Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Περιστέρης: Πάνω από 8 δισ. ευρώ οι απαραίτητες επενδύσεις σε ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας την επόμενη πενταετία

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Το στίγμα για το που πρέπει να επικεντρωθεί η μεγάλη εθνική προσπάθεια για τη διείσδυση της αιολικής ενέργειας και εν γένει των ΑΠΕ αλλά και τις προσδοκίες που γεννιούνται στον ταχέως εξελισσόμενο κλάδο της Ενέργειας, έδωσαν ο Πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης -υπό την ιδιότητα του Προέδρου του Ελληνικού Συνδέσμου Παραγωγών από ΑΠΕ- και η Διοίκηση της ΕΛΕΤΑΕΝ στα πλαίσια εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν για τους δημοσιογράφους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας, η οποία εορτάζεται στις 15 Ιουνίου.

Κοινός παρονομαστής των όσων ακούστηκαν ήταν η απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών και η πάταξη της γραφειοκρατίας, παράγοντες που λειτουργούν αποτρεπτικά στις νέες επενδύσεις και προκαλούν σημαντική βραδυπορία στη σύγκλιση των στόχων της χώρας όσον αφορά τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή.

Οι αριθμοί άλλωστε μιλούν από μόνοι τους: ο στόχος για το 2020 σχετικά με την εγκατεστημένη ισχύ των αιολικών έχει χαθεί εδώ και καιρό, δεδομένου ότι ανέρχεται σε 7,5 GW έναντι της τρέχουσας ισχύος που δεν ξεπερνά τα 3 GW.

Η απόκλιση από τους εθνικούς στόχους αντανακλάται ευκρινώς και σε επίπεδο ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά· ενώ το 2020 πρέπει ως χώρα να καλύπτουμε το 40% της ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες, το 2018 η συμμετοχή τους δεν ξεπέρασε το 27%.

Αυτό βέβαια εξηγείται αν σκεφτεί κανείς πόσο αργός είναι ο ρυθμός ένταξης των νέων πάρκων στο σύστημα, με δεδομένο πως η ολοκλήρωση των ατελείωτων αδειοδοτήσεων από δεκάδες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, απαιτεί 8-12 χρόνια, ενώ κατά περιπτώσεις έχει πλησιάσει τις δύο δεκαετίες(!). Επακόλουθο αυτής της ανορθολογικής κατάστασης είναι η συσσώρευση αιτήσεων χιλιάδων MW. 

Ο κος Περιστέρης κατά την τοποθέτησή του ανέφερε πως αν και τα πράγματα βελτιώνονται χρόνο με το χρόνο για τις ΑΠΕ, μένουν να γίνουν ακόμη πολλά. Όπως εξήγησε, η γραφειοκρατία και η δεισιδαιμονία είναι ακόμη «τερατώδεις» και οι αδειοδοτήσεις υπερβολικά χρονοβόρες, λειτουργώντας τελικά εξόχως επιβαρυντικά σε επενδύσεις με ισχυρά κοινωνικο-οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα στοχοποίησης είναι τα αιολικά πάρκα στα οποία αποδίδεται πληθώρα κινδύνων, από επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία  μέχρι τη διατάραξη των τοπικών οικοσυστημάτων, η οποία ωστόσο όχι μόνο δεν ευσταθεί αλλά τελικά προωθεί μια λογική η οποία συμπαρατάσσεται με τη διατήρηση του ενεργειακού status quo με τα ορυκτά καύσιμα στην ηλεκτροπαραγωγή, όπως το ακριβό, εισαγόμενο μαζούτ.

Σχολίασε πως για την ώρα, η αιολική ενέργεια αποτελεί την «ατμομηχανή» της διείσδυσης των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό σύστημα, υπογραμμίζοντας ότι το ύψος των απαραίτητων επενδύσεων σε Ανανεώσιμες και Αποθήκευση την επόμενη πενταετία ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ, δημιουργώντας προοπτικές αύξησης του ΑΕΠ κατά 1,5% σε ετήσια βάση.

Χαρακτήρισε ανεξήγητη τη στάση της Πολιτείας όσον αφορά την αποθήκευση ενέργειας ενώ αναφορικά με τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, είπε ότι πλέον η τεχνολογία έχει προοδεύσει πολύ δίνοντας νέες και πολύ οικονομικότερες λύσεις όσον αφορά την ανάπτυξή τους. Σε αυτή τη βάση, εξέφρασε την προσδοκία να μην υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις στη διαμόρφωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, κος Παναγιώτης Λαδακάκος κωδικοποίησε τις θέσεις της Ένωσης σε δύο ενθαρρυντικά και δύο ανησυχητικά σημεία. Ως πρώτο ενθαρρυντικό δεδομένο ανέφερε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η συζήτηση για τον τρόπο ηλεκτροπαραγωγής έχει πλέον λήξει με τις ΑΠΕ να έχουν επικρατήσει αδιαμφισβήτητα ενώ ως δεύτερο πρόσθεσε τη δραματική υποχώρηση των κοστών που καθιστούν τις ΑΠΕ ευθέως ανταγωνιστικές με τα ορυκτά καύσιμα, λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων που το επιτρέπουν.

Στον αντίποδα, επισήμανε πως παρά τους φιλόδοξους στόχους που περιγράφονται και στο ΕΣΕΚ, εξακολουθεί να υπάρχει εφησυχασμός από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το πώς αυτοί θα υλοποιηθούν ενώ ως δεύτερη ανησυχία ανέδειξε τη χαμηλή προσφορά έργων, απόρροια του αδειοδοτικού «λαβυρίνθου» ο οποίος αποθαρρύνει τους υποψήφιους επενδυτές.

Σε αυτό το πλαίσιο, έφερε ως παράδειγμα τον επερχόμενο διαγωνισμό της ΡΑΕ τον Ιούλιο, λέγοντας  πως για 12 έργα που αντιστοιχούν σε 261 MW (σε διαγωνισμό  300 MW), θα αποδοθούν εν τέλει 181 MW, ελλείψει ικανού όγκου προσφοράς έργων. 

Συνολικά, αυτό που τονίστηκε τόσο από μεριάς ΕΛΕΤΑΕΝ, όσο και ΕΣΗΑΠΕ, είναι η επιδίωξη μιας στενότερης και ουσιαστικότερης συνεργασίας με τις κυβερνήσεις, η οποία να συνοδεύεται με διάθεση για ευελιξία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ενός κλάδου που εξελίσσεται ραγδαία και δημιουργεί την ανάγκη για οξυμένα θεσμικά αντανακλαστικά. Ειδική αναφορά έγινε και στην πρόνοια που πρέπει να ληφθεί για τα πολύ μεγάλα έργα που δεν «χωράνε» στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ, προτείνοντας μία κατά περίπτωση τιμολογιακή αντιμετώπιση σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

 

 Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

 

 

 

 

 

 

 

 

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Νέο ομολογιακό δάνειο 150εκατ.ευρώ για χρηματοδότηση έργων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Στην έκδοση νέου ομολογιακού δανείου προσανατολίζεται η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την χρηματοδότηση των νέων επενδυτικών της σχεδίων στον τομέα ΑΠΕ, ύψους από 150 εκατ. ευρώ .

Η εταιρεία κατασκευάζει αυτή την περίοδο νέα έργα συνολικής ισχύος 120 MWστην Εύβοια, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο χρονικό διάστημα την κατασκευή νέων έργων συνολικής ισχύος 100 MW στην Ελλάδα.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει ήδη στο ενεργητικό της την προ διετίας πετυχημένη έκδοση του «πράσινου» ομολόγου ύψους 60 εκατ. ευρώ. Χθες ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση των ομολογιών της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΑΕΧ στο Χρηματιστήριο Αθηνών και από την Δευτέρα 22 Ιουλίου θα ξεκινήσει η καταβολή των οφειλόμενων στους δικαιούχους μέσω της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΤΙΤΛΩΝ Α.Ε. (ATHEXCSD).

Για κάθε ομολογία ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ, ο ομολογιούχος θα λάβει συνολικό μικτό ποσό 1.029,4638 ευρώ, που αναλύεται σε 1.000 ευρώ ονομαστική αξία, 19,4638 ευρώ μικτό ποσό τόκων και 10 ευρώ ως επιπλέον μικτό ποσό προπληρωμής (bonus).

Το προηγούμενο ομόλογο που εξέδωσε η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΑΕΧ για λογαριασμό του ομίλου χρησιμοποιήθηκε για την χρηματοδότηση επενδύσεων στις ΑΠΕ και στον τομέα της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.

Η πρόωρη αποπληρωμή του ομολόγου αποτελεί, σύμφωνα με την εταιρεία σαφή απόδειξη της χρηματοοικονομικής ευρωστίας της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η οποία διαθέτει επαρκή ρευστότητα προκειμένου να εξοφλήσει νωρίτερα το ομόλογο, αποπληρώνοντας μάλιστα 101% του κεφαλαίου ως bonus, ενώ πληρώνονται εξ ολοκλήρου και οι τόκοι της περιόδου.

Σήμερα, ο όμιλος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1.509 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ, στην Ευρώπη και την Αμερική. Επόμενος στόχος της εταιρείας είναι να προσεγγίσει το μέγεθος των 2.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία.

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Schneider Electric: Στην 11η θέση της λίστας Supply Chain Top 25 της Gartner

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Η Schneider Electric, πρωτοπόρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού, ανακοίνωσε ότι κατέλαβε την 11η θέση, στη λίστα της Gartner με τους 25 κορυφαίες εταιρείες ως προς την εφοδιαστική αλυσίδα για το 2019.

Ο Όμιλος έλαβε επίσης το βραβείο «2019 Industrial Manufacturing Supply Chainnovator» στα βραβεία Supply Chainnovator της Gartner, το οποίο αναγνωρίζει πρωτοποριακές και καινοτόμες πρωτοβουλίες σχετικά με τη βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας στον τομέα της βιομηχανίας και της παραγωγής. Η Gartner ανακοίνωσε τα συγκεκριμένα βραβεία κατά τη διάρκεια του Gartner Supply Chain Executive Conference 2019 στο Φοίνιξ Αριζόνας.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι που βελτιώσαμε και φέτος τη θέση μας στην παγκόσμια κατάταξη της Gartner Supply Chain Top 25. Πιστεύουμε ότι οι προσπάθειές μας για μετασχηματισμό στην εφοδιαστική αλυσίδα προχωρούν γρήγορα και αυτό αποτελεί πηγή έμπνευσης για εμάς στην προσπάθεια να προσφέρουμε, μαζί με τους συνεργάτες μας, Προσαρμοσμένη, Βιώσιμη και Διασυνδεδεμένη Εφοδιαστική Αλυσίδα 4.0 στους πελάτες μας.

Το βραβείο Industrial Manufacturing Supply Chainnovator αποτελεί για εμάς αναγνώριση της στρατηγικής μας ως προς το ανθρώπινο δυναμικό που υποστηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και που εκτείνεται σε ολόκληρη την επιχείρηση. Οι άνθρωποί μας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της εφοδιαστικής αλυσίδας μας», δήλωσε ο κ. Mourad Tamoud, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος στο τμήμα Global Supply Chain της Schneider Electric.

Από το 2018, η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα της Schneider Electric περιλαμβάνει 200 εργοστάσια παραγωγής σε 46 χώρες και 98 κέντρα διανομής, ενώ οι 86.000+ εργαζόμενοί της διαχειρίζονται πάνω από 260.000 κωδικούς προϊόντων και διεκπεραιώνουν περισσότερες από 150.000 γραμμές παραγγελιών σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Gartner, «φέτος ξεχωρίζουν τρεις σημαντικές τάσεις στις κορυφαίες εταιρείες ως προς την εφοδιαστική αλυσίδα που τις βοηθούν να βελτιώνουν τις δυνατότητές τους και να ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες εταιρείες: εξατομίκευση σε μεγάλη κλίμακα, αξιοποίηση οικοσυστημάτων και επιχειρηματικές ψηφιακές στρατηγικές».

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Pegasus: Η τεχνολογία των μικροδικτύων και η περίπτωση του Μεγάλου Ευϋδρίου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Η αυξημένη, ενεργειακά αποδοτική και αποτελεσματική χρήση των ΑΠΕ σε τοπικό επίπεδο με τη χρήση της τεχνολογίας των μικροδικτύων, με τελικό σκοπό τη βελτιστοποίηση της παραγωγής ή / και της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε τοπικό επίπεδο είναι ο στόχος του έργου PEGASUS, που υλοποιεί το ΚΑΠΕ. Στο PEGASUS διερευνώνται διεξοδικά τα τεχνικά και διοικητικά εμπόδια, τα οποία προς το παρόν παρακωλύουν την υλοποίηση των μικροδικτύων σε μειονεκτικές περιοχές, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα επιχειρηματικά μοντέλα τα οποία ενσωματώνουν τα πλεονεκτήματα της ευφυΐας του δικτύου διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας και δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για την περαιτέρω ανάπτυξη των μικροδικτύων.

Το PEGASUS συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Interreg Med και υλοποιείται από μία κοινοπραξία εταίρων, προερχόμενων από τους τομείς της έρευνας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, από την Ιταλία, την Ελλάδα (ΚΑΠΕ), τη Μάλτα, τη Γαλλία, τη Σλοβενία, την Κύπρο, την Κροατία, την Ισπανία και το Βέλγιο.

Στο πλαίσιο του έργου έχουν πραγματοποιηθεί δοκιμές μικροδικτύων στις παρακάτω περιοχές / εφαρμογές:

• Στο Δήμο της Ποτέντζα στην Ιταλία
• Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
• Στο νησί Gozo της Μάλτας
• Στο δήμο Preko της Σλοβενίας
• Στην κοινότητα Saint Julien-en-Quint της Γαλλίας
• Στο αθλητικό πάρκο Ruše στην Κροατία

Το ελληνικό πιλοτικό δίκτυο βρίσκεται στο Δήμο Φαρσάλων στην περιοχή του Μεγάλου Ευϋδρίου (Περιφέρεια Θεσσαλίας), και αποτελείται από δημόσια, εμπορικά και ιδιωτικά κτίρια και εγκαταστάσεις. Πρόκειται για 295 κατοικίες, 16 καταστήματα, 4 δημόσια κτίρια, 471 λαμπτήρες οδοφωτισμού, 2 δημοτικά αντλιοστάσια για ύδρευση και 147 ιδιωτικές γεωτρήσεις για άρδευση. Το μοντέλο που μελετήθηκε είναι αυτό της «ενεργειακής κοινότητας» (δηλ. συνεταιρισμός τοπικών καταναλωτών και παραγαναλωτών), με ένα κοινό σημείο ζεύξης με το δίκτυο διανομής.

Ο αριθμός και το είδος των «παραγαναλωτών» (παραγωγών και καταναλωτών – “prosumers”) είναι: 5 κατοικίες με Φ/Β συστήματα στις στέγες τους με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 45 kWp, 75 οικίες με νέα (προβλέπεται να εγκατασταθούν) Φ/Β στις στέγες με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 168,75 kWp και 1 δημόσιο κτίριο με 9 kWp συνολική εγκατεστημένη ισχύ Φ/Β. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης 5 παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας (Φ/Β πάρκα) με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 500 kWp (5 x 100).

Τα αναμενόμενα οφέλη από τη λειτουργία του μικροδικτύου είναι η κατά 30% μείωση των εκπομπών CO2 (1.103 τόνοι CO2) και η αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα (αύξηση των εγκατεστημένων Φ/Β από 545,00 kWp στα 722,75 kWp).

Ο κύριος στόχος του Ελληνικού πιλοτικού έργου είναι η προσομοίωση της λειτουργίας του μικροδικτύου, το οποίο θα περιλαμβάνει συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και διαφορετικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Το μικροδίκτυο πρόκειται να συνδεθεί με το υπόλοιπο ηλεκτρικό δίκτυο, αλλά θα είναι σε θέση να λειτουργεί και σε κατάσταση ‘νησιδοποίησης’. Η παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας άρχισε τον Μάρτιο του 2018 και συνεχίστηκε έως τα τέλη του 2018 με μετρήσεις που λαμβάνονται ανά λεπτό.

Με την ολοκλήρωση των δράσεων του, το έργο PEGASUS θα οδηγήσει:

• στην ευαισθητοποίηση και την ενδυνάμωση των δημόσιων αρχών ως προς την υλοποίηση μικροδικτύων σε αγροτικές περιοχές και νησιά,
• στη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος από την πλευράς της ζήτησης και της προσφοράς ενέργειας για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στην αγορά ενέργειας σε τοπικό επίπεδο,
• στον καθορισμό ενός συνόλου κριτηρίων αναφοράς και προτύπων που θα μπορούν να υποστηρίξουν τη αειφόρο εφαρμογή των μικροδικτύων σε νέες και σε ευρύτερες περιοχές.

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα