fbpx
Connect with us

Τρένο

Παρούσα στο διαγωνισμό για την ανακαίνιση των συρμών του Μετρό δηλώνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Λογότυπο ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ferrovie

Παρούσα στον διαγωνισμό για την ανακαίνιση των βαγονιών της Γραμμής 1 του Μετρό της Αθήνας δηλώνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Σε συνάντηση που είχε εχθές με τους δημοσιογράφους ο Διευθύνων Σύμβουλος της θυγατρικής της FSI, Φίλιππος Τσαλίδης, μίλησε για τα πλάνα και τις επενδύσεις της εταιρείας, την συμφωνία για τις άγονες γραμμές, τα νέα τρένα και ουσιαστικά έδωσε το στίγμα για τις επόμενες κινήσεις της.

Η πλέον ενδιαφέρουσα είδηση είναι πως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ απορρόφησε την ΕΕΣΣΤΥ και από 1.1.2020 θα υπάρχει επίσημα μόνο η πρώτη ενώ οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν τα ωφέλη της ΣΣΕ που έχει υπογραφεί εδώ και καιρό και ο κ.Τσαλίδης την χαρακτήρισε ως πολύ καλή.

Θα γίνει πλήρης ανακαίνιση στα μηχανοστάσια πρώτα της Θεσσαλονίκης (οι σχετικές εργασίες ξεκινούν στις αρχές του έτους) και μετά του Πειραιά (εκεί οι εργασίες θα ξεκινήσουν εντός του 2020) με στόχο να είναι πανέτοιμα στα τέλη του έτους το πρώτο και το 2021, ώστε να μπορούν να δέχονται τα τρένα που θα έρθουν από Ιταλία τα επόμενα χρόνια, τα τρένα που μισθώνονται από την ΓΑΙΑΟΣΕ αλλά και να είναι σε θέση να αναλαμβάνει εξωτερικές εργασίες.

ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΡΜΩΝ

Στο τρίτο σημείο ο κ.Τσαλίδης ήταν σαφής, λέγοντας πως εφόσον προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανακαίνιση των συρμών της Γραμμής 1 του Μετρό, τότε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα συμμετάσχει. Είναι η πρώτη φορά που λέγεται αυτό και έχει τη δική του σημασία. Μέχρι και πρόσφατα γνωρίζαμε ότι είναι πιθανόν τα μηχανοστάσια της ΕΕΣΣΤΥ να χρησιμοποιηθούν από την εταιρεία που θα αναλάβει το έργο της ανακαίνισης των συρμών 8ης γενιάς του πρώην ΗΣΑΠ. Με αυτή τη δήλωση όμως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα κατέβει ως παίκτρια στο διαγωνισμό και όχι ως παθητικός προμηθευτής. Να σημειώσουμε ότι η εκτιμώμενη αξία της ανακαίνισης των συρμών ανέρχεται σε περίπου 80εκατ.ευρώ με το ποσό να αναζητείται από την ανακατανομή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Ο ΕΡΧΟΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΕΝΩΝ

Ο επικεφαλής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δήλωσε πως θα έρθουν στο τέλος του 2020, πέντε τρένα από την Ιταλία, πλήρως ανακατασκευασμένα, αναφερόμενος στα μοντέλα ATR-470, γνωστότερα και ως Pendolino (και όχι ως ασημένια βέλη που είναι ονομασία υπηρεσίας). Τα τρένα αυτά θα μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητες μέχρι και 200χλμ/ώρα και θα δρομολογηθούν στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Για το 2022, τοποθέτησε ο κ.Τσαλίδης τον ερχομό των υπερσύγχρονών υβριδικών τρένων, που είχε αποκαλύψει από τον Σεπτέμβριο σε συνέντευξη του στο ypodomes.com. Τα τρένα αυτά θα λειτουργούν τόσο με ηλεκτρισμό όσο και με diesel ενώ το τελευταίο χιλιόμετρο (last mile) θα το διεξάγουν με μπαταρίες προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα. Τα τρένα αυτά θα τα δούμε στην Ιταλία νωρίτερα, το 2021, μιας και η κατασκευή τους ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019 στη γειτονική χώρα από την Hitachi.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Στο πεδίο των υπηρεσιών η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θέλει να εισάγει αυτή την εποχή, ένα entertainment app, παρόμοιο με εκείνο της Aegean και να προσφέρει στους επιβάτες της ψυχαγωγία την κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Επίσης, δίνει έμφαση στην ανάπτυξη μίας διαδικτυακής πλατφόρμας, κόστους άνω των 10εκατ.ευρώ, όπου ο επιβάτης θα μπορεί να κάνει intermodal κράτηση εισιτηρίου, δηλαδή να χρησιμοποιεί για την μετακίνηση του πολλά διαφορετικά μέσα συμπεριλαμβανομένου και του τρένου.

Σε αυτό, κάποιος για παράδειγμα θα μπορεί, να κλείσει μία θέση στο τρένο για να πάει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, μία θέση στο ΚΤΕΛ για να πάει από τη Θεσσαλονίκη στην Ηγουμενίτσας και από εκεί μία θέση σε πλοίο για να πάει στην Ιταλία.

Ξεκαθαρίστηκε πάντως ότι οι συμφωνίες με άλλες εταιρείες παροχής μεταφορικού έργου δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα και πως αυτό θα γίνει εντός του 2020, όταν θα είναι και έτοιμη αυτή η νέα πλατφόρμα.

Προσπάθεια γίνεται επίσης για τη βελτίωση του σήματος με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας γιατί έχει παρατηρηθεί ότι σε πολλά τμήματα του δικτύου δεν υπάρχει κάλυψη σήματος και επομένως δεν υπάρχει και Wi-Fi.

Για την περίοδο των γιορτών, δρομολογούνται δύο επιπλέον τρένα καθημερινά στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση που εκτιμάται ότι θα υπάρχει.

ΣΧΕΣΕΙΣ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ερωτώμενος για την κατάσταση του δικτύου σημείωσε ότι θέλει βελτιώσεις, να ολοκληρωθούν τα έργα για τα συστήματα και να υλοποιηθούν τα έργα συντήρησης, που θα βοηθήσουν στην αύξηση της σιδηροδρομικής ασφάλειας. Αναφορικά με τις σχέσεις του με τον ΟΣΕ, υποστήριξε ότι πλέον οι αποφάσεις λαμβάνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα και πως υπάρχουν καλές σχέσεις.

Ο κ.Τσαλίδης φάνηκε προβληματισμένος για τη νεά γραμμή από το Κιάτο μέχρι το Αίγιο που θα έχει μεν διπλή γραμμή, αλλά όχι ηλεκτροκίνηση. Η γραμμή προγραμματιζεται να δοθεί στην κυκλοφορία στις αρχές του 2020. «Θα χρειάζεται στο Κιάτο να αλλάζουμε τρένο, και στο Αίγιο να μεταφέρουμε τον επιβάτη από το τρένο στο λεωφορείο αν θέλει να πάει μέχρι την Πάτρα» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορά έγινε και στην εμπλοκή που υπάρχει στο θέμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Μέχρι και σήμερα οι 29 σταθμοί του Προαστιακού παραμένουν με τις πύλες ανοιχτές. Όπως σημείωσε ο κ.Τσαλίδης αυτό συμβαίνει διότι δεν έχουν ολοκληρωθεί απαραίτητες μελέτες στους σταθμούς (για παράδειγμα της πυρασφάλειας). Το αποτέλεσμα είναι εισιτήριο να επικυρώνουν ελάχιστοι επιβάτες με τον κ.Τσαλίδη να κάνει λόγο για μόλις 5%.

image_pdfimage_print

Τρένο

Η ηλεκτροκίνηση έφερε εκρηκτική αύξηση στο δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη το 2019

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηροδρομικές γραμμές στην Αθήνα

Με μία εντυπωσιακή άνοδο στην επιβατική κίνηση του δρομολογίου Αθήνα-Θεσσαλονίκη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, επιβεβαιώθηκε η επιστροφή του τρένου ως ένα κυρίαρχο μέσο μεταφοράς στην Ελλάδα, μετά από πολλά «πέτρινα» χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεση του το ypodomes.com, τα εισιτήρια που κόπηκαν το 2019 έφτασαν το 1.142.582 έναντι 984.442 επιβατών το 20118 και αποτελούν ρεκόρ για τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση της επιβατικής κίνησης είναι διψήφια και άγγιξε το 16,06% δημιουργώντας την αισιοδοξία ότι οι καλύτερες μέρες για το τρένο και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μόλις άρχισαν.

Κοιτώντας τα στατιστικά μεταξύ 2018-2019, είναι φανερό πως το κρίσιμο σημείο που συνετέλεσε στην μεγάλη αυτή αύξηση, είναι η παράδοση της ηλεκτροκίνησης στα τέλη Απρίλη. Στο πρώτο τετράμηνο που το δρομολόγιο εξακολουθούσε να πραγματοποιειται με αλλαγή μηχανής, η αύξηση που παρατηρείται είναι οριακή, ενώ το οκτάμηνο λειτουργίας των νέων δρομολογίων η αύξηση είναι εκρηκτική.

ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ

Πιο συγκεκριμένα, για το πρώτο τετράμηνο πάνω-κάτω η επιβατική κίνηση είναι η ίδια με μία ελαφρά αύξηση. Καταγράφηκαν 317.996 επιβάτες σε αυτή την περίοδο το 2019, έναντι 303.947 το 2018, δηλαδή αύξηση 4,62%. Το οκτάμηνο των νέων δρομολογίων, τα τρένα σταδιακά αρχίζουν και γεμίζουν και πλέον από τον Ιούλιο η κίνηση με τα διαθέσιμα δρομολόγια στο Αθήνα-Θεσσαλονίκη «ταβανιάζει». Αναλυτικά το οκτάμηνο Μάιος-Δεκέμβριος του 2019 είχαμε 824.616 επιβάτες, έναντι 680.495 το ίδιο διάστημα το 2018. Η αύξηση που καταγράφεται εδώ είναι εντυπωσιακή και φτάνει το 21,2%.

Ο πιο δυνατός μήνας από άποψη επιβατικής κίνησης ήταν ο Δεκέμβριος με 142.957 επιβάτες έναντ 91.052 το 2018 όπου καταγράφηκε ρεκόρ αύξησης και κίνησης με 57%. Αντίθετα ο πιο αδύναμος μήνας ήταν για το 2019 ο Ιανουάριος με 70.735 επιβάτες (70.636 το 2018).

Το 2019 καταγράφηκαν 10 μήνες με αύξηση και μόλις δύο μήνες με πτώση (Ιανουάριος και Απρίλιος) οι οποίοι ήταν το πρώτο «προβληματικό» ακόμα τετράμηνο.

Η μεγάλη αυτή αύξηση στην επιβατική κίνηση σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ουσιαστικά σημαίνει πως το Αθήνα-Θεσσαλονίκη βγαίνει από τις επιδοτούμενες γραμμές. Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί η είδηση.

ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ

Από τα παραπάνω μπορούμε να συμπεράνουμε πως το τρένο έκανε μεγάλο επιστροφή και πως ήρθε για να μείνει. Είναι φανερό πλέον ότι θα χρειαστεί πύκνωση των δρομολογίων για να καλυφθεί η ζήτηση. Με την ολοκλήρωση των συστημάτων σε περίπου ένα έτος από σήμερα και την περαιτέρω μείωση του χρόνου σε περίπου 3 ώρες και 30 λεπτά στο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, αναμένεται να προσελκύσει ακόμα περισσότερους επιβάτες.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στο τον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Φίλιππος Τσαλίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είπε για μία ακόμα φορά ότι πέντε + τρία μετασκευασμένα τρένα από την Ιταλία στο σύνολό τους θα είναι σε κυκλοφορία μέχρι το τέλος του 2020.

Με την ολοκλήρωση των συστημάτων θα αυξηθεί και η χωρητικότητα του δικτύου. Όπως σημείωσε στην ίδια συνέντευξη ο κ.Τσαλίδης αναφερόμενος στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη «θα έχουμε πολύ περισσότερα τρένα, πολλή μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με σήμερα και ταυτόχρονα θα έχουμε και πολύ χαμηλότερο χρόνο, αφού με την εγκατάσταση και την πλήρη λειτουργία του συγκεκριμένου συστήματος θα κάνουμε ίσως και κάτω από τρεις ώρες. Ως προϋπόθεση ωστόσο έθεσε την ανάταξη του δικτύου σε μερικά, όχι πολλά τμήματα, ένα κοντά στη Θεσσαλονίκη, ένα στο τμήμα Κατερίνη-Θεσσαλονίκη και το ΣΚΑ-Οινόη. Χωρίς τις παραπάνω ανατάξεις το δρομολόγιο όπως προέβλεψε ο επικεφαλής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα διεξάγεται σε τρεις ώρες και ένα τέταρτο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τρένο

Σχέδιο ανακαίνισης των κεντρικών σιδηροδρομικών σταθμών Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Λάρισας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηροοδρομικές Γραμμές

Η ανάταξη των σταθμών είναι ακόμα ένα στοίχημα που θέλει να κερδίσει ο ΟΣΕ. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού, Κώστας Σπηλιόπουλος στο ypodomes.com, η σημερινή κατάσταση θα πρέπει να αλλάξει και ήδη έχει δρομολογήσει κάποιες πρώτες παρεμβάσεις προκειμένου να αλλάξει η εικόνα.

Αυτές θα έχουν να κάνουν με την ανακαίνιση των τουαλετών στους σταθμούς Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια θα δοθεί βαρύτητα στην γενική εικόνα των σταθμών, την καθαριότητα και την εύρυθμη λειτουργία. Απώτερος στόχος είναι η αναβάθμιση των κεντρικών σιδηροδρομικών σταθμών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Αυτό φυσικά θα χρειαστεί την σύνταξη μελετών και τη δημιουργία έργων που θα μετατρέψει τους σημερινούς σταθμούς σε σύγχρονους κόμβους αντίστοιχους με εκείνους που συνηθίζεται στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη η ωρίμανση των έργων αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου που περιλαμβάνει και την πολυετή συντήρηση των γραμμων. Αυτοί οι διαγωνισμοί θα χρηματοδοτηθούν από το επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027. Ουσιαστικά θα περάσουμε σε μία εποχή όπου το δίκτυο θα είναι συνεχώς συντηρημένο και λειτουργικό και όπως σημειώνει ο κ.Σπηλιόπουλος να μπορεί να εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες για σιδηροδρομικές μεταφορές.

«Το πρώτο στοίχημα με τη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη το κερδίσαμε», λέει ο επικεφαλής του ΟΣΕ και συνεχίζει: «πλέον τα τρένα πάνε όλα γεμάτα ενώ αυξήθηκαν και τα εμπορικά τρένα». Η μεγάλη είδηση που βγαίνουν από αυτή την αύξηση στα επιβατικά δρομολόγια είναι πως για πρώτη φορά από φέτος, η γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη έπαψε να είναι επιδοτούμενη. Οι αυξανόμενες ανάγκες όμως ανεβάζουν και την σημασία του ΟΣΕ στην λειτουργία του σιδηρόδρομου.

Στα σχέδια του Οργανισμού το επόμενο διάστημα είναι η εκποίηση παλιών βαγονιών που βρίσκονται στο σταθμό Θεσσαλονίκης και αποτελούν εστία παραβατικότητας και προβλημάτων. Με αυτό τον τρόπο θα ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα φορέων της πόλης.

ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

Ένα από τα ευχάριστα νέα, αφορά την πόλη της Πάτρας. Σύμφωνα με τον κ.Σπηλιόπουλο, αρχές Φεβρουαρίου θα δοθεί σε εμπορική λειτουργία στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ η επέκταση του Προαστιακού Πάτρας μέχρι την Κάτω Αχαγιά. Η έναρξη λειτουργίας αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από την πόλη και θα εξυπηρετεί σημαντικά τις τοπικές μετακινήσεις από την πόλη-δορυφόρο της Πάτρας. Στα εγκαίνια αναμένεται να παραστούν πέρα από τη διοίκηση της ΟΣΕ, βουλευτές και φορείς της περιοχής.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τρένο

Η ΠΕΠΕ χαιρετίζει την επαναλειτουργία του τραίνου στην Πελοπόννησο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σιδηροδρομικές Γραμμές

Την στήριξή της στις κινήσεις που θα οδηγήσουν στην επαναλειτουργία του Σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο, εξέφρασε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης ΟΣΕ (ΠΕΠΕ), με επιστολή της τόσο προς την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών όσο και προς τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής:

Κύριε Υπουργέ,

Πάγια και διαχρονική θέση του Σωματείου μας αποτελεί, η άμεση επαναλειτουργία του Σιδηροδρομικού Δικτύου στην Πελοπόννησο, λειτουργία που ανεστάλη το 2010 με την εφαρμογή του Νόμου 3891 και μετά από 150 και πλέον χρόνια προσφοράς στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

Παρακολουθώντας την συζήτηση που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα, δηλώνουμε ότι οι μηχανοδηγοί ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ και θα ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ενεργά κάθε πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η σιδηροδρομική σύνδεση της Αθήνας με το Ναύπλιο, την πρώτη Πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους και κορυφαίο τουριστικό προορισμό σήμερα, ο Προαστιακός Καλαμάτας, η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα-Πύργος που μετέφερε χιλιάδες επιβατών μέχρι το 2010 (ιδιαίτερα εργαζόμενους προς και από τις 2 πόλεις) πρέπει να αποτελούν πρώτη προτεραιότητα, όπως και η άμεση λειτουργία της νέας σιδηροδρομικής γραμμής προς Αίγιο.

Το Σωματείο μας χαιρετίζει κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου, δηλώνει την έμπρακτη στήριξη των μηχανοδηγών σε κάθε πρωτοβουλία και θα βρίσκεται πάντα ΔΙΠΛΑ σε κάθε τέτοια προσπάθεια.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα