Νίκος
Καραγιάννης

Μετά τη φιέστα για την παράδοση του τελευταίου τμήματος της ΠΑΘΕ με την παράκαμψη της κοιλάδας των Τεμπών έρχονται στην επιφάνεια πολλά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο λειτουργίας των διοδίων, αλλά και την ημιτελή κατασκευή του κόμβου στον Πυργετό. Παρόλες τις καθυστερήσεις (σύμφωνα με την αρχική σύμβαση το έργο είχε προβλεφθεί να παραδοθεί το 2011) και τις υπερτιμολογήσεις (το πιο ακριβό έργο στην Ευρώπη με κόστος 32 εκατομμύρια ευρώ ανά χιλιόμετρο), το έργο παραδόθηκε, χωρίς όμως να είναι πλήρως ολοκληρωμένο. Ενώ ήταν συμβατική υποχρέωση η κατασκευή κόμβου με κινήσεις από και προς Αθήνα, προς το παρόν στον κόμβο Πυργετού έχει ολοκληρωθεί μόνο η κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, για λόγους που έχουν να κάνουν με την γραφειοκρατία και τις πρόσθετες απαιτήσεις του Δημοσίου.

Αυτή η εξέλιξη θα αναγκάσει όσους κινούνται στο ρεύμα προς Αθήνα και επιθυμούν να μεταβούν σε χωριά του Δήμου Τεμπών και στο Δέλτα του Πηνειού, να κινηθούν μέσα από ένα ακατάλληλο δίκτυο επαρχιακών δρόμων για αρκετά χιλιόμετρα. Κυρίως πλήττονται οι τοπικές επιχειρήσεις, καθώς δυσκολεύει η πρόσβαση όσων επαγγελματιών και εργαζομένων απασχολούνται σε αυτές. Δυσμενείς είναι, βεβαίως, οι συνέπειες και για τον τουρισμό της περιοχής. Επιπλέον, με τον τρόπο που λειτουργούν τα διόδια στη χώρα, με μετωπικούς σταθμούς ανά 40-50 χιλιόμετρα, στις μεγάλες εξόδους τελικά δεν επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρόνου, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη έξοδο της Πρωτομαγιάς.

Οι εξαγγελίες του κ. Σπίρτζη για αναλογική χρέωση ανά χιλιόμετρο από το 2018 φαντάζουν ρητορείες, όταν οι ανάδοχοι δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε στο να υπάρχει μια συσκευή e-pass σε όλο το μήκος των εθνικών οδών. Όταν στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης τα μετωπικά διόδια αποτελούν παρελθόν, πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, δεν έχουν καν χρέωση διοδίων, ενώ άλλες χρησιμοποιούν βινιέτα, προπληρωμένη κάρτα διόδου με εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια χρέωση, χωρίς επιπλέον χρεώσεις, είναι αναχρονισμός να επιμένουμε στο παρόν σύστημα.

Ο βουλευτής Λάρισας με την Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί και το δεύτερο μισό του κόμβου Πυργετού στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών–Θεσσαλονίκης και ποιος θα αναλάβει το κόστος. Αν είναι σε γνώση του η αδυναμία πρόσβασης ιδιοκτητών και εργαζομένων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Πυργετό εξαιτίας της ελλιπούς ολοκλήρωσης του έργου, αν θα λάβει μέτρα και ποια ενόψει της αυξημένης κίνησης λόγω τουριστικής περιόδου, πότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το σύστημα χρέωσης ανά χιλιόμετρο και, τέλος,  αν σκοπεύει μελλοντικά να εφαρμόσει το επιτυχημένο σύστημα της βινιέτας που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

Θέμα: «Προβλήματα από την ελλιπή ολοκλήρωση του κόμβου Πυργετού Λάρισας»

Πριν από λίγες εβδομάδες δόθηκε στην κυκλοφορία το τελευταίο κομμάτι της ΠΑΘΕ από την είσοδο στην κοιλάδα των Τεμπών μέχρι και τον Πλαταμώνα. Πρόκειται για πολύπαθο έργο με πολλαπλά, όμως, οφέλη για την οικονομία και την ασφαλή μετάβαση επιβατών και εμπορευμάτων. Παρόλες τις καθυστερήσεις (σύμφωνα με την αρχική σύμβαση το έργο είχε προβλεφθεί να παραδοθεί το 2011) και τις υπερτιμολογήσεις (το πιο ακριβό έργο στην Ευρώπη με 32 εκατομμύρια ευρώ ανά χιλιόμετρο), το έργο παραδόθηκε, χωρίς όμως να είναι πλήρως ολοκληρωμένο.

Ενώ ήταν συμβατική υποχρέωση η κατασκευή κόμβου με κινήσεις από και προς Αθήνα, προς το παρόν στον κόμβο Πυργετού έχει ολοκληρωθεί μόνο η κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη. Οι λόγος που δεν έχει προχωρήσει το έργο είναι οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, οι πρόσθετες απαιτήσεις του Δημοσίου, που άλλαζαν τους όρους της σύμβασης, καθώς και η ανάγκη για επιπλέον κονδύλια απαλλοτριώσεων.

Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη θα αναγκάσει όσους κινούνται στο ρεύμα προς Αθήνα και επιθυμούν να μεταβούν σε χωριά του Δήμου Τεμπών, στο Δέλτα του Πηνειού να ακολουθήσουν την παλιά χάραξη της εθνικής οδού μέσω της κοιλάδας των Τεμπών. Να κινηθούν, δηλαδή, μέσα από ένα ακατάλληλο δίκτυο επαρχιακών δρόμων για αρκετά χιλιόμετρα. Κυρίως πλήττονται οι τοπικές επιχειρήσεις, καθώς δυσκολεύει η πρόσβαση όσων επαγγελματιών και εργαζομένων απασχολούνται σε αυτές. Δυσμενείς είναι, βεβαίως, οι συνέπειες και για τον τουρισμό της περιοχής.

Χαρακτηριστικός της προχειρότητας με την οποία λειτουργεί η ανάδοχος εταιρεία είναι ο σχεδιασμός των πλευρικών διοδίων στον Πλαταμώνα, καθώς υπάρχουν μόλις δυο υπάλληλοι για να εξυπηρετούν τον πολύ μεγάλο όγκο αυτοκινήτων που κινείται προς Πλαταμώνα και Νέους Πόρους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι προφανές ότι δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την γρήγορη εξυπηρέτηση των τουριστών και των εποχικών κατοίκων στα συγκεκριμένα παράλια. Είναι ενδεικτικό ότι την Πρωτομαγιά υπήρχε ουρά χιλιομέτρων στην έξοδο προς Πλαταμώνα με την δυνατότητα πληρωμής με e-pass απενεργοποιημένη. Έτσι, ο μειωμένος χρόνος διέλευσης λόγω ολοκλήρωσης των έργων χανόταν στις ουρές των διοδίων.

Η κατάσταση με τα διόδια στη χώρα είναι χαοτική και οι εξαγγελίες του κ. Σπίρτζη για αναλογική χρέωση ανά χιλιόμετρο από το 2018 φαντάζουν ρητορείες, όταν οι ανάδοχοι δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε στο να υπάρχει μια συσκευή e-pass σε όλο το μήκος των εθνικών οδών. Όταν στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης τα μετωπικά διόδια αποτελούν παρελθόν -πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, δεν έχουν καν χρέωση διοδίων, ενώ άλλες χρησιμοποιούν βινιέτα, προπληρωμένη κάρτα διόδου με εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια χρέωση, χωρίς επιπλέον χρεώσεις-, είναι αναχρονισμός να επιμένουμε στο παρόν σύστημα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί και το δεύτερο μισό του κόμβου Πυργετού στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών–Θεσσαλονίκης και ποιος αναμένεται να αναλάβει το κόστος;

– Είναι σε γνώση σας η αδυναμία πρόσβασης ιδιοκτητών και εργαζομένων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Πυργετό εξαιτίας της ελλιπούς ολοκλήρωσης του έργου;

– Θα λάβετε μέτρα και, εάν ναι, ποια ενόψει της αυξημένης κίνησης λόγω τουριστικής περιόδου;

– Πότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το σύστημα χρέωσης ανά χιλιόμετρο;

– Σκοπεύετε μελλοντικά να εφαρμόσετε το επιτυχημένο σύστημα της βινιέτας που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV