Παρών στις διεθνείς εξελίξεις ο ΣΕΓΜ καθώς βρέθηκε να συμμετέχει πριν από λίγο καιρό σε συνέδριο στο Πεκίνο για το νέο δρόμο του Μεταξιού, όπου η Ελλάδα έχει περίοπτη θέση. Είναι μία από τις τιμητικότερες παρουσίες Ελληνικού Φορέα στην αχανή Ασιατική χώρα που βλέπει την χώρα μας ως στρατηγικό παίκτη στις μεταφορές προϊόντων κυρίως μέσου του Λιμανιού του Πειραιά και από εκεί από το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο στις Ευρωπαϊκές Αγορές.
Στα πλαίσια της εξωστρέφειας και της αναζήτησης νέων ευκαιριών για τον μελετητικό κλάδο, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ), συμμετείχε, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, στις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου του Συνδέσμου του Κινεζικών Γραφείων Μελετών (CAPEC), εκπροσωπούμενος από τον Γενικό Γραμματέα του, κ. Παναγή Τονιόλο. Το θέμα του συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο στις 2 και 3 Νοεμβρίου 2017, ήταν: «Cooperation Sharing Improvement» στα πλαίσια του «Belt and Road Initiative» (B&R) γνωστή και ως «Δρόμος του Μεταξιού».
Αυτό έγινε γνωστό στην τελευταία εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ) όπου το ypodomes.com έδωσε το παρών. Αποδεικνύεται με αυτό τον τρόπο δε ότι οι Έλληνες μελετητές, μέσα στη δυσκολία που περνά γενικότερα ο κλάδος των κατασκευών, είναι παρόντες στις διεθνείς εξελίξεις, έχοντας ως εφόδια την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν, την μεγάλη εμπειρία αλλά και την αξιοπιστία τους και που ήρθε η ώρα να την εξάγουν όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο αντλώντας την τεχνογνωσία που έχουν συσσωρεύσει από τις δεκαετίες μεγάλων έργων στην Ελλάδα.
Η κινεζική πρωτοβουλία Belt and Road, αποτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς θα ξεπεράσει σε κόστος τα 900 δις δολάρια. Στόχος του είναι να ενώσει την Ασία με την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική μέσω ενός χερσαίου και ενός θαλασσίου διαδρόμου, που θα αποτελέσουν ένα τεράστιο δίκτυο μεταφορών και logistics. Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθούν δρόμοι, λιμάνια, σιδηροδρομικές γραμμές, διεθνή δίκτυα ηλεκτρισμού, ακόμη και δίκτυα οπτικών ινών. Το σχέδιο εμπλέκει 65 χώρες, που μαζί συγκεντρώνουν το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, ή 4,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη, μέσω του λιμανιού του Πειραιά.
Δύο ήταν οι άξονες του Συνεδρίου, γύρω από τους οποίους κινήθηκαν οι παρουσιάσεις. Ο πρώτος αφορούσε την Βελτίωση της Ποιότητας και ο δεύτερος την Αειφορία και την Βιωσιμότητα των έργων. Η παρουσίαση του ΣΕΓΜ, με θέμα «Επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και Συνεργασία μεταξύ Ελληνικών και Κινεζικών Επιχειρήσεων στις Συμβουλευτικές και Μελετητικές Υπηρεσίες Μηχανικών», έδωσε το στίγμα των μεγάλων έργων νέας γενιάς της Ελλάδας, στα οποία ήταν καθοριστική η συμβολή των Ελλήνων μελετητών.
Παρουσίασε ακόμη την εμπειρία των ελληνικών μελετητικών γραφείων, τονίζοντας και τους τομείς πιθανών συμπράξεων, τόσο στην χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Επίσης επικεντρώθηκε στις επενδύσεις, σε κάποιες εκ των οποίων οι Κινέζοι ήδη συμμετέχουν (Λιμάνι του Πειραιά, Ελληνικό), αλλά και σε άλλες που δυνητικά μπορεί να προσελκύσουν ανάλογο ενδιαφέρον (έργα υποδομών, ενέργειας, κλπ).
Ο ΣΕΓΜ κατέστη ισότιμος συνομιλητής της CAPEC (τον ρόλο αυτό μονοπωλούν σήμερα η Μ. Βρετανία και η Αυστραλία), με γραφεία που έχουν σημαντικό expertise στους τομείς που ασχολούνται, ακολουθώντας τα πλέον υψηλά standards παγκοσμίως ως μέλη της ΕΕ. Στα πλαίσια του συνεδρίου επίσης δόθηκε ευκαιρία για διμερείς επαφές με διεθνείς τεχνικούς συμβούλους της CAPEC, αλλά και να τεθούν βάσεις συνεργασίας με αντίστοιχους συνδέσμους άλλων χωρών.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας