Σημαντικές διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Διασυνδέσεις που αναμένεται να θωρακίσουν την ανθεκτικότητα του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, να ενισχύουν τις διεθνείς και εγχώριες ηλεκτρικές διασυνδέσεις και μετατρέψουν την Ελλάδα σε έναν ενεργειακό κόμβο.
Παράλληλα, όταν τα έργα περατωθούν αναμένεται να καταστήσουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Σε συνδυασμό βέβαια με τις δομές και τα έργα αγωγών φυσικού αερίου , η χώρα μας, ενδέχεται να είναι ο ισχυρότερος “παίκτης” της περιοχής.
Αξίζει να αναφέρουμε πως μέσω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων και των μονάδων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αναμένεται να μειωθεί το ενεργειακό κόστος. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την αποσυμπίεση των τιμών που βαραίνουν μέχρι στιγμής τους καταναλωτές.
Τα τέσσερα από τα πέντε παρακάτω έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων, εντάσσονται και στο δεκαετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με το οποίο οι επενδύσεις του Διαχειριστή μέχρι το 2032 αναμένεται να φτάσουν τα 4 δισ. ευρώ.
Διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου
Στον δεκαετή σχεδιασμό 2023-2032 του ΑΔΜΗΕ αναφέρεται για πρώτη φορά η διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου. Το επόμενο διάστημα προβλέπεται να αναπτυχθεί στενότερη συνεργασία για το κομβικό αυτό έργο, ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Αιγύπτου.
Η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, η οποία θα είναι η πρώτη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, θα γίνει με την πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου που θα μεταφέρει “πράσινη” ενέργεια.
Μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου, με τη δημιουργία ενός κοινού, ζωτικού πεδίου οικονομικής συνεργασίας.
Ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση του εθνικού ηλεκτρικού συστήματος μέσω της διεύρυνσης των διεθνών μας διασυνδέσεων.
Το έργο θα συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην αύξηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Οι ποσότητες ενέργειας που θα εισάγονται από την ηλεκτρική διασύνδεση θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών ηλεκτρισμού, την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού και την εξοικονόμηση πόρων, καθώς η ενέργεια από ΑΠΕ είναι αισθητά φθηνότερη συγκριτικά με εκείνη που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.
EuroAsia Interconnector
Αυτό το πρότζεκτ περιλαμβάνει την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ των τριών μερών υπεγράφη τον Μάρτιο του 2021.
Το έργο αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου με μεταφορική ικανότητα 2.000 MW και συνολικό μήκος περίπου 1.200 χιλιομέτρων. Ο EuroΑsia Interconnector, ο οποίος αποτελεί έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (PCI), θα επιτρέπει την αμφίδρομη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Το υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα επιτρέψει στις χώρες να αξιοποιήσουν τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, συμβάλλοντας, παράλληλα, στην προστασία του περιβάλλοντος.
Διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας
Στη φάση εκπόνησης μελετών σκοπιμότητας βρίσκεται η σχεδιαζόμενη νέα διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας. Με την ολοκλήρωση των μελετών το αμέσως επόμενο διάστημα, οι διαχειριστές ΑΔΜΗΕ και TERNA θα αποφασίσουν από κοινού την πλέον ενδεδειγμένη τεχνοοικονομική λύση για την υλοποίηση της δεύτερης διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών, η οποία προγραμματίζεται να ενσωματωθεί στο Τελικό Σχέδιο ΔΠΑ 2023-2032 στα τέλη Μαρτίου 2022.
Διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας
Ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο 2022. Ο προϋπολογισμός για το ελληνικό τμήμα του έργου προσεγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ το έργο έχει ορίζοντα κατασκευαστικής ολοκλήρωσης το 2ο εξάμηνο 2022.
Με τη νέα διασύνδεση, η μεταφορική ικανότητα στο σύνορο των δύο χωρών αυξάνεται σημαντικά και αναμένεται να ανέλθει σε 800 MW για την κατεύθυνση από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και σε 1.350 MW για την κατεύθυνση από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.
Διασύνδεση Ελλάδας – Αλβανίας
Τέλος, δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός σχεδίων η γειτονική Αλβανία. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη μελέτη νέας διασύνδεσης Ελλάδας-Αλβανίας. Στην παρούσα φάση συγκροτείται, για τον σκοπό αυτό, ομάδα εργασίας από κοινού με τον Διαχειριστή του Συστήματος της Αλβανίας.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας