Νίκος
Καραγιάννης

Κατά την περιοδεία που έγινε στη Δυτική Μακεδονία, παρουσία δημοσιογράφων, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης παραδέχθηκε ανοιχτά ότι υπάρχει ζήτημα με τις πιέσεις των δανειστών γύρω από το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και τα μέτρα σε σχέση με τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Παναγιωτάκη “την υπόθεση της πώλησης του 17% τη χειρίζεται η κυβέρνηση, εμείς στηρίζουμε τη θέση του υπουργείου να διατεθεί στο υπερταμείο προς αξιοποίησης. Άλλωστε στις σημερινές συνθήκες θα ήταν πολύ αρνητικό να υποχρεωθεί η χώρα να πουλήσει το 17% της ΔΕΗ και τα έσοδα να διατεθούν για την εξόφληση του χρέους, όταν η χρηματιστηριακή τιμή είναι σε αυτά τα επίπεδα. Όχι ότι με καλύτερη τιμή θα θέλαμε να πουληθεί αλλά όπως είναι σήμερα η κατάσταση έχουμε έναν λόγο παραπάνω”.

Η σχετική αναφορά του κ. Παναγιωτάκη δεν ήταν τυχαία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές έχει επανέλθει το θέμα της πώλησης του 17%, ακόμη πιο επιτακτικά. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά η πλευρά της Κομισιόν έχει σηκώσει απαγορευτικό στο αίτημα της κυβέρνησης να μεταφερθεί στο Υπερταμείο το μερίδιο της ΔΕΗ που σήμερα είναι στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ποια είναι η διαφορά; Ότι οι συμμετοχές του Δημοσίου που βρίσκονται στο ΤΑΙΠΕΔ προορίζονται για πώληση, ενώ οι συμμετοχές που βρίσκονται στο Υπερταμείο προορίζονται για αξιοποίηση, δηλαδή μπορεί να περιλαμβάνουν και άλλες λύσεις πέραν της πώλησης. 

Η απαίτηση της πλευράς των δανειστών για τη ΔΕΗ επιβεβαιώνεται και  από κυβερνητικές πηγές οι οποίες αναφερόμενες στα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, περιλαμβάνουν και το θέμα ΔΕΗ. 

Για το θέμα του 17% πάντως, να σημειωθεί ότι ήδη υπάρχει καθυστέρηση καθώς με βάση το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του ΤΑΙΠΕΔ (Asset Development Plan), θα έπρεπε ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2016 να έχει προσληφθεί ο σύμβουλος για την πώληση του 17% της ΔΕΗ. 

«Χρεoκοπία»

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης και της ΔΕΗ για τη μη πώληση αυτή τη στιγμή του 17% είναι η χαμηλή χρηματιστηριακή αποτίμηση της εταιρείας, η οποία έχει προσεγγίσει τα ιστορικά χαμηλά του 2012. Στον αντίποδα είναι σαφές ότι η είσοδος ενός στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία θα μπορούσε να δώσει ανάσες σε πολλά επίπεδα για την εταιρεία.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις Παναγιωτάκη, ο οποίος παρουσίασε ένα σφιχτό πλάνο πληρωμών ομολόγων ύψους 500 εκατ. ευρώ μέχρι τον Απρίλιο, των οποίων η εξυπηρέτηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πράσινο φως των τραπεζών, την απόφαση του Δημοσίου να προπληρώσει τους λογαριασμούς του 2017 και πρωτίστως από την γρήγορη και επιτυχή ολοκλήρωση της πώλησης του ΑΔΜΗΕ, που μεταφράζεται σε σημαντικές εισροές για την εταιρεία.

Σημειώνεται ότι η φράση του κ. Παναγιωτάκη ότι εάν δεν πληρώσουμε τα ομόλογα αυτά «μας πάνε για χρεωκοπία, εμάς και μαζί και τη χώρα» επεδίωκε να υπογραμμίσει ότι ακριβώς για αυτό το λόγο η ΔΕΗ θα είναι συνεπής με κάθε τρόπο και πρόσφορο μέσο στην εξυπηρέτηση των οφειλών της. 

Τέλος ένα βασικό στοίχημα για την εταιρεία παραμένει η αποκατάσταση της ομαλής ροής των εσόδων, με τη μείωση των ανεξόφλητων οφειλών, η οποία εφόσον συνεχιστεί μπορεί να δώσει επιπλέον ανάσες ρευστότητας για την εταιρεία. 

 

Πηγή: capital.gr 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV