«Στις περισσότερες εκδηλώσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου ξεκινούμε με τη διατύπωση ότι ‘το ΤΕΕ/ΤΚΜ ανοίγει τον διάλογο’. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση το ΤΕΕ/ΤΚΜ κλείνει τον διάλογο. Ας ξεκινήσει, επιτέλους, το έργο».
Με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Ηλίας Περτζινίδης άνοιξε τις εργασίες της ημερίδας με θέμα «Ανάπλαση ΔΕΘ: Από το 1ο Αρχιτεκτονικό Βραβείο στο Σήμερα», που διοργανώθηκε χτες το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στελέχη της ΔΕΘ αλλά και οι μελετητές που κέρδισαν το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, ο οποίος διενεργήθηκε με την υποστήριξη της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA), παρουσίασαν το σχέδιο ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Thessaloniki ConfEx Park) και την πορεία μέχρι την επικαιροποίησή του.
Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ υπογράμμισε ότι η ανάπλαση της ΔΕΘ θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και θα προσδώσει μια άλλη δυναμική στην πόλη. «Η ΔΕΘ ήταν, είναι και θα παραμείνει στην καρδιά της πόλης, γιατί ανήκει στην καρδιά της πόλης, γιατί ανήκει στη Θεσσαλονίκη. Και η ανάπλασή της είναι ένα σημαντικό έργο, το οποίο το θέλαμε και το θέλουμε», τόνισε ο κ. Περτζινίδης.
«Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σημαντική ομοφωνία για το συγκεκριμένο έργο. Μια μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας θέλει επιτέλους την ανάπλαση της ΔΕΘ, ώστε η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει έναν εκθεσιακό φορέα αντάξιο του ονόματός της. Παράλληλα, όμως, και για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, ένα πάρκο που το έχει ανάγκη η πόλη μας και τη συντήρηση του οποίου θα φροντίσει η ΔΕΘ», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας.
Ο ίδιος επανέλαβε τη στήριξη της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο πρότζεκτ ανάπλασης της ΔΕΘ αλλά και τη δέσμευση ότι η περιφέρεια θα αναλάβει το κόστος χρηματοδότησης των έργων ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου. «Η δέσμευση αυτή είναι ισχυρή. Περιμένουμε, λοιπόν, να μας παρουσιαστούν το σχέδιο, οι μελέτες και ο προϋπολογισμός και μέσα από το ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτήσουμε την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου», σημείωσε ο κ. Μπίλλιας.
Τις στρατηγικές κατευθύνσεις αναφορικά με το πρότζεκτ ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης παρουσίασε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε. Τάσος Τζήκας. Όπως σημείωσε ο ίδιος, το πρότζεκτ αντιμετωπίστηκε με επιστημονική επάρκεια, ενώ σε απόλυτη προτεραιότητα, πέραν του αρχιτεκτονικού και του οικονομικού σκέλους, τέθηκε ο περιβαλλοντικός παράγοντας με τη δημιουργία ενός πάρκου, που έπειτα και από τις προϋποθέσεις τις οποίες έθεσε ο δήμος Θεσσαλονίκης θα αυξηθεί σε πάνω από 110 στρέμματα (μαζί με το πάρκο της Αγίας Φωτεινής). «Δημιουργούμε ένα νέο εκθεσιακό κέντρο, που το χρειάζεται η πόλη, για να είναι ανταγωνιστική η Έκθεση. Και ανταγωνιστική Έκθεση σημαίνει ανταγωνιστική οικονομία. Δεν πρέπει να διαρραγεί αυτή η ιστορική σχέση του κέντρου της πόλης με την Έκθεση», τόνισε ο κ. Τζήκας. Όπως πρόσθεσε, με τη σχεδιαζόμενη ανάπλαση «βελτιώνεται απίστευτα η ελκυστικότητα της πόλης και όσον αφορά την καθημερινή της ζωή και όσον αφορά την οικονομία της και την απασχόληση».
Στις επιμέρους περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιδράσεις του έργου αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε. Κυριάκος Ποζρικίδης. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον περιβαλλοντικό τομέα ο κ. Ποζρικίδης υπογράμμισε ότι μεταξύ άλλων επιτυγχάνονται εξοικονόμηση ενέργειας κατά 70% και μείωση στην κατανάλωση νερού κατά 40 – 50%. Στο πεδίο της οικονομίας, ο κ. Ποζρικίδης μίλησε για ετήσια οικονομική δραστηριότητα 70 – 80 εκατ. ευρώ κατά τη φάση κατασκευής του έργου και 350 – 400 εκατ. ευρώ κατά τη φάση λειτουργίας του. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, κατά τη φάση κατασκευής του έργου θα προκύψουν 1.000 θέσεις εργασίας ετησίως, ενώ κατά τη φάση λειτουργίας του περισσότερες από 1.500. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε. στο υπόγειο πάρκινγκ που θα διαμορφωθεί, δίνοντας ανάσα στο κυκλοφοριακό.
Την πρόταση που κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό αλλά και το αναθεωρημένο σχέδιο ανάπλασης, όπως διαμορφώθηκε έπειτα από την ενσωμάτωση των παρατηρήσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσίασαν οι μελετητές του έργου Juan Lucas Young, Neil Porter και Andrew Kiel. Στο αναθεωρημένο σχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπονται: -Μείωση της κάλυψης των κτιρίων κατά έξι στρέμματα, -Δημιουργία ενιαίου πάρκου 90-100 στρεμμάτων στον υφιστάμενο χώρο της ΔΕΘ και επέκτασή του σε συνολικά 110 στρέμματα συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Αγίας Φωτεινής, -Φύτευση έως 4.000 δέντρων στο πάρκο από τα μόλις 188 δέντρα που υπάρχουν σήμερα στον χώρο της ΔΕΘ, -Απουσία περίφραξης, ώστε να εξασφαλίζεται ελεύθερη πρόσβαση για τους πολίτες, -Δημιουργία υπόγειου πάρκιγνκ 1.500 – 2.000 θέσεων κ.ά.
Χαιρετισμό απηύθυνε διαδικτυακά ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, μιλώντας για χαμένες ευκαιρίες στο πεδίο των έργων υποδομής κατά το παρελθόν.
Τη συζήτηση συντόνισαν ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Μιχάλης Παπαστεργίου και ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ Φώτης Κουβουκλιώτης, ενώ παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του Παναγιώτατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεου ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δημήτριος, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Θεσσαλονίκης Πρόδρομος Νικηφορίδης, ο βουλευτής ΝΔ Α΄ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας, ο Δημήτρης Σαρηγιάννης ως εκπρόσωπος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κονταξάκης, ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Αναστάσιος Τέλλιος, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μακάριος Παπαδόπουλος, ο αντιπρόεδρος Β΄ του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Χρήστος Σαραντόπουλος, κ.ά.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV