Newsroom

Η εταιρεία ΡΟΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε. (leader), σε συνεργασία με την εταιρεία ΓΕΩΔΙΚΤΥΟ ΕΕ, έχει αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το οποίο λειτουργεί ως εργοδότης (αρμόδια Αναθέτουσα Αρχή βάσει Υπουργικής Απόφασης) για λογαριασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η θεσμοθέτηση του ΕΠΣ Ηλείας θα καθορίσει χωρικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις που θα είναι δεσμευτικές για το υποκείμενο επίπεδο σχεδιασμού (Ρυμοτομικά Σχέδια Εφαρμογής), καθώς και για τα εκπονούμενα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια.

Στο πλαίσιο αυτό, τo πρώτο βήμα για αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει στην Ηλεία το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την διευθέτηση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει στο παραλιακό μέτωπο από την υφιστάμενη κατάσταση καθώς και η διευκόλυνση των επενδυτικών δραστηριοτήτων εξετάστηκαν κατά την διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της ΠΕ Ηλείας.

Σε αυτή συμμετείχαν, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Δημήτρης Κατσαρός, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας, Χρήστος Γεωργακόπουλος και εκπρόσωποι της μελετητικής εταιρείας.

Παρουσία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέα Νικολακόπουλου, των δημάρχων των δήμων Πύργου, Ήλιδας, Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Πηνειού που συμμετέχουν στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, αντιδημάρχων, φορέων και εκπροσώπων βουλευτών, τονίστηκε πως η μελέτη αποτελεί ουσιαστικά ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα πολεοδομικού σχεδιασμού για τον τόπο αλλά και για ολόκληρη την χώρα και εκτός από την προοπτική που δίνεται σε αναπτυξιακό επίπεδο, θα δώσει και οριστικές λύσεις σε μεγάλα προβλήματα που ήταν σε εκκρεμότητα επί σειρά ετών.

Ακόμα αναφέρθηκε πως το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα συνδυάζει την παρουσία των δύο μεγάλων λιμανιών μας, Κυλλήνης και Κατακόλου, στην κατεύθυνση της τουριστικής εξέλιξης, με την αξιοποίηση πολλών περιοχών του νομού που μέχρι σήμερα παραμένουν αναξιοποίητες και θα ανοίξει το δρόμο για μεγάλες επενδύσεις σε όλους τους τομείς, συμβάλλοντας στην αύξηση της επισκεψιμότητας και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, η ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει ο νομός, αποτελεί μία ακόμη παράμετρο του σχεδιασμού, ώστε το παραλιακό μέτωπο να γίνει ελκυστικό, τεχνοκρατικά οργανωμένο, επενδυτικά πρωτοποριακό και να αποτελέσει «κομβικό» μέσο εξέλιξης του Νομού.

Πέραν αυτού όμως, στο σχεδιασμό εντάσσεται και η παράλληλη ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα, ένα από τα επίσης μεγάλα πλεονεκτήματα της Ηλείας που δεν είναι άλλο από την εύφορη γη της και τα ποιοτικά προϊόντα που παράγει και την έχουν κάνει γνωστή ανά τον κόσμο.

Συνολικά, όπως αναφέρθηκε σχετικά, είναι μια θετική εξέλιξη για τους Δήμους Πύργου, Ήλιδας, Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Πηνειού, που είναι οι πρώτοι που συμμετέχουν σε αυτό καθώς θα φέρει την επίλυση οριστικών πολεοδομικών και ρυμοτομικών θεμάτων, που αποτελούν ένα χρονίζον πρόβλημα για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ανδρέας Νικολακόπουλος, Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη «Στρατηγικό σχέδιο και απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού»

«Όσα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου να ασχολείται με τα κοινά, αλλά και πολλά περισσότερα χρόνια πριν, όλοι μιλούσαμε για τα προβλήματα που έχει αυτός ο τόπος, ο οποίος έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης.

Μιλούσαμε για προβλήματα με άδεια στη δόμηση, αυθαίρετη δόμηση, έλλειψη σωστού χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, οικισμούς που δεν είχαν σχέδια και όλα αυτά ενώ ξέραμε ότι οι δυνατότητες που έχει ο τόπος αυτός ήταν πάρα πολύ μεγάλες.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να πετύχει σε όλη την Ελλάδα ένα σωστό χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Ένα από τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, σε περιοχές με μεγάλο ενδιαφέρον, είναι και στην Ηλεία. Αυτό είναι ένα στρατηγικό σχέδιο και θέλω να σας πω ότι είναι απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στο παραλιακό μέτωπο της Ηλείας και αυτό θα είναι μια βάση για να μπουν κάποιοι κανόνες. Να υπάρχει ασφάλεια δικαίου και ένας σωστός χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός. Αυτό θα είναι η βάση για οποιαδήποτε επένδυση, για οποιαδήποτε δημόσια ή ιδιωτική πρωτοβουλία».

Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ Ελλάδας «Θα γίνει καλή δουλειά και το Πολεοδομικό Σχέδιο δε θα αλλάξει ξανά»

«Θέλω να υπάρχει πολεοδομικός σχεδιασμός και χωροταξικός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα. Θα είμαστε όλοι από πάνω για ό,τι χρειάζεται. Εδώ είστε και λίγο τυχεροί, γιατί έχετε ένα εξαιρετικό μελετητικό γραφείο που έχει αναλάβει την περιοχή σας, οπότε θα γίνει καλή δουλειά, εφόσον και εσείς θελήσετε και βοηθήσετε.

Είναι το πιο σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο του πολεοδομικού σχεδίου. Όσο ζείτε εσείς και οποιοσδήποτε νεότερος από εσάς, δε θα αλλάξει ξανά. Είναι πολύ δύσκολο. Επομένως αφορά εσάς, τα παιδιά σας, ίσως και τα εγγόνια. Πρέπει να κάτσουμε να ασχοληθούμε για να προβλέψουμε οτιδήποτε μπορούμε για τα επόμενα τουλάχιστον 50 χρόνια. Δε θα μπορεί να γίνει ούτε κατάσταση επεξεργασίας σκουπιδιών, ούτε κατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, ούτε πλατείες και δρόμοι ή οτιδήποτε αν δεν προβλεφθεί σήμερα. Οι πολίτες είναι λογικό να μην το κατανοούν αυτό, όμως εσείς που ασχολείστε με τα κοινά και οι συνάδελφοι μηχανικοί πρέπει να ασχοληθείτε. Το μελετητικό γραφείο χρόνο δεν έχει, πρέπει να προχωρήσει πολύ γρήγορα. Άρα, όσα στοιχεία τους δώσετε ή όσο τους περιγράψετε ένα όραμα που έχετε οι δήμαρχοι, τόσο αυτοί θα κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους».

Θύμιος Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος «Για πρώτη φορά τόσα χρήματα για πολεοδομικό σχεδιασμό»

«Έχουμε ένα παράδεισο, ένα διαμάντι, που έχει ακτές που δύσκολα συναντάς στο ελληνικό τοπίο. Σήμερα, η αξιοποίηση αυτής της ακτογραμμής βρίσκεται σε πολύ περιορισμένες δραστηριότητες, οι οποίες έχουν να κάνουν με προσέλκυση πληθυσμού που θα μπορούσε να έρχεται στην Ηλεία για να κάνει ένα μέρος των καλοκαιρινών του διακοπών. Τα εύφορα εδάφη της Ηλείας δίνουν μια σημαντική αγροτική δραστηριότητα, ένα σημαντικό εισόδημα και επίσης μια δραστηριότητα με την οποία απασχολείται ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αυτή είναι η χρυσή τομή την οποία θα κληθούμε να σχεδιάσουμε.

Για πρώτη φορά η χώρα είχε τόσα χρήματα τα οποία δόθηκαν στον πολεοδομικό σχεδιασμό. Η προηγούμενη μεγάλη προσπάθεια είχε γίνει επί του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση. Είναι αναπτυξιακό εργαλείο γιατί πρέπει να συνδυάζει τη σημερινή πραγματικότητα με τον παραγωγικό τομέα και τη μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής. Για να μπορούμε να μιλάμε για βιωσιμότητα και ευημερία του τοπικού πληθυσμού, θα πρέπει να μπορούν να επιτρέπονται δραστηριότητες οι οποίες θα δώσουν κίνητρα σε εγχώριους και επενδυτές από εξωτερικό για να μπορέσουν να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους με ασφάλεια δικαίου».

Νίκος Κοροβέσης, Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας «Δυναμικά στο χάρτη της εξέλιξης και της ανάπτυξης»

«Μια σημαντική ημέρα για την Ηλεία, μία μέρα η οποία μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό που φέρει στον τόπο την ανάπτυξη και μια μέρα που μπορεί να αποτελέσει την απαρχή της λύσης πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η περιοχή.

Η εκπόνηση της μελέτης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Ηλείας αποτελούσε για χρόνια πάγια διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας και φτάσαμε σήμερα στη στιγμή που το όραμα αυτό με την συναίνεση της κυβέρνησης και ιδιαίτερα με τις διαδοχικές πρωτοβουλίες του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέα Νικολακόπουλου και της βουλευτή Ηλείας Διονυσίας Αυγερινοπούλου, γίνεται πράξη.

Είναι βέβαιο, πως το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα έχει άμεσες ωφέλειες για τους κατοίκους της περιοχής, αφού εκτός από τον καθορισμό χωρικών και πολεοδομικών ρυθμίσεων που επί δεκαετίες ταλαιπωρούν το Νομό, όπως για παράδειγμα με τις χρήσεις γης σε παραλιακές ζώνες, μπορεί μεταξύ άλλων, να αυξήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ηλεία, να επιταχύνει την βιώσιμη ανάπτυξη και να απελευθερώσει ιδιοκτήτες κατοικιών από περιορισμούς και καθυστερήσεις που παρατηρούνταν το προηγούμενο διάστημα.

Ιδιαίτερα δε, για το παραλιακό μέτωπο, μέσω του Ειδικού Πολεδομικού Σχέδιο – όπως ενημερωθήκαμε – αναμένεται να ρυθμιστούν εκ νέου και σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, οι περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων και οι αναγκαίες υποδομές που σε συνδυασμό με την προοπτική που φαίνεται να δίνει στα λιμάνια Κατακόλου και Κυλλήνης μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη κάθε περιοχής ξεχωριστά αλλά και όλου του νομού συνολικά.

Κλείνοντας, τόσο εγώ προσωπικά όσο και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πιστεύουμε πως ο σωστός χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός με την ταυτόχρονη διόρθωση λαθών του παρελθόντος αποτελεί προϋπόθεση για την πρόοδο κάθε τόπου. Με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, η Ηλεία τα αποκτά αυτά και πλέον μπορεί να μπει δυναμικά στο χάρτη της εξέλιξης και της ανάπτυξης».

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV