Newsroom

Η παλαιότητα και οι δαπανηρές, ξεπερασμένες και χρονοβόρες τεχνικές επιθεώρησης και συντήρησης αποτελούν τα κυριότερα προβλήματα για τις υποδομές οδικών μεταφορών και διυλιστηρίων στην Ευρώπη και τις βασικές αιτίες υποβάθμισής τους, τόσο δομικά όσο και σε επίπεδο ασφάλειας. Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντική η βελτίωση των εργασιών επιθεώρησης και συντήρησης για την προστασία των κρίσιμων αυτών υποδομών, και την εξασφάλιση των απαραίτητων επιπέδων ασφάλειας αλλά και δομικής επάρκειας.

Η νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία PILOTING

Τη λύση έρχεται να δώσει η τεχνητή νοημοσύνη και η υιοθέτηση πρωτοπόρων εφαρμογών ρομποτικής, οι οποίες θα ενσωματωθούν σε μία ολοκληρωμένη τεχνολογική πλατφόρμα επιθεώρησης και συντήρησης υποδομών, την οποία και υλοποιεί η νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία PILOTING με τη συμμετοχή 14 εταίρων από 7 ευρωπαϊκές χώρες.

H ενοποιημένη τεχνολογική πλατφόρμα PILOTING, μέσα από το συνδυασμό της ρομποτικής με προηγμένα εργαλεία τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, αναμένεται να υποστηρίξει τη χρήση πληθώρας ρομποτικών τεχνολογιών στον τομέα της επιθεώρησης και συντήρησης υποδομών, να συμβάλει στη μείωση του κόστους διατήρησής τους και να καλύψει διάφορες ανάγκες των χρηστών.

Στόχος της πρωτοβουλίας

Απώτερος σκοπός της κοινοπραξίας PILOTING είναι, επίσης, να αναδείξει την ευρεία εφαρμογή της ρομποτικής στον τομέα της παρακολούθησης της δομικής υγείας των υποδομών, και να μειώσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τελικοί χρήστες από την φθορά τους. Αναμένεται, τέλος, να συνεισφέρει ενεργά και στην ανάπτυξη βιομηχανικών προτύπων για τη χρήση της ρομποτικής στον συγκεκριμένο τομέα.

Για την εξασφάλιση της σωστής λειτουργίας της, η πλατφόρμα PILOTING θα δοκιμαστεί πιλοτικά σε τρεις μείζονος σημασίας ενεργές υποδομές ανά την Ευρώπη, προτού παραδοθεί στους φορείς διαχείρισης των υποδομών προς χρήση. Οι δοκιμές αυτές θα πραγματοποιηθούν στα διυλιστήρια της Chevron Oronite Plant στην πόλη Gonfreville της Γαλλίας, στην οδογέφυρα Arroyo de las Piedras, που εκτείνεται από την Κόρδοβα ως την Μάλαγα, στην Ισπανία και στις σήραγγες μήκους 3,5 χιλιομέτρων, που βρίσκονται στο Μέτσοβο, στην Ελλάδα.

Ποιες ελληνικές εταιρίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα

H Ελλάδα έχει ισχυρή παρουσία στην πρωτοβουλία PILOTING με τη συμμετοχή σημαντικών εταιριών και φορέων έρευνας και διαχείρισης οδικών υποδομών και συγκεκριμένα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και της Αστικής Μη κερδοσκοπικής εταιρείας INLECOM, οι οποίες είναι υπεύθυνες, μεταξύ άλλων, για την ομαλή διεξαγωγή του ενός εκ των τριών πιλότων, που θα λάβει χώρα στις σήραγγες του Μετσόβου.

Πρόσφατα, μάλιστα, διενεργήθηκε επιτόπια επίσκεψη των Ελλήνων εταίρων, με παράλληλη διαδικτυακή συμμετοχή των υπολοίπων μελών της κοινοπραξίας, στη σήραγγα του Μετσόβου, για την εκτενή επιθεώρηση του χώρου, με λεπτομερή λήψη οπτικοακουστικού υλικού. Σκοπός την επίσκεψης ήταν η καλύτερη οργάνωση των πιλοτικών δοκιμών, η σε βάθος έρευνα των αναγκών των χρηστών της σήραγγας και η βελτιστοποίηση του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης για την αυτόματη ανίχνευση φθορών στις υποδομές.

Το συγκεκριμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα δίνει τη δυνατότητα ανίχνευσης και κατηγοριοποίησης βλαβών στα τοιχώματα των σηράγγων με τη χρήση οπτικών μέσων και αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης. Την ανάπτυξη του συγκεκριμένου συστήματος επιβλέπει η ερευνητική ομάδα I-SENSE Group του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ, η οποία έχει να επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα στους τομείς της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης και κατέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία στη χρήση τέτοιων τεχνολογιών για την επιθεώρηση και την συντήρηση κρίσιμων υποδομών.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV