Ο Δήμος Πειραιά εκπονεί το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.), ένα στρατηγικό σχέδιο, το οποίο θα οργανώσει το πλαίσιο ανάπτυξης των απαραίτητων και επιθυμητών παρεμβάσεων, για τη μετάβαση στη βιώσιμη κινητικότητα, ακολουθώντας την ίδια στρατηγική πρότυπων ευρωπαϊκών πόλεων.
Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία του Covid-19, ο Δήμος Πειραιά διεξήγαγε, με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή φορέων, 8 τηλεδιασκέψεις στο πλαίσιο της 1ης Διαβούλευσης του Σ.Β.Α.Κ.
Σε αυτές συμμετείχαν περίπου 55 φορείς όπως: φορείς μεταφορικού έργου (ΟΑΣΑ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, κ.α.), εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, Ενώσεων, Συνδέσμων, υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πόλων έλξης μετακινήσεων (νοσοκομεία, γήπεδα κλπ.), υπηρεσιών ασφάλειας και έκτακτης ανάγκης (ΕΚΑΒ, Τροχαία, Πυροσβεστική κλπ.), επαγγελματιών της πόλης (ΤΑΞΙ).
Συμμετείχαν επίσης Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Σχολές και Φορείς Εκπαίδευσης, φορείς και ομάδες πολιτισμού – αθλητισμού και για την προστασία του περιβάλλοντος, σύλλογοι και ομάδες ιδιωτών που προωθούν τη βιώσιμη κινητικότητα.
Μέσα από το σύνολο των τηλεδιασκέψεων αναδείχθηκαν προβλήματα και ζητήματα κρίσιμα για τη βελτίωση των συνθηκών αστικής κινητικότητας στο Δήμο, μέσω των τοποθετήσεων των εκπροσώπων των φορέων, οι οποίοι επικρότησαν την προσπάθεια του Δήμου για την αντιμετώπιση ενός χρόνιου προβλήματος της πόλης, αυτό του κυκλοφοριακού και των μετακινήσεων ανθρώπων και εμπορευμάτων.
Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι οι προτάσεις που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των φορέων συμβαδίζουν με τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας.
Μία σειρά γενικών προτάσεων που διατυπώθηκαν είναι:
– Ενίσχυση της προσβασιμότητας, με την συγκοινωνία και πεζή, με προτεραιότητα στους ευάλωτους χρήστες, τόσο του κέντρου και των πόλων έλξης μετακινήσεων όσο και του Λιμένα.
– Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων και πράσινων διαδρομών που να συνδέουν και να αναδεικνύουν τα σημεία ενδιαφέροντος (Μουσεία, πλατείες, τουριστικοί λιμένες, αθλητικοί χώροι).
– Δημιουργία συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο του Πειραιά.
– Θέσπιση ωραρίου φορτοεκφορτώσεων.
– Δημιουργία οργανωμένων χώρων στάθμευσης με στοχευμένη προσέγγιση.
– Στρατηγικός σχεδιασμός για τη διαχείριση της κυκλοφορίας τις ημέρες διεξαγωγής megaevents στην πόλη, όπως αγώνων στα δύο μεγάλα αθλητικά κέντρα, παραστάσεων στο Δημοτικό Θέατρο ή στο Βεάκειο, κ.α.
– Η πιθανότητα θέσπισης ωραρίου (π.χ. τα απογεύματα) κατά το οποίο οι σχολικές αυλές θα είναι ανοιχτές με σκοπό να αξιοποιούνται ως δημόσιοι ανοικτοί χώροι.
– Η βελτίωση του αισθήματος ασφάλειας σε όλους τους τύπους μετακινήσεων
– Δημιουργία πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV