Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε προ ημερών ο Pierre Santoni, πρόεδρος της Parsons για Ν.Ευρώπη, Μ.Ανατολή και Αφρική. Όπως σημειώνει, οι ελλείψεις υλικών και εργατικού δυναμικού στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι περιορισμένες επιλογές σε επίπεδο μεταφορών, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που προκύπτουν από την πανδημία και από τις γεωπολιτικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο, ενδέχεται να θέσουν προκλήσεις που ενδέχεται να γίνουν πιο έντονες καθώς η Ελλάδα θα υλοποιεί μια εντυπωσιακή σειρά έργων μεγάλης κλίμακας, τα οποία θα απαιτούν καινοτόμες προσεγγίσεις ως προς την διαχείρισή τους.

Για την αντιμετώπιση των πιθανών πιέσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας στα μεγάλα έργα υποδομής, ο κ.Σαντόνι πιστεύει πως χρειάζεται μια σύνθετη προσέγγιση στη σχεδίαση και τη συνολική διαχείρισή τους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η δυνατότητα της εμπρόθεσμης και εντός προϋπολογισμού εκτέλεσής τους.

“Η Parsons έχει βοηθήσει πελάτες της να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις σε διάφορες περιοχές ανά τον κόσμο, αξιοποιώντας τις στρατηγικές συνεργασίες που έχει αναπτύξει με φορείς, επιχειρήσεις και μεμονωμένα άτομα που διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα και τους κατάλληλους πόρους σε επίπεδο μελέτης, προμηθειών, διακίνησης και κατασκευής” σημειώνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα δηλώνει πως η Parsons θα στηρίξει τις σημαντικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στον κλάδο των υποδομών. Όπως λέει ο κ.Σαντόνι, η εταιρεία έχει μακρά ιστορία στην Ελλάδα και προσβλέπει στην εξαγγελία των αντίστοιχων διαγωνισμών που θα της επιτρέψει να συνεχίσει να συμμετέχει και να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο ως σύμβουλοι διαχείρισης έργου. Μάλιστα σημειώνει πως “αυτές οι καθοριστικές επενδύσεις σε υποδομές, οι οποίες είναι τόσο σημαντικές για την οικονομία της Ελλάδας, παρέχουν το περιθώριο ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ της Parsons και των αρμόδιων υπουργείων, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει η εταιρεία μας. Η Parsons θα προσθέσει αξία στην υλοποίηση αυτών των έργων χάρη στις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζει, τα εξειδικευμένα στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο, καθώς και τις βασιζόμενες στην τεχνολογία λύσεις που παρέχει”.

Από το 1970 στην Ελλάδα

Η Parsons βρίσκεται πολλά χρόνια στην Ελλάδα και όπως σημειώνει ο κ.Σαντόνι, το πρώτο έργο μας στην Ελλάδα ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70 και αφορούσε μια μελέτη αστικών συγκοινωνιών για τον ΗΣΑΠ. Έκτοτε, η εταιρεία συμμετέχει σε εμβληματικά έργα όπως η κατασκευή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, του δυτικού και κεντρικού τμήματος της Εγνατίας Οδού και του Επενδυτικού Προγράμματος του ΟΣΕ κατά την περίοδο 2003-2009, το οποίο οδήγησε στο ολοκληρωμένο σχέδιο που σήμερα βρίσκεται σε φάση υλοποίησης.

Επιπλέον, παρείχε εξειδικευμένες υπηρεσίες συμβούλου και μηχανικού για διάφορα έργα, όπως η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, τα τμήματα του αυτοκινητοδρόμου στον Μαλιακό Κόλπο και το τραμ της Αθήνας. Για το υψηλόβαθμο στέλεχος της Parsons είναι θετικό το γεγονός πως η ελληνική πρωτοβουλία για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των συγκοινωνιακών υποδομών της χώρας και τονίζει πως προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας μας με τους ελληνικούς συμμετέχοντες φορείς προκειμένου να πραγματοποιηθεί το όραμά τους.

Ο κ.Σαντόνι μιλά για την μεγάλη πείρα της πολυεθνικής Parsons. Έχει πείρα άνω των 60 ετών στον κλάδο των σταθερών συγκοινωνιών και έχει συνεργαστεί με περισσότερους από 400 πελάτες από τον κλάδο των συγκοινωνιών και έχουμε συμμετάσχει σε σύνθετα και μείζονος κλίμακας έργα ανάπλασης (brownfield) και σε νέα έργα ανάπτυξης (greenfield) στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.

Η Parsons σήμερα υλοποιεί περισσότερα από δώδεκα έργα σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, συνολικής κατασκευαστικής αξίας άνω των €10 δις. Οι βιώσιμες λύσεις που παρέχει συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών, ενισχύουν την κινητικότητα εξασφαλίζοντας αυξημένη ενεργειακή απόδοση  και παρέχουν μακροπρόθεσμα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. “Η ομάδα μας, οι βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζουμε, οι σαφώς καθοριζόμενες απαιτήσεις και οι καινοτόμες λύσεις ελαχιστοποιούν τον παράγοντα του κινδύνου στα έργα και εξασφαλίζουν βέλτιστα αποτελέσματα. Σε κάθε νέα πρόκληση, αξιοποιούμε τη διεθνή εμπειρία μας στις συμβάσεις διαχείρισης έργου (PMC), προκειμένου να ολοκληρώνουμε όλα τα έργα εμπρόθεσμα και εντός προϋπολογισμού και να εξασφαλίζουμε τη βέλτιστη διάρκεια ζωής” σημειώνει κλείνοντας τη συνέντευξη του στην Καθημερινή το υψηλόβαθμο στέλεχος.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV