Ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων της Πάτρας, δηλαδή η απόδοση του θαλασσίου μετώπου, για το οποίο είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έγινε πραγματικότητα, μετά την ψήφιση τροπολογίας στη Βουλή, με την οποία κατοχυρώνεται για 99 χρόνια η δωρεάν παραχώρηση στον δήμο της χρήσης της πρώην χερσαίας ζώνης του λιμανιού.
Η απόδοση στην πόλη μιας έκτασης περίπου 270 στρεμμάτων έχει προκαλέσει ικανοποίηση, αφού πλέον μπορεί να αξιοποιηθεί και να αναβαθμιστεί όλο το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας. Όμως, αυτό που προέχει τώρα, όπως λένε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωποι φορέων της πόλης, είναι η υλοποίηση των απαραίτητων έργων.
Ειδικότερα, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ χαρακτήρισε «ως θετική εξέλιξη την παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου στον δήμο για 99 χρόνια», προσθέτοντας ότι «είναι αποτέλεσμα των μακροχρόνιων και πρόσφατων αγώνων του πατραϊκού λαού».
Επίσης, ανέφερε ότι «ήταν καθοριστικής σημασίας οι de facto παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής σε τμήματα του θαλασσίου μετώπου, κόντρα σε εμπόδια, διώξεις, κλήσεις σε απολογία, πρόστιμα, που μας επέβαλαν οι κρατικές υπηρεσίες».
Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, «ήδη, και με την ενεργή εμπλοκή των εργαζομένων μας, έχουμε αποδώσει στον πατραϊκό λαό και απολαμβάνει αδάπανα το νότιο πάρκο».
Όσον αφορά στις επόμενες ενέργειες του δήμου για την ανάπλαση του θαλασσίου μετώπου, ο Κώστας Πελετίδης τονίζει ότι «θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για κρατική χρηματοδότηση, για την αξιοποίηση της περιοχής υπέρ των αναγκών του λαού και σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε να χαρατσωθεί ο πατραϊκός λαός».
Έτσι, συνεχίζει, «θα γίνει ολόκληρο το θαλάσσιο μέτωπο, χώρος αναψυχής και δραστηριοτήτων για όλους».
Ακόμη, ο δήμαρχος Πατρέων αναφέρει ότι «δεν θα πάμε κατά τα πρότυπα του “ Κλεισθένη Ι”, δηλαδή δεν θα εκχωρήσουμε δημοτικούς χώρους σε επιχειρηματικούς ομίλους για μπίζνες».
«Είναι μια πολύ θετική κατάληξη, έπειτα από πολλές προσπάθειες τοπικών φορέων, συγκεκριμένων προσώπων και του Τεχνικού Επιμελητηρίου» τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Αϊβαλής, προσθέτοντας ότι «δεν θα πρέπει να σταθούμε μέχρι εδώ».
Ειδικότερα, αναφερόμενος στον δήμο, λέει ότι «θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, όπως αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και διαδικασίες, προκειμένου να γίνει σύντομα η ανάπλαση».
Παράλληλα, σημειώνει ότι «το έργο της διέλευσης του τρένου, μέσω της υπογειοποίησης, η απόδοση του θαλασσίου μετώπου στους κατοίκους της πόλης και η αποξήλωση της μάντρας του σιδηροδρόμου, μπορούν να αλλάξουν όλο το τοπίο στο κέντρο της πόλης, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν όλα τα εχέγγυα, ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε την πόλη μας».
Σχετικά με τη διέλευση του σύγχρονου τρένου υψηλών ταχυτήτων μέσα από την πόλη, για να καταλήξει στο νέο λιμάνι, ο Βασίλης Αϊβαλής αναφέρει ότι «το έργο αυτό δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στις εργασίες ανάπλασης, αφού θα υπάρχει πλήρης υπογειοποίηση των γραμμών, του τρένου και του προαστιακού, στο κέντρο της πόλης».
Ακόμη, ο Βασίλης Αϊβαλής διατυπώνει την εκτίμηση ότι «για να αλλάξει όλο το τοπίο του κέντρου της πόλης μας και να δημιουργηθεί μία ανάπλαση σε όλο το παραλιακό μέτωπο, δεν θα πρέπει να τα αφήσουμε στο διηνεκές, αλλά όπως προανέφερα, ο δήμος θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό».
«Εμείς ως ΤΕΕ» πρόσθεσε «είμαστε στη διάθεση της δημοτικής αρχής, της οποιασδήποτε δημοτικής αρχής και τώρα και μετέπειτα, ώστε να βοηθήσουμε για να γίνει η πόλη μας καλύτερη». Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «αυτό το στοίχημα μπορούμε να το κερδίσουμε και να αλλάξουμε την πόλη μας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πατρών Νίκος Κοντοές, τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «ένα διαχρονικό και καθολικό αίτημα της πόλης, επιτέλους έγινε πραγματικότητα» και προσθέτει:
«Ο δήμος παραλαμβάνει 270 στρέμματα στην παραθαλάσσια ζώνη για να τα εντάξει στον πολεοδομικό του σχεδιασμό. Έτσι, δίνεται με αυτόν τον τρόπο η ευκαιρία στην πόλη και στον δήμο να μπει σε μία λογική ανάπλασης όλης της παραλιακής ζώνης και να διαμορφώσει το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης μας, που θα είναι ελκυστικό για τους επισκέπτες και αν πράγματι η ανάπλαση γίνει με έναν σωστό τρόπο, μπορεί να έχει και μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική για την πόλη και τον τουρισμό».
Όσον αφορά στον ρόλο που έπαιξε ο ΟΛΠΑ για την απόδοση του θαλασσίου μετώπου, ο Νίκος Κοντοές λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ:
«Ο Οργανισμός έχει ολοκληρώσει από τον Ιανουάριο του 2018 όλες τις διοικητικές και νομικές ενέργειες αλλά και εκείνες οι οποίες καθοιονδήποτε τρόπο θα μπορούσαν να βοηθήσουν, ενώ έγινε και η πρόσθετη πράξη, με την οποία τροποποιήθηκε η αρχική σύμβαση παραχώρησης που είχε με το ελληνικό δημόσιο».
Όπως εξηγεί ο Νίκος Κοντοές, «ο ΟΛΠΑ αξιοποιούσε και εκμεταλλευόταν όλους τους χώρους, με βάση τη σύμβαση που είχε με το ελληνικό δημόσιο από το 2001 και η οποία ήταν για 40 χρόνια». Προκειμένου λοιπόν, συνεχίζει ο Νίκος Κοντοές, «το υπουργείο Οικονομικών να διαθέσει αυτούς τους χώρους στον δήμο, έπρεπε να τροποποιηθεί η σύμβαση και το πρώτο βήμα ήταν να αποχαρακτηριστεί ο χώρος από χερσαία ζώνη λιμένα».
Αυτός ο αποχαρακτηρισμός, σύμφωνα με τον Νίκο Κοντοέ «έγινε το 2017 και χρειάστηκε η σύμφωνη γνώμη επτά υπουργείων, δηλαδή ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία που ολοκληρώθηκε στο ταχύτερο δυνατό χρόνο.»
Όπως λέει χαρακτηριστικά σε αυτό το σημείο, «όταν υπάρχει βούληση όλα μπορούν να γίνουν και έγιναν με τρόπο απολύτως σύμφωνο με τις νομικές διαδικασίες που απαιτούντο».
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας