Θοδωρής
Κολοκυθάς

Στα σκαριά βρίσκεται ακόμα ένα έργο ηλεκτρικής ενέργειας στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς το project έλαβε το πράσινο φως.

Πρόκειται για το έργο κατασκευής και λειτουργίας σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών ισχύος 50 MW στη θέση “ΣΤΑΝΟΣ” του Δήμου Αμφιλοχίας στην Αιτωλοακαρνανία.

Το έργο έλαβε την έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βαίνει προς υλοποίηση.

Φορέας υλοποίησης του project στην Αιτωλοακαρνανία είναι η εταιρεία ΕΚ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ.

Ταυτότητα του έργου

Το έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία Σταθμού Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας με χρήση συσσωρευτών με αποθηκευτική δυνατότητα 100 MWh και ονομαστική ισχύ 50 MW στη θέση “ΣΤΑΝΟΣ” του Δήμου Αμφιλοχίας στην Αιτωλοακαρνανία.

Ο Σταθμός Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας αποτελείται από μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που περιλαμβάνει έναν τοπικό οικίσκο, ένα μετασχηματιστή ΜΤ/ΧΤ, έναν αντιστροφέα και ένα διαμέρισμα συσσωρευτών και θα αποτελείται από 4 σειρές των 5 μονάδων (με ονομαστική ενεργό ισχύ 2,5 MW και χωρητικότητα 5 MWh η κάθε μία).

Το κάθε διαμέρισμα συσσωρευτών διαθέτει σύστημα κλιματισμού και εξαερισμού καθώς και σύστημα πυρανίχνεσης και πυρόσβεσης.

Οι μονάδες του Σταθμού Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους σε επίπεδο ΜΤ (20 kV), σχηματίζοντας μια σειρά (string) από μονάδες. Όλες οι σειρές συνδέονται σε έναν κεντρικό οικίσκο μέσης τάσης (ΚΟΜΤ).

Σημειώνεται ότι ο κεντρικός οικίσκος ΜΤ περιλαμβάνει μια επιπλέον τροφοδοσία για λόγους έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση που η κύρια σύνδεση με το δίκτυο δεν είναι διαθέσιμη. Αυτή η παροχή μπορεί να τροφοδοτηθεί μέσω ντιζελογεννήτριας.

Παράλληλα με την τοποθέτηση του κυρίως εξοπλισμού θα κατασκευάζονται και τα έργα διασύνδεσης του Σταθμού Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η διασύνδεση θα γίνει με υπόγειο καλώδιο υψηλής τάσης που θα αναχωρεί από τον μετασχηματιστή του σταθμού προς τον παρακείμενο Υποσταθμό μήκους περίπου 900 μέτρων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV