Connect with us

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Περιφερειακή Θεσσαλονίκης: Υπεγράφη το έργο ολοκλήρωσης του Ανισόπεδου Κόμβου 16

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες το μεγάλο οδικό έργο-σκούπα που ολοκληρώνει τον Ανισόπεδο Κόμβο Κ16 που ενώνει τον ΠΑΘΕ με την Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης. Η γνωστή τεχνική εταιρεία ΤΕΚΑΛ είναι η ανάδοχος εταιρεία με ποοσστό 53,67%. Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2019.

Η διάρκεια των έργων είναι 48 μήνες και εφόσον τα έργαδεν καθυστερήσουν κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου, τότε θα ολοκληρωθούν προς το τέλος του 2023. Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στο έργο προβλέπεται και παράταση της διάρκειας του εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Το έργο έχει αρχικό κόστος 38,2εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 30,81εκατ.ευρώ). Η δημοπράτηση του πραγματοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2018 και η αποσφράγιση των προσφορών έγινε στις 6 Νοεμβρίου 2018. Να θυμίσουμε πως ο Ανισόπεδος Κόμβος 16 έχει ήδη δοθεί στην κυκλοφορία αλλά όχι σε όλη του την έκταση και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους πολυκόμβους σε όλη τη χώρα εξυπηρετώντας ταυτόχρονα 8 διαφορετικές κατευθύνσεις.

ΤΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΤΕΚΑΛ

Η ΤΕΚΑΛ έχει αναλάβει και άλλα μεγάλα οδικά έργα και το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογράψει 4 ακόμα σημαντικά έργα. Αυτό που ξεχωρίζει είναι η εργολαβία για την επέκταση του Προβλήτα Κρουαζιέρας στον Πειραιά, η εργολαβία-σκούπα για την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Κατερίνης, η αναβάθμιση του λιμένα Αγίου Κωνσταντίνου και τα έργα ανάπλασης της περιοχής του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά. Η ΤΕΚΑΛ είναι επίσης η εταιρεία που ολοκλήρωσε τους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο Ικόνιο για λογαριασμό της COSCO.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το έργο έχει σκοπό τη διάνοιξη και κατασκευή παράπλευρου οδικού δικτύου (service roads), παράλληλα τής Ε.Π.Ο.Θ. και εκατέρωθεν αυτής, από τον κόμβο της Συμμαχικής Οδού μέχρι τη συμβολή της Ε.Π.Ο.Θ. με την οδό Πόντου, την ολοκλήρωση της κατασκευής της οδού Πόντου, την αναμόρφωση της Ε.Π.Ο.Θ. στο τμήμα από την περιοχή του κόμβου της Συμμαχικής Οδού μέχρι τη συμβολή της με την οδό Πόντου και την ανακατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Π.Α.Θ.Ε., εκατέρωθεν του σημείου της νοητής συμβολής του με την Ε.Π.Ο.Θ.

image_print

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Φάμελλος-Πέρκα: Χωρίς σχέδιο η Κυβέρνηση για την επίλυση του κυκλοφοριακού στη Θεσσαλονίκη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Σε δήλωση προχώρησαν η Π. Πέρκα και ο Σ. Φάμελλος για την υπερυψωμένη ταχεία λεωφόρο (fly over) της Περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης, ασκώντας κριτική για την έλλειψη σχεδίου σε έργα υποδομών που θα επιλύσουν το κυκλοφοριακό στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά:

Ακόμα μια απόδειξη του κυνισμού και της προχειρότητας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εις βάρος του περιβάλλοντος και της Θεσσαλονίκης, αποτελεί η εξαγγελία της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου (fly over) της Περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης.

Μετά την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, αποκαλύφθηκε η έλλειψη σχεδίου για τα μεγάλα έργα υποδομών και το κυκλοφοριακό της Θεσσαλονίκης, η απουσία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου, αλλά και οι άγριες αντιπεριβαλλοντικές διαθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, που έφτασαν στο να ζητήσει την άρση της αναδάσωσης, του χαρακτήρα δηλαδή του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης, για να ικανοποιήσουν μια πρόχειρη εξαγγελία του κυρίου Μητσοτάκη, που έγινε κυριολεκτικά «στο γόνατο».

Ειδικότερα, μετά την εξαγγελία του έργου της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου (fly over) της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης στη ΔΕΘ, από τον κ Μητσοτάκη, και τη σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται ότι το έργο:

1. Δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής που υπαγορεύει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών, σε αντίθεση με άλλα έργα που έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη, η έλλειψη των οποίων δημιουργεί μεγάλη ταλαιπωρία στους πολίτες. Για να καλύψουν την προχειρότητα, πάρθηκε, εκ των υστέρων, Απόφαση του Υπουργού Υποδομών ώστε να ενταχθεί στον προγραμματισμό, κάτι που φυσικά δεν προκύπτει από κανένα σχέδιο ή μελέτη και δεν περιλαμβάνεται στα έργα που έχουν προοπτικές για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

2. Δεν έχει περιβαλλοντική αδειοδότηση, καθώς αυτή έχει ακυρωθεί, με Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το 2017, διότι περιλαμβάνει επέμβαση σε αναδασωτέα περιοχή. Για να καλύψουν και αυτή την προχειρότητα, προχώρησαν, μετά την εξαγγελία Μητσοτάκη, σε αίτηση άρσης της αναδάσωσης του Σέιχ Σου, του Περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης.

Η εντολή αυτή της κυβέρνησης κρατήθηκε κρυφή από τους ΟΤΑ της περιοχής και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Πώς αλλιώς θα μπορούσε εξάλλου να συντηρηθεί το περιβαλλοντικό προφίλ του κ. Μητσοτάκη, για το οποίο κοπιάζουν τόσο τα κυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης; Όπως προκύπτει, το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει υλοτομίες σε μεγάλη έκταση του Σέιχ Σου.

Τελικά, δεν διστάζουν απέναντι σε τίποτα. Ανακοινώνουν ένα έργο που δεν εντάσσεται σε κανένα σχεδιασμό και έχει ακυρωθεί από το ΣτΕ για περιβαλλοντικούς λόγους. Στην προσπάθειά τους να καλύψουν δε, την προχειρότητα και την ανεπάρκειά τους, αποδεικνύουν την κυνική και αντιπεριβαλλοντική τους ταυτότητα. Αυτό που μένει να αποκαλυφθεί είναι ποια συμφέροντα βρίσκονται πίσω και από αυτή την εξαγγελία που τους οδηγούν στο να μη διστάζουν απέναντι σε τίποτα.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Εργασίες συντήρησης στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εργασίες συντήρησης σε Εθνική Οδό

Εργασίες συντήρησης θα πραγματοποιηθούν στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020.

Πιο αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν εργασίες καθαρισμού φρεατίων και ρείθρων στην κεντρική νησίδα της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης και εργασίες απομάκρυνσης μιας μεγάλης κατεστραμμένης πληροφοριακής πινακίδας δεξιά της οδού.

Οι εργασίες αφορούν στον καθαρισμό φρεατίων στο τμήμα της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης από τον κόμβο Κ11 (Κωνσταντινοπολίτικα) έως και μετά τον κόμβο Κ8 (Τριανδρίας) με κατεύθυνση προς δυτικά και στην απομάκρυνση μεγάλης κατεστραμμένης πληροφοριακής πινακίδας στη δεξιά πλευρά με κατεύθυνση προς δυτικά πριν τον κόμβο Κ7 (Επταπύργιο).

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, με ώρα έναρξης των εργασιών στις 09.00 π.μ.

Ήδη έχει γίνει η σχετική συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ασφαλέστερη διεξαγωγή της κυκλοφορίας στη διάρκεια των εργασιών.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Νέα εργολαβία 60εκατ.ευρώ προετοιμάζεται στην Περιφερειακή Θεσσαλονίκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Περιφερειακή Θεσσαλονίκης

Μία νέα μεγάλη εργολαβία ετοιμάζεται στο δυτικό τμήμα της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης. Αυτό, πέραν του έργου ΣΔΙΤ που ετοιμάζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το οποίο αφορά ένα νέο αυτοτελές, διαμπερή άξονα στο ανατολικό τμήμα. Η Εγνατία Οδός Α.Ε. μετά την ολοκλήρωση και παράδοση στην κυκλοφορία των τελευταίων τμημάτων των εργολαβιών που είχαν ξεκινήσει πριν από έξι περίπου χρόνια, προχωρά στην υλοποίηση έργων που συμμπληρώνουν την αναβάθμιση της Περιφερειακής.

Πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν δύο σημαντικές ελλείψεις που αφορούν δύο ανισόπεδους κόμβους. Ο πρώτος είναι ο κόμβος Μοναστηρίου και ο δεύτερος είναι ο κόμβος 23ης Ιουλίου (ή Βιοκαρπέτ). Αυτοί οι δύο κόμβοι δεν είχαν ενταχθεί στις προηγούμενες εργολαβίες και ως εκ τούτου δεν είχαν μελετηθεί.

Τώρα, σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com ξεκινά η διαδικασία υλοποίησης μίας νέας εργολαβίας με εκτιμώμενο προς το παρόν κόστος 60εκατ.ευρώ για την κατασκευή τους. Πρώτο βήμα είναι η δημοπράτηση φέτος των απαραίτητων μελετών που θα ωριμάσουν το έργο. Αν όλα πάνε κάλα οι μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί και αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά το 2021.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο ypodomes.com ότι η χρηματοδότηση του έργου, θα επιδιωχθεί να καλυφθεί από το επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027, από κονδύλια έργων υποδομών (ανάλογο με το σημερινό ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ). Με αυτά τα δεδομένα η δημοπράτηση του έργου αυτού θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το 2022.

Οι δύο ανισόπεδοι κομβοι είναι σε κρίσιμα σημεία της δυτικής πλευράς της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης και θα δώσουν μεγάλες ανάσες στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που βιώνει η πόλη.

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ

Μία ακόμα σημαντική παρέμβαση, είναι μία διαμόρφωση που υλοποιείται αυτή την περίοδο από την Εγνατία Οδό, στον κόμβο Μακρυγιάννη που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν τις γιορτές. Εκεί, διαπιστώθηκε, σύμφωνα με όσα λέχθησαν στο ypodomes, ότι λόγω της παρουσίας ενός νέου σχολείου δεν υπήρχε πρόσβαση για τους πεζούς.

Επίσης και σε αυτή την περίπτωση διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε κάποια μελέτη που να συνυπολογίζει την ανάγκη πρόσβασης. Τούτου δεδομένπυ, έγινε μία συμπληρωματική σύμβαση στην εργολαβία της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, προκειμένου να δημιουργηθεί μία πρόσβαση για τους πεζούς και να μπορούν μα περνούν από την μία πλευρά της περιφερειακή στην άλλη με ασφάλεια.

Με αυτό το τεχνικό έργο ολοκληρώνονται πλήρως οι δύο παλιές εργολαβίες της δυτικής Περιφερειακής (με Δομοτεχνική και ΙΝΤΡΑΚΑΤ).

Με τις παρεμβάσεις που ετοιμάζονται τόσο ανατολικά όσο και δυτικά, στόχος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι η διασφάλιση μίας συνεχόμενης, απρόσκοπτης ροής με μεγάλες δυνατότητες κίνησης οχημάτων από τα ανατολικά στα δυτικά και αντίστροφα, σε επίπεδο κλειστού αστικού αυτοκινητόδρομου. Τα έργα αυτά θα μπορέσουν να συμβάλλουν μαζί με άλλες συγκοινωνιακές παρεμβάσεις που είναι σε εξέλιξη ή ετοιμάζονται στη λύση του σοβαρού κυκλοφοριακού προβλήματα που βιώνει η Θεσσαλονίκη εδώ και χρόνια.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα