Connect with us

Ολυμπία Οδός

Πάτρα-Πύργος: Όλες οι εργολαβίες με πάνω από 50% δημιουργούν αμφιβολίες

Δημοσιεύθηκε

στις

Αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτό να ολοκληρωθεί εντός χρόνου και εντός των προσφερόμενων τιμών δημιουργεί το γεγονός των πολύ μεγάλων εκπτώσεων στο μεγαλύτερο δημόσιο οδικό έργο της χώρας που δημοπρατείται εδώ και 2 έτη. Μέχρι τώρα έχουν ολοκληρωθεί οι 7 από τις 8 εργολαβίες του Πάτρα-Πύργος με τις εκπτώσεις να κινούνται από 49,9% μέχρι 57%. Όπως σας έχει ενημερώσει το ypodomes.com οι 7 εργολαβίες έχουν μειοδοτηθεί όλες από εταιρείες 6ης τάξης και κανένα έργο δεν έχει μειοδότη κάποια από τις 6 μεγάλες τεχνικές εταιρείες της χώρας.

Η διαδικασία των δημοπρατήσεων θα ολοκληρωθεί με μία ακόμα καθυστέρηση καθώς η 8η εργολαβία έχει γίνει αντικείμενο διαβούλευσης λόγω αιτήματος φορέων της περιοχής της Αχαϊας. Αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι τον Οκτώβριο και με αυτό τον τρόπο να πέσει η αυλαία αυτής της μακρόσυρτης φάσης των δημοπρατήσεων που διαρκεί εδώ και 2 χρόνια. Ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι αν οι εταιρείες που μειοδότησαν σε ένα τόσο μεγάλο έργο με τέτοια ποσοστά έκπτωσης αν καταφέρουν σε πρώτη φάση να τα ξεκινήσουν αλλά το σημαντικότερο να τα ολοκληρώσουν στους προβλεπόμενους χρόνους. Κύκλοι του Υπουργείου Υποδομών πάντως υποστηρίζουν ότι το έργο βγαίνει άνετα ακόμα και με αυτές τις εκπτώσεις και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Η ανησυχία πάντως γεννάται στη βάση των μεγάλων εκπτώσεων που κατά την αγορά “δεν βγαίνει το έργο” και που μπορεί να δημιουργήσει πιέσεις, δικαστικές μάχες και προβλήματα που ήδη ζούμε εδώ και χρόνο στο αντίστοιχο σαλαμοποιημένο έργο του Άκτιο-Αμβρακία. Στις έξι εργολαβίες έχουμε δει εκπτώσεις όπου η “μικρότερη” ήταν 49,90% (5η εργολαβία) και η μεγαλύτερη 57,45% (3η εργολαβία) με τις υπόλοιπες να κινούνται πάνω από 50% (55,32 στην 2η εργολαβία, 53,40 στην 6η, 53,05 στην 1η και 50,39 στην 4η).

ΟΙ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
Με την ολοκλήρωση των 7 εργολαβιών η κατάσταση που επικρατεί για την εκκίνηση υλοποίησης του Αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος είναι η ακόλουθη:

-Στην πρώτη εργολαβία “Πύργος-Δουναίικα” με μειοδότη την Κ/Ξ Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών με 53,05% ακόμα δεν έχει εκδοθεί η απόφαση έγκρισης του αποτελέσματος του διαγωνισμού.

-Στη δεύτερη εργολαβία “Δουναίικα-Αμαλιάδα” με μειοδότη την Κ/Ξ Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών Α.Ε. με 55,32%, ζητήθηκαν από το Υπουργείο διευκρινίσεις σχετικά με την προσφερόμενη έκπτωση και τώρα είναι στη φάση της αξιολόγησης τους.

-Στην τρίτη εργολαβία “Αμαλιάδα-Κυλλήνη” με μειοδότη την Κ/Ξ Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών με 57,45%, δεν έχει εκδοθεί η Απόφαση έγκρισης του αποτελέσματος του διαγωνισμού.

-Στην τέταρτη εργολαβία “Κυλλήνη-Βάρδα” με μειοδότη την Κ/Ξ Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών με 50,39% που διεξήχθη στις 7 Φεβρουαρίου ακόμα δεν έχει γίνει κάποια διαδικασία.

-Στην πέμπτη εργολαβία “Βάρδα-Σαγαίικα” με μειοδότη την Κ/Ξ Ιντερκάτ-Ξανθάκης με 49,9% είμαστε στη φάση σύνταξης του πρακτικού του διαγωνισμού.

-Στην έκτη εργολαβία “Σαγαίικα-Κάτω Αχαγιά” με μειοδότη την εταιρεία GD Infrastrutture  με 53,40% είμαστε στη φάση σύνταξης του πρακτικού του διαγωνισμού.

-Στην έβδομη εργολαβία “Κάτω Αχαγιά-ΒΙΠΕ” με μειοδότη την εταιρεία Ιντερκάτ με 50,99%.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Υποδομών, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την 8η εργολαβία “ΒΙΠΕ Πάτρας-Μιντιλόγλι”.

Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΡΓΟΥ

Από την άλλη πλευρά, η δημοπράτηση της 6ης εργολαβίας ανοίγει το δρόμο στο Υπουργείο να υποβάλλει τον περίφημο Φάκελο Μεγάλου Έργου καθώς πιάστηκε το 70% για να χαρακτηριστεί το έργο ώριμο και να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης του στο ΕΣΠΑ 2014-2020 (στο Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ).

Η Ανεξάρτητη Διαχειριστική αρχή έχει στείλει από τις 24.1.2017 πρόσκληση στο Υπουργείο ΥΠΟΜΕ για την ένταξη του έργου που είναι απαραίτητη για την διαδικασία.

Επίσης πρόσφατα το Υπουργείο ΥΠΟΜΕ παράτεινε το χρόνο για την παροχή Υπηρεσίων Τεχνικού Συμβούλου που έχει αναλάβει η ΣΥΣΤΑΣ Α.Ε κατά 4 μήνες και συγκεκριμένα μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Μέχρι τώρα έχει προχωρήσει η εκπόνηση της Μελέτης Αξιολόγησης Κόστους Οφέλους (ΑΚΟ) καθώς και η σύνταξη της Αίτησης Χρηματοδότησης που θα πρέπει να υποβληθούν στις Υπηρεσίες της Ε.Ε.

Η ΑΚΟ έχει κατατεθεί από την Διαχειριστική Αρχή και την ομάδα Jaspers που είναι αρμόδια για την υποβοήθηση των διαδικασιών ένταξης των μεγάλων έργων στα συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα ενώ παίζει και το ρόλο του τεχνικού συμβούλου ελέγχου της αίτησης που θα υποβληθεί.

Σύμφωνα με το έγγραφο μόλις η ΑΚΟ ολοκληρωθεί θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ένταξη του έργου και στην συνέχεια θα αρχίσουν να υπογράφονται οι συμβάσεις. Πάντως όπως αναφέρεται “η ΑΚΟ εμπλουτίζεται και συμπληρώνεται σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της ομάδας Jaspers για να εξασφαλιστεί ότι η Αίτηση που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκριθεί χωρίς προβλήματα και χωρίς καθυστερήσεις.”

Από το παραπάνω έγγραφο πάντως γίνεται φανερό ότι οι εργολαβίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου ενώ ακόμα και αν μέχρι τον Οκτώβριο προχωρήσει η έγκριση του Φακέλου Μεγάλου Έργου για να ολοκληρωθεί η προσυμβατική περίοδος απαιτείται χρόνος 3-4 μηνών (κατ`ελάχιστο) πράγμα που σημαίνει ότι έργα για τον αυτοκινητόδρομο θα δούμε το νωρίτερο στις αρχές του 2018.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα