικρο-εγγυήσεων μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ και την ενίσχυση νέων μμε τουρισμού. Παράλληλα και σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης προετοιμάζουμε δράσεις αντιμετώπισης των επιπτώσεων του Covid-19 στις μμε της Περιφέρειας Αττικής (ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, ενίσχυση κλάδων που επλήγησαν με σημαντικές απώλειες εισοδήματος, ενίσχυση ερευνητικών υποδομών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας κ.λπ.).

Νίκος Καραγιάννης: Ποια είναι η εικόνα που θα θέλατε να έχει η Αττική στο τέλος αυτής της πρώτης θητείας σας; Ποια είναι η μακροπρόθεσμη πολιτική σας για την Αττική;

Γιώργος Πατούλης: Η Περιφέρεια Αττικής, η πρώτη μεταξύ των 13 περιφερειών της Ελλάδας, μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, σε όλα τα επίπεδα. Στην ανάπτυξη, στην ενίσχυση της απασχόλησης, στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Στόχος μας είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής όλων των πολιτών, αλλά και η ουσιαστική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, εργαζόμαστε με όρεξη, όραμα, σχέδιο και διάθεση προσφοράς, τηρώντας τη δέσμευσή μας απέναντι στους πολίτες, οι οποίοι μας τίμησαν με την ψήφο τους, δίνοντάς μας την ευκαιρία να εφαρμόσουμε ένα νέο μοντέλο διοίκησης που θα πάει την Αττική μας μπροστά, στο μέλλον. Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση ότι η Περιφέρεια Αττικής, με συγκροτημένο σχέδιο και τις κατάλληλες παρεμβάσεις, μπορεί να αποτελέσει μια Περιφέρεια – πρότυπο Υγείας, Ευζωίας, που θα διασφαλίζει την προστασία των κατοίκων της, θα είναι αλληλέγγυα προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και θα αποτελεί μήτρα καινοτόμων ιδεών που θα φέρουν πρόοδο και ανάπτυξη, κρατώντας τα παιδιά μας στον τόπο τους.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα