Σε μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενισχύοντας τις δομές πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, με ευρωπαϊκούς πόρους.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπέγραψε πέντε προσκλήσεις, μέσω των οποίων προβλέπεται η ενίσχυση δομών, που προσφέρουν σημαντικό έργο για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και τη βοήθεια των εξαρτημένων ατόμων, όπως είναι το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (οργανική μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου»)., το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), οι υπηρεσίες του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) στην Κεντρική Μακεδονία και τα Κέντρα Πρόληψης.
«Νέες υποδομές κοινωνικής προστασίας και χρηματοδότηση νέων προγραμμάτων»
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει δημιουργήσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, ενισχύοντας τις κοινωνικές δομές και υποδομές με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων. Παρέχουμε τη δυνατότητα σε όλους τους φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας που ασχολούνται με την αντιμετώπιση των ζητημάτων των εξαρτημένων συμπολιτών μας να συνεχίσουν την πολύτιμη κοινωνική προσφορά τους.
Διασφαλίζουμε τη λειτουργία τους για τα επόμενα χρόνια και επιπλέον δημιουργούμε νέες υποδομές και χρηματοδοτούμε την υλοποίηση νέων προγραμμάτων, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές οι προσπάθειες απεξάρτησης. Στη διάρκεια της πολυετούς κρίσης, η εξάρτηση ως κοινωνικό φαινόμενο έχει οξυνθεί, καθώς οι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών είναι πολλαπλά επιβαρημένοι κοινωνικά, σωματικά και ψυχικά, ενώ ‘νέου τύπου’ εξαρτήσεις έχουν εμφανιστεί ειδικά στις ευαίσθητες ηλικίες των εφήβων και των νέων.
Η αύξηση της χρήσης αλκοόλ, του τζόγου και των τυχερών παιχνιδιών στους νέους κατατάσσει δυστυχώς τη χώρα μας στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά. Δεν δικαιούμαστε λοιπόν, να κλείνουμε τα μάτια απέναντι στο πρόβλημα. Και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν το έκανε και δεν θα το κάνει ποτέ. Αντιθέτως, θα συνεχίσει να συμβάλει στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, με συγκεκριμένα έργα και δράσεις», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Συνολικά κονδύλια ύψους 3,4 εκατ. ευρώ
Για την ενίσχυση των φορέων αντιμετώπισης των εξαρτήσεων η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει συνολικά κονδύλια 3,4 εκ. ευρώ, χρηματοδοτώντας υπηρεσίες μείωσης της βλάβης: κινητές μονάδες, κέντρα ημέρας με υπηρεσίες βραχείας φιλοξενίας, δομές.
Καθώς επίσης και υπηρεσίες θεραπείας με μονάδες σωματικής αποτοξίνωσης, μονάδες απεξάρτησης από το αλκοόλ και τις «νόμιμες» εξαρτήσεις, μονάδες για άτομα με ψυχιατρική συννοσηρότητα, γονεϊκή στήριξη και προστασία εξαρτημένων, υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης σε εφήβους και νέους με παραβατική συμπεριφορά, προγράμματα υπηρεσιών πρόληψης για την ανίχνευση νέων εξαρτήσεων και περιπτώσεων σχολικού εκφοβισμού, προγράμματα για το φοιτητικό πληθυσμό, προγράμματα κοινωνικής ένταξης, εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και κοινωνικής επανένταξης απεξαρτημένων κ.ά. Η διάρκεια χρηματοδότησης των πράξεων είναι έως 24 μήνες.
Οι 4 παρεμβάσεις
Ο κ. Τζιτζικώστας, μετά τη γενική πρόσκληση για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων υπέγραψε και τις πρώτες τέσσερις παρεμβάσεις με δικαιούχο το ΚΕΘΕΑ.
1
Η πρώτη αφορά στη «Μονάδα απεξάρτησης από το αλκοόλ και τις ‘νόμιμες’ εξαρτήσεις – Πολυδύναμο Θεραπευτικό Κέντρο για τις Νόμιμες Εξαρτήσεις». Η Μονάδα θα λειτουργήσει σε συνεργασία με το Τμήμα Αποκατάστασης Εξαρτημένων «ΙΑΝΟΣ» και τη Μονάδα Απεξάρτησης από το Αλκοόλ, Φάρμακα και Τυχερά Παιχνίδια του Τομέα
Εξαρτήσεων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Στη Μονάδα θα λειτουργήσουν παράλληλα δυο δομές: το «Contra Club», το οποίο αφορά στις εξαρτήσεις από αλκοόλ και τυχερά παιχνίδια (θα λειτουργήσει στο κτίριο του κλινικού προγράμματος «ΜΕΘΕΞΙΣ», εντός του ΨΝΘ) και η Μονάδα Παθολογικής Χρήσης Διαδικτύου Ενηλίκων (θα στεγαστεί στον έκτο όροφο κτιρίου ιδιοκτησίας του ΨΝΘ επί της Αναγεννήσεως 17, στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης).
2
Η δεύτερη αφορά στο «Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη», με δράσεις όπως νομική υποστήριξη των εξυπηρετούμενων από τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υποστήριξη των ίδιων ατόμων σε θέματα οικονομικής δραστηριότητας και ανάπτυξη προεπαγγελματικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων.
3
Η τρίτη παρέμβαση αφορά στη «Μονάδα Άμεσης Πρόσβασης με υπηρεσίες κινητής μονάδας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη», που έχει ως στόχο την πρωτογενή φροντίδα των εξαρτημένων που διαβιούν στο δρόμο ή σε μη σταθερές συνθήκες και δεν επιθυμούν απαραίτητα να ενταχθούν σε θεραπευτικό πλαίσιο. Η Μονάδα θα λειτουργεί εντός του αστικού ιστού και θα ανταποκρίνεται άμεσα στις βασικές και κατεπείγουσες ανάγκες των εξαρτημένων, με την παροχή ασφαλούς και καθαρού από ουσίες χώρου, κάλυψη των αναγκών σίτισης, ιματισμού και ατομικής υγιεινής, παροχή ιατροφαρμακευτικής αρωγής και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.
4
Η τέταρτη παρέμβαση αφορά στη «Μονάδα για άτομα με ψυχιατρική συννοσηρότητα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη», που θα παρέχει υπηρεσίες σε άτομα που εμφανίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας παράλληλα με την εξάρτηση από ουσίες. Θα υποστηρίζει άτομα που ήδη βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης σε μια από τις λειτουργούσες δομές, όπως το θεραπευτικό πρόγραμμα «ΚΕΘΕΑ – ΙΘΑΚΗ», το πρόγραμμα φυλακισμένων και αποφυλακισμένων «ΚΕΘΕΑ – ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» και το πρόγραμμα εφήβων «ΚΕΘΕΑ – ΑΝΑΔΥΣΗ». Η Μονάδα θα παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχιάτρου και παιδοψυχιάτρου και θα δίνει τη δυνατότητα φαρμακευτικής αγωγής, που θα είναι συμβατή με τις διαδικασίες απεξάρτησης σε θεραπευτικά προγράμματα «ελεύθερα ουσιών».
Επιπρόσθετα, θα υποστηρίζει άτομα που δεν μπορούν να ενταχθούν στις υπάρχουσες δομές απεξάρτησης, λόγω του είδους ή της βαρύτητας της ψυχικής νόσου.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας