Νίκος
Καραγιάννης

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, παραβρέθηκε σήμερα (19-05-2017) στην ενημερωτική ημερίδα του ΟΛΠΑ Α.Ε. για την παρουσίαση του προγράμματος «Poseidon Med II» με το οποίο ο ΟΛΠΑ προτίθεται να δημιουργήσει μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου στο χώρο του λιμένος.

Στην παρέμβασή της η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ανέφερε:

«Το θέμα που συζητάμε είναι πάρα πολύ σοβαρό γι αυτό και ως Δήμος το προσεγγίζουμε  με την υπευθυνότητα που του αρμόζει. Θέλω να σας πληροφορήσω ότι για το θέμα έχουν ενημερωθεί (με ότι στοιχεία διαθέτουμε) οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, και θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να ληφθεί και σχετική απόφαση.

Εξ όσων γνωρίζουμε έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για εγκατάσταση μονάδας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στο νέο λιμάνι χωρίς την αναγκαία πληροφόρηση και σύμφωνη γνώμη των φορέων της πόλης μας, που τους αφορά. Η Δημοτική Αρχή , προσανατολισμένη στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών, οφείλει και σκοπεύει να πράξει το αυτονόητο, να ενημερώσει τον Πατραϊκό λαό για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας, εντός του αστικού ιστού της πόλης μας.

Η  εγκατάσταση μιας πυριτιδαποθήκης, δίπλα σε περιοχή με μεγάλο αριθμό εργαζομένων, λαϊκών κατοικιών, σχολείων,  εργασιακών χώρων δημιουργεί σοβαρό ζήτημα ασφάλειας. Γνωρίζουμε ότι το ΥΦΑ εντάσσεται σε συγκεκριμένο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες του εφοπλιστικού και βιομηχανικού τομέα. Θα ελαχιστοποιήσει τα κόστη λειτουργίας ,θα αυξήσει τα κέρδη  και άρα γι’ αυτούς αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολλαπλά οφέλη.

Ωστόσο, αυτή η ευκαιρία που παρουσιάζεται για τους λίγους, δεν μπορεί να γίνει εφιάλτης για τους πολλούς, εν προκειμένω για τον Πατραϊκό λαό, ο οποίος θα αναγκαστεί να ζει με την αγωνία ενός πιθανού ατυχήματος.

Τα δε ατυχήματα με ΥΦΑ δεν είναι σπάνια. Τα τελευταία 30 χρόνια είχαμε περισσότερα από 150 ατυχήματα, με συνέπειες οδυνηρές σε απώλειες ανθρώπινων ζωών. Το ατύχημα στο ανατολικό Οχάιο το 1944 είναι από τα πιο σοβαρά.

Προκύπτουν, λοιπόν, εύλογα ερωτήματα: Τι θα γίνει στην Πάτρα σε περίπτωση ατυχήματος στις δεξαμενές, μες το λιμάνι ή στα πλοία κατά τη μεταφόρτωση; Τι θα γίνει σε περίπτωση ατυχήματος με τα βυτία (κινούμενες βόμβες μέσα στην πόλη) τροφοδοσίας ΥΦΑ σε βιομηχανικές μονάδες; Ποιες επιπτώσεις θα υπάρξουν σε περίπτωση διαρροής μεθανίου;  Για όλα αυτά οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και καθόλου υπερβολικοί.

Εξάλλου, το βαθμό επικινδυνότητας επισημαίνουν και επιστήμονες μελετητές και ερευνητές, των οποίων οι εργασίες  έχουν καταχωρηθεί επισήμως στη διεθνή βιβλιογραφία. Γι αυτό και έχουν θεσπιστεί όρια ασφαλείας, σε μονάδες ανεξαρτήτου μεγέθους , όπου για εγκατάσταση ΥΦΑ η απόσταση από κατοικημένη περιοχή ορίζεται  στα 5 χιλιόμετρα.

Επίσης, διεθνείς οργανισμοί , αρμόδιοι για να θέτουν κριτήρια και προδιαγραφές μονάδων ΥΦΑ σε λιμάνια, αναφέρουν πως οι κίνδυνοι από μεταφορά ΥΦΑ με δεξαμενόπλοιο είναι αυξημένοι, γι αυτό και συνιστάται ,πλοία που προσεγγίζουν λιμάνια να μην έχουν οποιοδήποτε εμπόδιο μπροστά τους σε απόσταση 1,5 μίλι , προτείνουν δε τα λιμάνια με εγκαταστάσεις ΥΦΑ να είναι αποκλειστικής χρήσεως.

Οι εφοπλιστικοί όμιλοι που επιδιώκουν την αύξηση των κερδών τους, σε συνάρτηση με την προθυμία  για διευκολύνσεις που επιδεικνύουν αρμόδιοι παράγοντες, θέλουν την Πάτρα διεθνές κέντρο ανεφοδιασμού ΥΦΑ για τα πλοία, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Εν κατακλείδι, οι τεκμηριωμένες αναφορές επιστημονικών ερευνών  για τους κινδύνους που διατρέχουν κατοικημένες περιοχές, που βρίσκονται σε επισφαλή όρια, εντείνουν την ανησυχία μας γι αυτό και είμαστε αντίθετοι με οποιαδήποτε μεγέθους  μονάδα ΥΦΑ  στον αστικό ιστό της πόλης και γενικά μέσα στα όρια κατοικημένων περιοχών».

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV