Νίκος
Καραγιάννης

Το σχεδιασμό της παράταξης «Πρωτεύουσα ξανά!» για το πώς θα ανοίξουν για τους Πατρινούς έως και 7.000 θέσεις εργασίας παρουσίασε στη σημερινή του ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης Γιάννης Πετράτος.

«Για μας ανάπτυξη σημαίνει πρωτίστως δουλειές» τόνισε ο κ. Πετράτος και συνέχισε: «Κύριο μέλημά μας, βασική δέσμευσή μας απέναντι στους πολίτες, είναι η δημιουργία τουλάχιστον 7.000 θέσεων εργασίας, μέσα από υποδομές και δράσεις, αλλά και μέσα από ορθολογική αξιοποίηση μεγάλων έργων που θα ορίσουν την πορεία της πόλης τα επόμενα χρόνια.

Οι 3 άξονες ανάπτυξης που παρουσιάστηκαν σήμερα, αφορούν έργα τουριστικής ανάπτυξης, την αξιοποίηση μεγάλων έργων υποδομών και το πεδίο της έρευνας-καινοτομίας. Διαβάστε παρακάτω ποια έργα υποδομών βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του υποψήφιου δημάρχου και σε πόσες θέσεις εργασίας μεταφράζονται για τους Πατρινούς:

1. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΠΕΙΡΟΥ-ΠΑΡΑΠΕΙΡΟΥ

Η διαχείριση από τον Δήμο του φράγματος και της παροχής ύδατος θα προσφέρει 30 θέσεις άμεσης εργασίας στον φορέα. Η τουριστική αξιοποίηση της περιοχής πέριξ του φράγματος θα προσελκύσει επιχειρήσεις αναψυχής και διασκέδασης (όπως έγινε στην Νεράιδα της Κοζάνης όπου δημιουργήθηκε μια περιοχή με εστιατόρια, καφετέριες, ξενώνες, σε θέση όπου πριν δεν υπήρχε τίποτα, αλλά και στον Αλιάκμονα ποταμό όπου έγινε λίμνη μετά το φράγμα Πολυφείτου).

Αυτό σημαίνει νέες επιχειρήσεις και τουλάχιστον 150-200 νέες θέσεις εργασίας.

Η επάρκεια ύδατος θα δημιουργήσει τις συνθήκες στην ΒΙΠΕ για παραμονή και ενίσχυση βιομηχανιών που το βασικό τους στοιχείο για την παραγωγή είναι το νερό. Υπάρχει ήδη δέσμευση από λειτουργούσα βιομηχανία, για 150 νέες θέσεις εργασίας. Να επισημάνω πως μια θέση άμεσης εργασίας στην βιομηχανία δημιουργεί τέσσερις έμμεσες θέσεις από επιχειρήσεις δορυφορικές και υποστηρικτικές. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον 500 νέες θέσεις εργασίας, μόνο από μια μονάδα.

Η επάρκεια ύδατος, θα κάνει την ΒΙΠΕ πόλο έλξης και άλλων βιομηχανιών που έχουν σαν βασικό στοιχείο για την παραγωγή το νερό, κάτι που αποτελεί κύρια αιτία για την εγκατάσταση σε μια περιοχή. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον 2.000–3.000 νέες θέσεις εργασίας.

2. ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ

Για το εμπορικό λιμάνι θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες και θα απαιτήσουμε να γίνει στην θέση που έχει προβλεφθεί μεταξύ του Γλαύκου και της πέμπτης νηοδόχου.

Μελέτη έχει αποδείξει ότι θα μειωθεί το χερσαίο μεταφορικό κόστος στο 1/5 του σημερινού με αποτέλεσμα την προσέλκυση βιομηχανιών στην ΒΙΠΕ και όχι μόνο. Σήμερα στην ΒΙΠΕ λειτουργούν 70 περίπου επιχειρήσεις με 3.500 εργαζόμενους και μελέτη έχει αποδείξει ότι οι εργαζόμενοι αυτοί θα διπλασιασθούν, μετά την λειτουργία του εμπορικού λιμανιού. Παράλληλα, το εμπορικό λιμάνι θα προσελκύσει επιχειρήσεις μεταφορών, διαμετακόμισης, logistics και άλλες που θα δημιουργήσουν τουλάχιστον 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

Τέλος θα δημιουργηθεί η ανάγκη για αύξηση του προσωπικού του ΟΛΠΑ κατά 20-30 εργαζόμενους τουλάχιστον, όπως χειριστές ανυψωτικών μηχανημάτων, τεχνικοί, διοικητικό προσωπικό κ.λπ., χωρίς να υπολογίζουμε τους εργαζόμενους στην ναυτιλία που θα απασχοληθούν από την περιοχή μας.

3. ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Η Πάτρα έχει μείνει έξω από τον σχεδιασμό για αγωγό φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα οι βιομηχανίες, οι βιοτεχνίες, οι επαγγελματίες άλλα και τα νοικοκυριά να στερούνται αυτού το τόσο σημαντικού αγαθού, που απολαμβάνει η υπόλοιπη χώρα αλλά και όλες οι χώρες της Ευρώπης.

Η Πάτρα θα πρέπει να έχει ενεργειακή επάρκεια σε φυσικό αέριο με φιλικά περιβαλλοντικές εγκαταστάσεις.

Η κατά 40% μείωση του ενεργειακού κόστους, θα απελευθερώσει πόρους στην βιομηχανία και την βιοτεχνία, και θα προκληθεί μια αύξηση των θέσεων εργασίας της τάξεως των 1.000-1.500.

Επισημαίνεται δε πως το φυσικό αέριο είναι κατά 60% φθηνότερο από το ηλεκτρικό ρεύμα, 35% φθηνότερο από το πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο και 20% φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης.

Θα πρέπει να αναφέρουμε πως στο Δημαρχείο θα λειτουργεί γραφείο προσέλκυσης επενδύσεων.

Θα παρέχει πληροφορίες για χρήσεις γης, επενδυτικά κίνητρα, δημοτικά τέλη, επάρκεια υδάτων, εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό και ό,τι άλλες πληροφορίες χρειάζεται να έχει κάποιος ενδιαφερόμενος, προκειμένου να επενδύσει στην περιοχή μας».

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV