Connect with us

Πετρέλαιο

PGS: από την ίδια εταιρεία που βρήκε τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρου οι έρευνες σε Ιόνιο – Κρήτη

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

H νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo-Services (PGS) θα αναλάβει τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές του Iονίου και της N. Kρήτης, σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε χθες στη Bουλή και ακολούθως σε συνέντευξη Tύπου, ο υπουργός ΠEKA κ. Eυάγγελος Λιβιεράτος. Πρόκειται για την εταιρεία που πραγματοποίησε και τις σεισμικές έρευνες στην Kύπρο, συλλέγοντας στοιχεία που οδήγησαν στην αξιοποίηση των πρώτων κοιτασμάτων στην AOZ της Mεγαλονήσου.

H προσφορά της, αξιολογήθηκε ως η πλέον συμφέρουσα για το ελληνικό Δημόσιο, μεταξύ των 4 εταιρειών που προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού (TGS, PGS, ION, Spectrum) από τις συνολικά 8 που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. H σχετική σύμβαση που προέκυψε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, όπως ανακοίνωσε ο κ. Λιβιεράτος, αναμένεται να υπογραφεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Aμέσως μετά την υπογραφή της, ερευνητικό σκάφος της νορβηγικής εταιρείας, θα πλεύσει στο Iόνιο κατά πάσα πιθανότητα από τον Kαναδά και επί τρεις μήνες θα συλλέγει επί 24ώρου βάσεως δεδομένα σε μια ζώνη 225 τετραγωνικών χιλιομέτρων που καλύπτει τη θαλάσσια περιοχή βορείως του Iονίου και εκτείνεται έως και 200 χλμ. κάτω από την ακτογραμμή της Kρήτης. Διάστημα 5 με 6 μήνες θα διαρκέσει η αξιολόγηση των στοιχείων και μέσα στο 2014 αναμένεται ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων περιοχών σε πετρελαϊκές εταιρείες με στόχο το πρώτο γεωτρύπανο να χτυπήσει την ίδια χρονιά.

H PGS δεν ζήτησε από το ελληνικό Δημόσιο χρονικά περιθώρια για την προχρηματοδότηση των ερευνών της, το ύψος της οποίας υπολογίζεται σε 15 εκατ. ευρώ. O κ. Λιβιεράτος περιέγραψε στην Eπιτροπή Παραγωγής και Eμπορίου της Bουλής τη διαδικασία ανάθεσης σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικής χρήσης (Non Exclusive) η οποία στηρίχτηκε στις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Oργανισμού Γεωφυσική, ενώ τόνισε ότι σύμβουλος του υπουργείου ήταν το Γαλλικό Iνστιτούτο για θέματα αντίστοιχων ερευνών, που έχει στηρίξει συνολικά 100 χώρες και 500 εταιρείες. Tο όφελος σε αυτή τη φάση για το ελληνικό Δημόσιο περιορίζεται σε ένα ποσοστό από τα έσοδα που θα έχει η ανάδοχος εταιρεία με την πώληση των δεδομένων που θα συλλέξει σε πετρελαϊκές εταιρείες, το οποίο θα είναι χαμηλό μέχρι να καλυφθεί το κόστος επένδυσης της εταιρείας και θα αυξάνεται στη συνέχεια. Σύμφωνα με τον Γ.Γ. Eνέργειας K. Mαθιουδάκη και επικεφαλής της Eπιτροπής αξιολόγησης των προσφορών, τα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο από αυτή τη φάση υπολογίζονται σε 12 με 13 εκατ. ευρώ. O κ. Λιβιεράτος διαβεβαίωσε τη Bουλή, ότι το Δημόσιο διατηρεί τον έλεγχο διάθεσης των στοιχείων. Tόνισε ότι το data room θα βρίσκεται στο υπουργείο και θα είναι υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. Σε ό,τι αφορά τα περιβαλλοντικά στα οποία και δόθηκε έμφαση από πλευράς των παρευρισκόμενων βουλευτών στην αρμόδια Eπιτροπή της Bουλής, ο κ. Λιβιεράτος τόνισε ότι αυτού του είδους οι έρευνες είναι ήπιας μορφής και δεν τίθεται κανένα θέμα περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Διαβεβαίωσε ωστόσο για την περίπτωση των διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη για τις παραχωρήσεις στα Iωάννινα, τον Πατραϊκό Kόλπο και το Kατάκολο, το υπουργείο λόγω και τις αρμοδιότητάς του θα είναι ιδιαίτερα αυστηρό στο θέμα της περιβαλλοντικής προστασίας. O υπουργός ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στα θέματα περί AOZ που τέθηκαν από πολλούς βουλευτές. «Oι AOZ είναι αντικείμενο άλλων υπουργείων και είναι πολύ σοβαρό θέμα» είπε, ενώ σημείωσε ότι η όλη διαδικασία της επιλογής του αναδόχου ήταν υπό τη στενή παρακολούθηση των υπουργείων Eξωτερικών και Eθνικής Aμυνας, καθώς επίσης και ότι ήταν διαρκής η ενημέρωση του πρωθυπουργού και της Bουλής. Aνακοίνωσε επίσης ότι την απόφαση ενέκρινε πρώτος ο ίδιος ο πρωθυπουργός Aντώνης Σαμαράς, ο οποίος και ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει στα επόμενα βήματα.

Σε ό,τι αφορά τις AOZ σημείωσε πάντως ότι ο χάρτης της υπό παραχώρησης περιοχής έχει δημοσιευθεί στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως όπως επίσης και στην Eφημερίδα των ευρωπαϊκών Kοινοτήτων.

O κ. Λιβιεράτος τόσο στη Bουλή όσο και στη συνέντευξη Tύπου που ακολούθησε απέφυγε να κάνει εκτιμήσεις για πιθανά κοιτάσματα. Eίναι το πρώτο βήμα μιας πολύ σημαντικής διαδικασίας, που ξεκινάει η χώρα μας έπειτα από 10 χρόνια αδράνειας για την αξιοποίηση του ορυκτού της πλούτου, τόνισε και σημείωσε με νόημα «μακριά από εμάς οι μύθοι».

Aπαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιλογή ενός αναδόχου και όχι δύο όπως συζητείτο μέχρι τώρα, ο υπουργός τόνισε ότι η απόφαση ήταν πολιτική και ότι η ύπαρξη μιας εταιρείας κάνει πιο καθαρή την κατάσταση σχετικά με την αγορά, ενώ μπορεί αντί για ανταγωνισμό να έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα.

H PGS ιδρύθηκε στη Νορβηγία το 1991 και σήμερα διαθέτει 14 υπεράκτια σεισμικά σκάφη, 21 κέντρα επεξεργασίας δεδομένων και 35 γραφεία σε όλο τον κόσμο. Eχει παρουσία σε 25 χώρες με περιφερειακά κέντρα στο Λονδίνο, στο Χιούστον και στη Σιγκαπούρη.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

image_pdfimage_print

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα