Connect with us

Επικαιρότητα

Πιτσιόρλας: Κεντρικός ο ρόλος της Β. Ελλάδας στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας

Δημοσιεύθηκε

στις

«Η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, είναι η πιο κρίσιμη περιοχή για την ανάπτυξη της χώρας. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει ένα ρόλο ευρύτερο στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και εξαρτάται από το πώς θα επιλύσουμε τα προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα.

Από το τι υποδομές θα φτιάξουμε, τι δίκτυα θα φτιάξουμε, ούτως ώστε να διαδραματίσουμε αυτό το ρόλο». Τα παραπάνω δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, μετά το πέρας της συνάντησης εργασίας που είχε σήμερα το μεσημέρι, με τους προέδρους των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας ΑΜΘ, στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Πιτσιόρλας, που επισκέπτεται την πρωτεύουσα του Έβρου στο πλαίσιο των αποψινών εγκαινίων της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Αλεξανδρούπολης, «Alexpo 2018», χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα και γόνιμη τη συζήτηση, στην οποία τέθηκαν θέματα «που αφορούν τις υποδομές στην περιοχή, θέματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα, θέματα που αφορούν τους τρόπους που μπορεί η κεντρική κυβέρνηση να βοηθήσει στην επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων».

Δήλωσε πως «είμαστε σε μία στιγμή πάρα πολύ ενδιαφέρουσα με την ολοκλήρωση της μνημονιακής περιόδου και την έξοδό μας απ’ αυτήν». Προσέθεσε ότι «πρέπει να σχεδιάσουμε την προοπτική της ανάπτυξης της χώρας μ΄ ένα διαφορετικό τρόπο…» και επισήμανε: «Μπορούμε να πούμε τώρα, ότι τους επόμενους μήνες θ΄ αρχίσει να υλοποιείται βήμα-βήμα ένας σχεδιασμός που έχει εξαγγελθεί πολλές φορές, αλλά τώρα πια θα είμαστε στη φάση υλοποίησης αυτού του σχεδιασμού».

«Μετά την εκπληκτική άνοδο του λιμανιού του Πειραιά, στις παγκόσμιες μεταφορές, η Ελλάδα πια έχει αναδειχθεί συνολικά ως χώρα, σ΄ έναν κόμβο των παγκόσμιων μεταφορών. Το ίδιο μπορεί να γίνει και στην ενέργεια και το ίδιο μπορεί να γίνει και σε άλλους τομείς.

Σε όλον αυτόν τον ευρύτερο σχεδιασμό που προωθεί η κυβέρνηση, η Βόρεια Ελλάδα έχει κεντρικό ρόλο. Η περιοχή εδώ που βρισκόμαστε σήμερα επίσης, λόγω της φύσης και της γεωγραφίας της, είναι κρίσιμο σημείο. Άρα πρέπει να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας, να διαθέσουμε πόρους και δυνάμεις, ούτως ώστε να αλλάξουν οι ρυθμοί με τους οποίους αντιμετωπίζονται τα προβλήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, δήλωσε ότι η τελευταία τριετία «ήταν χρόνια διαχείρισης μιας κρίσης πολύ μεγάλης. Διαχείρισης των υποχρεώσεων που είχαμε από τα μνημόνια και ήταν λογικό να πέφτει το βάρος σ΄ αυτά.

Γι αυτό και η κυβέρνηση πήρε δύσκολες αποφάσεις, ακριβώς να κλείσει αυτή η περίοδος και να μπορούμε να είμαστε σήμερα σε θέση από εδώ και μπρος να σχεδιάζουμε και να λειτουργούμε πια διαφορετικά. Έχει τεράστια σημασία το γεγονός ότι κλείνει το πρόγραμμα και βγαίνουμε απ΄ αυτή τη φάση. Τώρα θα φανεί ότι καλώς πήραμε αυτές τις δύσκολες αποφάσεις, διότι ήταν υποχρεωτικό προκειμένου να μπορέσουμε να απελευθερωθούμε και να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου και πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου ΑΜΘ, Χριστόδουλος Τοψίδης, δήλωσε: «Είχαμε θετικές εξελίξεις και μάλιστα ξεπεράσαμε και τις προσδοκίες μας. Μαζί με τους συναδέλφους προέδρους Επιμελητήριων, καθώς και παραγωγικούς φορείς, θέσαμε τις προτάσεις μας και ιεραρχικά τα θέματα που απασχολούν την επιχειρηματική κοινότητα.

Η παρουσία του υπουργού εδώ για να εγκαινιάσει τη 18η Alexpo, έφερε θετικά αποτελέσματα και μηνύματα για την τοπική κοινωνία, για τις επιχειρήσεις της περιοχής μας του Έβρου, της Θράκης της ΑΜΘ. Εμείς πειστήκαμε γιατί ήταν τόσο στοχευμένες οι παρατηρήσεις και τοποθετήσεις του επί των προτάσεών μας, τις οποίες περιμένουμε να τις δούμε στην εφαρμογή τους».

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα