fbpx
Connect with us

Επικαιρότητα

Πατούλης: Περισσότερα κονδύλια για μία αποτελεσματική πολιτική προστασία στη χώρα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι καταστροφικές φωτιές που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες την Ανατολική Αττική, την Ηλεία, αλλά και τα νησιά της Ζακύνθου και των Κυθήρων αφήνουν πίσω τους χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, κατεστραμμένες περιουσίες αλλά και αναπάντητα ερωτήματα.

Τώρα που ευτυχώς έχει ξεπεραστεί ο μεγάλος κίνδυνος και η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο, ήρθε η ώρα την αναζήτησης των ευθυνών. Με την προστασία των πολιτών δεν επιτρέπεται να παίζει κανείς.

Η αδυναμία του κράτους να δρομολογήσει πολιτικές πρόληψης αλλά και η έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης από την πλευρά της Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας κόστισε πολύ ακριβά στο περιβάλλον και στους πολίτες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σημαντική καθυστέρηση που σημειώθηκε στη χρήση των πτητικών εναέριων μέσων λόγω σημαντικών ελλείψεων στον αριθμό τους, κατά την εκδήλωση των πυρκαγιών, γεγονός που είχε ως συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να κινδυνεύσουν οι περιουσίες των κατοίκων.

Οι σημαντικότερες καταστροφές προήλθαν από τις συνεχείς αναζωπυρώσεις εστιών καθώς υπήρξαν αστοχίες στην αξιολόγηση του κινδύνου και έλλειψη αντανακλαστικών από την κυβέρνηση.
Ερωτήματα προς την κυβέρνηση

Με αφορμή όλα τα παραπάνω θέτουμε στην κυβέρνηση τα εξής ερωτήματα:

Ποιοι και για ποιους λόγους μείωσαν τα κονδύλια του προϋπολογισμού τα οποία προορίζονται για την πυροπροστασία της χώρας τη στιγμή στο περιβάλλον όσο και στις περιουσίες των κατοίκων θα είναι πολλαπλάσιο;

Υπάρχει σαφής εικόνα για τον αριθμό των εναέριων μέσων που διαθέτει η χώρα, συγκριτικά μάλιστα και με τα προηγούμενα χρόνια; Για ποιους λόγους η κυβέρνηση δεν φρόντισε να συνάψει έγκαιρα σύμφωνα συνεργασίας με γειτονικές χώρες, προκειμένου να έχει στη διάθεση της επιπλέον πτητικά μέσα που θα βοηθούσαν το έργο της κατάσβεσης;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ανταποκρίθηκε με σοβαρότητα στις ευθύνες της. Επιπρόσθετα με δεδομένο ότι έχουν ακουστεί πολλά για το ποιοι φορείς ευθύνονται για την πρόληψη καταστροφών από τις φωτιές ξεκαθαρίζουμε τα εξής:

Αρχικά οι πολίτες οφείλουν να μεριμνούν για τον έγκαιρο καθαρισμό των ιδιωτικών τους χώρων.
Οι Δημοτικές Αρχές έχουν την ευθύνη για τον καθαρισμό και την αποψίλωση των περιαστικών περιοχών που βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων.

Παράλληλα η δασική υπηρεσία έχει την ευθύνη της χάραξης των αντιπυρικών ζωνών και τον καθορισμό δρόμων πυροπροστασίας, ενώ στην αρμοδιότητα της ΔΕΗ είναι να φροντίσει προκειμένου να μην ακουμπούν οι κορυφές των δέντρων σε σύρματα υψηλής τάσης, εγκυμονώντας κινδύνους.

Στην περίπτωση των πυρκαγιών την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης και συντονισμού της κατάστασης έχει η κεντρική κυβέρνηση, η οποία οφείλει να αξιοποιεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα τα επίγεια και εναέρια μέσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Η συμμετοχή των Δήμων κατά την εκδήλωση των πυρκαγιών περιορίζεται στην παροχή εθελοντικής επικουρικής βοήθειας με υδροφόρα οχήματα και εθελοντές εργαζόμενους, στην επιχείρηση κατάσβεσης από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση για άλλη μία φορά στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και απέδειξε έμπρακτα ότι στέκεται στο πλευρό των πολιτών, γεγονός που επιβεβαιώνουν, με σημερινές τους δηλώσεις και αξιωματούχοι του πυροσβεστικού σώματος.

Οι εργαζόμενοι στους Δήμους μαζί με τους δεκάδες εθελοντές ρίχτηκαν στη μάχη κατά της φωτιάς με αυταπάρνηση και συγκινητική αφοσίωση. Τους οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ, όπως και στα μέλη του πυροσβεστικού σώματος, του στρατού, των σωμάτων ασφαλείας αλλά και στους πιλότους των εναέριων μέσων.

Γ. Πατούλης: Η κυβέρνηση να μην μετακυλύει τις ευθύνες της στους Δήμους και να βάλει τέλος στην γραφειοκρατία

Με αφορμή όλες τις παραπάνω διαπιστώσεις σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισημαίνει τα εξής:
Η κυβέρνηση αντί να μετακυλύει τις δικές της ευθύνες στους Δήμους, ας φροντίζει να διορθώσει τις παθογένειες που ταλανίζουν το χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Το κεντρικό κράτος και οι Περιφέρειες, που διαχειρίζονται και τα χρήματα της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, οφείλουν να αντιληφθούν πως πρέπει επιτέλους να διαθέσουν τα κατάλληλα κονδύλια για μία αποτελεσματική πολιτική προστασία στη χώρα, προκειμένου να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες και να σταματήσουν να τα αναλώνουν σε ανούσιες πολιτικές. Δεν επιτρέπεται να μας κυβερνά πλέον η γραφειοκρατία.

Για άλλη μία φορά είναι αυτή που εμπόδισε τη έγκαιρη πρόσληψη εργαζομένων στους Δήμους με αντικείμενο τον καθαρισμό των δασικών εκτάσεων με αποτέλεσμα να φτάσουμε στα μέσα του καλοκαιριού χωρίς προσωπικό. Το κράτος οφείλει επιτέλους να αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να μπαίνει ανάχωμα στην αποτελεσματική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, προς όφελος των πολιτών.

Aντίστοιχα, οι Περιφέρειες έχουν την ευθύνη να καλύπτουν τα κενά του κράτους αφού έχουν και την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης όλων των χρημάτων που προορίζονται για τον Α΄ και Β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης και να φροντίζουν για την αποτελεσματική προστασία των πολιτών.

Να συγκροτηθεί επιτροπή για ένα αποτελεσματικό σχέδιο πολιτικής προστασίας

Είναι επιτακτική ανάγκη άμεσα, την επόμενη ημέρα από τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, να συγκροτηθεί μία μόνιμη κ διαρκής επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων που θα διορθώσει τις παθογένειες και θα προχωρήσει στις δέουσες παρεμβάσεις, προκειμένου να διαμορφωθεί από κοινού ένα αποτελεσματικό σχέδιο ουσιαστικής πολιτικής προστασίας της χώρας.

Επίσης η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές όπως αυτές που διανύουμε, δεν προσφέρουν τίποτα αόριστες δηλώσεις περί εμπρησμών. Όποιο αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος έχει στοιχεία, ας τα καταθέσει στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες. Δεν βοηθούν ούτε οι δηλώσεις εντυπωσιασμού και τακτικισμών περί «γαλάζιων» δημάρχων.

Όλοι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκπροσωπούμε μόνο τους πολίτες και όχι τα κόμματα. Έτσι πρέπει να λειτουργούν και όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί, οι οποίοι πρέπει να αντιληφθούν ότι εκπροσωπούν όλους τους πολίτες και όχι μόνο τα μέλη του κόμματος στα οποία ανήκουν.

Οφείλουμε να σκεπτόμαστε εθνικά και να υπερισχύει το αίσθημα αγάπης και ενότητας για τη χώρα μας. Είναι ώρες ευθύνης για όλους μας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Βαρεμένος: «Φαραωνική παραίσθηση» το έργο εκτροπής του Αχελώου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γιώργος Βαρεμένος

Σε δήλωση σχετικά με το έργο εκτροπής του Αχελώου προχώρησε ο τομεάρχης Υποδομών-Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Βαρεμένος, μετά και την παρέμβαση του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Αγρινίου.

Αναλυτικά:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι η χώρα θα γίνει αγνώριστη. Θέλω να ελπίζω πως δεν εννοεί ότι δεν θα αναγνωρίζουμε ούτε καν το ανάγλυφο της, κατά πού δηλαδή έπεφτε ο Αχελώος, αφού θα έχει ήδη εκτραπεί.

Αν συνεχιστεί αυτή φαραωνική παραίσθηση, θα είναι μία πραξικοπηματική ενέργεια, πού αποτέλεσμα θα έχει να γυρίσει η χώρα πολύ πίσω, και σε αντίθετη κατεύθυνση με τα ισχύοντα στην Ευρώπη. Οι προπάτορες πολιτικοί του κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη έταζαν στους πολίτες ότι θα τους φέρουν και ποτάμια, ενώ ο νεότερος της οικογένειας επιχειρεί να εκτρέψει τα ήδη υπάρχοντα.

Αντί για σιτάρι, η σημερινή κυβέρνηση των «αρίστων» επιχειρεί να πουλήσει σανό στους Θεσσαλούς, περιβάλλοντας με το μανδύα του λαϊκού αιτήματος μία παραγγελιά, που εμφάνισαν ακριβώς μετά τις εκλογές.

Το θέμα δεν είναι Θεσσαλία εναντίον Αιτωλοακαρνανίας, αλλά η Ελλάδα, ο φυσικός πλούτος και το περιβάλλον της. Μια ιστοσελίδα στη Θεσσαλία έγραψε ότι εγώ κάλεσα τους Αιτωλοακαρνάνες σε εξέγερση για την εκτροπή. Αν μιλάμε για εξέγερση, αυτή είναι εξέγερση της λογικής και του δικαίου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Πατούλης: Στήριξη του Δήμου Περάματος με τη δρομολόγηση αναπτυξιακών έργων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Συνάντηση Πατούλη με τον Δήμαρχο Περάματος, Γιάννη Λαγουδάκη

Στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιεί ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με Δημάρχους με στόχο την από κοινού δρομολόγηση παρεμβάσεων για την ισότιμη ανάπτυξη και των 66 Δήμων της Αττικής, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, υποδέχθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας τον Δήμαρχο Περάματος Γ. Λαγουδάκη.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς Σ. Αντωνάκου, η Γενική Διευθύντρια  Αναπτυξιακών Έργων της Περιφέρειας Ε. Βελγάκη, ο Γ. Γραμματέας του Δήμου Περάματος Δ. Στάθης καθώς και συνεργάτες του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου.

Ο κ. Λαγουδάκης τόνισε την ανάγκη αναπτυξιακής αναβάθμισης του Δήμου Περάματος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία περιοχή η οποία είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι χωροταξικά θυμίζει τη δεκαετία του 60.

Ειδικότερα εστίασε στην ανάγκη ενίσχυσης και υλοποίησης οδικών έργων, ηλεκτροδότησης κεντρικών οδικών αξόνων όπως αυτός που καταλήγει στο πορθμείο Περάματος, κατασκευής δικτύων ομβρίων υδάτων και στην αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σημασία να αναπλαστεί και να  διαμορφωθεί ο χώρος της παλιάς χωματερής στο Σχιστό σε περιβαλλοντικό πάρκο αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής.

«Ο Δήμος Περάματος χρειάζεται στήριξη και θα δρομολογήσουμε παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε κατά τη συζήτηση ο κ. Πατούλης και υπογράμμισε ότι στο επίκεντρο των πολιτικών που προωθεί η νέα Διοίκηση είναι η ισότιμη ανάπτυξη όλης της Αττικής.

Παράλληλα διαμήνυσε στον Δήμαρχο ότι προτεραιότητα για την επόμενη περίοδο είναι η χρηματοδότηση ώριμων μελετών για έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα και πρόσθεσε πως σε αυτό το πλαίσιο θα αξιοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για οριζόντιες δράσεις υπέρ των πολιτών σε όλο το λεκανοπέδιο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Φάμελλος: Η κυβέρνηση δεν επενδύει στην οικονομία και τις υποδομές

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σωκράτης Φάμελλος Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

«Η κυβέρνηση δεν επενδύει στην οικονομία και στις υποδομές», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», για την πορεία της οικονομίας και την πρόοδο στην υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων.

«Έχουμε, πλέον, αύξηση της ανεργίας, μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και μάλιστα το δεύτερο εξάμηνο του 2019 ήταν ρεκόρ 20ετίας στην υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Τι έχουμε δηλαδή; Ο ιδιωτικός τομέας καθυστερεί, προφανώς δεν μπήκαν μπουλντόζες στο Ελληνικό -ακόμα μία απάτη- αλλά ταυτόχρονα αυξάνεται η ανεργία, η Τράπεζα της Ελλάδος μάς λέει ότι με τον αναπτυξιακό νόμο του κ. Γεωργιάδη θα μειωθούν οι μισθοί και δεν προχωρά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ακόμη και έργα όπως το μετρό Θεσσαλονίκης σταματάνε», ανέφερε ο κ. Φάμελλος.

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή πολιτική σημείωσε πως «ιδιαίτερα στην περίοδο αυτής της κλιματικής μετάβασης πρέπει να έχουμε τη συμμετοχή του Δημοσίου στον σχεδιασμό και να έχουμε φθηνή ενέργεια και για τους πολίτες και για τους επιχειρηματίες», όμως, «δυστυχώς, με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χατζηδάκη, η ενέργεια θα ακριβύνει, η ενεργειακή φτώχεια θα μεγαλώσει και η χώρα δεν θα έχει εργαλεία σχεδιασμών».

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα