Connect with us

SPECIAL EDITIONS

Πειραιάς: Παρουσίαση του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας “Blue Lab” για τη Γαλάζια Ανάπτυξη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Γαλάζια Ανάπτυξη Αειφορία

Η παρουσίαση του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab», πραγματοποιήθηκε σήμερα στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου.

Το «Blue Lab», το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του, αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά, καθώς είναι το πρώτο Κέντρο στην Ελλάδα για την προώθηση και υποστήριξη της επιχειρηματικής καινοτομίας αποκλειστικά για τη Γαλάζια Ανάπτυξη.

Έχει ως στόχο να βοηθήσει νέους, εν δυνάμει επιχειρηματίες, να υλοποιήσουν τις ιδέες τους σε καινοτόμους τομείς της θαλάσσιας οικονομίας, με την αξιοποίηση προηγμένου τεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και να φέρει σε επαφή μαθητές και φοιτητές με τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες της Γαλάζιας Ανάπτυξης. Η δημιουργία και η λειτουργία του «Blue Lab» χρηματοδοτείται για 2 έτη από πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Οι υπηρεσίες που παρέχει:

– Σεμινάρια τεχνολογίας 3D printing

– Σεμινάρια ψηφιακής Τεχνολογίας (αυτοματισμοί, εικονική πραγματικότητα κ.ά.)

– Διάθεση Τεχνολογικού Εξοπλισμού για εξοικειωμένους χρήστες

– Εκπαιδευτικές επισκέψεις (μαθητές, σπουδαστές)

– Υποστήριξη νέων επιχειρηματικών ιδεών (Διάγνωση επιχειρηματικών αναγκών, εκπαίδευση σε θέματα επιχειρηματικότητας, εξατομικευμένες υπηρεσίες Mentoring και Coaching).

Στο Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab», αναφέρθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. κ. Βασίλης Κορκίδης και ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «PLANET» κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος. Παρόντες στην παρουσίαση ήταν επίσης: η Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας-Προβολής, Μέσων Ενημέρωσης και Αξιοποίησης Ευρωπαϊκών & Εθνικών Πόρων κα Ανδριάνα Ζαρακέλη και ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης.

Οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του «Blue Lab» όπου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του εξελιγμένου τεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και στις αίθουσες όπου πραγματοποιούνται σεμινάρια και παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες στους συμμετέχοντες.

Συγκεκριμένα, ο τεχνικός σύμβουλος κ. Αντρέας Κάνταρος παρουσίασε τον τεχνολογικό εξοπλισμό 3D του Blue Lab, όπου οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη σάρωση και στη συνέχεια την τρισδιάστατη εκτύπωση διαφόρων αντικειμένων. Στη συνέχεια παρακολούθησαν την επίδειξη του τεχνολογικού εξοπλισμού αυτοματισμών του Κέντρου από τον τεχνικό σύμβουλο κ. Χρήστο Σαργέντη. Ειδικότερα, είδαν πως, από έναν αισθητήρα υγρασίας, συλλέχτηκαν δεδομένα τα οποία αποτυπώθηκαν επί τόπου στην οθόνη του υπολογιστή.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου στην ομιλία της ανέφερε πως το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας αποκτά ένα Κέντρο Καινοτομίας, το οποίο διαθέτει την αιχμή της τεχνολογίας για χρήση από νεοφυείς επιχειρήσεις, νέους, σχολεία και φοιτητές. Επιπλέον τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής θα στηρίξει τέτοιες δράσεις και στο μέλλον, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πάνω απ’ όλα επιθυμούμε την ανάπτυξη, η οποία δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας».

Η κα Αντωνάκου επεσήμανε ότι «αυτό το έργο ξεκίνησε από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή και ότι οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε». H Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, τόνισε επίσης ότι «στόχος μας είναι να το υποστηρίξουμε εκτός από τα 2 πρώτα χρόνια και τα επόμενα και με άλλα έργα, τα οποία θα έχουν διασύνδεση με το Κέντρο Καινοτομίας». Η κα Αντωνάκου υπογράμμισε πως η Αντιπεριφέρεια θα συνεχίζει να στηρίζει δράσεις που έχουν ως επίκεντρο την ανάπτυξη στον Πειραιά, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης σε δήλωσή του τόνισε, πως με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάζει σήμερα ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab». Ο κ. Μώραλης επεσήμανε πως ο Δήμος Πειραιά είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που έχει εκπονήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη Γαλάζια Οικονομία, λέγοντας πως γι΄ αυτή τη στρατηγική έχει βραβευθεί τα τελευταία χρόνια και έχει αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις. Ο Δήμαρχος Πειραιά ανέφερε πως το «Blue Lab», είναι μια καινοτομία για τη χώρα, τουλάχιστον σε επίπεδο δημοσίου ή αυτοδιοίκησης και αυτό, όπως ανέφερε, είναι σημαντικό.

Ο Δήμαρχος Πειραιά τόνισε επίσης πως θα επισκέπτονται το «Blue Lab» μαθητές, φοιτητές, αλλά και επαγγελματίες οι οποίοι θα βρουν καινοτόμες λύσεις και υποστήριξη στο πεδίο της γαλάζιας οικονομίας. Τέλος, ο κ. Μώραλης τόνισε πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που για 2 έτη έχει αναλάβει να υποστηρίζει το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab» μια πολύ έμπειρη εταιρεία με κύρος.

image_pdfimage_print

News in English

Eurostar looks to cut costs with reduced hours and part-time working

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Eurotunnel

Eurostar is looking to reduce its payroll costs through the introduction of reduced hours and more part-time working ‘wherever possible throughout 2021’, in a move which the cross-Channel high speed operator said was intended to protect jobs at a time when ‘the impact of Covid-19 has led to an unprecedented fall in demand across the travel industry’.

The operator said its aim is ‘to protect as many jobs as possible and retain the knowledge, skills and experience of our people for the recovery, keeping any potential redundancy to a minimum’.

The RMT trade union said the cuts amount to a 20%‎ reduction in costs, and would ‘hit Kent and the stations at Ebbsfleet and Ashford particularly hard’.

Senior Assistant General Secretary Mick Lynch called for the government to provide support and ‘to recognise the long term importance to the British economy of these cross-Channel transport services as we look to the future’, saying ‘short-term cuts would have dire long-term consequences’.

Manuel Cortes, General Secretary of the TSSA trade union which has members in clerical, administrative, supervisory and managerial roles, said the union was seeking to ‘work constructively’ with Eurostar and the government to protect ‘jobs and the future of this vital service’.

The UK sold its stake in Eurostar in 2015, but Cortes called on the government to act, saying ‘the French and Belgian governments continue to own their share of this company and will no doubt intervene to save jobs in their countries. Our government must step up to do likewise.’

Source: railwaygazette.com

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

SPECIAL EDITIONS

Ενεργή συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντ. Μακεδονίας στην πρωτοβουλία της Κομισιόν “EU Urban Agenda”

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) με τίτλο EU Urban Agenda, που έχει ως στόχο την ανάδειξη της αστικής διάστασης εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών και νομοθετικών παρεμβάσεων συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η πρωτοβουλία EU Urban Agenda ενώνει Γενικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κράτη Μέλη, Περιφέρειες και Δήμους με στόχο την ανάδειξη της αστικής διάστασης στο πλαίσιο 12 διαφορετικών θεματικών ενοτήτων, όπως η κυκλική οικονομία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η αστική κινητικότητα κλπ. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ενεργά στη θεματική ενότητα, που αφορά στις Υπεύθυνες Δημόσιες Συμβάσεις που προωθούν την Καινοτομία.

Οι Δημόσιες Συμβάσεις, ο προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται στην Ευρώπη σχεδόν στο 20% του ΑΕΠ της ΕΕ σε ετήσια βάση, αποκτούν ένα συνεχώς αυξανόμενο στρατηγικό χαρακτήρα καθώς χρησιμοποιούνται σε ευρωπαϊκό κυρίως επίπεδο ως στρατηγικό εργαλείο για την υλοποίηση στόχων σε επίπεδο καινοτομίας, κυκλικής οικονομίας και κοινωνικής συνοχής. Καθώς το μεγαλύτερο τμήμα των Δημόσιων Συμβάσεων λαμβάνει χώρα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο η χρήση του στρατηγικού αυτού εργαλείου αποκτά ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα αναφορικά με την επίτευξη αστικών και περιφερειακών στόχων.

Στο συνεργατικό σχήμα (Partnership) που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με τις Υπεύθυνες Δημόσιες Συμβάσεις που προωθούν την Καινοτομία συμμετέχουν μεταξύ άλλων εκτός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής, η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, η Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Ανάπτυξης και η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιών, Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογίας), η Ιταλία, η Τσεχία, η Σκωτία, οι Δήμοι Μονάχου, Τορίνο, Πράγας, Xάγης κ.ά. To συντονισμό έχει αναλάβει ο Δήμος του Χάρλεμ στην Ολλανδία.

Στα άμεσα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας αυτής συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων η σύνταξη οδηγιών για τη στρατηγική χρήση των Δημόσιων Συμβάσεων για την επίτευξη στόχων καινοτομίας, κυκλικής οικονομίας και κοινωνικής συνοχής, η δημιουργία σχετικών τοπικών κέντρων προώθησης συνεργασιών, η χρήση και αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και η μέτρηση του παραγόμενου αποτελέσματος σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο από τη χρήση των στρατηγικών αυτών Δημόσιων Συμβάσεων.

Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε πως «η προώθηση και ανάπτυξη της καινοτομίας στην Κεντρική Μακεδονία αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Στόχος μας είναι η Καινοτομία να αποτελέσει τον Τρίτο Πυλώνα της οικονομίας μας, μαζί με τον τουρισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα.

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην πρωτοβουλία της Κομισιόν ΕU Urban Agenda είναι πολύ σημαντική, καθώς μας δίνεται η δυνατότητα να συμβάλλουμε, σε συνεργασία με πολύ σημαντικούς θεσμικούς παράγοντες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο σχεδιασμό, τη χάραξη και διαμόρφωση πολιτικών και δράσεων στον τομέα της αστικής ανάπτυξης μέσω της στρατηγικής χρήσης των Δημόσιων Συμβάσεων, που προωθούν την καινοτομία».

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την EU Urban Agenda και τη θεματική ενότητα που αφορά στις Υπεύθυνες Δημόσιες Συμβάσεις που προωθούν την Καινοτομία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα https://ec.europa.eu/futurium/en/node/2230 και να παρακολουθήσουν το ακόλουθο video: https://www.youtube.com/watch?v=IGfeFLO4Pts.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τους λοιπούς φορείς της πρωτοβουλίας EU Urban Agenda συμμετέχει ενεργά στις διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνέχιση και επέκταση της πρωτοβουλίας αυτής και στην επόμενη προγραμματική περίοδο (2021-2027).

*Για περισσότερες πληροφορίες για την EU Urban Agenda και τη συμμετοχή σ’ αυτή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το στέλεχος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Β. Τσανίδη στο τηλ. 2313319605 και email v.tsanidis@pkm.gov.gr.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

News in English

Construction works for E65 Motorway’s northern section to begin in 2021

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκινητόδρομος υπό κατασκευή (ε65)

Construction works for the northern section of Kentriki Odos -aka E65 Motorway- which connects Thessaly with Egnatia Motorway is expected to begin in 2021. With its construction, Epirus acquires easy and safe access to Central Greece. It is reminded that previously, the future of this section was uncertain as it hadn’t secured funding.

The good news came after the meeting betweem the Governor of Thessaly, Mr. Kostas Agorastos, the Minister of Infrastructure, Mr. Kostas Karamanlis and the Secretary General of the Ministry, Mr. George Karagiannis.

“The northern section of the E65 is about to become a reality. All necessary studies and negotiations with the European Commission have been completed. In a short time, the section that connects Trikala, Kalambaka and Meteora with Egnatia Motorway will begin to be implemented. It is a positive development for Thessaly, a development that creates conditions for development throughout the region. The northern section of the motorway will give access to Northern Greece, Epirus and Western Macedonia.

Additionally, it connects two of the largest ports in the country, Volos and Igoumenitsa. This is one of the largest growth projects in the country that changes the map in transport, trade, tourism and agricultural production”, said the Governor of Thessaly after the meeting with the Ministry of Infrastructure.

It is noted that the Governor of Thessaly had a close cooperation with the Ministry of Infrastructure on the issue of E65 Motorway, while with his intervention in the competent directorate of the European Commission DG Regio in cooperation with the Governor of Western Macedonia, Mr. George Kasapidis, but also with his letter to MEP, Mrs. Korina Kretsou asked for an acceleration of the approval procedures for the completion of the road, in its northern part, which is the most difficult.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα