Connect with us

Ολυμπία Οδός

Πέντε χρόνια …φαγούρας για τον Αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σχεδόν 5 χρόνια …φαγούρας κλείνει η υπόθεση κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος. Όλα ξεκινήσαν όταν στα τέλη Νοεμβρίου 2013, ο τότε Υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κάνει γνωστό στους φορείς και βουλευτές της Ηλείας ότι η αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού δεν περιλαμβάνει το τμήμα Πάτρα-Πύργος-Καλό Νερό Τσακώνα. Ταυτόχρονα προαναγγέλει τη δημοπράτηση του πρώτου τμήματος από την Πάτρα μέχρι τον Πύργο. Οι αντιδράσεις των φορέων είναι άμεση και ζητούν επιτόπου δημοπράτηση του τμήματος για να μην μπει στα συρτάρια.

Τον Μάιο του 2014, εξαγγέλεται επίσημα η δημοπράτηση του Πάτρα-Πύργος με 75χλμ και 340εκατ.ευρώ “με στόχο να λειτουργήσει το 2016 ταυτόχρονα με το Κόρινθος-Πάτρα” και συμπληρώνεται πως θα δημοπρατηθεί εντός του 2014 και το τμήμα Καλό Νερό-Τσακώνα. Θα χρειαστεί να φτάσουμε στις αρχές Οκτωβρίου του 2014 για να βγει στον αέρα η προκήρυξη του διαγωνισμού με ημερομηνία τις 27 Ιανουαρίου 2015 και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 που όμως ακόμα δεν είχε ενεργοποιηθεί. Λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή δίδεται παράταση για τις 31 Μαρτίου 2015.

Τον διαγωνισμό θα προλάβουν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και τελικά ο τότε “υπερυπουργός” Γιώργος Σταθάκης, λίγες μέρες πριν την 31η Μαρτίου ακυρώνει τον διαγωνισμό, ενώ ο νυν Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης (ως αναπληρωτής υπουργός τότε) καταγγέλει ότι ο διαγωνισμός με αυτή τη μορφή είχε σκιές και ότι δεν θα μπορούσε να δημοπρατηθεί. Οι φήμες που διαρρέονται μιλούν για νέο διαγωνισμό με πολλαπλές εργολαβίες και τελικά δικαιώνονται καθώς το καλοκαίρι του ίδιου έτους γίνεται γνωστό ότι θα γίνει σαλαμοποίηση του αυτοκινητόδρομου σε 8 ξεχωριστές εργολαβίες και με την αίρεση ότι δεν θα αναγνωριστούν οι ανάδοχοι των έργων αν δεν οριστικοποιηθεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Παρότι λέγεται ότι η διαδικαδία θα ξεκινήσει άμεσα θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετούς μήνες μέχρι να φτάσουμε στη πρώτη δημοπράτηση που είναι από τον Πύργο μέχρι τα Δουναίϊκα (οι εργολαβίες αποφασίστηκε να αριθμηθούν με αρχή τον Πύργο και τέλος την Πάτρα). Λόγω αναβολών ιστορικά πρώτη διεξάγεται στις 17 Μαϊου 2016, η δεύτερη εργολαβία από τα Δουναίϊκα μέχρι την Κυλλήνη, μετά η τρίτη από την Κυλλήνη μέχρι την Αμαλιάδα στις 14 Ιουνίου 2016. Το πρώτο τμήμα Πύργος-Δουναίϊκα τελικά θα δημοπρατηθεί στις 12 Ιουλίου 2016 κλείνοντας τον πρώτο γύρο δημοπρατήσεων εκείνης της χρονιάς. Κοινό χαρακτηριστικό και των τριών ήταν η επικράτηση της κοινοπραξίας Τοξότης-Ομάδας Κατασκευών, εταιρειών που μέχρι τότε δεν είχαν αναλάβει κάποιο μεγάλο εργο για κλειστό αυτοκινητόδρομο.

Θα χρειαστεί να φτάσουμε στις 7 Φεβρουαρίου 2017 για τον 4ο διαγωνισμό στο τμήμα Αμαλιάδα-Σαγαίϊκα όπου θα επικρατήσει και πάλι η Κ/Ξ Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών, φουντώνοντας και μία πολιτική κόντρα για την συγκεκριμένο σχήμα και την ικανότητα του να αναλάβει ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα. Στην επόμενη, την 5η εργολαβία στο τμήμα Σαγαίϊκα-Κάτω Αχαγιά, στις 4 Απριλίου 2017 μειοδοτεί η Κ/Ξ Ξανθάκης-Ιντερκάτ, ενώ στην 6η εργολαβία της 30ης Μαϊου 2017 θα μειοδοτήσει η GD Infrastrutture. Η προτελευταία εργολαβία στο τμήμα Κάτω Αχαγιά-ΒΙΠΕ Πάτρας που διεξάγεται στις 25 Ιουλίου 2017, βρίσκει μειοδότη και πάλι την εταιρεία Ιντερκάτ. Θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τις 14 Μαρτίου 2018 για να ολοκληρωθεί ο χορός των δημοπρατήσεων όταν στο 8ο τμήμα από τη ΒΙΠΕ Πάτρας μέχρι το Μιντιλόγλι όπου ενώνεται με την Ολυμπία Οδό μειοδοτή και πάλι η GD Infrastrutture.

Σε όλες τις εργολαβίες το κοινό σημείο είναι η υψηλή έκπτωση που κινήθηκε από 49% μέχρι 57%. Το λόγο πλέον είχε η χρηματοδότηση του έργου, καθώς ήδη ο Φάκελος Μεγάλου Έργου είχε σταλεί στις Βρυξέλλες από το 2016 και η αλληλογραφία ήταν συνεχής αλλά και δύσκολη. Τελικά στις 18 Απριλίου 2018 η Κομισιόν εγκρίνει τη χρηματοδότηση του έργου και ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση των διαγωνισμών.

Αυτό που άρχισε να απασχολεί ήταν τι θα γίνει με τις 4 εργολαβίες που μειοδότησε η Κ/Ξ Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών και αν θα μπορέσει τελικά να τις αναλάβει. Στα τέλη Σεπτεμβρίου τελικά γίνεται γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία αιτιολόγησης των 6 από τις 8 εργολαβίες και πως στις 2 εναπομείνασες δεν κρίθηκε επαρκής η αιτιολόγηση των εκπτώσεων της Κ/Ξ Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών.

Σήμερα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο αιτιολόγησης των 2 αυτών εργολαβιών που είναι για τα τμήματα Δουναίϊκα-Κυλλήνη και Κυλλήνη-Αμαλιάδα. Σε αυτά κλήθηκε ως δεύτερη μειοδότρια η GD Infrastrutture να δικαιολογήσει τις προσφερόμενες εκπτώσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις από την ηγεσία του Υπ.ΥΠΟΜΕ στόχος είναι να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία και να σταλούν οι 8 εργολαβίες στο Ελεγκτικό Συνέδριο, κατόπιν στη Βουλή για να μπορέσουν να υπογραφούν και να ξεκινήσει η περίοδος των 42 μηνών της κατασκευής τους.

Τις επόμενες μέρες, συγκεκριμένα στις 2 Νοεμβρίου έχει κλειστεί ένα κρίσιμο ραντεβού στο Υπουργείο Υποδομών με τους φορείς της περιοχής, προεξάρχοντος του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολου Κατσιφάρα που θα ζητήσουν την άμεση εκκίνηση των 8 εργολαβιών.

Στα πέντε αυτά χρόνια μεσολάβησαν πολλά. Καταρχάς στις αρχές Απριλίου 2017, λειτούργησε η Ολυμπία Οδός στο τμήμα Κόρινθος-Πάτρα ολοκληρώνοντας έργα 9 ετών και μένοντας με το όνομα αλλά όχι τη χάρη. Είναι άλλωστε λίγο παράδοξο να ονομάζουμε Ολυμπία Οδό ένα αυτοκινητόδρομο που σταματά στην Πάτρα και δεν φτάνει μέχρι την Αρχαία Ολυμπία.

Σε όλο αυτό το διάστημα έγιναν πολλές φορές παρεμβάσεις για την αναγκαιότητα εκκίνησης των έργων για να μην μείνει η Ηλεία εκτός του δικτύου αυτοκινητοδρομών της χώρας και ότι αυτός προσφέρει στις άλλες περιοχές που διέρχεται.

Είναι εξίσου αλήθεια ότι η σημερινή εθνική οδός Πάτρας-Πύργου είναι μία από τις χειρότερες καρμανιόλες της χώρας με πολλά θύματα κάθε χρόνο και με την οδική ασφάλεια στην περιοχή να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Στην …δύση όλης αυτής της ατελείωτης σειράς γεγονότων που ξεκίνησε με αφορμή το ξήλωμα του δυτικού τμήματος της Ολυμπίας Οδού θα πρέπει να σκεφτούμε ότι μπορεί να φτάνουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην ολοκλήρωση των διαγωνισμών όμως το πιο κρίσιμο χρονικό διάστημα έπεται, εκείνο των κατασκευών.

Θα πρέπει να αποδείξουν, εκείνοι που ανέλαβαν τα έργα, ότι είναι ικανοί να τα τελειώσουν στο διάστημα που έχει οριστεί καθώς κάθε παραπάνω μέρα δυστυχώς θα μετριέται με τροχαία ατυχήματα. Άλλωστε ακόμα και αν τα έργα ξεκινήσουν στις αρχές του 2019, τότε οριακά θα ολοκληρωθούν το 2022, έτος που ολοκληρώνεται και το ΕΣΠΑ 2014-2020 αλλά και η χρηματοδότηση του.

Νίκος Καραγιάννη-ypodomes.com

 

image_pdfimage_print

Ολυμπία Οδός

Διάκριση για την Ολυμπία Οδό με το CRI Pass

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Ολυμπία Οδός τιμήθηκε για πρώτη φορά με το CRI Pass 2019-2020 από το Ινστιτούτο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Το CRI Pass είναι ένα αναγνωρισμένο στρατηγικό εργαλείο αξιολόγησης σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης και δίνεται μετά από αξιολόγηση της στρατηγικής προσέγγισης, των δράσεων και των αποτελεσμάτων, που έχει καταφέρει η εταιρία σε τέσσερις βασικούς τομείς: Κοινωνία, Περιβάλλον, Εργαζόμενοι και Οικονομία.

Το εργαλείο CRI Pass αναγνωρίζει και επιβραβεύει εταιρίες που διακρίνονται για τις υψηλές επιδόσεις τους σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), εφαρμόζοντας υπεύθυνες πρακτικές ΕΚΕ. Το CRI Pass καθώς και το CR Index, ο Εθνικός Δείκτης Εταιρικής Ευθύνης, υπάγονται στις δράσεις του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης με σκοπό την περαιτέρω εδραίωση της ΕΚΕ Ελλάδα.

Η τιμητική αυτή διάκριση έρχεται σε συνέχεια της πρώτης Έκθεσης Αειφόρου Ανάπτυξης που παρουσίασε η Ολυμπία Οδός για το 2018, στην οποία αποτύπωσε τη στρατηγική της και τα αποτελέσματα αυτής, σε πέντε κεντρικούς άξονες:

-Οδική ασφάλεια και υπευθυνότητα απέναντι στην ανθρώπινη ζωή

-Διασφάλιση υψηλού επιπέδου ταξιδιωτικής εμπειρίας για τους χρήστες του αυτοκινητόδρομου

-Προστασία του περιβάλλοντος μέσω της καινοτομίας και της ψηφιακής μετάβασης

-Υποστήριξη, ανάπτυξη και ανάδειξη των τοπικών κοινωνιών

-Συνεχή επένδυση σε ένα ανθρωποκεντρικό εργασιακό περιβάλλον.

Και οι πέντε πυλώνες δίνουν έμφαση στην καινοτομία. Ειδικότερα, όμως, οι πυλώνες της «Οδικής Ασφάλειας» και «Εμπειρίας ταξιδιού» ενσωματώνουν πληθώρα μακροχρόνιων δράσεων και πρωτοβουλιών με μετρήσιμα αποτελέσματα που επικυρώνουν τον κεντρικό ρόλο της καινοτομίας στη λειτουργία της Ολυμπίας Οδού.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ολυμπία Οδός

Ολυμπία Οδός: Στην κυκλοφορία ο νέος Κόμβος Λυκοποριάς

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος

Παραδόθηκε σήμερα στο κοινό ο Ανισόπεδος Κόμβος (Α/Κ) Λυκοποριάς του Αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος – Πάτρα στην περιοχή του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Είναι ένα σημαντικό έργο για την περιοχή, γιατί πέρα από την οδική σύνδεση της συγκεκριμένης περιοχής με τον Αυτοκινητόδρομο, αναβαθμίζει την τεχνική υποδομή, μέσω της νέας κατασκευής γεφύρωσης του ρέματος Σκουπέικου στην Παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου – Πατρών. Παράλληλα, αναβαθμίζει και την οδική υποδομή με την κατασκευή του κυκλικού κόμβου στη συμβολή του Κλάδου Εξόδου του Α/Κ Λυκοποριάς με την Παλαιά Εθνική Οδό.

Σημαντικά οφέλη επιφέρουν στην περιοχή του Δήμου Ξυλοκάστρου και τα έργα ανάπλασης που περιλαμβάνουν: δύο γήπεδα ποδοσφαίρου, γήπεδο μπάσκετ, χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, πλακοστρώσεις – περιφράξεις των γηπέδων, δημιουργία περιμετρικού δρόμου μεταξύ γηπέδου και ρέματος με νέα περίφραξη και φωτισμό όλων αυτών των σημείων. Από την πρώτη στιγμή ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ώστε να ολοκληρωθεί το έργο και να παραδοθεί στο κοινό.

Στην παράδοση του Κόμβου σε κυκλοφορία παραβρέθηκε, σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, κ. Γεώργιος Καραγιάννης και έκανε την εξής δήλωση: «Είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα δίνουμε στην κυκλοφορία τον Ανισόπεδο Κόμβο Λυκοποριάς διευκολύνοντας περισσότερο τους κατοίκους της περιοχής στις μετακινήσεις τους, τη γέφυρα του ρέματος Σκουπέικου, καθώς και τον Κυκλικό Κόμβο δίπλα στη γέφυρα, ώστε να είναι ασφαλής πια η διέλευση πεζών και οχημάτων. Παράλληλα, αναβαθμίζεται ποιοτικά όλη αυτή η περιοχή με σημαντικά έργα ανάπλασης».

Η ανακοίνωση της Ολυμπίας Οδού

Από σήμερα, Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020, παραδίδεται σε κυκλοφορία ο Ανισόπεδος Κόμβος Λυκοποριάς της Ολυμπίας Οδού στη χιλιομετρική θέση 133,6. Πρόκειται για ένα νέο κόμβο που θα εξυπηρετεί πολλά χωριά και οικισμούς της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και περισσότερους από 8.000 κατοίκους.

Για τη θέση του κόμβου σε λειτουργία απαιτήθηκαν συμπληρωματικά έργα για τη διαμόρφωση της κατάλληλης σύνδεσης του αυτοκινητόδρομου με την Παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου–Πατρών, με την κατασκευή επιπλέον ισόπεδου κυκλικού κόμβου. Στο πλαίσιο αυτό απαιτήθηκε και η καθαίρεση της υφιστάμενης από τη δεκαετία του ’60 γέφυρας, στη θέση της οποίας κατασκευάστηκε νέα Γέφυρα του ρέματος Σκουπέικου.

Με την παράδοση σε κυκλοφορία του Νέου Ανισόπεδου Κόμβου Λυκοποριάς συντομεύεται η πρόσβαση προς δεκάδες παραθαλάσσιους και ορεινούς προορισμούς της περιοχής, καθώς αποφεύγεται η περιπορεία από την Παλαιά Εθνική Οδό μέσω των γειτονικών κόμβων Ξυλοκάστρου και Δερβενίου, ενώ παράλληλα αυξάνεται η οδική ασφάλεια καθώς μειώνεται η διανυόμενη απόσταση εκτός του αυτοκινητόδρομου.

Η Ολυμπία Οδός συνεχίζει να δουλεύει εντατικά για να λειτουργεί και να συντηρεί έναν αυτοκινητόδρομο υψηλών προδιαγραφών που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χρηστών, παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες με γνώμονα την ασφάλεια, την ταχύτητα και την άνεση οδηγών και ταξιδιωτών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ολυμπία Οδός

Καραμανλής: Προχωρημένες οι επαφές με Κομισιόν για το Πάτρα-Πύργος

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ως προχωρημένες χαρακτήρισε τις συζητήσεις με την Κομισιόν για την έγκριση υλοποίησης του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Σε σημερινή ενημέρωση στα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την πορεία του έργου ο υπουργός έριξε τα βέλη του στο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάτμηση του έργου.

Όπως είπε το υπουργείο ήρθε σε συμφωνία με τον παραχωρησιούχο για την ένταξη του έργου στην Ολυμπία Οδό. Όπως είπε η συμφωνία έγινε σε χρόνο ρεκόρ, σε 6 μήνες. Από τις 3 απαιτούμενες εγκρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ληφθεί η πρώτη από την DG Regio ενώ αναμένεται και από την DG Grow. Ακολούθως, εφόσον αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση, θα ληφθεί και η έγκριση από την DG Comp. Εξασφαλίστηκε επίσης η ένταξη του έργου (σε περίπτωση που δεν τελειώσει το 2023), στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Το έργο σύμφωνα με τον κ.Καραμανλή, θα πραγματοποιηθεί σε 36 μήνες με κόστος 310 εκατ.ευρώ αντί για 510 εκατ.ευρώ που προβλεπόταν στην περίπτωση της κατάτμησης. Διόδια θα υπάρχουν με τιμές ανάλογες με το υπόλοιπο εθνικό δίκτυο δηλαδή 0,06 ευρώ/χιλιόμετρο. Ο υπουργός μάλιστα αποκάλυψε πως το υπουργείο είναι διατεθειμένο να δώσει και πριμ για την ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου. Επίσης εξήγγειλε την παράταση κατά 3 χρόνια την διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, από τ0 2041 στο 2044.

Μέχρι να ξεκινήσει το έργο όπως είπε ο υπουργός, έχουν εξασφαλιστεί 30εκατ.ευρώ για έργα οδικής ασφάλειας προκειμένου να σταματήσει ο φόρος αίματος στο δρόμο αυτό.

Βέλη για την επιλογή της κατάτμησης

Όπως είπε ο υπουργός, η Νέα Δημοκρατία δημοπράτησε το έργο το 2014 με εξασφαλισμένο προϋπολογισμό 443εκατ.ευρώ που αν δεν είχε διακοπεί, θα ήταν έτοιμο το 2019. “Θα είχε παραδοθεί στους πολίτες, θα ήταν στην κυκλοφορία, με ασφάλεια και ταχύτητα σε ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο” υποστήριξε το κ.Καραμανλής.

Στη συνέχεια ο υπουργός ΥΠΟΜΕ θύμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έσπασε το έργο σε 8 κομμάτια και καθυστέρησε τόσο στις δημοπρατήσεις όσο και τις συμβάσεις με πρόφαση να γίνει το -το έργο- πιο ανταγωνιστικό και πιο φθηνό και τελικά προέκυψε ένα έργο πιο ακριβό. “Από τον πολύ ανταγωνισμό, τις 4 εργολαβίες τις πήρε η εταιρεία Τοξότης, του κ.Καλογρίτσα και ο ΣΥΡΙΖΑ καθυστέρησε τις υπογραφές για να βρει εγγυητικές” είπε χαρακτηριστικά.

Καραμανλής: Οχι στις κατατμήσεις

Ο κ.Καραμανλής καυτηρίασε ακόμα μία φορά τις κατατμήσεις στα έργα λέγοντας ότι βλέποντας και το Άκτιο-Αμβρακία, οι κατατμήσεις κοστίζουν ακριβότερα, καθυστερούν και βάζουν σε περιπέτειες την ολοκλήρωση των έργων. Όπως ενημέρωσε, το Άκτιο-Αμβρακία μετά από 10 χρόνια έχουν ολοκληρωθεί τα 15χλμ από τα 48 και έχουν κοστίσει 6,1εκατ.ευρω το χιλιόμετρο. Μάλιστα ο κ.Καραμανλής έδειξε την διαφωνία του με το αποτέλεσμα της τακτικής αυτής λέγοντας “προβληματικές εταιρείες που αναλαμβάνουν τα έργα με τεράστιες εκπτώσεις και μετά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αυτό που λέτε ότι το έργο θα τέλειωνε το έργο, είναι εικονική πραγματικότητα”.

Στη συνέχεια ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών έδωσε στοιχεία για την πρόοδο των έργων όπως τα βρήκε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, στην 1η εργολαβία ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος, στη 2η εργολαβία ο ανάδοχος αντί για 34% πρόοδο είχε 14%, στην 3η εργολαβία κόλλησε στο ΣτΕ, στην 4η εργολαβία αντί για 33% έχουμε 0,12%, στην 6η εργολαβία αντί για 33% είμαστε στο 2%, στην 7η εργολαβία η πρόοδος είναι στο 0,63% και στην 8η εργολαβία η πρόοδος είναι στο 0,1% με τον ανάδοχο να έχει κηρυχθεί έκπτωτος.

“Δεν υπήρχε περίπτωση να τελειώσει το έργο το 2023 με αυτή την αρχιτεκτονική” τόνισε ο κ.Καραμανλής και συνέχισε λέγοντας “θα έπρεπε να τελειώναμε το έργο με δικά μας χρήματα και αν δεν τέλειωνε το 2025 θα έπρεπε να επιστρέψουμε όλη την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Δεν θα τέλειωνε με τη κατάτμηση , αλλά και αν τελείωνε θα τέλειωνε με μεγάλα προβλήματα τμηματικά. Θα ήταν πολύ εύκολο για μένα να ξεκινήσει το έργο, όμως αυτό θα ήταν η μεγαλύτερη πολιτική απάτη γιατί 2 χρόνια μετά ότι τελικά το έργο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.

Βαρεμένος: Προαποφασισμένη η διάλυση των συμβάσεων

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, υποστήριξε ότι ήταν προαποφασισμένη η διάλυση των συμβάσεων του Πάτρα-Πύργος. Θύμισε πως το έργο ξεκίνησε το 2007 και σταμάτησε το 2011 λόγω της κρίσης, ενώ το 2013 η συμφωνία Χρυσοχοίδη εξαφάνισε το Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα από την παραχώρηση. Ο κ.Βαρεμένος διαφώνησε με την δημοπράτηση του Πάτρα-Πύργος το 2014 καθώς όπως είπε, δεν υπήρχε οριστική μελέτη και προϋπολογισμός αλλά και η απαραίτητη έγκριση από την Κομισιόν. Αναρωτήθηκε δε ποιος δημοπράτησε κατατμημένο το έργο του Άκτιο-Αμβρακία και υπεραμύνθηκε της συνέχειας μετά το 2015 όπου συνολικά αποδόθηκαν 15 από τα 48χλμ.

Μιλώντας ο κ.Μπουκώρος, βουλευτής της ΝΔ, υποστήριξε την επιλογής της κυβέρνησης καθώς όπως είπε το έργο δεν θα τέλειωσε και θα έμενε τυφλό, φέρνοντας ως παράδειγμα τον περιφερειακό Βόλου. Για τα μεγάλα έργα γενικώς, ο κ.Μπουκώρος σημείωσε πως είναι διαχρονικά γιατί “άλλος τα οραματίζεται, άλλος τα υλοποιεί και άλλος κόβει τις κορδέλες”.

Μας ανησυχεί η προοπτική του έργου να φτάσει το 2027, είπε από την πλευρά του ο τομεάρχης Υποδομών του Κινήματος Αλλαγής, Χρήστος Γκόκας, ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί το έργο δεν προχώρησε ως δημόσιο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα