Connect with us

Επικαιρότητα

Περιφέρεια Αττικής και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο προωθούν την ίδρυση Τεχνολογικού Κέντρου Γεωργίας και Τροφίμων

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Περιφέρεια Αττικής και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προωθούν μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία, την ίδρυση «Τεχνολογικού Κέντρου Γεωργίας και Τροφίμων», στις παλιές εγκαταστάσεις του Λυσσιατρείου Αθηνών.

Στο επίκεντρο της Προγραμματικής Σύμβασης που υπέγραψαν σήμερα, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπυρίδων Κίντζιος είναι η δημιουργία ενός εξειδικευμένου κέντρου πολλαπλών λειτουργιών, ενός κόμβου, που θα υλοποιεί στην Περιφέρεια Αττικής τη στρατηγική ανάπτυξης και αναβάθμισης του αγροδιατροφικού τομέα και θα συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση.

Στην υπογραφή το παρών έδωσαν η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου καθώς και οι Αντιπρυτάνεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σταύρος Ζωγραφάκης και Ιορδάνης Χατζηπαυλίδης.

Η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου επισήμανε ότι «σήμερα δίνουμε μια λύση, και μάλιστα μια βέλτιστη λύση, σε ένα θέμα που εκκρεμούσε πολλά χρόνια. Μια λύση που αφορά στη δημιουργία ενός Τεχνολογικού Κέντρου Γεωργίας και Τροφίμων, κρίσιμης σημασίας για όλους τους πολίτες της Αττικής, κρίσιμου για τη δημόσια υγεία, για το δημόσιο συμφέρον. Ενός Κέντρου που παράλληλα θα συμβάλλει πολλαπλά στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, του τουρισμού της Αττικής. Δεν είναι υπερβολή να μιλήσουμε για ένα ‘πολυεργαλείο’ ανάπτυξης. Μια εξέλιξη που έγινε δυνατή χάρη στη συνέργεια της Περιφέρειας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- συνέργεια παραγωγική και ουσιαστική».

Από την πλευρά του ο Πρύτανης Σπυρίδων Κίντζιος δήλωσε: «Το Κέντρο θα αποτελέσει πυλώνα και βασικό άξονα για την αγροδιατροφή καθώς θα δημιουργήσει διεξόδους απασχόλησης για νέους ανθρώπους και επιστήμονες, συμβάλλοντας στη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης όλων των κοινωνικών ομάδων της Περιφέρειας».

Το Κέντρο απευθύνεται σε όλους τους πολίτες της Αττικής

Το Τεχνολογικό Κέντρο Γεωργίας και Τροφίμων θα αποτελεί τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία και θα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα σε:

–  Νέους ανέργους που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση,

– Επιστήμονες με συνάφεια με τον κλάδο (γεωπόνοι, δασολόγοι, ιχθυολόγοι, διατροφολόγοι κ.ά.),

– Επιστήμονες άλλων κλάδων που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα και στα τρόφιμα (χημικοί, χημικοί μηχανικοί, επικοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι κ.ά),

– Εργαζόμενους επαγγελματίες της εστίασης, του τουρισμού και του αγροτουρισμού,

– Επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γεωργία, κτηνοτροφία, δασοκομία και αλιεία καθώς και στη μεταποίηση,

– Φορείς όπως επιμελητήρια, ομάδες παραγωγών, επαγγελματικές ομάδες, κοινωνικές επιχειρήσεις,

– Πολίτες που ενδιαφέρονται για γενικότερα θέματα του αγροδιατροφικού τομέα όπως καλλιέργειες, παραδοσιακά προϊόντα τροφίμων, γαστρονομία, διατροφή κ.λπ.,

– Ειδικές και ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες για ενημέρωση (π.χ. μαθητές σχολείων, άτομα με αναπηρία, άτομα τρίτης ηλικίας κ.ά).

Η δράση του Κέντρου θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τους τομείς της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, της διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος, της γαστρονομίας και του αγροτουρισμού, της ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων, της ενέργειας και του περιβάλλοντος, της επιχειρηματικότητας των νέων και της καινοτομίας, του πολιτισμού κ.ά.

Ειδικότερα, η Περιφέρεια και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναπτύσσουν συνεργασία για την αξιοποίηση του συγκροτήματος 17 κτιρίων, επί της Ιεράς Οδού, απέναντι από το Πανεπιστήμιο και τον Βοτανικό Κήπο, συνολικής έκτασης 4.986,76 τ.μ., ιδιοκτησίας της Περιφέρειας Αττικής, όπου στο παρελθόν στεγάζονταν το Δημόσιο Λυσσιατρείο και το Δημόσιο Απολυμαντήριο.

Η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει τον χώρο στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το οποίο και αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση του έργου της ανακατασκευής των κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου καθώς και της λειτουργίας του «Τεχνολογικού Κέντρου Γεωργίας και Τροφίμων». Η διάρκεια της Προγραμματικής Σύμβασης είναι 40 χρόνια.

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Πιερρακάκης: «Πυξίδα» μας η απλοποίηση και η βελτίωση της ζωής των πολιτών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κινητό τηλέφωνο 112

«Το σύστημα “112” θα είναι διαθέσιμο στην ολότητά του στο τέλος του τρέχοντος έτους», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης πως «πυξίδα» της κυβέρνησης όσον αφορά την ψηφιακή πολιτική είναι γίνει η ζωή των πολιτών ευκολότερη και καλύτερη.

Όσον αφορά το «112», εξήγησε ότι «η βασική υποδομή του συστήματος είναι ήδη λειτουργική, ωστόσο υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, οι οποίες απαιτούν σειρά ενεργειών από τη μεριά μας. Ένα τέτοιο παράδειγμα αφορά τη δυνατότητα των μηνυμάτων ειδοποίησης CBS να εμφανίζονται σε όλες τις συσκευές».

Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι «σε συνεργασία με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, αναπτύξαμε μέσα σε λίγες εβδομάδες, τη λεγόμενη “ενδιάμεση λύση”, που αφορά τη δυνατότητα αποστολής SMS σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές».

Ωστόσο, τονίζει ο υπουργός, αυτό είναι το πρώτο βήμα. «Σε ό,τι αφορά το πλήρες σύστημα “112”, να τονίσουμε ότι θα έχει δυνατότητα ενημέρωσης των πολιτών σε πολύ μικρότερες γεωγραφικές περιοχές, πολύ πιο στοχευμένα και γρήγορα. Αυτή θα είναι η “εξερχόμενη διάσταση” του “112”».

Εξάλλου ο υπουργός επανέλαβε ότι δεν προκύπτει κάποιο κόστος για το κράτος ή για τους πολίτες από την αποστολή των μηνυμάτων αυτών.

Σε ερώτηση για τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά το συγκεκριμένο κλάδο, ο κ. Πιερρακάκης είπε: «Από την πρώτη κιόλας ημέρα τονίσαμε πως δεν έχουμε έρθει με την παραμικρή διάθεση ρεβανσισμού. Προφανώς έχουμε σημαντικές αποκλίσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση σε σχέση με το πώς αντιλαμβανόμαστε την ψηφιακή στρατηγική της χώρας. Η δομή του νέου υπουργείου αποτελεί μια πρώτη τέτοια απόκλιση». Ωστόσο ο υπουργός ξεκαθάρισε πως «σε ό,τι αφορά τα ψηφιακά έργα που βρήκαμε σε εξέλιξη, θέλω να τονίσω ότι οι όποιες παρεμβάσεις μας θα είναι στην κατεύθυνση βελτιστοποιήσεων και όχι ακύρωσης».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Πιερρακάκης είπε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να αντιγράψει άλλα κράτη αλλά να αναπτύξει το δικό της διακριτό μοντέλο. «Εμείς», εξήγησε ο υπουργός «έχουμε μια μεγάλη και δυσλειτουργική γραφειοκρατία η οποία πρέπει ταυτόχρονα να απλοποιηθεί και να ψηφιοποιηθεί και αυτό μας κάνει να μοιάζουμε περισσότερο με περιπτώσεις κρατών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά η Εσθονία, η οποία δομήθηκε εξ αρχής ψηφιακά».

Καταλήγοντας ο υπουργός δήλωσε πως «”πυξίδα” μας είναι το να κάνουμε τη ζωή των πολιτών απλούστερη και καλύτερη».

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Οδηγίες ασφαλείας από τον ΔΕΔΔΗΕ με αφορμή την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ο ΔΕΔΔΗΕ, με αφορμή την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου (ΦΕΚ 3137/Β’/06.08.2019), εξέδωσε οδηγίες ασφαλείας εφιστώντας την προσοχή στους κυνηγούς να μη στοχεύουν τα θηράματά τους όταν αυτά βρίσκονται επάνω ή κοντά σε ηλεκτροφόρα δίκτυα (αγωγοί, καλώδια, στύλοι, υποσταθμοί, μονωτήρες κ.λπ.) καθώς ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι ατυχημάτων, τραυματισμών, βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης κ.λπ.

Ο Διαχειριστής υπενθυμίζει επίσης ότι σε κάθε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος από τα παραπάνω αίτια, οι υπαίτιοι διώκονται από το νόμο. Παράλληλα ο ΔΕΔΔΗΕ, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών, συνιστά στην περίπτωση που κάποιος πολίτης αντιληφθεί ζημιά στο δίκτυο ηλεκτροδότησης όπως πτώση καλωδίων, αγωγών κ.λπ., η οποία ενδέχεται να έχει προκληθεί από τα παραπάνω φαινόμενα ή από άλλα αίτια, να ενημερώσει άμεσα το γραφείο βλαβών της τοπικής μονάδας του ΔΕΔΔΗΕ (τηλεφωνικό κέντρο: 11500), να αποτρέψει την παρέμβαση τρίτων, καθώς και να ενθαρρύνει την απομάκρυνση όλων των πολιτών από το σημείο αυτό.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σοβαρή τεχνική βλάβη στο site της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σοβαρή τεχνική βλάβη έχει παρουσιάσει το site της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) με αποτέλεσμα τη μη διαθεσιμότητα του ιστΣοβότοπου για τους χρήστες το τελευταίο διάστημα.

Όπως ενημερώνει η Ρυθμιστική Αρχή, στην προσωρινή αρχική σελίδα, αυτή τη στιγμή καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάστασή της, το συντομότερο δυνατό, παρέχοντας παράλληλα διευκρινίσεις για τους τρόπους επικοινωνίας και υποβολής εγγράφων μέχρι την επαναλειτουργία του site.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΡΑΕ:

Λόγω σοβαρότατης τεχνικής βλάβης, το κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα της Αρχής αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας. Η Αρχή καταβάλλει επισταμένως κάθε δυνατή προσπάθεια με τη συνδρομή εξειδικευμένων οίκων προς αποκατάσταση του συστήματος το συντομότερο δυνατό.

Το πρωτόκολλο της Αρχής λειτουργεί κανονικά για έγγραφα που λαμβάνονται σε φυσική μορφή, ενώ από 7.8.2019 είναι δυνατή και η ηλεκτρονική αποστολή εγγράφων στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@rae.grΕίναι απαραίτητη η επανυποβολή στην Αρχή, από τους ενδιαφερομένους, των εγγράφων που εστάλησαν μόνο ηλεκτρονικά στη ΡΑΕ κατά το χρονικό διάστημα από 22.7.2019 έως και 6.8.2019.

Με νεότερη ανακοίνωσή της, η ΡΑΕ θα ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους για τον τρόπο επικοινωνίας και συναλλαγών με την Αρχή μέσω της ιστοσελίδας της, σε περίπτωση περαιτέρω καθυστέρησης της πλήρους ανάκτησής της. Η Αρχή ζητά την κατανόηση των ενδιαφερομένων για τυχόν αναστάτωση που προκαλεί η δυσλειτουργία αυτή.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα