Newsroom

Τους βασικούς άξονες που περιλαμβάνει το ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και διαχείριση του ζητήματος των απορριμμάτων της Αττικής, προσδιορίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Κεφάλαιο», ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Ο κ. Πατούλης εξειδικεύει τις 10+1 Δράσεις που προωθεί η Περιφέρεια προκειμένου να δοθεί μία μόνιμη και βιώσιμη λύση, στο σοβαρό αυτό ζήτημα.

Ειδικότερα στο άρθρο, υπογραμμίζει, πως η Περιφέρεια μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου προχωρά στην ανάθεση, της μελέτης για την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού , με επαναπροσδιορισμό των στόχων για την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση σε ρεαλιστική βάση, προβλέποντας και τη μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα τονίζει ότι θα μοιραστούν σταδιακά ως τον Ιούνιο, 10.000 καφέ κάδοι και 80 απορριμματοφόρα σε Δήμους, προαναγγέλει την ίδρυση Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης, αλλά και την προώθηση τριών νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων για τον Κεντρικό Τομέα της Αττικής , στον Πειραιά και το Γραμματικό.

Επιπρόσθετα στις δράσεις που προωθούνται περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η υποστήριξη με πόρους άνω του 1,4 εκ. ευρώ, στους Δήμους , προκειμένου να προχωρήσουν στην αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων, η προώθηση της ανακύκλωσης σε όλη την Αττική, μέσα από τη λειτουργία 60 κινητών σημείων, η λειτουργία μέσω του ΕΔΣΝΑ και σε συνεργασία με τους Δήμους 1.000 γωνιών ανακύκλωσης σε στοχευμένα σημεία, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των κατοίκων της Αττικής.

Καταλήγοντας ο κ. Πατούλης διαμηνύει:

«Βάζουμε οριστικά τέλος ως το 2025 τη λειτουργία της Φυλής ως «ανοικτής» χωματερής, στέλνοντας προς κάθε κατεύθυνση το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Αττική δεν αντέχει άλλο να θάβει σκουπίδια, γιατί είναι μια επιλογή που υποβαθμίζει το περιβάλλον και επιβαρύνει τη δημόσια υγεία».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του άρθρου του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη

Η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής , με σχέδιο κι αποφασιστικότητα, παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα δώσει μόνιμη και βιώσιμη λύση, στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου.

10+1 δράσεις για να μην θάβουμε σκουπίδια

Είμαστε έτοιμοι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους να υλοποιήσουμε 11 συγκεκριμένες δράσεις:

1. Προχωράμε στην ανάθεση ως το τέλος Ιανουαρίου , της μελέτης για την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού , με επαναπροσδιορισμό των στόχων για την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση σε ρεαλιστική βάση, προβλέποντας και τη μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

2. Προμηθευθήκαμε και μοιράζουμε σταδιακά ως τον Ιούνιο 10.000 καφέ κάδους και 80 απορριμματοφόρα σε Δήμους με σύναψη Μνημονίων Συνεργασίας μαζί τους, για την στοχευμένη και στοχοθετημένη συλλογή βιοαποβλήτων.

3. Ιδρύουμε Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης, όπου οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τους στόχους, τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα όλων μας όσον αφορά την ανακύκλωση και τη συλλογή βιοαποβλήτων.

4. Υποστηρίζουμε με πόρους άνω του 1,4 εκ. ευρώ , με την Τεχνική Βοήθεια του ΠΕΠ τους Δήμους , προκειμένου να προχωρήσουν στην αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων .

5. Θέσαμε σε λειτουργία Help Desk στον ΕΔΣΝΑ για να στηρίξουμε τους Δήμους της Αττικής στη διαδικασία αναθεώρησης των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης.

6. Προωθούμε την ιδέα της ανακύκλωσης σε όλη την Αττική, μέσα από τη λειτουργία 60 κινητών σημείων , τα οποία θα συλλέγουν ανακυκλώσιμα υλικά και θα μοιράζουν προωθητικό υλικό για την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

7. Προχωράμε άμεσα στην αναβάθμιση του ΕΜΑΚ Λιοσίων, ώστε να έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται την αυξημένη ποσότητα βιοαποβλήτων που θα κατευθύνονται στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, αφού δεν θα στέλνονται πλέον για θάψιμο χωρίς επεξεργασία στη Φυλή, όπως γίνεται σήμερα.

8. Προωθούμε την κατασκευή τριών νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων για τον Κεντρικό Τομέα της Αττικής , στον Πειραιά και το Γραμματικό ( μέσω ΣΔΙΤ για τις δύο πρώτες μονάδες και ως δημόσιο έργο η Τρίτη). Ενώ αναζητούμε, σε συνεργασία με τους Δήμους , κατάλληλους χώρους σε όλη την Αττική για δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων .

9. Λειτουργούμε μέσω του ΕΔΣΝΑ και σε συνεργασία με τους Δήμους 1.000 γωνιές ανακύκλωσης σε στοχευμένα σημεία (Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, Αθλητικούς Χώρους, Εκκλησίες).

10. Προμηθευθήκαμε και θέτουμε στη διάθεση των Δήμων μεγάλα «ανοικτά» containers , που μπορούν να λειτουργούν ως κινητά «πράσινα σημεία», στα οποία θα γίνεται σε τοπικό επίπεδο η συλλογή ογκωδών αντικειμένων και «πράσινων» απορριμμάτων , τα οποία στη συνέχεια

11. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε σταδιακά στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των κατοίκων της Αττικής, η συμμετοχή των οποίων στην προσπάθεια μας είναι απαραίτητη.

Ξεκινάμε το 2020 «επιθετικά» να ανακυκλώνουμε κι εφαρμόζουμε σταδιακά ως το τέλος του έτους , την καθολική κλιμακωτή εφαρμογή της Διαλογής στην Πηγή.

Βάζουμε οριστικά τέλος ως το 2025 τη λειτουργία της Φυλής ως «ανοικτής» χωματερής, στέλνοντας προς κάθε κατεύθυνση το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Αττική δεν αντέχει άλλο να θάβει σκουπίδια, γιατί είναι μια επιλογή που υποβαθμίζει το περιβάλλον και επιβαρύνει τη δημόσια υγεία.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας