Παράταση έλαβε ο διαγωνισμός για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων του Νομού Μαγνησίας. Πιο συγκεκριμένα η νέα καταληκτική ημερομηνία είναι στις 31 Μαρτίου 2023 και η αποσφράγιση είναι προγραμματισμένη για τις 6 Απριλίου 2023.
Αρχικά ο διαγωνισμός ήταν προγραμματισμένος να ολοκληρωθεί στις 10 Φεβρουαρίου και στις 17 θα γινόταν η αποσφράγιση των προσφορών.
Το έργο με τίτλο “Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας”, θα εξυπηρετεί τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, πλην των νησιωτικών Δήμων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα εξυπηρετεί τους Δήμους Αλμυρού, Βόλου, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου και Ρήγα Φεραίου.
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, συνολικής δυναμικότητας 50.592 τόνων υπολειμματικών σύμμεικτων απορριμμάτων ανά έτος.
Ακόμα, προβλέπει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού. Επειδή είναι αναγκαία η προώθηση συστημάτων για την επεξεργασία οργανικών απόβλητων, με χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων από μαζικά σημεία εστίασης ή και νοικοκυριά (οργανικά κουζίνας) καθώς και άλλων οργανικών αποβλήτων (πράσινα κ.λπ.), εντός του ως άνω γηπέδου θα κατασκευαστεί και Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος δυναμικότητας 15.200 τόνων ετησίως.
Οι εγκαταστάσεις θα υλοποιηθούν στη θέση «Κάκκαβος» που ανήκει διοικητικά στο Δήμο Βόλου, Δημοτική Ενότητα Αισωνίας, Τοπική Κοινότητα Διμηνίου. Στο ίδιο οικόπεδο βρίσκεται ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ) Βόλου.
Η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για 6 μήνες. Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται και η κανονική λειτουργία της υποδομής για ένα έτος.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 34,6 εκατ. ευρώ (αξία με ΦΠΑ 42,9 εκατ. ευρώ και η σύμβαση θα έχει διάρκεια 36 μήνες (3 χρόνια). Αναθέτουσα Αρχή είναι ο Δήμος Βόλου.
Η μονάδα απορριμμάτων στο Βόλο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής (85%) και από Εθνικούς Πόρους.
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος είναι στις 10/02/2023 ενώ η αποσφράγιση των προσφορών θα πραγματοποιηθεί στις 15/02/2023.
Η σύμβαση προβλέπει την κατασκευή και 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία του έργου της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και την υπηρεσία κανονικής λειτουργίας του έργου για ένα έτος.
Ταυτότητα έργου
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, συνολικής δυναμικότητας 50.592 τόνων υπολειμματικών σύμμεικτων απορριμμάτων ανά έτος. Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού. Εντός του γηπέδου θα κατασκευαστεί και Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος δυναμικότητας 15.200 τόνων ετησίως.
Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει κατ΄ ελάχιστον τις ακόλουθες μονάδες.
Η μονάδα επεξεργασίας των ΑΣΑ θα διαθέτει κατ’ ελάχιστο:
• Τμήμα Υποδοχής
• Τμήμα Προεπεξεργασίας
• Τμήμα Μηχανικής Διαλογής
• Τμήμα Βιοξήρανσης
• Τμήμα Διαχείρισης – Αποθήκευσης Ανακυκλώσιμων Υλικών
• Τμήμα Διαχείρισης – Αποθήκευσης Δευτερογενούς Καυσίμου
• Τμήμα Διαχείρισης Υπολείμματος Διεργασίας
• Τμήμα Επεξεργασίας Αέριων Ρύπων
Αντίστοιχα, η μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων θα διαθέτει κατ’ ελάχιστο:
• Τμήμα Υποδοχής
• Τμήμα Προεπεξεργασίας
• Τμήμα Βιολογικής Διεργασίας
• Τμήμα Εξευγενισμού Τελικού προϊόντος
• Τμήμα Διαχείρισης Υπολείμματος
• Τμήμα Επεξεργασίας Αέριων Ρύπων
Επίσης, η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για 6 μήνες.
Στόχος για τη μονάδα απορριμμάτων στο Βόλο είναι η εφαρμογή τεχνικών που συνδυάζουν τη μηχανική επεξεργασία (διαλογή), προκειμένου να ανακτηθούν ανακυκλώσιμα υλικά, με τη βιολογική επεξεργασία (αερόβια) των οργανικών που περιέχονται στα σύμμεικτα αστικά απόβλητα προκειμένου να παραχθεί δευτερογενές καύσιμο. Το οργανικό κλάσμα, το προερχόμενο από μη προδιαλεγμένα οργανικά, χρησιμοποιείται, για την παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου, για αυτόν τον λόγο υφίσταται επεξεργασία ξήρανσης για την ελάττωση της υγρασίας του. Δεδομένου ότι η ΜΕΑ περιλαμβάνει διακριτή γραμμή επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αστικών αποβλήτων, από την βιολογική επεξεργασία αυτών παράγεται κομπόστ υψηλής ποιότητας. Αναερόβια χώνευση δεν προβλέπεται.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV