Connect with us

Επικαιρότητα

Πατούλης: Περισσότερα κονδύλια για μία αποτελεσματική πολιτική προστασία στη χώρα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι καταστροφικές φωτιές που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες την Ανατολική Αττική, την Ηλεία, αλλά και τα νησιά της Ζακύνθου και των Κυθήρων αφήνουν πίσω τους χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, κατεστραμμένες περιουσίες αλλά και αναπάντητα ερωτήματα.

Τώρα που ευτυχώς έχει ξεπεραστεί ο μεγάλος κίνδυνος και η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο, ήρθε η ώρα την αναζήτησης των ευθυνών. Με την προστασία των πολιτών δεν επιτρέπεται να παίζει κανείς.

Η αδυναμία του κράτους να δρομολογήσει πολιτικές πρόληψης αλλά και η έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης από την πλευρά της Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας κόστισε πολύ ακριβά στο περιβάλλον και στους πολίτες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σημαντική καθυστέρηση που σημειώθηκε στη χρήση των πτητικών εναέριων μέσων λόγω σημαντικών ελλείψεων στον αριθμό τους, κατά την εκδήλωση των πυρκαγιών, γεγονός που είχε ως συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να κινδυνεύσουν οι περιουσίες των κατοίκων.

Οι σημαντικότερες καταστροφές προήλθαν από τις συνεχείς αναζωπυρώσεις εστιών καθώς υπήρξαν αστοχίες στην αξιολόγηση του κινδύνου και έλλειψη αντανακλαστικών από την κυβέρνηση.
Ερωτήματα προς την κυβέρνηση

Με αφορμή όλα τα παραπάνω θέτουμε στην κυβέρνηση τα εξής ερωτήματα:

Ποιοι και για ποιους λόγους μείωσαν τα κονδύλια του προϋπολογισμού τα οποία προορίζονται για την πυροπροστασία της χώρας τη στιγμή στο περιβάλλον όσο και στις περιουσίες των κατοίκων θα είναι πολλαπλάσιο;

Υπάρχει σαφής εικόνα για τον αριθμό των εναέριων μέσων που διαθέτει η χώρα, συγκριτικά μάλιστα και με τα προηγούμενα χρόνια; Για ποιους λόγους η κυβέρνηση δεν φρόντισε να συνάψει έγκαιρα σύμφωνα συνεργασίας με γειτονικές χώρες, προκειμένου να έχει στη διάθεση της επιπλέον πτητικά μέσα που θα βοηθούσαν το έργο της κατάσβεσης;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ανταποκρίθηκε με σοβαρότητα στις ευθύνες της. Επιπρόσθετα με δεδομένο ότι έχουν ακουστεί πολλά για το ποιοι φορείς ευθύνονται για την πρόληψη καταστροφών από τις φωτιές ξεκαθαρίζουμε τα εξής:

Αρχικά οι πολίτες οφείλουν να μεριμνούν για τον έγκαιρο καθαρισμό των ιδιωτικών τους χώρων.
Οι Δημοτικές Αρχές έχουν την ευθύνη για τον καθαρισμό και την αποψίλωση των περιαστικών περιοχών που βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων.

Παράλληλα η δασική υπηρεσία έχει την ευθύνη της χάραξης των αντιπυρικών ζωνών και τον καθορισμό δρόμων πυροπροστασίας, ενώ στην αρμοδιότητα της ΔΕΗ είναι να φροντίσει προκειμένου να μην ακουμπούν οι κορυφές των δέντρων σε σύρματα υψηλής τάσης, εγκυμονώντας κινδύνους.

Στην περίπτωση των πυρκαγιών την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης και συντονισμού της κατάστασης έχει η κεντρική κυβέρνηση, η οποία οφείλει να αξιοποιεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα τα επίγεια και εναέρια μέσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Η συμμετοχή των Δήμων κατά την εκδήλωση των πυρκαγιών περιορίζεται στην παροχή εθελοντικής επικουρικής βοήθειας με υδροφόρα οχήματα και εθελοντές εργαζόμενους, στην επιχείρηση κατάσβεσης από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση για άλλη μία φορά στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και απέδειξε έμπρακτα ότι στέκεται στο πλευρό των πολιτών, γεγονός που επιβεβαιώνουν, με σημερινές τους δηλώσεις και αξιωματούχοι του πυροσβεστικού σώματος.

Οι εργαζόμενοι στους Δήμους μαζί με τους δεκάδες εθελοντές ρίχτηκαν στη μάχη κατά της φωτιάς με αυταπάρνηση και συγκινητική αφοσίωση. Τους οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ, όπως και στα μέλη του πυροσβεστικού σώματος, του στρατού, των σωμάτων ασφαλείας αλλά και στους πιλότους των εναέριων μέσων.

Γ. Πατούλης: Η κυβέρνηση να μην μετακυλύει τις ευθύνες της στους Δήμους και να βάλει τέλος στην γραφειοκρατία

Με αφορμή όλες τις παραπάνω διαπιστώσεις σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισημαίνει τα εξής:
Η κυβέρνηση αντί να μετακυλύει τις δικές της ευθύνες στους Δήμους, ας φροντίζει να διορθώσει τις παθογένειες που ταλανίζουν το χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Το κεντρικό κράτος και οι Περιφέρειες, που διαχειρίζονται και τα χρήματα της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, οφείλουν να αντιληφθούν πως πρέπει επιτέλους να διαθέσουν τα κατάλληλα κονδύλια για μία αποτελεσματική πολιτική προστασία στη χώρα, προκειμένου να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες και να σταματήσουν να τα αναλώνουν σε ανούσιες πολιτικές. Δεν επιτρέπεται να μας κυβερνά πλέον η γραφειοκρατία.

Για άλλη μία φορά είναι αυτή που εμπόδισε τη έγκαιρη πρόσληψη εργαζομένων στους Δήμους με αντικείμενο τον καθαρισμό των δασικών εκτάσεων με αποτέλεσμα να φτάσουμε στα μέσα του καλοκαιριού χωρίς προσωπικό. Το κράτος οφείλει επιτέλους να αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να μπαίνει ανάχωμα στην αποτελεσματική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, προς όφελος των πολιτών.

Aντίστοιχα, οι Περιφέρειες έχουν την ευθύνη να καλύπτουν τα κενά του κράτους αφού έχουν και την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης όλων των χρημάτων που προορίζονται για τον Α΄ και Β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης και να φροντίζουν για την αποτελεσματική προστασία των πολιτών.

Να συγκροτηθεί επιτροπή για ένα αποτελεσματικό σχέδιο πολιτικής προστασίας

Είναι επιτακτική ανάγκη άμεσα, την επόμενη ημέρα από τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, να συγκροτηθεί μία μόνιμη κ διαρκής επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων που θα διορθώσει τις παθογένειες και θα προχωρήσει στις δέουσες παρεμβάσεις, προκειμένου να διαμορφωθεί από κοινού ένα αποτελεσματικό σχέδιο ουσιαστικής πολιτικής προστασίας της χώρας.

Επίσης η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές όπως αυτές που διανύουμε, δεν προσφέρουν τίποτα αόριστες δηλώσεις περί εμπρησμών. Όποιο αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος έχει στοιχεία, ας τα καταθέσει στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες. Δεν βοηθούν ούτε οι δηλώσεις εντυπωσιασμού και τακτικισμών περί «γαλάζιων» δημάρχων.

Όλοι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκπροσωπούμε μόνο τους πολίτες και όχι τα κόμματα. Έτσι πρέπει να λειτουργούν και όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί, οι οποίοι πρέπει να αντιληφθούν ότι εκπροσωπούν όλους τους πολίτες και όχι μόνο τα μέλη του κόμματος στα οποία ανήκουν.

Οφείλουμε να σκεπτόμαστε εθνικά και να υπερισχύει το αίσθημα αγάπης και ενότητας για τη χώρα μας. Είναι ώρες ευθύνης για όλους μας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Επικαιρότητα

Διόνυσος: Αναπτυξιακά έργα και υποδομές στο επίκεντρο της συνάντησης Πατούλη-Καλαφατέλη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Συνάντηση Πατούλης-Καλαφατέλης

Στην αναγκαιότητα υλοποίησης και ολοκλήρωσης σημαντικών έργων που αφορούν τόσο στο δίκτυο ομβρίων, όσο και στην οδοποιία αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με το Δήμαρχο Διονύσου Γ. Καλαφατέλη.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης που προβλέπει την κατασκευή δικτύου ομβρίων υδάτων και διευθέτησης ρέματος «Βρυσάκι» για την αντιπλημμυρική προστασία της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Στεφάνου Δήμου Διονύσου.

Το έργο έχει συνολική δαπάνη Κύριας Σύμβασης το ποσό 2.524.283,43 ευρώ, ενώ έλαβε συμπληρωματική σύμβαση 1.220.000,00 ευρώ για την ολοκλήρωσή του. Ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να το ολοκληρώσει σε διάστημα 10 μηνών από την ημέρα υπογραφής της συμπληρωματικής σύμβασης. Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την ουσιαστική συμβολή του στην ολοκλήρωση του έργου, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη στήριξη της περιφέρειας Αττικής στην υλοποίηση έργων οδοποιίας, ασφαλτοστρώσεων και αποχέτευσης.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με αφορμή τη συνάντηση επισήμανε:

«Προτεραιότητά μας είναι η υλοποίηση έργων που θα συμβάλουν στην καλύτερη προάσπιση της ασφάλειας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αποχέτευσης και βελτίωσης του οδικού δικτύου είναι στις βασικές προτεραιότητές μας. Για το λόγο αυτό άλλωστε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα καθήκοντα Περιφερειάρχη ζήτησα από τους Δημάρχους της Αττικής τα αιτήματα που θα προτεραιοποιήσουν να σχετίζονται με αυτά τα έργα. Πρώτος και Δεύτερος βαθμός συνεργαζόμαστε δημιουργικά προς όφελος των πολιτών μας. Η Αττική γυρίζει σελίδα και αυτό αρχίζουν να το διαπιστώνουν οι πολίτες σε όλη τη γεωγραφική επικράτειά της».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Πως σχηματοποιείται η “δεξαμενή” με τα μεγάλα έργα νέας γενιάς

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Με έργα που έχουν συζητηθεί κατά το παρελθόν αλλά δεν έχουν μετουσιωθεί σε πράξη προχωρά και γεμίζει η δεξαμενή των νέων project στην χώρα μας από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Τα περισσότερα από αυτά είναι σιδηροδρομικά ενώ και τα οδικά έργα φαίνεται ότι είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά στη λίστα αυτή.

Στο πεδίο των παραχωρήσεων δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη κινητικότητα εκτός από τα δύο έργα για το βόρειο τμήμα του Ε65, Τρίκαλα-Εγνατία και το δυτικό τμήμα της Ολυμπίας Οδού Πάτρα-Πύργος. Ωστόσο προετοιμάζεται ο ΒΟΑΚ, που θα είναι και το μεγαλύτερο έργο παραχώρησης για την τρέχουσα δεκαετία. Ο διαγωνισμός, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις θα ενεργοποιηθεί το 2021 αφού έχουν ωριμάσει οι σχετικές μελέτες.

Παραμένοντας στο πεδίο των οδικών έργων, περνάμε στα ΣΔΙΤ, όπου προετοιμάζεται να περάσει από τη διυπουργική επιτροπή το μεγάλο έργο της Θεσσαλονίκης για τον νέο υπέργειο άξονα στο ανατολικό τμήμα της Περιφερειακής οδού της πόλης που έχει ονομαστεί “fly-over”. Σύμφωνα με προβλέψεις κυβερνητικών στελεχών, το έργο θα προκηρυχθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Με ενδιαφέρον περιμένουμε και την προετοιμασία του νέου διαγωνισμού για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού που περιλαμβάνει και την συντήρηση-εκμετάλλευση του υφιστάμενου αυτοκινητόδρομου. Όπως φαίνεται προκρίνεται η σύνδεση με τη Ραφήνα, η επέκταση της Λ.Κύμης, η αστική σήραγγα Κατεχάκη-Βουλιαγμένης και πιθανόν η σήραγγα που θα ενώσει την Αργυρούπολη με το Κορωπί. Ωστόσο δεν είναι ένας διαγωνισμός που πρόκειται να δούμε σύντομα.

Επίσης στο υπουργείο ΥΠΟΜΕ υπάρχουν και κάποια άλλα οδικά έργα που προετοιμάζονται, όπως η Παράκαμψη Χαλκίδας.

Στα σιδηροδρομικά έργα έχουμε μία μεγάλη ενεργοποίηση σε πολλά έργα. Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΚΟ του Υποδομών, ΕΡΓΟΣΕ, τα έργα χωρίστηκαν σε εκείνα που θα προχωρήσουν μέσω ανταγωνιστικού διαλόγου και εκείνα που θα προχωρήσουν μέσω ΕΣΠΑ.

Στην πρώτη κατηγορία μπήκαν μεγάλα οραματικά έργα όπως η νέα γραμμή Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη, το Ρίο-Πάτρα, οι επεκτάσεις του Προαστιακού της Αθήνας προς Ραφήνα και Λαύριο και η γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο.

Στη δεύτερη κατηγορία βλέπουμε “γνωστά” έργα όπως η εργολαβία ολοκλήρωσης του τμήματος Αίγιο-Ρίο, η Β`φάση του σταθμού της Αθήνας και η ηλεκτροκίνηση στα τμήματα Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, Κιάτο-Αίγιο και Λάρισα-Βόλος.

Αυτό που ακόμα δεν βλέπουμε να έχει σχηματοποιηθεί είναι το αύριο στο Μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στην Αθήνα πέρα από την πολύκροτη υπόθεση του πρώτου τμήματος της Γραμμής 4, έχουμε σε πιο ώριμο στάδιο την επέκταση της Γραμμής 2 προς Ίλιον, την υπογειοποίηση της Γραμμής 1 στο τμήμα Φάληρο-Πειραιάς ενώ πρόσφατα μπήκαν στην ατζέντα οι επεκτασεις προς Γλυφάδα (Γραμμή 2) και Συγγρού μέχρι το ΚΠΙΣΝ (αναζητείται η πατρότητα της Γραμμής).

Στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι λίγο-πολύ ξεκαθαρισμένα. Έχουμε την επέκταση προς τα δυτικά της πόλης και την επέκταση προς το Αεροδρόμιο. Εδώ περιμένουμε με ενδιαφέρον και μελλοντικές επεκτάσεις σε νέα σημεία που Μητροπολιτικού Συγκροτήματος της πόλης.

Εκτός ατζέντας μένουν ως φαίνεται τα έργα για τον άξονα Ελευσίνα-Υλίκη λόγω εμπλοκής με διπλανούς σε αυτόν αυτοκινητόδρομους και το Ιωάννινα-Κακαβιά, η βόρεια επέκταση της Ιόνιας Οδού λόγω χρηματοδότησης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Τον ΟΛΘ επισκέφθηκε ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη, Geoffrey R. Pyatt, συνοδεία του Γενικού Προξένου, Gregory W. Pfleger, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020, στην ΟΛΘ Α.Ε. Τον Πρέσβη των Η.Π.Α. υποδέχτηκαν στο κτίριο Διοίκησης της Εταιρείας, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΟΛΘ Α.Ε. κ. Αθανάσιος Λιάγκος, ο Διευθύνων Σύμβουλος – Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής της ΟΛΘ Α.Ε. κ. Franco Nicola Cupolo και ο Γενικός Διευθυντής Επενδύσεων της ΟΛΘ Α.Ε. κ. Artur Davidian.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τα μέλη της Διοίκησης της ΟΛΘ Α.Ε., ο Αμερικανός Πρέσβης, ενημερώθηκε για το επενδυτικό πλάνο και τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΟΛΘ Α.Ε. κ. Αθανάσιος Λιάγκος δήλωσε σχετικά:

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς, η δυνατότητα που μας δόθηκε να παρουσιάσουμε τα επενδυτικά σχέδια και τις αναπτυξιακές προοπτικές του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης στην αντιπροσωπεία της Πρεσβείας των Η.Π.Α., με επικεφαλής τον Αμερικανό Πρέσβη Geoffrey R. Pyatt. Με όραμα και συνέπεια συνεχίζουμε την υλοποίηση του επενδυτικού μας προγράμματος για την περαιτέρω ανάπτυξη του Λιμένα της Θεσσαλονίκης».

Ο Πρέσβης των Η.Π.Α., Geoffrey R. Pyatt ευχαρίστησε την ΟΛΘ Α.Ε. για τη συνεργασία στο παρελθόν, σχετικά με τις περιοδικές μετακινήσεις αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων, και τόνισε ότι προσβλέπει στο κτίσιμο μίας σχέσης διαφάνειας και συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα