Connect with us

Επικαιρότητα

Πάτρα: Τι είπε ο Καραμανλής για τραίνο, Πατρών-Πύργου και φράγμα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Κώστας Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Για τη σπουδαιότητα της σύνδεσης του λιμανιού της Πάτρας με έναν σύγχρονο σιδηρόδρομο, μίλησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό  «ΣΚΑΪ Πάτρας 89,4» και την εκπομπή «Δελτίο Τύπου» με τον δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο.

«Όταν αναλάβαμε στο υπουργείο, έπρεπε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ενημερώσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να τους παρουσιάσουμε μια λύση, η οποία στην ουσία δεν θα ακύρωνε τον Προαστιακό, αλλά δεν θα έκοβε και την πόλη της Πάτρας στα δύο», τόνισε ο κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι «αντί για υπογειοποίηση 11 χλμ. – η οποία δεν θα τύγχανε χρηματοδότησης – παρουσιάσαμε μια πρόταση για υπογειοποίηση περίπου 5,2 χλμ».

Σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι  η διαδικασία δημοπράτησης του έργου χρειάζεται να γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος του 2021.

Τόνισε επίσης πως ο προαστιακός θα συνεχίσει να λειτουργεί, θα διατηρηθούν οι οκτώ υφιστάμενες στάσεις και παράλληλα θα προστεθεί μια επιπλέον, στο νέο λιμάνι, θα διατηρηθεί η διασύνδεση με τον Πύργο, ενώ, καταργούνται όλες οι υφιστάμενες ισόπεδες διαβάσεις και αντικαθίστανται με ανισόπεδες.

Το πιο σημαντικό, συμπλήρωσε ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, είναι πως απελευθερώνεται για τους πολίτες της Πάτρας μια περιοχή περίπου 70 στρεμμάτων για αναπλάσεις ώστε να πάρει μια άλλη μορφή ο βαρύς αστικός ιστός της πόλης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν είναι σε επαφή με τη Δημοτική Αρχή της Πάτρας, ο κ. Καραμανλής ανέφερε: «Είμαι στην διάθεση του Δημάρχου, με τον οποίο έχω συναντηθεί κι άλλη φορά, να κάτσουμε στο τραπέζι και να δούμε ποιες είναι οι λύσεις που υπάρχουν».

«Είναι ένα δύσκολο έργο που δεν θα γίνει από την μια ημέρα στην άλλη. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν μου αρέσει να δίνω υποσχέσεις και να λέω πράγματα που δεν γίνονται. Και καλό είναι από την στιγμή που υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία για αυτό το ζήτημα να προχωρήσουμε μπροστά, να αφήσουμε την πολιτική αντιπαράθεση και επιτέλους να ξεκινήσει αυτό το έργο», πρόσθεσε.

Αναβάθμιση των σιδηροδρομικών γραμμών

Αναφερόμενος ο Υπουργός στο ζήτημα των σιδηροδρομικών γραμμών σημείωσε ότι ξεκινάει σε όλη την χώρα ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για την αναβάθμισή τους. «Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι μπορούν να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Για πρώτη φορά δίνουμε τη δυνατότητα στις Περιφέρειες να χρησιμοποιήσουν χρήματα από τα δικά τους Επιχειρησιακά Πρόγραμμα όπως προσφάτως συμφωνήσαμε στη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου  κ. Νίκα, για να κάνει έναν προαστιακό σιδηρόδρομο. Πρέπει να πιστέψουμε στην αποκέντρωση», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

Οδικός Άξονας Πάτρα–Πύργος

Ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών μιλώντας για τον οδικό άξονα Πατρών – Πύργου είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο και μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουμε πάρει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις για να ξεκινήσει αυτό το έργο. Μέχρι να ξεκινήσει, όμως, τόνισε πως θα γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Φράγμα Πείρου Παραπείρου

Για το φράγμα Πείρου- Παραπείρου ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι είναι απαραίτητη η σύσταση ενός φορέα διαχείρισης και λειτουργίας του έργου, ο οποίος θα αναλάβει την παρακολούθηση και συντήρηση των κατασκευών. «Το Υπουργείο συνέταξε σχέδιο καταστατικού για την ίδρυση της Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Έργων Πείρου – Παραπείρου Αχαΐας,  το οποίο όμως ο Δήμος Πάτρας δεν δέχτηκε.

Για την ώρα, για να προχωρήσουμε, έχει οριστεί ως προσωρινός Φορέας Διαχείρισης και Λειτουργίας του συνολικού έργου, η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων.

Το αμέσως προσεχές διάστημα, πάντα σε συνεννόηση με τους τοπικούς άρχοντες, θα προκηρυχθεί η σύμβαση Ύδρευση Πάτρας από τους ποταμούς Πείρο και Παραπείρο – δίκτυα υδροδότησης υπολοίπων οικισμών Ν. Αχαΐας, στην οποία περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για τη λειτουργία του φράγματος προσωρινά για 5 χρόνια», τόνισε.

«Είναι κρίμα όταν ένα έργο είναι έτοιμο να τσακωνόμαστε οι πολιτικοί για τον φορέα διαχείρισης και το έργο αυτό να μην αξιοποιείται. Ας αφήσουμε τις ιδεοληψίες μας κι ας δούμε πρακτικά τι γίνεται στην Ευρώπη, σε όλες τις προηγμένες χώρες», κατέληξε ο κ. Κώστας Καραμανλής.

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Πατούλης: Ρεαλιστικό το πρόγραμμα των έργων της Περιφέρειας Αττικής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμανση οδικών έργων

«Την τακτική της άκρατης και αλόγιστης υπερδέσμευσης των πόρων της Περιφέρειας με τον ορατό, άμεσο και βέβαιο κίνδυνο σε πολύ λίγο καιρό να βρεθεί προ οικονομικού αδιεξόδου συνεχίζει η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής», κατήγγειλε ο Γιάννης Σγουρός με ανακοίνωσή του.

Ο κ. Σγουρός υποστηρίζει ότι ο κ. Πατούλης ακολουθεί πιστά την τακτική της προκατόχου του κας Ρένας Δούρου που κατά τα άλλα κατήγγειλε.

“Υλοποιούμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών της Αττικής”, απάντησε ο Περιφερειάρχης Αττικής που αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

“Η Περιφέρεια Αττικής, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της, υλοποιεί ένα ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο πρόγραμμα τεχνικών έργων, που στόχο έχει να ενισχύσει τις υποδομές των 66 Δήμων του Λεκανοπεδίου και να αναβαθμίσει την καθημερινότητα των κατοίκων του.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ρεαλιστικό, αφού υλοποιείται με βάση τις σημερινές πραγματικές οικονομικές μας δυνατότητες.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι ανάγκες της Αττικής είναι μεγάλες και οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας δεν επαρκούν, για να τις καλύψουμε άμεσα όλες.

Έχουμε δηλώσει υπεύθυνα ότι η Αττική χρειάζεται σήμερα πάνω από 6 δις ευρώ , για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της σε υποδομές ( αντιπλημμυρικά, οδικά έργα, αναπλάσεις, αποχέτευση, μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και βίο αποβλήτων, κλπ) αλλά στα ταμεία μας δεν βρήκαμε ούτε το 5% από τα χρήματα αυτά.

Αντίθετα, αυτό που βρήκαμε, ήταν υποσχέσεις και δεσμεύσεις από την προηγούμενη Διοίκηση για έργα, το ύψος των οποίων ξεπερνούσε τα 2 δις ευρώ, όταν στα ταμεία μας γνώριζαν ότι δεν υπήρχε ούτε το 10% των χρημάτων αυτών.

Όμως δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα που κληρονομήσαμε. Αυτόν τον πρώτο χρόνο, εργαζόμαστε συστηματικά κι αναζητούμε πρόσθετους πόρους για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό:

-Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να εξασφαλίσουμε πάνω από 250 εκ. ευρώ , με τα οποία θα χρηματοδοτήσουμε έργα στην Αττική.

-Αναζητούμε ιδιωτικά κεφάλαια κι αξιοποιούμε το εργαλείο των ΣΔΙΤ για να μην μείνουμε πίσω σε άμεσης ανάγκης παρεμβάσεις, όπως π.χ. οι υποδομές που απαιτούνται για να αποκτήσει η Αττική ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της.

-Διεκδικούμε από το Υπουργείο Οικονομικών πρόσθετους πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

-Έχουμε αυξήσει κατακόρυφα την απορροφητικότητα των πόρων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ ( πρώτη πλέον σε απορροφητικότητα Περιφέρεια της χώρας) κι έχουμε προετοιμαστεί για να εκμεταλλευθούμε τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα δοθούν εμπροσθοβαρώς. Οι πόροι που θα εξασφαλίσουμε για την Αττική θα είναι οι περισσότεροι που θα έχουν δοθεί ποτέ στην Περιφέρεια μας και θα μας δώσουν την ευκαιρία να χρηματοδοτήσουμε έργα σε όλους τους Δήμους, που θα έχουν ώριμες μελέτες.

-Πρόσθετους πόρους διεκδικούμε επίσης ως Περιφέρεια για να χρηματοδοτήσουμε έργα στους Δήμους, κι από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο κ. Σγούρος άφησε μόνο άλυτα προβλήματα στην Αττική, γι’ αυτό δε μπορεί να κατηγορεί τη σημερινή Διοίκηση. Στη διάρκεια της θητείας του δεν έλυσε το πρόβλημα των απορριμμάτων, δεν έδωσε λύση στην αντιπλημμυρική προστασία, δεν κατάφερε να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους για να κάνει έργα απαραίτητα στην Αττική.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

TUV AUSTRIA ACADEMY: Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πρώτες βοήθειες

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

TUV Austria Academy

TÜV AUSTRIA Academy διοργανώνει στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα (Λεωφόρος Μεσογείων 429, Αγία Παρασκευή) το πιστοποιημένο από τον Οργανισμό SAR (Safety and Rescue Training Organisation) εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ – ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ”, στις 04/09/2020 ⌚ 09:00 έως 16:00.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Την αναλυτική περιγραφή του προγράμματος μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.tuvaustria.academy/category_id=5%26service_id=158

Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε μας στο 210 5220920 (εσωτ. 216 και 224).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Συνάντηση στο ΥΠΕΝ για το νέο «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πράσινο σπίτι ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας

Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΝ, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 29 Αυγούστου στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης και ο Πρόεδρος της Μ.Ε. Ενέργειας του Τμήματος κ. Δημήτρης Κουσκουρίδης, με θέμα το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον», που αναμένεται να προκηρυχθεί με νέα ονομασία («Εξοικονομώ-Αυτονομώ»).

Στη διάρκεια της συνάντησης, εκφράστηκε η ετοιμότητα του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να συμβάλλει με τις προτάσεις και παρατηρήσεις του, ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας, στην καλύτερη δυνατή εξέλιξη και επιτυχία του προγράμματος, ενώ μεταξύ άλλων, οι κ. κ. Τσακούμης και Κουσκουρίδης, υπογράμμισαν:

– Την ανάγκη να διασφαλιστεί εγκαίρως η τεχνική επάρκεια της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων, προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα ταλαιπωρίας των πολιτών που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν λόγω τεχνικών προβλημάτων.

– Την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να επεκταθεί η κάλυψη του προγράμματος και σε ακίνητα Γ’ Ενεργειακής Κατηγορίας, γεγονός που θα βοηθήσει και στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που θέτει το Υπουργείο για τη συμμετοχή ενδιαφερόμενων πολιτών.

– Την ανάγκη να προβλεφθούν προθεσμίες των τραπεζικών διαδικασιών που ακολουθούν την έγκριση αιτήσεων των ενδιαφερομένων πολιτών, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί εκταμιεύσεων από πλευράς τραπεζών και υλοποίησης του προγράμματος.

– Το αίτημα να εξεταστεί το ενδεχόμενο οριστικοποίησης των αιτήσεων του προηγούμενου κύκλου που βρίσκονται ήδη στο 3ο στάδιο.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς, ενημέρωσε πως εντός της επόμενης εβδομάδας, ενδεχομένως τη Δευτέρα, αναμένεται η επίσημη προκήρυξη του οδηγού του νέου προγράμματος, πως είναι μεγάλο το ποσό των διαθέσιμων κονδυλίων με αποτέλεσμα να θεωρείται εφικτή η κάλυψη 60.000 κατοικιών ενώ προβλέπονται αρκετές αλλαγές, με κίνητρα για φωτοβολταϊκά συστήματα, προώθηση της ηλεκτροκίνησης και για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Αναφορικά με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση και προγραμματισμός ανά γεωγραφική Περιφέρεια.

Τέλος ο Υφυπουργός ευχαρίστησε το ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη διάθεση συμβολής στην αποτελεσματικότερη δυνατή υλοποίηση του προγράμματος, ενώ διαβεβαίωσε πως οι πολίτες θα εξυπηρετηθούν σε σύντομο χρόνο και χωρίς προβλήματα από την αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα