Νίκος
Καραγιάννης

Λύθηκε πριν από λίγες ημέρες το θέμα που είχε δημιουργηθεί με τα πτυχία καθώς πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα τροπολογία στη Βουλή που παρατείνει τα πτυχία για ακόμα ένα χρόνο με νέα λήξη στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Η λήξη των πτυχίων στα τέλη του 2022 είχε φέρει μια μικρή αναστάτωση σε αναθέτουσες αρχές που είχαν προγραμματισμένους διαγωνισμούς για μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Ιανουαρίου αλλά και στις τεχνικές εταιρείες που δεν μπορούσαν να λάβουν μέρος.

Μεταξύ των διαγωνισμών που επηρεάστηκαν ήταν το μεγάλο αθλητικό έργο υποδομής για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, έργα με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης του υπουργείου Υποδομών και άλλων φορέωνκ.α.

Το Σάββατο δημοσιεύθηκε η απόφαση και πλέον οι διαγωνισμοί μπορούν και πάλι να πάρουν μπρος. Ήδη για τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί πλήθος διαγωνισμών καθώς “μαζεύτηκαν” από μεταθέσεις λόγω της υπόθεσεις των πτυχίων. Για το επόμενο 15νθήμερο, αν δεν υπάρξουν νέες μεταθέσεις ημερομηνιών περιμένουμε την δημοπράτηση έργων ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.

Τα έργα που θα δημοπρατηθούν το επόμενο διάστημα

Το πρώτο που αναμένεται με αγωνία είναι στις 26 του μήνα είναι το έργο των 123 εκατ. ευρώ για το γήπεδο του Παναθηναϊκού και η εκτίμηση πλέον είναι πως ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Ήδη οι κορυφαίοι όμιλοι ετοιμάζουν την κάθοδο τους και το εύρος της συμμετοχής αναμένεται με ενδιαφέρον.

Στις 30 του μήνα λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το έργο-ΣΔΙΤ των Δικαστικών Μεγάρων στην Κεντρική Ελλάδα. Το έργο είναι αμιγώς κτιριακό και έχει προϋπολογισμό με ΦΠΑ που αγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος του μήνα έχει προγραμματιστεί και η εκκίνηση του διαγωνισμού για το Νέο Πρωτοδικείο-Εισαγγελία Αθηνών από το υπουργείο Δικαιοσύνης με κόστος 254 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Είναι ακόμα ένα κτιριακό έργο-ΣΔΙΤ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το ίδιο ισχύει και για το μεγάλο πολιτιστικό έργο για την μετατροπή του κτιρίου ΣΙΛΟ στο λιμάνι του Πειραιά σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων. Το έργο του υπουργείου Πολιτισμού είναι κόστους με ΦΠΑ 89 εκατ. ευρώ με πόρους και πάλι από το Ταμείο Ανάκαψης.

Επίσης έχουμε και τις δημοπρατήσεις και πάλι με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης για το έργο του Φράγματος Τσικνιά στη Λέσβο (103 εκατ. ευρώ), η Ύδρευση Πρέβεζας-Λευκάδας (140 εκατ. ευρώ), τα εγγειοβελτιωτικά έργα της Αμβρακίας (64 εκατ. ευρώ) κ.α.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το έργο για τον Προαστιακό Δυτικής Αττικής από τον ΟΣΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου και έχει κόστος με ΦΠΑ 132 εκατ. ευρώ με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο αφορά στην ενεργοποίηση παλιάς γραμμής που θα γίνει μια ακόμα προαστιακή γραμμή για την Αθήνα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV