Connect with us

Ολυμπία Οδός

Πάτρα-Πύργος: Ολοκληρώθηκαν οι 7 δημοπρατήσεις, μάχη στη Βουλή

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μιλώντας προχθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στην βουλή, ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης επιβεβαίωσε ότι το Πάτρα-Πύργος έχει τέσσερις προσωρινούς αναδόχους που προσέφεραν έκπτωση από 49% έως 57%. Τόνισε μάλιστα ότι θα γίνουν οριστικοί μόνο εφόσον διασφαλίσουν τις εγκρίσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και εφόσον προχωρήσει η έγκριση μεγάλου έργου στην ΕΕ.

Όπως είπε ο κ.Σπίρτζης, ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος “είναι ένα έργο που το βρήκαμε απενταγμένο από το έργο της παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού. Είναι ένα έργο που είχε 0% έκπτωση και υπήρχε η δέσμευση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ότι θα βγει ως δημόσιο έργο. Μας κατηγόρησαν, λοιπόν, γιατί ακυρώσαμε τη διαγωνιστική διαδικασία και πήγαμε σε διαγωνιστική διαδικασία οχτώ τμημάτων του έργου.
Είχαμε και πάλι επίσημα κατηγορίες από τον Αντιπρόεδρο της Ν.Δ., τον κ. Χατζηδάκη, ότι αυτό το κάναμε με σκοπιμότητα. Το έργο ήταν κατάτμηση και πάλι το στείλαμε στους επιθεωρητές, αλλά εδώ θα πρέπει να πω μερικά πράγματα για να είμαστε όλοι, αν μη τι άλλο, στην ίδια ταχύτητα ενήμεροι.

Καταρχάς, να πω ότι από την Ευρωπαϊκή Οδηγία απαγορεύεται επί της ουσίας να βγάλεις ένα δημόσιο έργο ως ενιαίο έργο, αλλά επιβάλλεται να το βγάλεις τμηματικά σε αυτοτελή ολοκληρωμένα τμήματα. Σύμφωνα με την Οδηγία το ολοκληρωμένο είναι εξαίρεση. Γιατί γίνεται αυτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπάρχει και ρητή αναφορά στην Οδηγία και στο νόμο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο;

Για να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σε όλη την Ευρώπη έχουν πρόβλημα, αλλά και να μην έχουμε συσσώρευση των έργων σε λίγες εταιρείες. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιλέξει να κάνει ένα διαγωνισμό, ο όποιος πάλι έπασχε στα ίδια θέματα που έπασχε και ο διαγωνισμός στο Σίγρι. Δηλαδή, υπήρχε υποδιαστασιολογήση των αδρανών υλικών, υπήρχε μόνο ένας φορέας για τα αδρανή υλικά, δεν υπήρχαν πλήρη μεγέθη και πήγε να βγει ένα έργο κατ’ αποκοπή.

Όμως, αυτό δημιουργούσε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, γιατί κάποιες από τις μεγάλες εργοληπτικές εταιρείες ήταν στο σχήμα της Ολυμπίας που είχαν πρόσβαση στις μελέτες και κάποιες άλλες δεν είχαν. Επιλέχθηκε λοιπόν από την πολιτική ηγεσία να ακυρωθεί, η υπηρεσία να κάνει όλες τις μελέτες, να έχουμε συγκεκριμένα μεγέθη για το έργο και να βγουν σύμφωνα με την Οδηγία οκτώ διαγωνισμοί σε αυτοτελή τμήματα και να παραδοθούν.

Τι λένε οι επιθεωρητές; Λένε αυτό ακριβώς, ότι δεν είναι κατάτμηση του έργου. Αν θυμάμαι καλά, έχει κάνει και ο κ. Αθανασίου ερώτηση στην ΕΑΑΔΗΣΥ όταν ήρθε στην Επιτροπή σας και απαντήθηκε αυτό που ισχυριζόμαστε και εμείς. Το έργο θα είχε πολύ μεγάλα προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν έβγαινε ως ένα έργο. Δεν θα έπαιρνε ποτέ την ένταξη μεγάλου έργου – κατά τη γνώμη μου – ή θα την έπαιρνε πάρα πολύ δύσκολα.

Είναι όλα τα πορίσματα στη διάθεσή σας, είναι οι υπηρεσιακοί εδώ, που μπορούν να σας ενημερώσουν για οποιαδήποτε λεπτομέρεια θέλετε. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την τοποθέτηση των κομμάτων θα πάρουμε τις τελικές αποφάσεις και για το ένα έργο και για το άλλο.

Να σας ενημερώσω για το Πάτρα – Πύργος ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εφτά από τις οκτώ διαγωνιστικές διαδικασίες, οι εταιρείες που είναι προσωρινοί μειοδότες και λέω προσωρινοί, γιατί για να γίνουν οριστικοί πρέπει να φέρουν όλα τα πιστοποιητικά, να πάρουμε τις εγκρίσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο και όλη την υπόθεση διαδικασία, που σημαίνει ότι δεν είναι σίγουρο ότι οι προσωρινοί μειοδότες θα είναι και οι οριστικοί.

Στα 7 τμήματα, λοιπόν, υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές εταιρείες που είναι προσωρινοί μειοδότες, που δείχνει και τη διασπορά σε σχέση με το να ήταν μια με 0% έκπτωση. Οι εκπτώσεις όλων κυμαίνονται από 49% έως 57% περίπου, αντί για 0% και μπαίνει και ένα θέμα, ότι δεν μπορεί να καταγγέλλεται κάποιος όταν κάνει διαγωνισμούς με τέτοιες εκπτώσεις και να μην καταγγέλλονται κάποιοι, όταν έκαναν διαγωνισμούς με 0% έκπτωση για το ίδιο έργο.

Υποστήριξε ότι κριτήριο για τους διαγωνιζόμενους θα πρέπει να αποτελέσει να βάση το θεσμικό πλαίσιο και το ύψος του ανεκτέλεστου.

«Ορίζει ο νόμος όριο για το ανεκτέλεστο κάθε εργοληπτικής εταιρίας. Άρα, αν είναι μια μικρότερη εταιρεία που μπορεί να συμμετέχει μέχρι συγκεκριμένο ποσό διαγωνισμού, αναλάβει πάρα πολλά έργα, υπάρχει όριο που πάνω από αυτά δεν μπορεί να τα αναλάβει. Άρα, οφείλουν οι υπηρεσίες στις διαδικασίες που υπολείπονται από εδώ και πέρα να κοιτάξουν και το ανεκτέλεστο των αναδόχων».

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_pdfimage_print

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ

Υπεγράφη το σημαντικό έργο αναβάθμισης του άξονα Πύργος-Καλό Νερό

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Οδος, αυτοκινητοδρομος

Υπεγράφη το σημαντικό οδικό έργο που αφορά στην αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας στον άξονα Πύργος-Καλό Νερό. Ανάδοχος του έργου είναι η ΟΔΟΣ ΑΤΕ με ποσοστό έκπτωσης 46,53%. Πρόκειται για διαπεριφερειακό έργο μήκους 54χλμ. που περιλαμβάνει εργασίες τόσο στον Νομό Ηλείας όσο και στον Νομό Μεσσηνίας και βελτιώνει τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου τμήματος και αυξάνει το επίπεδο της οδικής ασφάλειας. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Οι υπογραφές “έπεσαν” στις 23 Ιουλίου στην έδρα του υπουργείου, στου Παπάγου. Το αρχικό κόστος του έργου έφτανε τα 19,8εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 15,96εκατ.ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου είχε πραγματοποιηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου  και η αποσφράγιση είχε γίνει στις 18 Σεπτεμβρίου 2019. Συνολικά οκτώ σχήματα προσήλθαν και κατέθεσαν προσφορές. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 730 ημέρες δηλαδή 2 χρόνια. Με πρόχειρους υπολογισμούς τα έργα, εφόσον δεν έχουμε καθυστερήσεις κατά την κατασκευαστική περίοδο, θα ολοκληρωθούν στα μέσα του 2021 (χωρίς να συνυπολογίζονται τυχόν καθυστερήσεις στην κατασκευαστική περίοδο).

Η χρηματοδότηση του έργου θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και πιο συγκεκριμένα από το ΕΠ ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Να θυμίσουμε ότι το Πύργος-Καλό Νερό υπήρξε τμήμα της Ολυμπίας Οδού μέχρι το 2013. Τότε στο περίφημο restart, όλο το τμήμα από την Πάτρα μέχρι την Τσακώνα είχε βγει από το αντικείμενο του έργου. Στο τμήμα αυτό περιλαμβάνεται και η περιοχή του Καϊάφα που έχει χαρακτηριστεί ως Natura.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Αντικείμενο του έργου είναι η υλοποίηση βραχυπρόθεσμων επεμβάσεων, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο οδικό τμήμα της Εθνικής Οδού 9 (Ε.Ο. 9: Πάτρα – Νότια Μεσσηνία) «Πύργος – Καλό Νερό», συνολικού μήκους 54 χλμ., στις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας και Μεσσηνίας. Στην Ηλεία υπάγονται 42χλμ και 12χλμ στην Μεσσηνία.

Οι εργασίες, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, που θα υλοποιηθούν στο υπόψη οδικό τμήμα, διακρίνονται στις κάτωθι κατηγορίες:

1) σε επεμβάσεις που θα υλοποιηθούν σημειακά σε επιλεγμένες θέσεις, που χαρακτηρίζονται ως θέσεις «Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας – Μ.Ο.Α.».

Τα έργα βελτίωσης στις θέσεις Μ.Ο.Α., βάσει των εγκεκριμένων σχετικών μελετών (Μ.Ε.Β.Ο.Α.), που εκπονήθηκαν το 2018 υπό την εποπτεία της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», αφορούν κυρίως σε αναβάθμιση και αντικατάσταση τού εξοπλισμού τής οδού, όπως επαναδιαγράμμιση, πινακίδες σήμανσης, ανακλαστήρες οδοστρώματος, γραμμική οριοσήμανση, στηθαία ασφαλείας κ.λπ.. Επίσης, προβλέπεται καθαρισμός – μόρφωση υφιστάμενης τριγωνικής τάφρου, καθαρισμός περιοχής –για αύξηση ορατότητας (αποξήλωση εμποδίων και αποψίλωση ζωνών, που εμποδίζουν την ορατότητα) κ.λπ. Επίσης, τοπικά, προβλέπεται συμπλήρωση – ανακατασκευή της υποδομής, όπως συμπλήρωση υλικού ερείσματος, ανακατασκευή βάσης οδοστρώματος κ.λπ..

Στις θέσεις Μ.Ο.Α. προβλέπονται, επιπρόσθετα, εργασίες ηλεκτροφωτισμού σε όλους τους κόμβους και εγκατάστασης στηθαίων ασφαλείας.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας προβλέπονται επεμβάσεις σε 23 θέσεις Μ.Ο.Α. και στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας προβλέπονται επεμβάσεις σε 7 θέσεις Μ.Ο.Α.·

2) σε επεμβάσεις που προβλέπονται να εφαρμοστούν σε όλο το μήκος τού εν λόγω οδικού τμήματος, εκτός των θέσεων Μ.Ο.Α. και αφορούν σε:

— εργασίες καθαρισμού (καθαρισμός και μόρφωση τριγωνικών τάφρων, καθαρισμός περιοχής για αύξηση ορατότητας, καθαρισμός μικρών τεχνικών),

— εργασίες σήμανσης – ασφάλισης,

— εργασίες στη γέφυρα Αλφειού και τη γέφυρα Νέδα,

— εργασίες ηλεκτροφωτισμού·

3) εργασίες οδοστρωσίας σε όλο το μήκος τού εν λόγω οδικού τμήματος (απόξεση, τοποθέτηση χαλύβδινου πλέγματος, κατασκευή ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας και αντιολισθηρής ασφαλτικής στρώσης).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ολυμπία Οδός

Σημαντική διάκριση για την Ολυμπία Οδό στα Corporate Affairs Excellence Awards

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αυτοκινητόδρομος Ολυμπία Οδός

Μια πολύ σημαντική διάκριση, στην κατηγορία «Εταιρικός Απολογισμός Βιωσιμότητας», απέσπασε η Ολυμπία Οδός στα Corporate Affairs Excellence Awards που διοργάνωσε ο Τομέας Εταιρικών Υποθέσεων (ΤΕΥΠ) της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

Ειδικά στην κατηγορία στην οποία διακρίθηκε η Ολυμπία Οδός, τα κριτήρια για την αξιολόγηση των Απολογισμών Βιωσιμότητας θεσπίστηκαν από το ΤΕΥΠ σε συνεργασία με την Επιτροπή Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου. Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο ότι φέτος ο θεσμός κατέγραψε ρεκόρ στην ιστορία του με 133 υποψηφιότητες, ενώ για πρώτη φορά η Deloitte Ελλάδος πιστοποίησε την ασφαλή και ορθή λειτουργία της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η Ολυμπία Οδός παρουσίασε την πρώτη Έκθεση Αειφόρου Ανάπτυξης για το έτος 2018, αποτυπώνοντας τη στρατηγική της και τα αποτελέσματα αυτής, σε πέντε κεντρικούς άξονες:

– Οδική ασφάλεια και υπευθυνότητα απέναντι στην ανθρώπινη ζωή

– Διασφάλιση υψηλού επιπέδου ταξιδιωτικής εμπειρίας για τους χρήστες του αυτοκινητόδρομου

– Προστασία του περιβάλλοντος μέσω της καινοτομίας και της ψηφιακής μετάβασης

– Υποστήριξη, ανάπτυξη και ανάδειξη των τοπικών κοινωνιών

– Συνεχή επένδυση σε ένα ανθρωποκεντρικό εργασιακό περιβάλλον.

Η Έκθεση Αειφόρου Ανάπτυξης δημιουργήθηκε με σκοπό να αποτελέσει πλατφόρμα ενεργού διαλόγου με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και να συμβάλλει ουσιαστικά στην κοινή προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο.

Η Έκθεση έχει συνταχθεί σύμφωνα με το διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο έκδοσης Εκθέσεων Αειφορίας, GRI Standards, του Global Reporting Initiative (GRI), το οποίο αποτελεί την πιο αξιόπιστη, αναγνωρίσιμη και σύγχρονη μεθοδολογία αποτύπωσης της Αειφόρου Ανάπτυξης.

Επιπρόσθετα, η Έκθεση υιοθετεί βέλτιστες πρακτικές του κλάδου οι οποίες:

– Θέτουν τα θέματα οδικής ασφάλειας στο επίκεντρο της Αειφόρου Ανάπτυξης για τη Ολυμπία Οδό

– Εστιάζουν σε θέματα υγείας και ασφάλειας εργαζόμενων και χρηστών

– Αναγνωρίζουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και αναπτύσσουν καινοτόμες τεχνολογίες για να το διαχειριστούν και να το μειώσουν

– Ξεπερνούν τις συνήθεις προσεγγίσεις και εστιάζουν στην εμπειρία ταξιδιού και το ρόλο των σύγχρονων αυτοκινητόδρομων στην ποιότητα ζωής των ενδιαφερόμενων μερών, σύμφωνα με σύγχρονες τάσεις των purpose-led οργανισμών.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, Δρ. Παναγιώτης Παπανικόλας, δήλωσε:

«Η διάκρισή μας στη συγκεκριμένη κατηγορία των Corporate Affairs Excellence Awards 2020 είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς, καθώς εργαστήκαμε ομαδικά, με συνέπεια και αφοσίωση, προκειμένου να σχεδιάσουμε τις βασικές κατευθύνσεις δράσης σε θέματα Αειφόρου Ανάπτυξης.

Είναι συνεπώς μια ομαδική βράβευση, που αφορά όλους τους εργαζόμενους στο Έργο μας, εκείνων που έχουν επιφορτιστεί την καθημερινή παρακολούθηση του αυτοκινητόδρομου 24 ώρες τη μέρα, 365 μέρες το χρόνο, και εκείνων που φροντίζουν για τη συντήρηση της υποδομής και τη διατήρηση υψηλού επιπέδου λειτουργίας και ασφάλειας. Όλοι δεσμευόμαστε να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει στον τομέα της Αειφόρου Ανάπτυξης».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ολυμπία Οδός

Διάκριση για την Ολυμπία Οδό με το CRI Pass

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Ολυμπία Οδός τιμήθηκε για πρώτη φορά με το CRI Pass 2019-2020 από το Ινστιτούτο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Το CRI Pass είναι ένα αναγνωρισμένο στρατηγικό εργαλείο αξιολόγησης σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης και δίνεται μετά από αξιολόγηση της στρατηγικής προσέγγισης, των δράσεων και των αποτελεσμάτων, που έχει καταφέρει η εταιρία σε τέσσερις βασικούς τομείς: Κοινωνία, Περιβάλλον, Εργαζόμενοι και Οικονομία.

Το εργαλείο CRI Pass αναγνωρίζει και επιβραβεύει εταιρίες που διακρίνονται για τις υψηλές επιδόσεις τους σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), εφαρμόζοντας υπεύθυνες πρακτικές ΕΚΕ. Το CRI Pass καθώς και το CR Index, ο Εθνικός Δείκτης Εταιρικής Ευθύνης, υπάγονται στις δράσεις του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης με σκοπό την περαιτέρω εδραίωση της ΕΚΕ Ελλάδα.

Η τιμητική αυτή διάκριση έρχεται σε συνέχεια της πρώτης Έκθεσης Αειφόρου Ανάπτυξης που παρουσίασε η Ολυμπία Οδός για το 2018, στην οποία αποτύπωσε τη στρατηγική της και τα αποτελέσματα αυτής, σε πέντε κεντρικούς άξονες:

-Οδική ασφάλεια και υπευθυνότητα απέναντι στην ανθρώπινη ζωή

-Διασφάλιση υψηλού επιπέδου ταξιδιωτικής εμπειρίας για τους χρήστες του αυτοκινητόδρομου

-Προστασία του περιβάλλοντος μέσω της καινοτομίας και της ψηφιακής μετάβασης

-Υποστήριξη, ανάπτυξη και ανάδειξη των τοπικών κοινωνιών

-Συνεχή επένδυση σε ένα ανθρωποκεντρικό εργασιακό περιβάλλον.

Και οι πέντε πυλώνες δίνουν έμφαση στην καινοτομία. Ειδικότερα, όμως, οι πυλώνες της «Οδικής Ασφάλειας» και «Εμπειρίας ταξιδιού» ενσωματώνουν πληθώρα μακροχρόνιων δράσεων και πρωτοβουλιών με μετρήσιμα αποτελέσματα που επικυρώνουν τον κεντρικό ρόλο της καινοτομίας στη λειτουργία της Ολυμπίας Οδού.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα