Συγκρότηση ομάδας εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή στελεχών από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Πειραιά, για τον συντονισμό της συνολικής αστικής ανάπλασης της Πειραϊκής, αποφασίστηκε σήμερα στην κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΠΟΑ, υπό την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη, του Δήμαρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, του Γ.Γ. Πολιτισμού κ. Γιώργου Διδασκάλου και υπηρεσιακών στελεχών του ΥΠΠΟΑ.
Πρόκειται για τη δεύτερη, σε διάστημα ενός μηνός σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για το Θεμιστόκλειο Τείχος (η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουλίου 2020) κατά την οποία είχε κριθεί απαραίτητη η συγκέντρωση όλων των μελετών και των προγραμματικών συμβάσεων που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει το Υπουργείο Πολιτισμού την τελευταία πεντηκονταετία, καθώς και των σχετικών συζητήσεων στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το υλικό αυτό αποτελεί τη βάση για την αξιολόγηση του έργου και τον καθορισμό των προτεραιοτήτων.
Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, «Έχουμε τη μεγάλη ευθύνη να συντονίσουμε ένα έργο, το οποίο για μισό αιώνα απασχολεί το ΥΠΠΟΑ και την πόλη του Πειραιά, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την προστασία, την αποκατάσταση, την ανάδειξη και την ένταξη στον κοινωνικό και αστικό ιστό των εξαιρετικά σημαντικών οχυρώσεων του μεγάλου λιμανιού. Ένα έργο δύσκολο σε πολλά επίπεδα.
Η συνεχής αναβλητικότητα επιβαρύνει το μνημείο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα αξιολογήσουν το υλικό των είκοσι και πλέον φακέλων για να αποσταλεί στις υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά, ώστε να υπάρχει πλήρης και κοινή ενημέρωση των εμπλεκομένων.
Μέσα στον Σεπτέμβριο πρέπει να έχουμε όλοι καταλήξει στις βασικές αρχές και στα κριτήρια, τα οποία θα διέπουν την συνολική μελέτη του οχυρωματικού περιβόλου. Να εξαντλήσομε τις δυνατότητες που υπάρχουν για να καλύψομε μελετητικά το σύνολο του μνημείου και να εξετάσομε από ποιο σημείο και μέχρι ποιου σημείου θα γίνουν οι παρεμβάσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα τμηθούν σε φάσεις, ανάλογα με τις εκάστοτε δυνατότητες χρηματοδότησής τους».
Το θέμα της προστασίας και ανάδειξης του Θεμιστόκλειου Τείχους στον Πειραιά απασχολεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από το 1960. Υπάρχουν 20 διαφορετικοί φάκελοι με μελέτες και αποτυπώσεις σχετικά με την οχύρωση.
Ενδεικτικά αναφέρονται:
Η αείμνηστη Ηώς Ζερβουδάκη είχε αποτυπώσει ολόκληρο το τείχος το 1966. Το 1990 εγκρίθηκε αναστηλωτική μελέτη του Κονώνειου Τείχους της Πειραϊκής Ακτής, όπως συντάχθηκε από την Β΄ΕΠΚΑ (μελετητές Κ. Κυριακόπουλος και Κ. Πέτσα-Κολλινιάτη). Το 2000 εκπονήθηκε μελέτη Διαμόρφωσης περιπάτου στην Πειραϊκή Ακτή από ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ και τον αρχιτέκτονα Αν. Πορτελάνο.
Σήμερα αποφασίστηκε να εκπονηθεί ενιαία μελέτη για τα Τείχη της Πειραϊκής, επί συγκεκριμένων κριτηρίων και προδιαγραφών, τα οποία θα εισαχθούν στο ΚΑΣ για την κατά νόμον γνωμοδότηση.
«Η ενιαία μελέτη θα εξασφαλίσει τον οδικό χάρτη, τον οποίον πρέπει να ακολουθήσομε ώστε τα Τείχη να αποδοθούν σύντομα και με ασφάλεια στους κατοίκους του Πειραιά, χωρίς να αποκλείεται η πόλη από τη θάλασσα», είπε η κ. Λίνα Μενδώνη. Η πρώτη συνάντηση της κοινής ομάδας εργασίας ορίστηκε για τη Δευτέρα 3 Αυγούστου στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV