Connect with us

Επικαιρότητα

Πάτρα: Αίτημα Πελετίδη για άμεση αποκατάσταση των κατεστραμμένων παραλιακών οδών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ενημέρωσε σήμερα το πρωί τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, για τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής στους παραλιακούς δρόμους.

Η συνέντευξη δόθηκε στον παραλιακό δρόμο μεταξύ Ρίου και Αγίου Βασιλείου και εκτός από τους δημοσιογράφους, ο Δήμαρχος συνομίλησε και ενημέρωσε τους εκπροσώπους των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και κατοίκους της περιοχής.

Ο Δήμαρχος ανέφερε τα εξής:

Μετά από επανειλημμένες αυτοψίες που έχουν γίνει κατά καιρούς από Μηχανικούς της Διεύθυνσης Έργων Υποδομής, από στελέχη της Δημοτικής Αρχής, από τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, έχουν διαπιστωθεί εκτεταμένες καταστροφές σε όλο σχεδόν το παραλιακό οδικό δίκτυο του Δήμου.

Από αυτό το οδικό δίκτυο, που εκτείνεται σε περίπου 35 χιλιόμετρα, εξυπηρετούνται καθημερινά χιλιάδες Πατρινοί και επισκέπτες της πόλης μας.

Στο νότιο τμήμα της πόλης μας, η κατάσταση των οδών αυτών και ιδιαίτερα οι οδοί Μπουμπουλίνας της Τοπικής Κοινότητας Καμινίων, η παραλιακή οδός Ροϊτίκων, Μονοδενδρίου, Βραχνεΐκων βρίσκονται σε κατάσταση τραγική. Η διάβρωση που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια, η έλλειψη συντήρησης από τον φορέα που έχει την ιδιοκτησία δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο, έχουν οδηγήσει στο να καταστούν οι παραπάνω οδοί άκρως επικίνδυνοι για την ασφάλεια πεζών και οχημάτων.

Στο βόρειο τμήμα της πόλης μας, ιδιαίτερα στις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου, στην Ποσειδώνος στο Ρίο, στην οδό Ελευθερίας στο μεγαλύτερο μέρος της, στις Τοπικές Κοινότητες Ρίου, Αγίου Βασιλείου, Αραχωβιτίκων, Ακταίου, οι οδοί έχουν υποστεί έντονες διαβρώσεις και βρίσκονται και αυτές σε τραγική κατάσταση, με αποτέλεσμα η διέλευση τους να είναι επίσης άκρως επικίνδυνη για πεζούς και οχήματα.

Ο Δήμος Πατρέων τα προηγούμενα χρόνια με τις υπηρεσίες και τους εργαζομένους του, πραγματοποίησαν δεκάδες παρεμβάσεις, για να μην έχουμε κάποιο ατύχημα. Για τις παρεμβάσεις αυτές ο Δήμος διώκεται και δέχεται και πρόστιμα. Το Αστικό ΚΤΕΛ, με έγγραφό του από τον Νοέμβριο του 2018 μας ενημέρωσε για την επικινδυνότητα της παραλιακής οδού Ροϊτίκων, Μονοδενδρίου, Βραχνεΐκων, για την ομαλή διέλευση και ασφαλή μεταφορά των επιβατών.

Η κατάσταση πλέον, δεν είναι απλώς… άσχημη, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη!!! Μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου κινδυνεύει με κατάρρευση. Κινδυνεύουν άμεσα ανθρώπινες ζωές.

Ο Δήμος Πατρέων έχει εξαντλήσει κάθε πρόσφορο μέσο προκειμένου να συμβάλλει στην αποκατάσταση του οδικού δικτύου, προσφέροντας μάλιστα τις υπηρεσίες του, την τεχνική και επιστημονική συνδρομή των εργαζόμενων μας, χωρίς μάλιστα να μας έχει ζητηθεί.

Ο πατραϊκός λαός, κάτοικοι και επισκέπτες, δεν μπορούν να υπομείνουν άλλο αυτή την κατάσταση. Είναι άκρως επικίνδυνη. Σήμερα, με έγγραφό μας στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, που κοινοποιούμε στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, στον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας και στον Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας, ζητάμε ως ύστατη λύση -προκειμένου να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος- να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τα τιμήματα των παραπάνω δρόμων, για να μην θρηνήσουμε θύματα.

Άμεσα θα πάρουμε πρωτοβουλίες, έχοντας στο πλευρό μας και τους κατοίκους και θα πραγματοποιήσουμε παρεμβάσεις για να αποκατασταθούν οι μεγάλες ζημιές στους παραλιακούς δρόμους και να προστατευθούν η ασφάλεια και η ζωή των διερχομένων.

Μαζί με τον Δήμαρχο, ήταν οι Αντιδήμαρχοι Ανδρέας Αθανασόπουλος, Αναστασία Τογιοπουλου και Βαγγέλης Κατσακούλης, Πρόεδροι Κοινοτήτων, καθώς επίσης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Έργων Υποδομής του Δήμου, Γιώργος Σπηλιωτόπουλος.

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Πατούλης: Ρεαλιστικό το πρόγραμμα των έργων της Περιφέρειας Αττικής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμανση οδικών έργων

«Την τακτική της άκρατης και αλόγιστης υπερδέσμευσης των πόρων της Περιφέρειας με τον ορατό, άμεσο και βέβαιο κίνδυνο σε πολύ λίγο καιρό να βρεθεί προ οικονομικού αδιεξόδου συνεχίζει η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής», κατήγγειλε ο Γιάννης Σγουρός με ανακοίνωσή του.

Ο κ. Σγουρός υποστηρίζει ότι ο κ. Πατούλης ακολουθεί πιστά την τακτική της προκατόχου του κας Ρένας Δούρου που κατά τα άλλα κατήγγειλε.

“Υλοποιούμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών της Αττικής”, απάντησε ο Περιφερειάρχης Αττικής που αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

“Η Περιφέρεια Αττικής, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της, υλοποιεί ένα ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο πρόγραμμα τεχνικών έργων, που στόχο έχει να ενισχύσει τις υποδομές των 66 Δήμων του Λεκανοπεδίου και να αναβαθμίσει την καθημερινότητα των κατοίκων του.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ρεαλιστικό, αφού υλοποιείται με βάση τις σημερινές πραγματικές οικονομικές μας δυνατότητες.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι ανάγκες της Αττικής είναι μεγάλες και οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας δεν επαρκούν, για να τις καλύψουμε άμεσα όλες.

Έχουμε δηλώσει υπεύθυνα ότι η Αττική χρειάζεται σήμερα πάνω από 6 δις ευρώ , για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της σε υποδομές ( αντιπλημμυρικά, οδικά έργα, αναπλάσεις, αποχέτευση, μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και βίο αποβλήτων, κλπ) αλλά στα ταμεία μας δεν βρήκαμε ούτε το 5% από τα χρήματα αυτά.

Αντίθετα, αυτό που βρήκαμε, ήταν υποσχέσεις και δεσμεύσεις από την προηγούμενη Διοίκηση για έργα, το ύψος των οποίων ξεπερνούσε τα 2 δις ευρώ, όταν στα ταμεία μας γνώριζαν ότι δεν υπήρχε ούτε το 10% των χρημάτων αυτών.

Όμως δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα που κληρονομήσαμε. Αυτόν τον πρώτο χρόνο, εργαζόμαστε συστηματικά κι αναζητούμε πρόσθετους πόρους για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό:

-Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να εξασφαλίσουμε πάνω από 250 εκ. ευρώ , με τα οποία θα χρηματοδοτήσουμε έργα στην Αττική.

-Αναζητούμε ιδιωτικά κεφάλαια κι αξιοποιούμε το εργαλείο των ΣΔΙΤ για να μην μείνουμε πίσω σε άμεσης ανάγκης παρεμβάσεις, όπως π.χ. οι υποδομές που απαιτούνται για να αποκτήσει η Αττική ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της.

-Διεκδικούμε από το Υπουργείο Οικονομικών πρόσθετους πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

-Έχουμε αυξήσει κατακόρυφα την απορροφητικότητα των πόρων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ ( πρώτη πλέον σε απορροφητικότητα Περιφέρεια της χώρας) κι έχουμε προετοιμαστεί για να εκμεταλλευθούμε τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα δοθούν εμπροσθοβαρώς. Οι πόροι που θα εξασφαλίσουμε για την Αττική θα είναι οι περισσότεροι που θα έχουν δοθεί ποτέ στην Περιφέρεια μας και θα μας δώσουν την ευκαιρία να χρηματοδοτήσουμε έργα σε όλους τους Δήμους, που θα έχουν ώριμες μελέτες.

-Πρόσθετους πόρους διεκδικούμε επίσης ως Περιφέρεια για να χρηματοδοτήσουμε έργα στους Δήμους, κι από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο κ. Σγούρος άφησε μόνο άλυτα προβλήματα στην Αττική, γι’ αυτό δε μπορεί να κατηγορεί τη σημερινή Διοίκηση. Στη διάρκεια της θητείας του δεν έλυσε το πρόβλημα των απορριμμάτων, δεν έδωσε λύση στην αντιπλημμυρική προστασία, δεν κατάφερε να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους για να κάνει έργα απαραίτητα στην Αττική.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

TUV AUSTRIA ACADEMY: Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πρώτες βοήθειες

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

TUV Austria Academy

TÜV AUSTRIA Academy διοργανώνει στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα (Λεωφόρος Μεσογείων 429, Αγία Παρασκευή) το πιστοποιημένο από τον Οργανισμό SAR (Safety and Rescue Training Organisation) εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ – ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ”, στις 04/09/2020 ⌚ 09:00 έως 16:00.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Την αναλυτική περιγραφή του προγράμματος μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.tuvaustria.academy/category_id=5%26service_id=158

Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε μας στο 210 5220920 (εσωτ. 216 και 224).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Συνάντηση στο ΥΠΕΝ για το νέο «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πράσινο σπίτι ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας

Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΝ, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 29 Αυγούστου στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης και ο Πρόεδρος της Μ.Ε. Ενέργειας του Τμήματος κ. Δημήτρης Κουσκουρίδης, με θέμα το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον», που αναμένεται να προκηρυχθεί με νέα ονομασία («Εξοικονομώ-Αυτονομώ»).

Στη διάρκεια της συνάντησης, εκφράστηκε η ετοιμότητα του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να συμβάλλει με τις προτάσεις και παρατηρήσεις του, ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας, στην καλύτερη δυνατή εξέλιξη και επιτυχία του προγράμματος, ενώ μεταξύ άλλων, οι κ. κ. Τσακούμης και Κουσκουρίδης, υπογράμμισαν:

– Την ανάγκη να διασφαλιστεί εγκαίρως η τεχνική επάρκεια της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων, προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα ταλαιπωρίας των πολιτών που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν λόγω τεχνικών προβλημάτων.

– Την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να επεκταθεί η κάλυψη του προγράμματος και σε ακίνητα Γ’ Ενεργειακής Κατηγορίας, γεγονός που θα βοηθήσει και στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που θέτει το Υπουργείο για τη συμμετοχή ενδιαφερόμενων πολιτών.

– Την ανάγκη να προβλεφθούν προθεσμίες των τραπεζικών διαδικασιών που ακολουθούν την έγκριση αιτήσεων των ενδιαφερομένων πολιτών, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί εκταμιεύσεων από πλευράς τραπεζών και υλοποίησης του προγράμματος.

– Το αίτημα να εξεταστεί το ενδεχόμενο οριστικοποίησης των αιτήσεων του προηγούμενου κύκλου που βρίσκονται ήδη στο 3ο στάδιο.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς, ενημέρωσε πως εντός της επόμενης εβδομάδας, ενδεχομένως τη Δευτέρα, αναμένεται η επίσημη προκήρυξη του οδηγού του νέου προγράμματος, πως είναι μεγάλο το ποσό των διαθέσιμων κονδυλίων με αποτέλεσμα να θεωρείται εφικτή η κάλυψη 60.000 κατοικιών ενώ προβλέπονται αρκετές αλλαγές, με κίνητρα για φωτοβολταϊκά συστήματα, προώθηση της ηλεκτροκίνησης και για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Αναφορικά με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση και προγραμματισμός ανά γεωγραφική Περιφέρεια.

Τέλος ο Υφυπουργός ευχαρίστησε το ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη διάθεση συμβολής στην αποτελεσματικότερη δυνατή υλοποίηση του προγράμματος, ενώ διαβεβαίωσε πως οι πολίτες θα εξυπηρετηθούν σε σύντομο χρόνο και χωρίς προβλήματα από την αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα