Νίκος
Καραγιάννης

Την αναγκαστική απαλλοτρίωση των 204 στρεμμάτων του πρώην εργοστασίου λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με σκοπό την αξιοποίηση της έκτασης προς όφελος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Πρόκειται για έκταση που περιλαμβάνει τα μοναδικά σωζόμενα κτήρια του ιστορικού εργοστασίου (Μονάδα Υαλουργείου, Ινστιτούτο Χημείας και Γεωργίας) και η ανάπλασή της θα έρθει ως συνέχεια των ήδη διαμορφωμένων 84 στρεμμάτων του παραλιακού μετώπου. 

Μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης και ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, σε κοινή τους δήλωση σημειώνουν: «Πρόκειται για ιστορική απόφαση, που ικανοποιεί ένα διαχρονικό αίτημα, για το οποίο δόθηκαν πολλές σημαντικές και κρίσιμες μάχες με τη συμμετοχή των πολιτών, των φορέων και των συλλογικοτήτων. Αποδεικνύεται ότι οι αγώνες που δίνονται με σχέδιο και με συνέχεια μπορούν να δικαιώνονται. Είναι μια στιγμή χαράς και δικαίωσης αγώνων και προσδοκιών δεκαετιών».

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, η αρχή έγινε το 2015 οπότε και επετεύχθη η αλλαγή χρήσεων γης με νόμο, για να αποτραπεί η οικοπεδοποίηση και να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις δημιουργίας ενός υπερτοπικού πόλου πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού, παιδείας και υγείας.

«Παρά την αρνητική εξέλιξη της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, πετύχαμε την εξαίρεση και την παραχώρηση στο δήμο, 84 στρεμμάτων, τριών χιλιομέτρων ακτογραμμής, που αποτέλεσε το πρώτο βήμα για να αποκτήσει , μετά από δεκαετίες, η πόλη πρόσβαση στη θάλασσα», προσθέτουν. Έργα και παρεμβάσεις ανάπλασης που έχει υλοποιήσει ο δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, άλλαξαν τη φυσιογνωμία του χώρου, ενώ πάνω από 100.000 πολίτες επισκέφθηκαν το χώρο το 2018, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι από την Περιφέρεια και τον δήμο, διενεργήθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για τη συνολική αξιοποίηση της περιοχής και στη βάση των προτάσεων που προέκυψαν, ο δήμος εκπόνησε το γενικό σχέδιο αξιοποίησης της περιοχής.

«Η Περιφέρεια Αττικής και η περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, κατανοώντας την σημασία να διευρυνθεί η αρχική παραχώρηση και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον, ανέθεσε σε ορκωτούς εκτιμητές να εξετάσουν πιθανές λύσεις και να προσδιορίσουν την αξία της ιδιοκτησίας της «Εθνικής». Έτσι, αποφασίσαμε την απαλλοτρίωση 204 στρεμμάτων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις μιας συνολικής ανάπλασης, με βιώσιμα χαρακτηριστικά, που θα αλλάξει το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, θα διαφυλάξει τα υλικά αποτυπώματα της πλούσιας βιομηχανικής κληρονομιάς και θα αποτελέσει όχημα για την οικονομική, παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ο κ. Γαβρίλης και ο κ. Βρεττάκος.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV