Connect with us

Έργα πόλης

Πάτημα Χαλανδρίου: Ανύπαρκτο ρέμα «μπλοκάρει» την κατασκευή έργων, καταγγέλλει ο Δήμος

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Πάτημα Χαλανδρίου

Δέσμιους κρατά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και η Περιφέρεια Αττικής δεκάδες ιδιοκτήτες στο Πάτημα Χαλανδρίου (κατά μήκος της οδού Πόντου) με την άρνηση των υπηρεσιακών τους παραγόντων να εγκρίνουν το έργο διαμόρφωσης της οδού, επικαλούμενοι την ύπαρξη ρέματος στην περιοχή.

Τη μελέτη του έργου, ύψους περίπου 900.000 ευρώ αρνείται να εγκρίνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, παρότι αυτή έχει εγκριθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου (στη συνεδρίαση της 16ης Οκτωβρίου 2019) ενώ η Περιφέρεια Αττικής αρνείται να το χρηματοδοτήσει. Υπηρεσιακοί παράγοντες τόσο στην Περιφέρεια, όσο και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση επιμένουν ότι στην οδό Πόντου διέρχεται ρέμα.

Η διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου ωστόσο κάνει λόγο για γραφειοκρατικό παραλογισμό, δεδομένου ότι το υποτυπώδες ρέμα που υπήρχε κάποτε στην οδό Πόντου διευθετήθηκε εδώ και μια δεκαετία με έργο της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο εξέτρεψε τα νερά του «ρέματος» στον αγωγό ομβρίων της οδού Αγίου Αντωνίου.

Το υποτιθέμενο ρέμα δεν εμφανίζεται πουθενά στο ρυμοτομικό της περιοχής (Π.Δ. έγκρισης πολεοδομικής μελέτης της Πολεοδομικής Ενότητας Πάτημα Ι Δήμου Χαλανδρίου, από 3/3/1993) ούτε βέβαια και στην Πράξη Εφαρμογής (αριθ. 2/1994) της πολεοδομική μελέτης.

Με βάση όλα τα παραπάνω δεδομένα, οι πολίτες αγόρασαν και έκτισαν εκατέρωθεν της οδού Πόντου, με τις νόμιμες πολεοδομικές άδειες, σε εντός σχεδίου περιοχή. Στην οδό έχουν «πρόσωπο» έξι οικοδομικά τετράγωνα με πληθώρα πλέον ιδιοκτησιών, οι περισσότερες από τις οποίες δε μπορούν να αξιοποιηθούν λόγω μη δυνατότητας πρόσβασης σε αυτές και τρεις κοινόχρηστοι χώροι, χώροι άθλησης και πρασίνου του Δήμου.

Η εικόνα όμως του δρόμου είναι τραγική, δεδομένου ότι παραμένει αδιαμόρφωτη. Στο μεγαλύτερο τμήμα της καλύπτεται από χώμα, ενώ σε κάποιες θέσεις έχουν τοποθετηθεί πρόχειρα κράσπεδα και η επιφάνεια έχει διαστρωθεί με ασφαλτικό ή σκυρόδεμα από τους παρόδιους ιδιοκτήτες.

Όπως είναι κατανοητό, η υφιστάμενη κατάσταση καθιστά τόσο την κίνηση των πεζών όσο και την πρόσβαση των παρόδιων ιδιοκτητών μη ασφαλή. Η διάνοιξη και η οριστική διαμόρφωση της οδού θα επιτρέψει τη διέλευση των αυτοκινήτων αλλά και την αξιοποίηση των όμορων ακινήτων.

Μετά την άρνηση της έγκρισης του έργου όμως από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφέρεια Αττικής, το μόνο που μπορεί να κάνει ο Δήμος Χαλανδρίου είναι πρόχειρες λύσεις τύπου 3Α (να τοποθετήσει δηλαδή χαλίκι σε κάποια σημεία της οδού) για να διευκολύνει όσο το δυνατό την μετακίνηση των κατοίκων.

Η μελέτη που εκπόνησε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν προβλέποντας διάνοιξη και διαμόρφωση της οδού Πόντου, κατασκευή πεζοδρομίων εκατέρωθεν της οδού -με ράμπες και οδεύσεις πρόσβασης ΑμεΑ-, διαμόρφωση θέσεων στάθμευση, και βέβαια κατασκευή κλειστού αγωγού αποχέτευσης ομβρίων υδάτων επί των οδών Πόντου και Διομήδους, κατασκευή αγωγού ακαθάρτων επί της οδού Πόντου, εγκατάσταση δικτύου φωτισμού και λοιπού αστικού εξοπλισμού, κατασκευή κυκλοφοριακής σήμανσης και, τέλος αποκατάσταση και ασφαλτόστρωση των τμημάτων των γειτονικών οδών που απολήγουν ή διασταυρώνονται με το υπό διάνοιξη τμήμα της Πόντου.

«Δυστυχώς τα χέρια του Δήμου είναι δεμένα. Περιοριζόμαστε μόνο σε 3Α και όχι ολοκληρωμένη ασφαλτόστρωση, κρασπεδόρειθρα, πεζοδρόμια, σχάρες ομβρίων, φωτισμό, όπως προβλέπει η πράξη εφαρμογής και η πρόσφατα εγκεκριμένη μελέτη του Δημοτικού Συμβουλίου», σημειώνει ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, εξηγώντας:

«Με βάση τον ορισμό των ρεμάτων, δεν θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται καν ρέμα. Πρόκειται στην ουσία για ένα χαντάκι, το οποίο σε κάθε περίπτωση διευθετήθηκε. Ποτέ δεν είχαμε εκεί τα τελευταία χρόνια πλημμυρικά φαινόμενα».

«Το μόνο που συμβαίνει», τονίζει ο δήμαρχος Χαλανδρίου, «είναι ότι αφενός δεκάδες ιδιοκτήτες παραμένουν δέσμιοι μιας κατάστασης παραλογισμού εφόσον υπάρχει ρυμοτομικό και πολεοδομικές άδειες για την ανέγερση των κατοικιών τους. Από την άλλη πλευρά για τους ίδιους λόγους δεν μπορεί να προχωρήσει η ανέγερση του Ι.Ν του Αγίου Αντωνίου, στο οικόπεδο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος για την ανέγερση εκκλησίας στο σημείο όπου καταλήγει η οδός Πόντου».

«Ελπίζουμε τόσο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση όσο και η Περιφέρεια Αττικής να σκύψουν με τη δέουσα προσοχή στο πρόβλημα και να δώσουν άμεσα μια λύση στους ταλαιπωρημένους κατοίκους του Πατήματος, δεδομένου ότι υπάρχει έτοιμη μελέτη του Δήμου Χαλανδρίου που προβλέπει την πλήρη διαμόρφωση του δρόμου», καταλήγει ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

image_pdfimage_print

Έργα πόλης

Κεντ. Μακεδονία: Μέσω ΣΔΙΤ η αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού στους δρόμους ευθύνης της Περιφέρειας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Δημοτικός φωτισμός

Δημοπρατείται άμεσα το μεγάλο έργο του ηλεκτροφωτισμού για το οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας, μετά και τη σχετική θετική απόφαση έγκρισης από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας.

Το έργο, που αποτελούσε δέσμευση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, προετοιμάστηκε το 2017, θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και αφορά στην αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού σε όλο το δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες.

«Ένα έργο που προετοιμάσαμε από το 2017 και ήρθε πλέον η ώρα να υλοποιηθεί. Αυτή η δέσμευσή μας γίνεται πράξη, καθώς ολοκληρώσαμε όλες τις διαδικασίες και δημοπρατούμε το αμέσως επόμενο διάστημα αυτή τη σπουδαία παρέμβαση, που θα βελτιώσει την ασφάλεια στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας και θα περιορίσει τα τροχαία ατυχήματα.

Επίσης, με τα νέα συστήματα ηλεκτροφωτισμού που θα εγκαταστήσουμε θα περιορίσουμε δραστικά το οικονομικό κόστος τόσο από την κατανάλωση ενέργειας, που θα είναι μειωμένη κατά 60% – 70%, όσο κι από τις περιορισμένες ανάγκες συντήρησης και αντικατάστασης των 12.000 λαμπτήρων νέας τεχνολογίας που θα τοποθετηθούν.

Σημαντικά θα είναι και τα περιβαλλοντικά οφέλη. Σε συνδυασμό με τις ασφαλτοστρώσεις, συντηρήσεις και βελτιώσεις στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά των δρόμων, που εξελίσσονται τόσο στο εθνικό, όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ασφαλών, σύγχρονων και ποιοτικών μετακινήσεων στην περιοχή μας.

Είναι επίσης σημαντικό ότι πρόκειται για το πρώτο μεγάλο έργο, που θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, καθώς η Περιφέρεια είναι αποφασισμένη σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για όλη τη χώρα και για την Αυτοδιοίκηση να εκμεταλλευτεί αυτό το εργαλείο, για να μη μείνουν πίσω σημαντικά έργα, που τα έχει ανάγκη ο τόπος και βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Το έργο «Αναβάθμιση οδοφωτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» έχει προϋπολογισμό 14.850.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Έργα πόλης

Δήμος Πειραιά: Πλήρης ανακατασκευή και νέα παιχνίδια σε 8 παιδικές χαρές

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Παιδική Χαρά με κούνιες

Από την παιδική χαρά της οδού Κλεμανσώ στην Καστέλλα, ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες του Δήμου Πειραιά για την πλήρη ανακατασκευή και την εγκατάσταση νέων οργάνων και παιχνιδιών σε 8 παιδικές χαρές.

Σημαντική παρέμβαση, αποτελεί η τοποθέτηση οργάνων για άτομα με αναπηρίες σε αυτές τις 8 παιδικές χαρές. Σημειώνεται, ότι πραγματοποιείται πλήρης ανακατασκευή με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας και τοποθετούνται νέα παιχνίδια, καθώς και 4.500 τετρ. μέτρων δάπεδο.

Οι εργασίες θα υλοποιηθούν ανά εβδομάδα στο πλαίσιο του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», στις εξής παιδικές χαρές:

1) Οδός Ιππολύτου (Α΄ Κοινότητα)

2)Ρόδον το Αμάραντον (Α΄ Κοινότητα)

3) Πλατεία Κανάρη (Β΄ Κοινότητα)

4) Προφήτης Ηλίας (Β΄ Κοινότητα)

5) Oδός Κλεμανσώ(Β΄ Κοινότητα)

6) Αγίου Κωνσταντίνου (Β΄ Κοινότητα)

7) Τετρακώμων και Κομοτηνής (Δ΄ Κοινότητα)

8) Λουξ (Δ΄ Κοινότητα)

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε πως τα τελευταία χρόνια η Δημοτική Αρχή έχει προχωρήσει στη δημιουργία νέων παιδικών χαρών, καθώς και στην πλήρη ανακατασκευή των ήδη υπαρχόντων, προκειμένου να παίζουν τα παιδιά με ασφάλεια και με σύγχρονα παιχνίδια. Στη συνέχεια ο κ. Μώραλης πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να βελτιώνουμε διαρκώς τις υποδομές στις παιδικές χαρές της πόλης μας και να δημιουργούμε όμορφους χώρους σε κάθε γειτονιά, όπου θα περνούν χαρούμενες στιγμές οι γονείς και τα παιδιά. Άλλωστε όταν χαμογελούν τα παιδιά, χαμογελάμε κι εμείς».

Ο κ. Μώραλης κάλεσε τους πολίτες να σεβαστούν και να προστατεύσουν τις παιδικές χαρές, προκειμένου να διατηρηθούν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, τονίζοντας: «Δυστυχώς και στις παιδικές χαρές παρατηρούμε κατά καιρούς βανδαλισμούς και καταστροφή των παιχνιδιών. Πρόκειται για ένα θλιβερό φαινόμενο, το οποίο πρέπει επιτέλους να εκλείψει. Αν δεν προστατεύσουμε εμείς οι ίδιοι την πόλη μας, καμία παρέμβαση δεν θα έχει το αποτέλεσμα που επιθυμούμε, να είναι δηλαδή ο Πειραιάς μια καλύτερη πόλη σε όλα τα επίπεδα».

Ο Αντιδήμαρχος Δόμησης & Αρχιτεκτονικού κ. Δημήτρης Αράπης, δήλωσε:

«Ξεκινάμε μια σειρά εργασιών, οι οποίες θα δώσουν νέα όψη στις παιδικές χαρές της πόλης μας. Σκοπός μας είναι τα παιδιά του Πειραιά και οι γονείς τους να απολαμβάνουν πλέον τις στιγμές τους σε σύγχρονες, καλαίσθητες και ασφαλείς παιδικές χαρές, όπως αρμόζουν στις ανάγκες της εποχής μας. Επίσης είναι σημαντικό ότι θα τοποθετηθούν σε αυτές τις παιδικές χαρές και όργανα για άτομα με αναπηρίες. Πορευόμαστε προσπαθώντας για το καλύτερο».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Έργα πόλης

Επιχειρήσεις καθαρισμού κοινόχρηστων χώρων από τον Δήμο Πειραιά

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εργασίες καθαρισμού στον Δήμο Πειραιά

Επιχειρήσεις καθαρισμού κοινόχρηστων χώρων της πόλης, πραγματοποιήθηκαν αυτές τις ημέρες, με συντονισμένες ενέργειες της Δημοτικής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Πειραιά.

Συγκεκριμένα, απομακρύνθηκαν από τον περιβάλλοντα χώρο του Πύργου, από τις οδούς Αλιπέδου, Ηροδότου και από την οδό Μαυρογένους στα Καμίνια, διαφόρων ειδών αντικείμενα που αυθαίρετα είχαν τοποθετήσει ορισμένοι πολίτες και εν συνέχεια, καθαρίστηκαν και πλύθηκαν τα πεζοδρόμια.

Σημειώνεται, ότι η Δημοτική Αστυνομία απομάκρυνε άτομα που είχαν καταλάβει παράνομα αυτούς τους χώρους, ενώ στην περιοχή των Καμινίων συνέβαλε στην επιχείρηση δύναμη της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε ότι οι ενέργειες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της συνολικότερης προσπάθειας του Δήμου Πειραιά για την απελευθέρωση δημόσιων χώρων, τη διατήρηση της καθαριότητας στην πόλη και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στη συνέχεια ο κ. Μώραλης ανέφερε:

«Η Δημοτική Αστυνομία και η Υπηρεσία Καθαριότητας επιχειρούν από κοινού σε σημεία που χρήζουν παρέμβασης, καθώς αποτελούν εστίες μόλυνσης, απειλώντας τη δημόσια υγεία. Στόχος αυτών των ενεργειών, είναι να διατηρούμε την πόλη μας καθαρή και να αντιμετωπίσουμε, στο μέτρο του εφικτού, τα φαινόμενα κατάληψης των κοινόχρηστων χώρων του Πειραιά. Θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται, προκειμένου να αποδίδονται οι δημόσιοι χώροι στους δημότες, στους οποίους και ανήκουν».

O Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Παναγιώτης Ρέππας, σε δήλωσή του υπογράμμισε, ότι η Διεύθυνση Καθαριότητας βρίσκεται καθημερινά στον δρόμο και υλοποιεί εργασίες σε σημεία που κρίνονται απαραίτητες οι παρεμβάσεις αυτές, λέγοντας πως οφείλουμε να αποδώσουμε καθαρούς τους κοινόχρηστους χώρους στους πολίτες του Πειραιά.

«Στα Καμίνια, στον Πύργο και σε άλλα σημεία του Πειραιά με συντονισμένες ενέργειες καθαρίστηκε όλο το πεζοδρόμιο από την κατάληψη διαφόρων αντικειμένων. Ο κ. Ρέππας επεσήμανε στη συνέχεια, ότι η Υπηρεσία Καθαριότητας αν χρειαστεί θα παρέμβει ξανά. Κλείνοντας ανέφερε: «Με τέτοιες ενέργειες θα καταφέρουμε να έχουμε μία πιο καθαρή πόλη».

Η Εντεταλµένη Δηµοτική Σύµβουλος Δηµοτικής Αστυνοµίας κα Κυριακή Μπουρδάκου, σε δήλωσή της, υπογράμμισε πως τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται συντονισμένες επιχειρήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Καθαριότητας, προσθέτοντας: «Διενεργήθηκαν επιχειρήσεις ταυτόχρονα και απομακρύνθηκαν άτομα που είχαν εγκατασταθεί παράνομα σε διάφορα σημεία της πόλης μας, καθώς και μεγάλος όγκος αντικειμένων. Η προσπάθειά μας για την αποτροπή και την αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων είναι διαρκής».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα