Connect with us

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Πέρκα: Είμαστε υπέρ της ηλεκτροκίνησης – Αμφιβολίες κατά πόσο εξυπηρετείται από το νέο ν/σ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Μικρό ηλεκτρικό λεωφορείο

Η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα τοποθετήθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το ΝΣ «Προώθηση της ηλεκτροκίνησης», στις 13.7.2020.

«Η αυταρχική διαδικασία νομοθέτησης της Κυβέρνησης, που εισάγει νομοσχέδιο την Παρασκευή το βράδυ στις 23:15 και ζητάει να συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τη Δευτέρα πρωί, είναι απαράδεκτη και κυρίως για τους Βουλευτές της Περιφέρειας. Όταν είσαι στη Φλώρινα το Σάββατο και έχεις τη Δευτέρα νομοσχέδιο καταλαβαίνετε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο. Ένα είναι αυτό.

Ένα δεύτερο σχόλιο αφορά την ουσία της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. θέλω να πω ότι πρέπει να αντιμετωπίσετε την Αντιπολίτευση, ως αρωγό, που μπορεί να βοηθήσει και στα νομοθετήματα που φέρνετε. Όσο πιο πολύ χρόνο έχουμε τόσο περισσότερο θα συνεισφέρουμε σε μια παραγωγική κουβέντα. Είναι λάθος να περιφρονείτε την κοινοβουλευτική διαδικασία και τον ρόλο της αντιπολίτευσης. Είπε και ο Εισηγητής της συμπολίτευσης ότι δεν θα το διαπραγματευτούμε. Να το διαπραγματευτείτε, γιατί η διαπραγμάτευση είναι προς όφελος του ελληνικού λαού.

θα ξεκινήσω από τα θετικά, κύριε Υπουργέ. Βλέπω, για πρώτη φορά, σε νομοσχέδιο να λαμβάνεται υπόψη η δυτική Μακεδονία και η απολιγνιτοποίηση. Θεωρώ ότι είναι ένα θετικό βήμα η παροχή κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης για μονάδες παραγωγής φορτιστών, εξαρτημάτων, μπαταριών κλπ.

Δεν μπορώ να εκτιμήσω ότι είναι και γενναίο. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, είναι επιτακτικό να ξεκινήσετε να σκέπτεστε την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Ελπίζω βέβαια ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν τα λεφτά της απολιγνιτοποίησης για την χρηματοδότηση των 100 εκατομμύρια ευρώ για την επιδότηση της ηλεκτροκίνησης.

Συνεχίζω, λέγοντας ότι, προφανώς σε ότι αφορά στην ευρωπαϊκή πολιτική τονίζω ότι, συμφωνούμε με το στόχο της κλιματικής ουδετερότητας για το 2050. Στηρίζουμε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Κινητικότητας Χαμηλών Ρύπων. Επομένως, είμαστε υπέρ της ηλεκτροκίνησης.

Το θέμα είναι να δούμε κατά πόσον εξυπηρετείται και προωθείται από το νομοσχέδιο που έχετε καταθέσει. Είπαμε και στην αρχή ότι θέλουμε να συμμετέχουμε σε όλα. Το να μας ειδοποιείτε εγκαίρως και να προετοιμαζόμαστε, νομίζω ότι, είναι προς το συμφέρον του τελικού αποτελέσματος, γιατί μπορεί να συνεισφέρουμε με τις προτάσεις μας.

Το να αυξάνεις μόνο τη ζήτηση, δηλαδή με επιδοτήσεις στα ηλεκτρικά οχήματα και να μην παίρνεις άλλα παράλληλα μέτρα, δεν είναι αποτελεσματικό. Είναι μια αποσπασματική κίνηση, η οποία δεν θα φέρει αυτό το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και το λέω αυτό και σε σχέση με τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ) που θα έπρεπε παράλληλα να προχωρούν -και δεν το βλέπουμε αυτό-, αλλά, κυρίως με την ανανέωση του γερασμένου στόλου, που όλοι πολύ καλά ξέρουμε ότι έχει αυτή η χώρα.

Σχετικά με την απαγόρευση στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα: Κοιτάξτε, η αλήθεια είναι ότι έχουμε έναν γερασμένο στόλο, από τη μια μεριά. Και από την άλλη, έχουμε μία αγορά, η οποία πρέπει να ρυθμιστεί και, βεβαίως, δεν πρέπει να γίνει με άδικο και βίαιο τρόπο. Ισχύει και για την ηλεκτροκίνηση αυτό. Όταν, δηλαδή, τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα EURO 1, EURO 2, EURO 3, τα απαγορεύεις, αλλά, συγχρόνως, επιτρέπεις τα εγχώρια εδώ κάτι γίνεται.

Δικαίως, διαμαρτύρονται οι επαγγελματίες του χώρου, γιατί δεν μπορεί να έχεις άλλα μέτρα και άλλα σταθμά. Χώρια το ότι αυτό αντίκειται και σε ευρωπαϊκούς Κανονισμούς για την προστασία της ενιαίας εσωτερικής αγοράς και βεβαίως στο άρθρο 110 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. φαντάζομαι ότι, πολύ σύντομα, θα δούμε και κάποιο πρόστιμο. Δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε και θέλουμε μια απάντηση σε αυτό. Γιατί γίνεται αυτό;

Αντίθετα, επειδή τα 100 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν σε 1.700 περίπου αυτοκίνητα –γιατί έχει και άλλα οχήματα εντέλει-, καταλαβαίνετε κι εσείς ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του νομοσχεδίου τελικά είναι πολύ χαμηλό. Άρα στο μέρος που αφορά στην περιβαλλοντική επίπτωση από τις μεταφορές, το νομοσχέδιο δεν είναι ουσιαστικό. Οι οδικές μεταφορές είναι πραγματικά πολύ επιβαρυντικές για το περιβάλλον αλλά η ηλεκτροκίνηση πρέπει να πάει και στα άλλα μέσα μεταφοράς.

Το νομοσχέδιο είναι ταξικά προσανατολισμένο. Η επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, τώρα, στην εποχή που βρισκόμαστε δεν αφορά τον μέσο Έλληνα πολίτη. Δεν είναι εύκολο να πάει να αγοράσει κάποιος ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Είναι πολύ πιο ακριβά από τα συμβατικά αυτοκίνητα. Και βεβαίως, παραλείψατε να επιδοτείτε και τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά οχήματα.

Λέμε, λοιπόν, γιατί δεν επιδοτούνται και τα αυτοκίνητα EURO 5 και 6, με όλες τις μορφές καυσίμου, ακόμα και Euro 4 με φυσικό αέριο ή υγραέριο έτσι ώστε να αλλάξει σταδιακά το σύνολο των Ι.Χ. στην Ελλάδα με πιο νέα και λιγότερο ρυπογόνα.

Θα συμφωνήσω με την GREENPEACE και την WWF που λένε ότι για να έχουμε πραγματικά μια ολοκλήρωση του σχεδίου της ηλεκτροκίνησης, κάποια στιγμή πρέπει να πούμε ότι τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης, τα Μ.Ε.Κ., θα πρέπει να σταματήσουν. Πάντα βέβαια με το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για να προσαρμοστεί η αγορά. Θα δοθεί το κατάλληλο μήνυμα στην αγορά επισπεύδοντας τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Όσοι διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα θα τα αγοράσουν μόνοι τους. Έτσι οι επιδοτήσεις θα χρησιμοποιηθούν πιο δίκαια και αποδοτικά για τους πιο αδύναμους, οικονομικά.

Στο πλαίσιο της ηλεκτροκίνησης και της απανθρακοποίησης των μεταφορών, η ανανέωση του στόλου των λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Γι’ αυτό και είναι οξύμωρο το γεγονός ότι η Κυβέρνηση ανακοινώνει με τυμπανοκρουσίες πολιτικές προώθησης της ηλεκτροκίνησης, ενώ παράλληλα, εδώ και ένα χρόνο δεν έχει κάνει το παραμικρό στην κατεύθυνση της αντικατάστασης των ρυπογόνων λεωφορείων με νέας τεχνολογίας οχήματα. Θα θυμίσω τον διαγωνισμό για τα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης που είχε ετοιμάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, που προβλεπόταν 190 ηλεκτρικά λεωφορεία με δικαίωμα για άλλα 130. Δεν έχει γίνει τίποτα ένα χρόνο.

Η διείσδυση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων πρέπει να ξεκινάει πρώτα από τα δημόσια μέσα μεταφοράς, πάμε στα εταιρικά οχήματα, πάμε στις μεγάλες ομάδες, όπως είναι φορτηγά και ταξί και μετά θα έρθουν οι ίδιοι ιδιώτες να ανανεώσουν το στόλο, εφόσον μπορούν και εφόσον τα κίνητρα είναι αρκετά. Παράλληλα η παροχή κινήτρων σε Φορτηγά Ιδιωτικής Χρήσης/Φορτηγά Δημόσιας Χρήσης, θα συμβάλει και στην ανάπτυξη των city logistics, τα οποία υποστηρίζουμε.

Σε ότι αφορά, επιγραμματικά, για τις πιάτσες των ταξί, θα μπορούσαμε να βάλουμε ένα ποσοστό να έχουν, τουλάχιστον, 20% των ταξί ηλεκτρικά.

Για τις θέσεις στάθμευσης για κατοίκους, έχει διορθωθεί από το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης, όμως θέλει και άλλη βελτίωση. Ακούστε να δείτε, είπαμε ότι σωστά να προωθηθεί η ηλεκτροκίνηση, αλλά «δεν πάμε πίσω» στις πολιτικές στάθμευσης και της διαχείριση της στάθμευσης. Δηλαδή, οι θέσεις στάθμευσης κατοίκου είναι πολύ σοβαρό μέτρο, γιατί είπαμε ότι χρειάζεται και στρατηγικός σχεδιασμός για τις μεταφορές. Πόσο μάλλον όταν στη διαχείριση της στάθμευσης πλέον (αλλά και στο πλαίσιο εκπόνησης «Σχέδιου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.), οι θέσεις στάθμευσης επαναφόρτισης Η/Ο θα αποτελέσουν ίσως την κρισιμότερη παράμετρο σχεδιασμού στην επιτυχία της «ορθής» διαχείρισης της στάθμευσης.

Πρέπει να εξαιρεθούν της απαγόρευσης εισαγωγών τα αυτοκίνητα ιστορικού ενδιαφέροντος, οι λεγόμενες αντίκες τα οποία κάνουν πολύ λίγα χιλιόμετρα, δεν το συζητάμε. Επίσης, υπάρχουν εταιρείες οι οποίες παράγουν ιδιαίτερα αυτοκίνητα και χρησιμοποιούν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ως πρώτη ύλη και ζητούν να επιτρέπεται η εισαγωγή euro 1,2,3 ως πρώτη ύλη στην παραγωγική τους αλυσίδα και όχι για κίνηση. Βεβαίως, δεν υπάρχει πρόβλεψη για απαγόρευση εξαγωγής των ηλεκτρικών οχημάτων που αγοράστηκαν με επιδότηση. Αυτό, νομίζω ότι μάλλον διέφυγε.

Επίσης να τονίσω, ως συγκοινωνιολόγος, πολιτικός μηχανικός, πρώην Γραμματέας Μεταφορών και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Μεταφορών, ότι η ηλεκτροκίνηση είναι ένα θέμα που άπτεται πάρα πολύ της κινητικότητας, και επομένως του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που θα έπρεπε να είναι το αρμόδιο Υπουργείο. Στο νομοσχέδιο αυτό αρμόδιο Υπουργείο είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος (δημιουργούνται και νέες διοικητικές δομές) ενώ στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα τηρείται το Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης (Μ.Υ.Φ.Α.Η.).

image_pdfimage_print

Λιμάνια - Αεροδρόμια

Με ενισχυμένο πρωτόκολλο υγείας και ασφάλειας ξεκινούν οι κρουαζιέρες της MSC Cruises

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

MSC Magnifica

Με ένα ολοκληρωμένο πρωτόκολλο, που είναι σχεδιασμένο για τη βέλτιστη προστασία της υγείας και της ασφάλειας των επιβατών, των πληρωμάτων καθώς και των τοπικών κοινοτήτων στα μέρη που θα επισκεφθούν τα κρουαζιερόπλοια της εταιρείας, η MSC Cruises επανεκκινεί τις δραστηριότητές της στη Μεσόγειο.

Η αρχή γίνεται με δύο κρουαζιερόπλοια της MSC Cruises, το MSC Grandiosa και το δημοφιλές MSC Magnifica, τα οποία θα πραγματοποιούν 7ήμερες κρουαζιέρες στη Δυτική και την Ανατολική Μεσόγειο, αντίστοιχα. Το MSC Magnifica θα επισκέπτεται πέντε προορισμούς, εκ των οποίων οι τρεις βρίσκονται στην Ελλάδα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας αποτελεί πόλο έλξης για τον κλάδο της κρουαζιέρας. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που άνοιξε ξανά τα λιμάνια της και υιοθέτησε πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας τα οποία η MSC Cruises εφαρμόζει στα δικά της πρωτόκολλα.

Το δρομολόγιο

Αναλυτικά, το MSC Magnifica θα αναχωρεί από το Μπάρι της Ιταλίας και θα επισκέπτεται, κατά σειρά, την Κέρκυρα, το Κατάκολο, τον Πειραιά και στη συνέχεια την Τεργέστη, προτού επιστρέψει και πάλι στο Μπάρι. Το δρομολόγιο θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση, έως το τέλος Οκτωβρίου, αρχής γενομένης από τις 22 Αυγούστου βάσει του έως τώρα σχεδιασμού της εταιρείας, υπό την αίρεση της έγκρισης των ιταλικών αρχών και της ετοιμότητας των ελληνικών λιμανιών. Βάσει αυτού του σχεδιασμού, το πρώτο δρομολόγιο θα φτάσει στην Κέρκυρα στις 23 Αυγούστου, στο Κατάκολο στις 24 και στον Πειραιά στις 25 του μήνα. Εντός του Οκτωβρίου η εταιρεία θα ανακοινώσει το σχεδιασμό της για τον προσεχή χειμώνα.

Για αυτήν την αρχική φάση επανεκκίνησης των δρομολογίων, τα δύο πλοία της MSC Cruises θα καλωσορίσουν μόνο επισκέπτες που είναι κάτοικοι χωρών Σένγκεν. Επιπλέον, τα δρομολόγια στη Μεσόγειο έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, λαμβάνοντας υπόψη την προσβασιμότητα των λιμένων και μειώνοντας, όπου είναι δυνατόν, τη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών ή των πτήσεων από τους επισκέπτες.

Όπως τονίζει ο κ. Κυριάκος Αναστασιάδης, Senior Advisor Θεσμικών και Θαλάσσιων Υποθέσεων της MSC Cruises, «θέτοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια επιβατών, πληρωμάτων και τοπικών κοινοτήτων, αλλά χωρίς να αλλοιώνεται η κορυφαία εμπειρία κρουαζιέρας με τα πλοία της MSC Cruises, η εταιρεία μας επανεκκινεί τη δραστηριότητά της στη Μεσόγειο, κορυφαίο προορισμό κρουαζιέρας παγκοσμίως. Και έχει ξεχωριστή σημασία ότι σημαντικό κομμάτι αυτής της επανεκκίνησης είναι η Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της χώρας ως ελκυστικού προορισμού για τις εταιρείες και τους επιβάτες κρουαζιέρας. Παρά τις σοβαρές δυσκολίες που προκάλεσε σε όλα τα επίπεδα η κρίση της πανδημίας, είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτή η επανεκκίνηση είναι μια νέα αρχή δυναμικής ανάπτυξης για τον κλάδο μας».

Υψηλού επιπέδου πρωτόκολλο

Η ανάπτυξη του πρωτοκόλλου υγείας και ασφάλειας της MSC Cruises είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας μιας πολυδιάστατης ομάδας εργασίας, που αποτελείται από εμπειρογνώμονες της εταιρείας στους τομείς των Ιατρικών Υπηρεσιών, της Δημόσιας Υγείας, των Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών, του HVAC και άλλων Μηχανολογικών Συστημάτων Πλοίων, της Πληροφορικής και των Logistics, μεταξύ των οποίων ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρηστάκης Χατζηχριστοδούλου, που είναι και συντονιστής του προγράμματος Healthy Gateways της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημαντική είναι και η συμβολή του κορυφαίου παγκόσμιου παρόχου υγειονομικής περίθαλψης Aspen Medical, που βοήθησε στην ανάπτυξη του πρωτοκόλλου και των διαδικασιών λειτουργίας.

Συνδυάζοντας επιστημονικά και στατιστικά στοιχεία και αποτελέσματα ερευνών για τη νόσο COVID-19, τα οποία ανανεώνονται συνεχώς, το νέο πρωτόκολλο έχει σχεδιαστεί για την πρόληψη και τον περιορισμό του κινδύνου μετάδοσης της νόσου κατά τη διάρκεια μιας κρουαζιέρας με τα πλοία της MSC Cruises.

Οι βασικοί πυλώνες που αφορούν τα προληπτικά μέτρα και το σχεδιασμό αντίδρασης είναι:

• Καθολικός έλεγχος υγείας των επισκεπτών πριν από την επιβίβαση, που περιλαμβάνει τρία βήματα: έλεγχο θερμοκρασίας, συμπλήρωση ερωτηματολογίου υγείας και τεστ ανίχνευσης COVID-19, και αντίστοιχος, συνεχής έλεγχος της υγείας των πληρωμάτων σε τρεις φάσεις: πριν την έξοδο από τη χώρα τους, πριν την επιβίβαση στο πλοίο και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
• Ενισχυμένα μέτρα υγιεινής και απολύμανσης, που υποστηρίζονται από την εισαγωγή νέων μεθόδων καθαρισμού.
• Τήρηση αποστάσεων, μέσω της μείωσης της συνολικής χωρητικότητας (περίπου. 10 m² ανά άτομο, βάσει συνολικής χωρητικότητας 70%).
• Βελτιωμένες ιατρικές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες με άρτια καταρτισμένο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για τον έλεγχο, την αξιολόγηση και τη θεραπεία ύποπτων κρουσμάτων COVID-19.
• Συνεχής παρακολούθηση της υγείας επιβατών και πληρωμάτων, με καθημερινό έλεγχο της θερμοκρασίας είτε όταν επιστρέφουν από την ξηρά είτε σε ειδικούς σταθμούς γύρω από το πλοίο.
• Σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που εντοπιστεί ύποπτο κρούσμα, σε στενή συνεργασία με τις εθνικές υγειονομικές αρχές.

Από τη στιγμή που ένας επισκέπτης αρχίζει να σχεδιάζει την κρουαζιέρα του και κάνει κράτηση μέχρι τη στιγμή που θα επιστρέψει στο σπίτι του, η MSC Cruises αξιολογεί κάθε φάση των διακοπών του για να εφαρμόσει τα κατάλληλα μέτρα υγείας και ασφάλειας. Οι επισκέπτες θα υποστηρίζονται σε κάθε βήμα με απλές και πρακτικές πληροφορίες και με τεχνολογικά μέσα που θα κάνουν τη διαδικασία ομαλή και λειτουργική. Η επανασχεδιασμένη διαδικασία επιβίβασης με ψηφιακό check-in κάνει τη διαδικασία ανέπαφη, εξοικονομεί χρόνο και διευκολύνει τη διαχείριση της ροής των επισκεπτών.

Αλλά και στη στεριά, οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν τους διαφορετικούς προορισμούς που επισκέπτονται τα κρουαζιερόπλοια ως μέρος μιας οργανωμένης εκδρομής της MSC Cruises που θα πραγματοποιείται με τα ίδια υψηλά πρότυπα υγείας και ασφάλειας όπως και εν πλω.

Και φυσικά οι επιβάτες θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τις πλούσιες εμπειρίες που βρίσκονται διαχρονικά στο επίκεντρο των διακοπών με την MSC Cruises, όπως βραβευμένες παραστάσεις στο θέατρο, δείπνα παγκόσμιας κλάσης, δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, αγορές, συναρπαστικές εκδηλώσεις και πολλά άλλα, προσαρμοσμένα με τρόπο που διασφαλίζει την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αστικές

Ανασυγκρότηση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας ανακοίνωσε ο Καραμανλής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ηλεκτρικό λεωφορείο Asltom Aptis

Τρία άμεσα μέτρα και τρεις μεσοπρόθεσμες ενέργειες για την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών, με στόχο να αυξηθούν τα δρομολόγια, αλλά και να αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μετά τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ειδικότερα τις εξής τρεις άμεσες ενέργειες:

Πρώτον. Άμεση προμήθεια 300 σύγχρονων λεωφορείων, ηλικίας μέχρι 10 ετών, με leasing. Ο διαγωνισμός θα είναι στον «αέρα» τον Σεπτέμβριο. Γεγονός που σημαίνει περισσότερα δρομολόγια, περισσότερες θέσεις καθήμενων, λιγότερη ταλαιπωρία, λιγότερη διασπορά του ιού.

Δεύτερον. 655 προσλήψεις σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ, σε ειδικότητες αιχμής, με διαδικασίες fast track, αλλά με κριτήρια ΑΣΕΠ.

Τρίτον. Ενίσχυση της προσφοράς σε δρομολόγια με αναδιάταξη των δρομολογίων της ΟΣΥ και σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ, μέσω ΣΔΙΤ. Έτσι θα ενισχυθεί άμεσα η ΟΣΥ με 203 οχήματα και 550 οδηγούς σε ημερήσια βάση.

Προανήγγειλε επίσης, τρεις μεσοπρόθεσμες ενέργειες, που θα ενταχθούν στο κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης:

Πρώτον. Αναβάθμιση 15 συρμών που κινούνται στη Γραμμή 1 του Μετρό.

Δεύτερον. Αγορά επτά συρμών για τις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό.

Τρίτον. Προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια νέων λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα για την Αθήνα ο διαγωνισμός θα αφορά στην προμήθεια περίπου 1000 σύγχρονων οχημάτων. Στόχος είναι η προκήρυξη για τα πρώτα 600 να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβριο και τα 300 εξ αυτών να κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας μέχρι το τέλος του 2021.

“Οι στόχοι που θέσαμε είναι συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι: Περισσότερο προσωπικό. Περισσότερα και καλύτερα οχήματα. Καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη”, τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Παράλληλα, επισήμανε ότι άμεσα θα γίνει πιο ανθρώπινη η κατάσταση και μεσοπρόθεσμα θα αποκτήσουμε τις αστικές συγκοινωνίες που πραγματικά αξίζουν στους πολίτες, ενώ ευχαρίστησε για άλλη μία φορά τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για την καθημερινή τους προσπάθεια. 

Μεταξύ άλλων ο υπουργός ΥΠΟΜΕ Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε πως:

«Η κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι δύσκολη και δεν σκοπεύω να την ωραιοποιήσω. Εδώ και ένα χρόνο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε συσσωρευμένες παθογένειες και την απόλυτη εγκατάλειψη 4,5 ετών.

Βέβαια τους πολίτες δεν τους ενδιαφέρει το χθες. Τους ενδιαφέρουν οι λύσεις. Ιδίως σήμερα, που η πανδημία έχει θέσει νέα δεδομένα και νέες απαιτήσεις.

Τους τελευταίους μήνες, λοιπόν, κάνουμε μια καθημερινή διαχείριση κρίσης. Την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ξέρετε, λάβαμε κάποια έκτακτα μέτρα, ανακαλέσαμε άδειες του προσωπικού και ήδη τα δρομολόγια τις πρώτες μέρες του Αυγούστου έχουν πυκνώσει ξανά. Ιδίως στο μετρό.

Γνωρίζω ότι αυτό δεν είναι αρκετό για τους πολίτες. Άρα δεν είναι αρκετό και για εμάς.

Ο Πρωθυπουργός, μάς έκανε την τιμή να μας επισκεφτεί σήμερα στο Υπουργείο κι αυτό επιβεβαιώνει το προσωπικό του ενδιαφέρον και την αποφασιστικότητά του να βρεθούν άμεσα λύσεις. Πολλές φορές το προηγούμενο διάστημα είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω πόσο βαθιά τον ενδιαφέρει να βρεθούν λύσεις. Σήμερα προήδρευσε μιας πολύ γόνιμης σύσκεψης που πραγματοποιήσαμε με τους επικεφαλής των αρμόδιων φορέων.

Οι αστικές συγκοινωνίες αποτελούν δημόσιο αγαθό και υποχρέωση μας είναι να τις κάνουμε κάθε μέρα και καλύτερες.

Οι στόχοι που θέσαμε είναι συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι:

– Περισσότερο προσωπικό.
– Περισσότερα και καλύτερα οχήματα.
– Καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη.

(…)Κλείνοντας, θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς για την καθημερινή τους προσπάθεια. Αυτοί κρατάνε τα μέσα σε λειτουργία. Ακόμα και εν μέσω καραντίνας αυτοί κράτησαν την πόλη ζωντανή.

Επισημαίνω: 11 χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις στο μετρό. 13 χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μια πρόσληψη στα λεωφορεία. 11 χρόνια δεν έχει αγοραστεί ούτε ένα λεωφορείο.

Σήμερα, οι κατευθύνσεις και οι εντολές που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός είναι σαφείς. Σπάμε έναν κύκλο υποεπένδυσης μεγαλύτερο των 10 ετών. Επενδύουμε πάνω από μισό δισ. ευρώ στις αστικές συγκοινωνίες του λεκανοπεδίου.

Ο άμεσος στόχος είναι να δώσουμε μια ανακούφιση στους πολίτες. Να γίνει πιο ανθρώπινη η κατάσταση. Και ο μεσοπρόθεσμος, να αποκτήσουμε τις αστικές συγκοινωνίες που πραγματικά αξίζουν στους πολίτες. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αστικές

Ελεύθερη κυκλοφορία ΤΑΧΙ στις λεωφορειολωρίδες της Θεσσαλονίκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα, Ειδήσεις

Επιτρέπεται από σήμερα έως την 31η Οκτωβρίου 2020 η κυκλοφορία, καθημερινά και καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, Επιβατηγών Δημοσίας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.) οχημάτων που εκτελούν διαδρομή με επιβάτη, στις ειδικές λωρίδες αποκλειστικής διέλευσης λεωφορείων που έχουν καθοριστεί για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη, με Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Η στάση των ΤΑΧΙ εντός των ειδικών λωρίδων αποκλειστικής κυκλοφορίας ΜΜΜ για τον σκοπό της επιβίβασης και της αποβίβασης επιβατών θα εκτελείται στις ειδικές εσοχές επιβίβασης – αποβίβασης οχημάτων Ε.Δ.Χ.

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν θετικών εισηγήσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ Α.Ε.) με σκοπό την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και τη διευκόλυνση της μετακίνησης των πολιτών στον αστικό ιστό, όπου διεξάγονται και οι εργασίες του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης.

Μέχρι σήμερα η κυκλοφορία των Ε.Δ.Χ. οχημάτων στις ειδικές λωρίδες απαγορευόταν από Δευτέρα έως Παρασκευή κατά τα χρονικά διαστήματα της ημέρας: 06.30 – 09.30 το πρωί και 14.00 – 17.00 μετά το μεσημέρι.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα