Βαγγέλης
Θάνος

Σε μια περίοδο που η ενεργειακή ανασφάλεια τρομάζει την Ευρώπη και αναζητά εναλλακτικές ενεργειακές πηγές αποκρυνώμενη από τη Ρωσία, ο αγωγός East Med αναβαθμίζεται και εξετάζεται πλέον υπό διαφορετικό πρίσμα.

Άνθρωποι του ενεργειακού χώρου επισημαίνουν πως το φυσικό αέριο δεν αποτελεί ζήτημα 5 ή 6 χρόνων. Θα είναι το βασικό καύσιμο ενέργειας τουλάχιστον για 20 χρόνια ακόμα, μέχρις  ότου να  δημιουργηθούν οι συνθήκες για την πλήρη επικράτηση των ΑΠΕ.

Με αυτά τα δεδομένα, το κολοσσιαίο έργο του East Med κερδίζει συνεχώς πόντους. Στην παρούσα φάση δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για την υλοποίηση του έργου. Ωστόσο όσον αφορά το ελληνικό τμήμα, τα διαδικαστικά προχωρούν κανονικά.

Πιο συγκεκριμένα οι τρεις περιφέρειες της χώρας από τις οποίες θα διέρχεται ο αγωγός, ολοκλήρωσαν τη δημόσια διαβούλευση σχετικά με τις περιβαλλοντικές μελέτες του έργου (ΜΠΕ).

Ήδη η Περιφέρεια Ηπείρου και η Περιφέρεια Κρήτης άναψαν το “πράσινο φως” αλλά με αστερίσκους, σχετικά με τους περιβαλλοντικούς όρους. Μόνη εκκρεμότητα αποτελεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, που κατά πάσα πιθανότητα θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα εντός του έτους.

Περιφέρεια Ηπείρου

Πρώτη χρονικά δημοσίευσε την απάντηση σχετικά με τους περιβαλλοντικούς όρους η Περιφέρεια Ηπείρου.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία υιοθέτησε την εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, την οποία ανέπτυξε στη συνεδρίαση του Σώματος ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος κ. Β. Γοργόλης. Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι του Φορέα Υλοποίησης του έργου που είναι η εταιρεία «IGI POSEIDON S.A.»

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πρόβλεψη, ώστε ο αγωγός φυσικού αερίου να μην οδεύσει απλά στην Ήπειρο, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για σύνδεσή του με τοπικά δίκτυα, παρέχοντας φυσικό αέριο σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Η Περιφέρεια Ηπείρου ζητά να δημιουργηθούν κατάλληλες υποδομές για τη διάθεση φυσικού αερίου σε περιοχές της Ηπείρου. Αυτό αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της θετικής γνωμοδότησης της ΜΠΕ.

Από την πλευρά τους εκπρόσωποι της εταιρείας, ξεκαθάρισαν πως η διανομή αερίου στην Ηπειρο αφορά την εμπορική εκμετάλλευση και δεν αποτελεί αντικείμενο της ΜΠΕ όδευσης του αγωγού. Παρόλα αυτά δεσμεύτηκαν πως οι προτάσεις που έγιναν θα υποβληθούν αρμοδίως.

Περιφέρεια Κρήτης

Στη συνέχεια την έγκριση υπό όρους έδωσε και η Περιφέρεια Κρήτης. Χαρακτηριστικά η Περιφέρεια αναφέρει οτι γνωμοδοτεί θετικά στην ΑΕΠΟ, ωστόσο θα πρέπει να συμπεριληφθούν ορισμένοι όροι, όπως:

-Όσο αφορά την παράκτια ζώνη να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη όδευση των αγωγών ούτως ώστε να μην καταστραφούν – επηρεαστούν λιβάδια Ποσειδωνίας.

-Να απαγορευτεί η έστω και προσωρινή απόθεση υλικών εκσκαφής και μπαζών, εντός ή εκτός αστικών περιοχών, σε ρέματα, χείμαρρους ή σε οποιονδήποτε άλλο φυσικό αποδέκτη.

-Το σημείο προσαιγιάλωσης στον Αθερινόλακκο βρίσκεται επί της εκβολής μικρού ρέματος με μικρή έως μηδενική ροή (λόγω γεωλογίας και μικρής βροχόπτωση). Παρόλα αυτά πρέπει να εξεταστεί εάν απαιτούνται να γίνουν έργα διευθέτησης για λόγους προστασίας των εγκαταστάσεων.

Η αποφασιστικότητα της IGI Poseidon

Την ίδια στιγμή που εντός Ελλάδας τρέχουν οι διεργασίες για τον αγωγό, άνθρωποι της εταιρείας που τον προωθεί δηλώνουν αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν το έργο. Μάλιστα εκφράζουν και την ισχυρή πεποίθηση πως ο αγωγός είναι πιο χρήσιμος από ποτέ.

Πριν από λίγες ημέρες ο Διευθύνων Σύμβουλος της IGI Poseidon, Φαμπρίτσιο Ματάνα, είχε παραδεχτεί πως πράγματι υπάρχουν προκλήσεις σχετικά με το έργο ωστόσο είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικά βιώσιμο.

East Med

O αγωγός θα έχει μήκος περίπου 2.000 χλμ, εκ των οποίων περισσότερα από 1.400 είναι υποθαλάσσια. Από αυτά, περίπου 840 χλμ είναι στα ελληνικά νερά.

Πρόκειται να συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα , καταλήγοντας στην Ιταλία, και ο συνολικός προϋπολογισμός του αναμένεται να ξεπεράσει το 1,2 δισ. ευρώ.

Κλείνοντας αξίζει να σημειώσουμε πως για να φτάσουμε στην υλοποίηση του έργου υπάρχει δρόμος. Βασικά στοιχεία στην ολοκλήρωση του παζλ αποτελούν το market test που θα πραγματοποιηθεί στο μέλλον για να αναδείξει την οικονομική βιωσιμότητα της υποδομής.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV