Connect with us

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

Σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα: ξεκίνησαν τα έργα στις 3 σήραγγες, το 2015 η ολοκλήρωση του έργου

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα χρήματα επαρκούν για τους επόμενους 6 μήνες

Μία μεγάλη ευχάριστη είδηση στο χώρο της κατασκευής των «παγωμένων» αυτοκινητόδρομων είναι η επανέναρξη των εργασιών στις σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα. Σε συνομιλία που είχε το ypodomes.com με την υπεύθυνη επικοινωνίας του έργου ενημερωθήκαμε πως οι εργασίες ξεκίνησαν από την Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012.

Το ποσό με το οποίο χρηματοδοτείται το έργο είναι περίπου  32,5εκ.ευρώ και αφορά μέρος της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στην κατασκευή του έργου σύμφωνα με την αρχική σύμβαση.

Οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2012 ή μέχρι να απορροφηθεί όλο το διαθέσιμο ποσό. Τα έργα τα οποία θα απασχολήσουν το εργατικό δυναμικό είναι:

Advertisement

Στις σήραγγες Τ1 και Τ2 να ολοκληρωθούν τα έργα πολιτικού μηχανικού και να περαστεί η τελική επένδυση στα τοιχώματα των σηράγγων. Εδώ θα πρέπει να πούμε πως αυτές οι δύο πρώτες σήραγγες είναι σχεδόν ολοκληρωμένες όσον αφορά την διάνοιξη τους. Η σηραγγα Τ2 θα είναι η μεγαλύτερη σήραγγα της Ελλάδας με μήκος 6 χιλιόμετρα.

 

Συγκεκριμένα τα έργα αφορούν:

-Εργασίες εγκατάστασης Ηλεκτροφωτισμού στην Τ1

-Σκυροδέτηση στην Τ2 για την ολοκλήρωση της υπολειπόμενης τελικής επένδυσης της σήραγγας (400 μέτρα ανά κατεύθυνση)

-Εργα πολιτικού μηχανικού στην Τ2 για την εγκατάσταση των Η/Μ συστημάτων

Advertisement

Στα ανοιχτά τμήματα γίνονται εργασίες στο ύψος του Ευαγγελισμού από το τμήμα που σταματάει ο ΠΑΘΕ μέχρι το σημείο που ξεκινά η πρώτη σήραγγα (Τ1) αλλά και μετά την σήραγγα Τ2 στο Ομόλιο και μέχρι τον Πυργετό. Επίσης εργασίες θα γίνουν και στην σήραγγα Τ3 με στόχο αν τελικά τα χρήματα επαρκούν να ολοκληρωθεί η διάνοιξη της. Σε αυτή τη σήραγγα το έδαφος είναι εξαιρετικά δύσκολο και εξαρχής είχε μείνει πίσω σε σχέση με τις πρώτες δύο  σήραγγες.

Για τια ανάγκες των έργων προσλήφθηκαν περίπου 200 άτομα τα οποία θα απασχοληθούν το επόμενο διάστημα ενώ πρόθεση της κοινοπραξίας είναι να διατηρηθούν αυτές οι θέσεις εφόσον υπάρξει ευτυχές τέλος στις διαπραγματεύσεις και το έργο ξεκινήσει συστηματικά. Αυτό σημαίνει πως αν δεν έχουμε λύση μέχρι το τέλος του έτους το έργο θα ξαναπαγώσει.

Το δυσάρεστο νέο που μας μεταφέρθηκε είναι πως με τα σημερινά δεδομένα ακόμα και αν τα έργα ξεκινήσουν στις αρχές του 2013 η ολοκλήρωση των σηράγγων στα Τέμπη και τον Πλαταμώνα, των ανοιχτών τμημάτων και τα υπόλοιπα έργα στον οδικό άξονα θα έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης  3 χρόνια δηλαδή στις αρχές του 2015.

Θα πρέπει να επισημάνουμε την σημαντική συμβολή της κοινοπραξίας κατασκευής καθώς αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να παρακρατηθούν ως καθυστερημένα μιας και αφορούν τα έργα τα οποία είχαν εκτελεστεί πριν την διακοπή των εργασιών. Πάρα ταύτα το σημαντικό ποσό το οποίο εκταμιεύτηκε πάει συνολικά στο έργο ενώ θα πρέπει να πούμε πως οι εργαζόμενοι (όσοι υπάρχουν) είναι πληρωμένοι κανονικά.

 

Όπως επισημάνθηκε τα έσοδα από τα διόδια είναι η μοναδική χρηματοδοτική πηγή για το έργο. Με το ξεκίνημα των έργων όλη η τοπική κατασκευαστική κοινότητα θα πάρει σημαντική ανάσα καθώς εκτός από τους εργαζόμενους θα ξεκινήσουν και πάλι οι συνεργασίες με τοπικούς υπεργολάβους και προμηθευτές.

Advertisement

Πηγή:ypodomes.com

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου πατώντας εδώ.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα