Νίκος
Καραγιάννης

Ως ευκαιρία βλέπουν οι Ευρωπαίοι πολίτες τις τάσεις που υπάρχουν για μεγαλύτερη ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση διαδικασιών στην οικονομία και την κοινωνία, ταυτόχρονα, όμως, ζητούν μεγαλύτερες επενδύσεις για καλύτερες και πιο γρήγορες συνδέσεις στο Διαδίκτυο, καθώς και ένα καλύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο, που να λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές που υπάρχουν σε τομείς, όπως είναι τα εργασιακά, τα προσωπικά δεδομένα και η υγεία. Αυτά είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα τελευταίας έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, που δείχνει ακόμη ότι, όταν όλο και περισσότεροι πολίτες χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες, τόσο πιο πιθανό να έχουν θετική άποψη γι’ αυτές.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 18-27 Μαρτίου 2017 και συμμετείχαν σε αυτή συνολικά 28.000 πολίτες. Ορισμένα από τα πλέον χαρακτηριστικά αποτελέσματα είναι τα εξής:

75% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν θετική επίδραση στην οικονομία.

67% ότι έχουν θετική επίδραση στην ποιότητα ζωής. Το ποσοστό ανεβαίνει στο 76% μεταξύ όσων χρησιμοποιούν καθημερινά το Διαδίκτυο και πέφτει στο 38% σε όσους δεν χρησιμοποιούν ποτέ το Διαδίκτυο.

64% ότι έχουν θετική επίδραση στην κοινωνία.

69% εκτιμά ότι μία ταχύτερη και πιο αξιόπιστη σύνδεση στο Διαδίκτυο θα τους ενθάρρυνες να κάνουν μεγαλύτερη χρήση των καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών.

63% θα χρησιμοποιούσε περισσότερο αυτές τις τεχνολογίες αν οι online υπηρεσίες ήταν περισσότερο ασφαλείας.

57% θα έκανε μεγαλύτερη χρήση αν υπήρχαν περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες online.

35% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι οι ψηφιακές δεξιότητες που διαθέτουν καλύπτουν τις ανάγκες της καθημερινότητας τους, ενώ το 36% τείνει να συμφωνήσει και το 25% διαφωνεί.

44% όσων εργάζονται εκτιμά ότι οι δεξιότητες του καλύπτουν τις επαγγελματικές ανάγκες του, ενώ το 36% τείνει να συμφωνήσει με αυτή την άποψη.

7% θεωρεί ότι οι ιστορίες που δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πραγματικές. Το βασικό κριτήριο κατά πόσο μία ιστορία μπορεί να γίνει πιστευτή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι κατά πόσον προέρχεται από αξιόπιστη πηγή όπως είναι τα μέσα ενημέρωσης και οι οργανισμοί (36%).

49% των χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης απάντησε πως δεν έχει χρησιμοποιήσει κάποια ιστοσελίδα επιβεβαίωσης μίας ιστορίας που έχει δημοσιευτεί σε μέσο κοινωνική δικτύωσης.

61% έχει θετική άποψη για τα ρομπότ και την τεχνητή νοημοσύνη.

84% συμφωνεί με την άποψη ότι τα ρομπότ είναι απαραίτητα για να χρησιμοποιηθούν σε εργασίες που είναι πολύ σκληρές ή επικίνδυνες για τους ανθρώπους.

74% από την άλλη πλευρά αναμένει ότι λόγω της χρήσης των ρομπότ και της τεχνητής νοημοσύνης θα δούμε να καταργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα δημιουργηθούν.

44% εξ όσων εργάζονται πιστεύουν πως η τρέχουσα εργασία τους θα μπορούσε να γίνει τουλάχιστον εν μέρει από κάποιο ρομπότ ή κάποια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης.

88% θεωρεί ότι τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη είναι τεχνολογίες που χρειάζονται προσεκτική αντιμετώπιση.

18% των ερωτηθέντων δήλωσε πως έχει χρησιμοποιήσει online υπηρεσίες περίθαλψης τους τελευταίους 12 μήνες.

52% θα ήθελα να έχει online πρόσβαση στους ιατρικούς φακέλους του.

45% των ερωτηθέντων εγκατέστησε ή αναβάθμιση κάποιο λογισμικό προστασίας.

35% δήλωσε ότι ανοίγει emails μόνο από αξιόπιστες πηγές.

61% υποστηρίζει ότι τα χαρακτηριστικά ασφάλειας και προστασίας προσωπικών δεδομένων είναι σημαντικός παράγοντας όσον αγορά την αγορά μίας ψηφιακής συσκευής.

27% όμως είναι μόλις το ποσοστό εκείνων που θα πλήρωναν παραπάνω για επιπλέον προστασία.

 

Πηγή: sepe.gr

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας