Βαγγέλης
Θάνος

Παράταση δόθηκε στην ημερομηνία υποβολής προσφορών για το έργο «Εκσυγχρονισμός, Αναβάθμιση, Μετατροπή και Λειτουργία, κατά παραχώρηση της Εγκατάστασης Θερμικής Επεξεργασίας Επικινδύνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων (ΕΑΥΜ) και των προσομοιαζόντων με αυτά».

Η ημερομηνία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 17/12/2021. Ωστόσο μετά από αιτήματα των ενδιαφερόμενων για το έργο να δοθεί παράταση , συνεδρίασε η επταμελής Εκτελεστική Επιτροπή του Ε.Δ.Σ.Ν.Α και αποφασίστηκε η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής προσφορών για την Παρασκευή 07/01/2021.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 99,2 εκατ. ευρώ (αξία χωρίς ΦΠΑ 81 εκατ.) και αναθέτουσα αρχή του έργου είναι ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής.
Η διάρκεια της σύμβασης θα φτάνει τα είκοσι τρία (23) έτη και πέντε (5) μήνες.

Η μονάδα

Η υφιστάμενη μονάδα, που βρίσκεται στα Άνω Λιόσια, λειτουργεί από το 2002 και είναι η μόνη περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη τέτοιου είδους μονάδα, σε ολόκληρη την Ελλάδα ενταγμένη στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων.
Ωστόσο η σύμβαση παραχώρησης λήγει τον Φεβρουάριο του 2022, δηλαδή χονδρικά σε δύο μήνες από τώρα.

Για αυτόν το λόγο η Περιφέρεια ετοιμάζει με πυρετώδης ρυθμούς το νέο διαγωνισμό καθώς δεν επιθυμεί την παύση λειτουργίας της μονάδας ούτε για μια ημέρα.

Ο διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει:

Α. Τη συντήρηση – λειτουργία της υφιστάμενης αλλά γερασμένης μονάδας .

Β. Την κατασκευή και λειτουργία νέας υπερσύγχρονης μονάδας εντός πενταετίας από την υπογραφή σύμβασης, με πλήρη αυτοχρηματοδότηση των αναγκαίων επενδύσεων ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ από τον ανάδοχο.

Ζήτημα μετεγκατάστασης

Σχετικά με το ζήτημα μετεγκατάστασης για τη  Μονάδα  Υγειονομικών Αποβλήτων,  σημειώνεται ότι η προηγούμενη διοίκηση είχε αποφασίσει να συγκροτήσει Επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα μετεγκατάστασης της Μονάδας εκτός Φυλής, για να μειωθεί η περιβαλλοντική όχληση στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να καταλήξει σε κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα ή ενέργεια.

Παρά το γεγονός αυτό, στη νέα διαγωνιστική διαδικασία συμπεριλήφθηκε ενεργοποίηση δικαιώματος προαίρεσης που συνίσταται σε δαπάνες μετεγκατάστασης της Μονάδας εφόσον αποφασίσει κάτι τέτοιο ο ΕΔΣΝΑ.

Η σπουδαιότητα της μονάδας

Όπως σημειώνεται στην προκήρυξη, ο ΕΔΣΝΑ η λειτουργεί από το 2002 τη μόνη περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη μονάδα διαχείρισης του συνόλου των Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων (ΕΑΥΜ) στην Ελλάδα εντός της ΟΕΔΑ Φυλής. Πρόκειται για μία μονάδα αποτέφρωσης, δυναμικότητας 30 τόνων ημερησίως.

Η αποτέφρωση, σημειώνεται, αποτελεί την ενδεδειγμένη από το νόμο και φιλική προς το περιβάλλον λύση για την καταστροφή των επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων.

Τα επικίνδυνα απόβλητα υγειονομικών μονάδων είναι απόβλητα που προκύπτουν από τη λειτουργία των υγειονομικών μονάδων. Πιο συγκεκριμένα από : 1. Δημόσια και Ιδιωτικά θεραπευτήρια, 2. Κέντρα υγείας 3. Δημοτικά ιατρεία, 4. ΝΠΙΔ παροχής υπηρεσιών υγείας, 5. Μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας των ασφαλιστικών οργανισμών (π.χ ΕΟΠΠΥ), 6. Μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας των ενόπλων δυνάμεων (π.χ στρατιωτικά νοσοκομεία), 7. Κέντρα αιμοδοσίας, 8. Διαγνωστικά και ερευνητικά εργαστήρια, 9. Μικροβιολογικά εργαστήρια, 10. Οδοντιατρεία, 11. Κτηνιατρικές κλινικές, 12. Κτηνιατρικά διαγνωστικά και ερευνητικά εργαστήρια, 13. καθώς και από την άσκηση διαφόρων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και κατ’ οίκον περίθαλψη ασθενών.

Τέλος , ο Αποτεφρωτήρας έχει ολοκληρώσει με επιτυχία ένα κύκλο λειτουργίας περίπου 20 ετών.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV