Νίκος
Καραγιάννης

Ως περίοδο πυκνών εξελίξεων για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ χαρακτήρισε ο “ισχυρός άνδρας” της εταιρείας, Γιώργος Περιστέρης, κατά τη διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας, την περίοδο που διανύουμε, με κορυφαία την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Όπως ανέφερε, φεύγουν δάνεια 1,1 δισ. ευρώ και αυξάνονται τα διαθέσιμα στα 3 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει μηδενικό δανεισμό για τη μητρική και αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας με διψήφιο ποσοστό, με στόχο τα 700 εκατ. ευρώ το 2028.

Για τις επενδύσεις σημείωσε οτι είναι ευκαιρία τόσο για επενδύσεις στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και όχι μόνο σε έργα μεταφορών αλλά και σε έργα διαχείρισης απορριμμάτων και υδάτων.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σημείωσε, έχει σαφέστατο προβάδισμα καθώς διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο με μέσο όρο τα 25 έτη, ενώ θα προσπαθήσει να επεκταθεί και στις γειτονικές χώρες.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει συνεισφέρει στα δημόσια ταμεία πάνω από 6 δισ. ευρώ και έχει επενδυτικό πλάνο 10 δισ. ευρώ, προσπαθώντας η δική της κερδοφορία να λειτουργεί υπέρ της εθνικής προσπάθειας ανάπτυξης.

Σχετικά με το μέρισμα. φέτος θα είναι 25 λεπτά του ερώ ενώ στόχος είναι να αυξηθεί.

Αναφορικά με τα μεγάλα έργα του ομίλου, ο κος Περιστέρης αναφέρθηκε στσα εξής:

  • The Grid στο Μαρούσι
  • Four Seasons στη Μύκονο
  • One&Only στη Γλυφάδα
  • Piraeus Tower
  • Ιατρικό Διαβαλκανικό

Για τα νέα έργα, πρόσθεσε ότι θα προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική ενώ για τη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι η εταιρεία τα πήγε καλά στον ένα διαγωνισμό και αναμένει και τον δεύτερο.

Σχετικά με την Αττική Οδό, ο ορίζοντας είναι το τέλος του 1ου τριμήνου του 2025 ενώ για την Εγνατία Οδό οι διαδικασίες είναι ακόμη πολλές.

Για το καζίνο στο Ελληνικό, έχουν γίνει οι πρόδρομες εργασίες, ξεκινούν οι πασαλώσεις και η θεμελίωση. Η οικοδομική άδεια αναμένεται το 1ο τρίμηνο του 2025 και η ολοκλήρωση του έργου τοποθετείται σε 3 έως 3,5 έτη.

Ολόκληρη η ομιλία του Γ. Περιστέρη στη ΓΣ της εταιρείας

Οι τελευταίοι 12 μήνες υπήρξαν εξαιρετικά πυκνοί σε εξελίξεις, θέτοντας ισχυρές βάσεις για μία νέα εποχή ανάπτυξης για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Θα ξεκινήσω από το πλέον πρόσφατο γεγονός, αυτό της συμφωνίας που συνάψαμε με τη Masdar για την πώληση της συμμετοχής μας στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Ας δούμε τι φέρνει αυτή η εξέλιξη για τον Όμιλό μας.

Καταρχάς, η πώληση του 36,6% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, φέρνει στο ήδη πολύ ισχυρό ταμείο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιπλέον ρευστότητα 900 εκατ. ευρώ.

Έτσι, η συνολική επενδυτική ισχύς του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ξεπερνάει, πλέον, συνολικά τα 3 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα μας επιτρέψουν να διεκδικήσουμε νέα μεγάλα έργα στις υποδομές και τις παραχωρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επιπλέον, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποκτά ένα ακόμη πιο ελκυστικό χρηματοδοτικό προφίλ, αφού πλέον αφαιρούνται από το συνολικό δανεισμό της περίπου 1,1 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου (Pro-Forma) να μηδενιστεί.

Και σε επίπεδο κερδοφορίας όμως, αναμένεται αντιστάθμιση της συνεισφοράς της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Τόσο η καθαρή όσο και η λειτουργική κερδοφορία μας θα συνεχίσει να αυξάνεται με διψήφιο ρυθμό τα επόμενα χρόνια και θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ λειτουργικής κερδοφορίας εντός των επόμενων 5 ετών (2028).

Η πώληση της συμμετοχής μας στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, αποτελεί μόνο ένα κομμάτι ενός ευρύτερου στρατηγικού πλάνου που υλοποιεί με συνέπεια και πειθαρχία εδώ και χρόνια η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στόχος μας είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να μετεξελιχθεί σε έναν πλήρως καθετοποιημένο όμιλο, με ένα από τα μεγαλύτερα και πιο διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια υποδομών και παραχωρήσεων, όχι μόνο πια σε ελληνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κάνει το συγκεκριμένο άλμα προς το μέλλον ακριβώς τη στιγμή που αποκρυσταλλώνεται η ευκαιρία για νέες επενδύσεις σε υποδομές στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με υψηλές αποδόσεις.

Ενδεικτικό είναι ότι ο ΙΟΒΕ σε πρόσφατη μελέτη του για τον κατασκευαστικό κλάδο υπολογίζει τον συνολικό προϋπολογισμό των επενδύσεων σε κατασκευές ανά την επικράτεια στα επίπεδα των € 52 δισ. σε μέσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σημειώνεται ότι παρόμοιες θετικές προοπτικές παρουσιάζονται και σε γειτονικές αγορές όπως Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη, όπου καταγράφεται σημαντική ανάγκη καίριων υποδομών και ταυτόχρονα ισχυρή βούληση για σημαντικές επενδύσεις με στόχο τη σύγκλιση με το επίπεδο των υποδομών στη Δυτική Ευρώπη.

Όπως, αποδείχθηκε, εξάλλου, και μέσα στην πανδημία αλλά πλέον και από μεγάλα deals που γίνονται, όπως η φετινή εξαγορά από την BlackRock της Global Infrastructure Partners με συνολικό τίμημα περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια, η επένδυση σε περιουσιακά στοιχεία και εταιρείες που παρέχουν βασικές υπηρεσίες στον κλάδο των υποδομών και ειδικά στις μεταφορές, λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο για μακροπρόθεσμους επενδυτές, ειδικά σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας.

Κυρίες και κύριοι μέτοχοι,

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στον τομέα των υποδομών, έχοντας τοποθετηθεί ήδη στρατηγικά σε ένα κλάδο όπου έχει σαφέστατα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Στον τομέα των παραχωρήσεων, είμαστε ο μεγαλύτερος επενδυτής διαθέτοντας ένα από τα νεαρότερα (μέση συμβατική διάρκεια 25 έτη), πιο διαφοροποιημένα και χαμηλού ρίσκου χαρτοφυλάκια με έργα όπως η Αττική Οδός, η Εγνατία Οδός, ο ΒΟΑΚ, το Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης, κ.ά.

Η επικράτηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε τόσο εμβληματικούς διεθνείς διαγωνισμούς καταδεικνύει τη συνέπεια με την οποία υλοποιούμε εδώ και χρόνια την επιχειρηματική μας στρατηγική, συμβάλλοντας όχι μόνο στην ανάπτυξη του Ομίλου μας, αλλά στη συνολική ευημερία της Ελλάδας.

Πραγματοποιώντας ιδιωτικές επενδύσεις με πολλαπλασιαστική αξία για την εγχώρια οικονομία αντί της απλής ανάληψης δημοσίων έργων, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέσω σοβαρών κι ανταγωνιστικών προσφορών που διασφαλίζουν τόσο τα συμφέροντα των μετόχων της εταιρείας, όσο και ιδιαιτέρως ικανοποιητικούς όρους για το ελληνικό Δημόσιο, εισφέρει στα δημόσια ταμεία πάνω από 6 δισ. ευρώ σήμερα (Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα στο Ελληνικό, Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης, Εγνατία Οδός, Αττική Οδός κ.α.), κάνοντας πράξη ένα επενδυτικό πλάνο άνω των 10 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει 20.000 νέες θέσεις εργασίας.

Δεν σταματάμε, όμως, εδώ. Ετοιμαζόμαστε για νέα έργα που έρχονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Παράλληλα, στοχεύουμε στη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου μας και πέραν των μεταφορικών κι ενεργειακών υποδομών, ενδεικτικά στους τομείς της διαχείρισης απορριμμάτων, της διαχείρισης υδάτινων πόρων και των τεχνολογικών υποδομών.

Στην Κατασκευή, είμαστε ο μεγαλύτερος και πλέον κερδοφόρος Όμιλος, με το υψηλότερο ανεκτέλεστο ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ. Επί του συνολικού ανεκτέλεστου πάνω από 75% αφορά σε ιδιωτικά έργα (ίδιες επενδύσεις και έργα για τρίτους), ενώ άνω του 55% αφορά σε έργα ιδίων επενδύσεων. Σημειώνεται ότι το ανεκτέλεστο αναμένεται να ενισχυθεί, καθώς προχωρά η συμβασιοποίηση έργων που έχει εξασφαλίσει ο Όμιλος (πχ. ΒΟΑΚ).

Ο κατασκευαστικός μας βραχίονας, η ΤΕΡΝΑ, το 2023, σημείωσε νέο ετήσιο υψηλό στον τομέα της κατασκευής, έχοντας καταφέρει να υπερδιπλασιάσει τα έσοδα του εντός των τελευταίων 2 ετών, ενδεικτικό της ικανότητας του να αναλαμβάνει και να εκτελεί τα μεγαλύτερα έργα υποδομών στη χώρα.

Απόδειξη της αποτελεσματικότητας της ΤΕΡΝΑ είναι και η σημαντική προτίμηση που απολαμβάνει ως κατασκευαστής μεγάλων ιδιωτικών έργων. Πάνω από 1 δισ. ευρώ του ανεκτέλεστου της Κατασκευής, δηλαδή το 20% του συνολικού ανεκτέλεστου του Ομίλου, αφορά σε μεγάλα και εμβληματικά ιδιωτικά έργα, όπως ενδεικτικά το THE GRID, το νέο Κτήριο Γραφείων της PWC, το Κτήριο Γραφείων στο οικόπεδο του ΤΕΕ στο Δαχτυλίδι, το Four Seasons Hotel Mykonos, το One&Only Aesthesis Γλυφάδα, το Hub26 στη Θεσσαλονίκη, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, ο Πύργος Πειραιά, και το Microsoft Data Center στα Σπάτα.

Αγαπητοί μέτοχοι,

Προτεραιότητα μας είναι η πρόοδος μας να λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για την εθνική οικονομία, την απασχόληση, την ελληνική περιφέρεια, τους ανθρώπους μας, για όλη την ελληνική κοινωνία.

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υλοποιεί ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, το οποίο μόνο για το 2023 ανήλθε στα 11,6 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσιο δηλαδή από τα 5,1 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022.

Βελτιώνουμε την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών, στηρίζουμε τη νέα γενιά, συνεισφέρουμε στη φροντίδα κοινωνικά ευάλωτων ομάδων και ενδυναμώνουμε την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα, δηλώνοντας παράλληλα πάντα «παρών» στην αντιμετώπιση κρίσεων, φυσικών καταστροφών και έκτακτων αναγκών. Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο καταστροφικός κυκλώνας Ντάνιελ στη Θεσσαλία, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιδεικνύοντας ταχύτατα αντανακλαστικά έσπευσε στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας, διαθέτοντας προσωπικό και πάνω από 250 μηχανήματα από τα γειτνιάζοντα εργοτάξια της ΤΕΡΝΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Κύριες και κύριοι,

Στον ένα χρόνο που μεσολάβησε από την τελευταία φορά που βρεθήκαμε ενώπιον σας, σε αυτή εδώ την αίθουσα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διένυσε πολύ μεγάλη απόσταση και σημείωσε σημαντικότατη πρόοδο.

Από πέρυσι ήδη, παράλληλα με την ανάπτυξη του Ομίλου μας, αυξάνεται σταδιακά και η επιβράβευση των μετόχων μας. Και σήμερα βλέπετε ότι το κάνουμε και αυτό πράξη με την πρότασή μας για επιστροφή κεφαλαίου 0,25 ευρώ ανά μετοχή.

Σας ευχαριστώ για μία ακόμη φορά για την εμπιστοσύνη σας και σας υπόσχομαι πως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε καθημερινά με την ίδια αφοσίωση για να στεκόμαστε αντάξιοι των προσδοκιών σας, αλλά και των προοπτικών του Ομίλου μας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV