Η Πάτρα αλλάζει προς το καλύτερο, την κάνουμε λειτουργική και προσβάσιμη για όλους, τόνισε ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, κατά τη διάρκεια της σημερινής (Δευτέρα 19 Σεπτέμβρη) συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε στο Δημαρχείο, με θέμα το δεύτερο στάδιο των διαδικασιών εκπόνησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για την πόλη.
Ο Δήμαρχος μάλιστα, συνέδεσε το ΣΒΑΚ και με το γραμμικό πάρκο που θέλει να δημιουργήσει η Δημοτική Αρχή, από το Ρίο μέχρι την Πάτρα, με υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής και στο τμήμα από το Ρίο έως την οδό Κανελλοπούλου.
Όποιος σκέφτεται το μέλλον, δεν μπορεί να μη βλέπει, ότι μόνο με την υπογειοποίηση του τρένου και με τη δημιουργία του γραμμικού πάρκου θα πετύχει το ΣΒΑΚ Πάτρας, είπε ο Κ. Πελετίδης και συμπλήρωσε, ότι αυτό υπαγορεύει άλλωστε και ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός της πόλης και αυτό θέλει ο πατραϊκός λαός.
«Πώς γίνεται στην Αττική, στην περιοχή του Ελληνικού για παράδειγμα, να υπογειοποιούνται τα πάντα για να έχει μέτωπο στη θάλασσα ο επενδυτής και ο λαός της Πάτρας να το στερείται;», αναρωτήθηκε ο Δήμαρχος και επανέλαβε τη σταθερή στάση του υπέρ της υπογειοποίησης, καλώντας την κυβέρνηση να ικανοποιήσει το αίτημα της πόλης και να δώσει τα επιπλέον 80 εκ. ευρώ που θα κοστίσει αυτό το έργο.
Αναφορικά με το ΣΒΑΚ Πάτρας, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι στη νέα φάση που εισέρχεται, θα γίνει μια προ-διαβούλευση με τους τεχνικούς και τους κοινωνικούς φορείς της πόλης, για να διατυπώσουν τις απόψεις τους και στη συνέχεια θα κληθούν όλοι οι δημότες, σε ανοικτή διαβούλευση, να πουν τη γνώμη τους επί των σχεδίων, για να καταλήξουμε στον τελικό σχεδιασμό.
Από την πλευρά της η Αρμόδια Αντιδήμαρχος, Αναστασία Τογιοπούλου, παρομοίασε το ΣΒΑΚ με «Σύνταγμα» μετακινήσεων πολιτών, αγαθών και υπηρεσιών μέσα στην πόλη, λέγοντας ότι είναι ένα έργο που θα χαράξει τη ζωή της Πάτρας για τα επόμενα χρόνια.
Έχουν συγκεντρωθεί όλα τα χαρακτηριστικά της πόλης από πλευράς μετακινήσεων, καθώς και όλα τα έργα που γίνονται και θα γίνουν, είπε η Αντιδήμαρχος τονίζοντας: «Χτίζουμε για το λαό και πρέπει ο λαός να συμμετέχει, ώστε από κοινού να συνδημιουργήσουμε το όραμα για τις μετακινήσεις της επόμενης δεκαετίας στην Πάτρα». Εξήγησε δε, ότι η εκπόνηση του ΣΒΑΚ περιλαμβάνει τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με ποδήλατο, πεζές μετακινήσεις μέσα στον αστικό ιστό, διανοίξεις οδών, δημιουργία κυκλοφοριακών αρτηριών κλπ.
Η Αντιδήμαρχος έκλεισε την εισήγησή της, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να διεκδικήσουμε πόρους για να καταλήξουμε σε έργα και ευχαρίστησε την ομάδα έργου των εργαζομένων του Δήμου, που ασχολείται με όλες της τις δυνάμεις και παρά την υποστελέχωση, για τους σχεδιασμούς και τις μελέτες.
Τέλος, ο επικεφαλής της ομάδας έργου του Δήμου για το ΣΒΑΚ, Τάκης Τριανταφύλλου, πολιτικός μηχανικός, σημείωσε ότι την προηγούμενη περίοδο ο Δήμος Πατρέων προχώρησε σε μία εκτενή διαδικασία καταγραφής, συλλογής και αξιολόγησης δεδομένων από όλη της πόλη. Αξιοποιώντας αυτά τα στοιχεία, η ομάδα έργου του Δήμου, προχωράει στην διαμόρφωση εναλλακτικών σεναρίων αστικής κινητικότητας, τα οποία βασίζονται σε μια οραματική προσέγγιση για την εξέλιξη της πόλης και εξειδικεύονται σε επιμέρους ομάδες παρεμβάσεων για κάθε μορφή μετακίνησης. Απ’ αυτές τις στρατηγικές, θα αναδειχθεί η καταλληλότερη για το μέλλον της πόλης και γι’ αυτό ο Δήμος Πατρέων στρέφεται στην συνεισφορά της τοπικής κοινωνίας.
Στο πλαίσιο της Β φάσης συμμετοχικού σχεδιασμού για Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας της Πάτρας, τόσο οι φορείς, όσο και οι ομάδες πολιτών και οι κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης θα μπορούν να συνεισφέρουν με τις απόψεις και τις κατευθύνσεις τους στον σχεδιασμό. Ειδικότερα, οι διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού που θα πραγματοποιηθούν περιλαμβάνουν:
Α. Συνδιαμόρφωση των εναλλακτικών σεναρίων κινητικότητας με του φορείς
Β. Διαβούλευση των εναλλακτικών σεναρίων κινητικότητας
Τα στοιχεία και το υλικό που σχετίζονται με την Β φάση συμμετοχικού σχεδιασμού για το ΣΒΑΚ Δήμου Πατρών θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Δήμου.
Το δίκτυο των φορέων θα ενημερωθεί για περαιτέρω λεπτομέρειες, με σχετικές προσκλήσεις, καθώς και στην ιστοσελίδα του ΣΒΑΚ στην οποία έχει πρόσβαση κάθε ενδιαφερόμενος.
Αναλυτικές πληροφορίες παρέχονται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://svakpatras.com/
Το ΣΒΑΚ Πάτρας χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο».
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV