Κατερίνα
Παναγέα

Τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.), για την κατασκευή και λειτουργία Φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 61,4652 MW, με παράλληλη εγκατάσταση διάταξης αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 62 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 62 MW, στις θέσεις ‘’ΙΣΩΜΑΤΑ, ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΟΥ, ΖΑΓΟΡΙ, ΛΕΥΚΑΔΟΥΛΙΑ’’, της Τ.Κ. Βλαχογιαννού, της Δ.Ε. Ποταμιάς, του Δήμου Ελασσόνας, της Π.Ε. Λάρισας, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία ΗΛΙΑΚΗ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΟΥ Μ.Ι.Κ.Ε.

Περιγραφή του έργου

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 61,4652 MWp θα εγκατασταθεί σε έκταση συνολικού εμβαδού 711.155,69 m2, αποτελούμενη από δεκαεννέα (19) επιμέρους αγροτεμάχια, στις θέσεις «ΙΣΩΜΑΤΑ, ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΟΥ, ΖΑΓΟΡΙ, ΛΕΥΚΑΔΟΥΛΙΑ», της Τ.Κ. Βλαχογιαννού, της Δ.Ε. Ποταμιάς, του Δήμου Ελασσόνας, της Π.Ε. Λάρισας, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με την σχετική Απόφαση του Αντιπροέδρου του κλάδου ενέργειας της Ρ.Α.Α.Ε.Υ., η διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι μέγιστης ισχύος έγχυσης και απορρόφησης 62 MW, εγκατεστημένης χωρητικότητας 306,832 MWh και εγγυημένης χωρητικότητας 248,1 MWh, η οποία θα εγκατασταθεί εντός αγροτεμαχίου σε έκταση εμβαδού 16.992,71 m2.

Σκοπός του μελετώμενου έργου είναι ο συνδυασμός της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον φωτοβολταϊκό σταθμό και την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα των συσσωρευτών, τόσο από το φωτοβολταϊκό σταθμό όσο και από το Σύστημα Μεταφοράς, καθώς και την απόδοση της αποθηκευμένης ηλεκτρικής ενέργειας στο Δίκτυο Διανομής ή στο Σύστημα Μεταφοράς.

Σύμφωνα με τον υποβληθέντα φάκελο ΜΠΕ, ο φωτοβολταϊκός σταθμός θα αποτελείται από τα παρακάτω βασικά δομικά στοιχεία και εγκαταστάσεις:

– φωτοβολταϊκά στοιχεία
– μεταλλικές βάσεις και πλαίσια στήριξης των φωτοβολταϊκών γεννητριών
– αντιστροφείς ισχύος (inverters)
– οικίσκους για τις ανάγκες στέγασης και φύλαξης των κομβικών λειτουργικών στοιχείων
– διάφορες άλλες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις (καλωδιώσεις, γειώσεις, κ.α.)
– κατασκευή περίφραξης

και το σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα αποτελείται από τα παρακάτω βασικά δομικά στοιχεία και εγκαταστάσεις:

Συσσωρευτές που συνδέονται στην DC πλευρά του μετατροπέα
– Μετατροπείς ισχύος με δυνατότητα να απορροφούν-εγχέουν ενεργό ή άεργο ισχύ
– Ηλεκτρολογικό εξοπλισμό για τη σύνδεση (διακόπτες, καλωδιώσεις, διατάξεις προστασίας κ.λ.π.)
– Σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV