Νίκος
Καραγιάννης

Για μεγάλες στρεβλώσεις στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα δημόσια έργα έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ, Μιχάλης Δακτυλίδης, σε χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους. Όπως ανέφερε το φαινόμενο των συνεχών παρατάσεων είναι ένα διαρκές πρόβλημα το οποίο προκαλείται από την αδυναμία των φορέων υλοποίησης να σταματούν τις συμβάσεις και να συνεχίζουν με άλλον ανάδοχο. “Έχουμε δει ακόμα και 14 παρατάσεις σε εκτέλεση έργου” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Δακτυλίδης πρότεινε την δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου το οποίο θα επιτρέπει την γρήγορη αντικατάσταση των εργολάβων που δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές τους υποχρεώσεις και την άμεση αντικατάσταση τους με τον επόμενο διαθέσιμο ανάδοχο. Όπως σημείωσε “θέλουμε ανεξάρτητες διαδικασίες από τις αξιώσεις του έκπτωτου αναδόχου, με γρήγορες κι άμεσες διαδικασίες. Ακόμα και σήμερα όμως εάν εφαρμοστεί το θεσμικό πλαίσιο, υπάρχει διέξοδος”.

Επισήμανε επίσης πως οι περισσότεροι οργανισμοί είναι προβληματικοί και υποστελεχωμένοι καθώς οι υπηρεσίες συνεχώς υποβαθμίζονται καθώς δεν πάει κανείς με 850 ευρώ στο Δημόσιο. Τόνισε πως τα έργα θα μπορούσαν να τρέξουν αν υπήρχε ιδιωτική επίβλεψη, μια πρακτική που γίνεται εδώ και 15-20 χρόνια στην Ευρώπη. Ανέφερε επίσης ότι σήμερα σε πολλάέργα οι επιβλέποντες υπάλληλοι από τις αναθέτουσες αρχές δεν μπορούν να πάνε στα εργοτάξια λόγω της υποστελέχωσης που υφίστανται.

Για το θέμα του σιδηρόδρομου σημείωσε ότι υπάρχουν παθογένειες και μονοπώλια που δημιουργούν θέματα και μίλησε για ασθένειες που μπορούν να θεραπευτούν. Ειδικά δε ως προς τις επίμαχες συμβάσεις της ΕΡΓΟΣΕ για τα συστήματα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης του σιδηροδρομικού δικτύου, ήταν μοιραίος ο ρόλος που έπαιξαν οι ξένες εταιρείες οι οποίες λειτούργησαν με όρους μονοπωλίου. Πιστεύει ότι θα πρέπει να έχει τακτοποιηθεί εδώ και 10 χρόνια, η Ευρώπη μας έδωσε πολλα χρήματα τα οποία δεν πήγαν εκει που έπρεπε με ευθύνη των τελευταίων κυβερνήσεων.

Δεν δίστασε μάλιστα να προτείνει και την άφιξη επιβλεπόντων από την Ευρώπη και όπως υπογράμμισε “χρειάζεται συνεργασία κατασκευαστών και επιβλεπόντων σε αυστηρά συγκεκριμένα πλαίσια, που δεν υπάρχουν”. Σε μια ενδοσκόπηση των κατασκευών ο κ.Δακτυλίδης είπε πως “όταν τα πράγματα αυτά σέρνονταν τόσο καιρό έχει και ο κατασκευαστικός κλάδος ευθύνη, εκπροσωπείται στο πρόσωπο του ενός αναδόχου όλος ο κλάδος”.

Παράλληλα ανέφερε πως παρά το πολύ μεγάλο πρόγραμμα έργων, δεν υπάρχει σωστή κατανομή καθώς πρόκειται για έργα που απευθύνονται σε μεγάλες εταιρείες 7ης τάξης και αποκλείονται οι εταιρείες 4ης, 5ης, 6ης που πολλές φορές είναι και πιο υγιείς.

Κατηγόρησε δε για φωτογραφικούς όρους σε διαγωνισμούς έργων που έχουν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των εταιρειών μικρότερης τάξης οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις φυτοζωούν καθώς δεν μπορούν να “βγουν”. Ο πρόεδρος του ΠΕΔΜΕΔΕ υποστηρίζει για αυτόν τον λόγο ότι έχει διαρραγεί η κατασκευαστική πυραμίδα. “Μπορούμε να κάνουμε ποιοτικά έργα, να μπουν και οι τυπικά μικρότερες εταιρείες στο παιχνίδι, να μην βγαίνουν φωτογραφικά εκτός” είπε με έμφαση.

“Δυσκολεύομαι να φανταστώ πώς θα υλοποιηθούν τα έργα που έχουμε μπροστά μας. Ανειδίκευτοι οι εργάτες που λέμε σήμερα από Μπανγκλαντές και Ινδία δύσκολα θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Είδατε τι έγινε στο Ντουμπάι” ανέφερε για το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού.

Ο ίδιος δεν φαίνεται να προκρίνει συγχωνεύσεις εταιρειών ως λύση καθώς “δεν θα φέρουν επιπλέον μάστορες”. Κατά τον κ.Δακτυλίδη χρειάζεται εργατοτεχνικό προσωπικό σε συνδυασμό με τη σωστή επίβλεψη των έργων για να έχουμε μια ποιότητα στα έργα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV